Au făcut vâlvă în întreaga țară evenimentele nedorite petrecute la sfârșitul săptămânii trecute la București, unde, ca urmare a unui festival muzical la care au fost prezente peste 30.000 de persoane, au ieșit în evidență o parte a tarelor societății, respectiv: comerțul, consumul și dependența de droguri. Doi tineri care au participat la Festivalul Saga ar fi murit din cauza unor supradoze de droguri, iar alți șapte au ajuns la spital în stare gravă.
Deputatul PSD Ionuț Vulpescu a luat imediat poziție, considerând că cele întâmplate la București arată de fapt neputința autorităților competente de a controla acest fenomen. Cazuistica vine din timp. Cele întâmplate în Capitală reflectă, spune parlamentarul, o multitudine de eșecuri, pornind de la decizia politică, cooperarea instituțională, educația, sănătatea publică, politicile destinate adolescenților și tinerilor.
„Trebuie să recunoaștem că, într-un soi de consens național, am preferat să ne prefacem că este o problemă fără importanță, care nu merită prea multă atenție, că e rezultatul unei alegeri individuale, nu are efecte asupra societății. Acest consens ipocrit nu ne face bine, dovadă fiind cele petrecute la festivalul ”Saga” din București.
Acum constatăm că prea mulți, în România, au devenit consumatori de droguri, că traficul de droguri a devenit o adevărată industrie, în care sunt ”angajați” inclusiv oameni din instituții pe care statul le-a creat pentru a preveni și a combate traficul și consumul de droguri, că drogul a pătruns adânc în școala românească, și o ”structurează” mai vizibil decât reformele succesive din ultimele trei decenii.
Libertatea de a alege este o scuză facilă pentru lipsa de rezultate a politicilor publice în domeniu. Avem instituții care sunt, practic, forme fără fond, ele nu reușesc să dialogheze măcar una cu celelalte, nu mai vorbim de cooperare, nu există criterii de performanță pentru analiza lor, nu sunt încadrate cu specialiști cu pregătire specială în domeniu, legătura lor cu cetățenii și cu societatea, în general, este superficială, asta când nu lipsește total.
Ne place sau nu, ne aflăm în fața unui eșec periculos al politicilor și instituțiilor în domeniul prevenirii și combaterii consumului de droguri. Este nevoie de o reformă radicală a domeniului, după analize serioase asupra funcționării fiecărei instituții din sistem, dar și a cadrului legislativ asociat. Cea mai ușoară abordare, din punct de vedere politic, ar fi aceea a înăspririi pedepselor pentru traficul și pentru consumul de droguri. Ar da satisfacție de moment nemulțumirilor cetățenilor. Dar ar schimba ceva cu adevărat? Am încercat asta în domeniul și mai sensibil al circulației rutiere. A scăzut numărul morților și răniților de pe șosele, după înăsprirea pedepselor?
Represiunea este doar o parte a soluției. Trebuie să ne adresăm în primul rând cauzelor economice și sociale care îi împing pe adolescenți și tineri să devină consumatori de droguri. Am tot auzit în ultima vreme ”Ce tot atâtea politici pentru tineri? Să pună mâna să muncească! Punct!” Total greșit! Dacă e să criticăm ceva în domeniu, este felul în care sunt ierarhizate aceste politici și accesibilitatea lor. Dar ele sunt parte a soluției pentru reducerea gravității și a impactului social al consumului de droguri. Educația este al doilea volet al soluției, domeniul fiind sensibil, și are nevoie de personal specializat, care să aibă impact asupra tinerilor.
Parlamentul trebuie să-și asume partea lui de responsabilitate, și să deschidă o dezbatere pe marginea legislației în domeniu, pentru a o adapta realităților și sfidărilor actuale”, se menționează în declarația pe care deputatul Ionuț Vulpescu a sustinut-o de la înalta tribună a Parlamentului României.
Urmărește Incomod Media și pe Google News