Connect with us

ACTUALITATE

Ceremonial de Ziua Eroilor, încadrat de Poliție Militară și cu noi reguli pentru jurnaliști

Publicat

pe

Democrația se pervertește, se metamorfozează, poate fără să ne dăm seama, în alte sisteme politico-administrative despe care muritorul de rând, prins în multitudinea de probleme existențiale, nu are habar. Sau poate excesele care se ivesc din când în când, precum vârful unui aisberg, și care alterează democrația și ideea de libertatea sunt cauzate de oameni îndrăgostiți până spre patologic de funcțiile și pozițiile lor. Este și asta o chestie, vrei să faci ceva bine, dar te folosești de prea mult rău…

Spre exemplificare, momentul lung și de neadmis prin care a trebuit să trecem astăzi la ceremonialul dedicat Zilei Eroilor consumat în Piața Tricolorului din inima municipiului Târgoviște. Au vrut unii probabil să ne facă să înțelegem că este sărbătoare cu circuit închis, că restul, adică poporul, ar trebui să stea departe de oficiali. Să nu îi streseze, să nu le consume aerul de bugetari fini.

Semnale că se va întâmpla pe platou ceva nemaiîntâlnit în ultimii 25 de ani, mai dihai decât gardurile lui Aurelian Popa de la Ziua Națională de anul trecut, au apărut cu câteva minute înainte de începerea manifestărilor. Un jandarm cu suflet vine la noi și ne spune să avem grijă, să punem legitimația la vedere, fiindcă s-ar putea să nu ni se permită să pătrundem în spațiul de desfășurare a evenimentului. Am zis că este o glumă. În atâția amar de ani, nimeni nu ne-a cerut o legitimație. O fi vreo normă nouă de care nu avem habar… Când ai premier general de Armată, te poți gândi și la faptul că s-a dat milităria jos din pod. Și la Târgoviște, de Ziua Eroilor, chiar s-a prăbușit podul! Perimetrul din jurul Monumentului Eroilor, acolo unde s-au instalat autoritățile, era înconjurat de… Poliție Militară. De ce Poliție Militară când de ordinea și liniștea publică în civilie se ocupă Jandarmeria, Poliția Națională și Locală? Nu am înțeles…

Am trecut peste asta, dar nu a durat prea mult până la scenele excesului de zel militar și a necunoașterii domeniului relaționării și comunicării publice, mai ales cu jurnaliștii. Ordinele către noi au curs gârlă. Aproape nu ne mai venea să credem că suntem în Târgoviște, în vremuri de democrație. Ni s-a spus să nu stăm cumva în drumul oficialităților, să nu blocăm culoarul. Apoi că nu avem voie să urcăm în zona monumentului pentru a face fotografii, așa cum obișnuiam de vreo 20 de ani. Să ne tragem mai la o parte. Un militar chiar s-a apropiat de noi ceva mai nervos, să ne reproșeze că ocupăm spațiul pentru depunerea coroanelor. Ce mai! Presa era pe acolo, nu câinele de pază al democrației, ci un pekinez tolerat care mai provoacă și alergie unora…

Am întrebat de unde au apărut aceste ordine tocmai acum, în anul de grație 2022. Ni s-a răspuns că de la Prefectură. Să fi cerut prefectul Poliție Militară în buricul târgului la un creștin și liniștit eveniment public de comemorare a eroilor? Sincer. Prin ceee ce ni s-a întâmplat, nu am fost umiliți și persiflați noi, ca jurnaliști, ci însăși democrația și libertatea!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

ACTUALITATE

Peste 1400 de femei din Dâmbovița au fost testate gratuit pentru prevenirea cancerului de col uterin. Proiectul continuă!

Publicat

pe

Instituția Prefectului Județul Dâmbovița este partener în proiectul ”Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT”, alături de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu – Rusescu”, Asociația ”Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen, Fundația ”Renașterea pentru educație, sănătate și cultură” și Asociația Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN.

În acest context, astăzi – 2 februarie 2023, a fost organizat la Târgoviște, la Universitatea Valahia, un eveniment de lansare a acestui amplu demers pentru îmbunătățirea prevenției cancerului de col uterin în Regiunea Sud Muntenia.

„Toți cei care suntem implicați în acest proiect avem un crez, și anume, că nimic nu este mai important decât viața însăși.

Ceea ce ne-am propus să facem prin acest proiect este cu adevărat un pas spre a salva vieți, a aduce zâmbete pe fețele a mii de familii și a generaliza un comportament sănătos în societate, și anume, prevenția.

Proiectul a pornit de la o realitate statistică foarte tristă pentru țara noastră: suntem pe primele locuri la mortalitate din cauza cancerului de col uterin și pe ultimele locuri la prevenție. Nu este de mirare! Așa a fost construit sistemul nostru sanitar și modelul cultural-educațional. Am fost mai degrabă încurajați să tratăm, nu să prevenim”, a spus prefectul județului Dâmbovița – Claudia Gilia.

Potrivit specialiștilor, România este pe primele locuri la incidența acestei boli din următoarele cauze:
– Lipsa controlului;
– Lipsa vaccinului;
– Teama de un diagnostic nefast;
– Puțini medici / cabinete, puține informații;
– Multe persoane neasigurate sau care fac parte din categorii vulnerabile.

Rezultatele de până acum ale proiectului „Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT” în județul Dâmbovița:

6350 – femei informate
1402 – femei testate
– Găești – 132
– Moreni -136
– Gura – Ocniței -124
– Ludești -70
– Potlogi – 68
– Răzvad -80
– Poiana -52
– Produlești -57
– Morteni- 80
– Comișani -68
– Moroeni -89
– Nucet -54
– Valea-Mare -93
– Vișina -85
– Cobia -47

De reținut faptul că programele de screening scad riscul de cancer cu 30 până la 50%, sau chiar cu 80% dacă există o regularitate, iar un cancer descoperit în fază incipientă poate fi tratat cu o rată de succes de aproape 100%.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

4,5 milioane de euro pentru cămăși de poliție pe care sindicaliștii Europol le consideră „mizerii”

Publicat

pe

Polițiștii români sunt dezamăgiți. Noile cămăși care intră în componența uniformelor sunt sub orice critică. Reprezentanții Sindicatului Europol critică piesele de vestimentație pe care le numesc niște mizerii.

„Dacă în varianta „prototip” materialele prezentate erau la limita a ceea ce ne doream noi pentru polițiști, dar net superioare față de ce am purtat timp de 20 de ani, ceea ce s-a distribuit nu are nicio legătură cu specificațiile din caietele de sarcini și cu toate acestea, au fost recepționate, plătite și distribuite polițiștilor cu titlu de „noua uniformă”.

După cum puteți constata cu ochiul liber, în loc de materialul de tip „mesh” care trebuia să fie aplicat la subraț pentru respirabilitate, firma efectiv a cusut plasă de țânțari. Dacă la cămașa de prezentare a fost prezentă țesătura de tip „ripstop”, specifică uniformelor tactice pentru creșterea rezistenței, la cămașa primită de noii polițiști lipsește cu desăvârșire, iar materialul este un soi de tercot laminat, foarte ieftin, folosit în special la salopete. Inclusiv materialul „velcro” de pe braț este un „fake” ordinar pe care nici nu se poate fixa însemnul heraldic textil. Nici măcar culoarea nu s-au obosit să o respecte, cu toate că și aceasta este o condiție de sine stătătoare în cuprinsul caietului de sarcini.

Suma plătită pentru aceste mizerii se ridică la aproximativ 4,5 milioane euro pentru 3.000 de complete și ne sperie faptul că urmează să se mai cheltuiască încă 70 milioane de euro pentru toți polițiștii în activitate”, au scris, pe pagina lor de Facebook, reprezentanții Europol.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats