Connect with us

ADMINISTRAŢIE

S-a parcurs încă o etapă pentru realizarea șoselelor de centură Găești și Moreni

Publicat

pe

Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, dovedește, încă de la preluarea mandatului său de șef al administrației județene, că ceea ce a promis în campania electorală și imediat după instalarea sa în funcție nu au fost vorbe în vânt, ci proiecte clare, viabile, a căror stadii de implementare sunt urmărite pas cu pas.

Cu un an în urmă, a invocat președintele Consiliului Județean Dâmbovița necesitatea realizării cu rapiditate a centurilor ocolitoare ale municipiului Moreni și a orașului Găești, respectiv inelul doi de centură pentru municipiul Târgoviște și o șosea ocolitoare pentru orașele din nordul județului, Pucioasa și Fieni.

Astăzi – 9 iunie 2022, s-a trecut de încă o etapă în procesul de edificare a acestor proiecte deosebit de importante pentru viața socială și economică a întregului județ Dâmbovița. La sediul CJ, au fost semnate acordurile de asociere dintre Consiliul Județean și primăriile pe teritoriul cărora vor fi construit centurile ocolitoare Moreni și Găești. Documentele au fost semnate de președintele Corneliu Ștefan și de edilii Constantin Dinu – Moreni, Sorin Ioniță – Gura Ocniței și Adrian Năstase – IL Caragiale, pentru șoseaua de centură a municipiului Moreni, și Grigore Gheorghe – Găești, Gheorghe Sandu – Dragodana, Andrei Lucian – Petrești și Ioan Ciobanu – Mogoșani, pentru centura orașului Găești.

Practic, după consumarea acestei etape, vor urma, rând pe rând, după cum a precizat președintele Corneliu Ștefan, procedurile privind studiile de fezabilitate și proiectele tehnice, apoi semnarea contractele de execuție pentru cele două obiective de investiții

„Centura ocolitoare a municipiului Moreni va avea o lungime de aproximativ 15 km. Acesta va străbate localitațile IL Caragiale, Gura Ocniței și, bineînțeles, municipiului Moreni. Valoarea estimată a investiției este de 35 milioane de euro”, a spus președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

Întrucât municipiului Moreni nu este străbătut de niciun drum național, șoseaua de centură nu a fost eligibilă pentru a beneficia de finanțare pe fonduri europene.

Despre centura ocolitoare a orașului Găești și necesitatea construirii acestui obiectiv, a reamintit Corneliu Ștefan că se tot vorbește de peste 20 de ani, dar nu s-a legat nimic în acest sens. Abia acum lucrurile intră pe făgașul normalității.

„Avem studiul de prefezabilitate care a fost finanțat în totalitate de Consiliul Județean Dâmboviţa. Am lucrat aici cu primarii de la Găești, de la Mogoșani, Petrești și Dragodana. Centura, care are o lungime totală de 4, 5 km, pornește din DN 7, de pe teritoriul localității Dragodana, traversează o zonă agricolă, urmând orientarea câtre sud-vest și va traversa un pasaj rutier suprateran peste DJ 401 A și peste calea ferată București – Pitești – Craiova. După traversarea DJ 404 A, traseul se orientează către vest și străbate o serie de terenuri agricole în localitatea Mogoșani și, nu în ultimul rând, orașul Găești. Traseul recomandat prin studiul de prefezabilitate se află pe raza unităților administrativ-teritoriale Găești, Mogoșani, Dragodana și Petrești. Valoarea investiției, conform studiului de prefezabilitate, se ridică la peste 75 de milioane de lei. Aproximativ 15 milioane de euro” a spus Corneliu Ștefan.

A mai precizat președintele Consiliului Județean Dâmbovița că, în conformitate cu protocolul de colaborare semnat între Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și CJ Dâmboviţa anul trecut, în perioada următoare, după parafarea acestor asocieri va demara procedurile de realizare a studiului de fezabilitate, a proiectului tehnic și, ulterior, execuția centurii ocolitoare de la Găești.

Tot în cadrul întâlnirii de lucru ce a avut ca temă semnarea asocierilor dintre CJ și primăriile localităților care vor fi străbătute de cele două centuri ocolitoare Găești și Moreni, președintele Corneliu Ștefan a vorbit și de alte două obiective asemănătoare, aflate în stadii avansate de implementare: Inelul doi de centură a municipiului Târgoviște și șoseaua ocolitoare a orașelor Pucioasa și Fieni.

„La Târgoviște suntem în faza contractării studiului de prefezabilitate. În trei luni de zile trebuie să ne predea proiectantul acest studiu. Pasul următor va fi scoaterea la licitație a proiectului tehnic și execuția. Valoarea acestei investiții este de 160 de milioane de euro. Pentru Pucioasa și Fieni avem contractat studiul de prefezabilitate. Valoarea proiectului se ridică la aproximativ 135 milioane de euro. Și aici avem asigurată sursa de finanțare prin protocolul semnat cu Ministerul Transporturilor”.

La evenimentul de semnare a asocierilor au mai fost prezenți: Cristian Avanu – administratorul public al județului, vicepreședintele Antonel Jîjîie, secretarul județului Dănuț Popa, iar din partea comunității găeștene au participat Fănuț Costea și Georgeta Dincă.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Primăria Gura Ocniței înființează mai multe puncte pentru plata taxelor și impozitelor locale

Publicat

pe

Primăria Gura Ocniței îi înștiințează pe cetățenii comunei că pot beneficia, până la 31 martie, de un bonus de 10% pentru plata integrală a taxelor și impozitelor pentru anul 2023.

„Plata poate fi realizată la sediul Primăriei, în intervalul luni-vineri, conform programului afișat pe pagina noastră de Facebook, sau la sediul Căminului Cultural Adânca, în fiecare marți, începând cu data de 07.02.2023, între orele 09:00-13:00, sau la sediul Biblionet din Săcuieni, în fiecare miercuri, începând cu data de 08.02.2023, între orele 09:00-13:00.

Pentru cei care preferă să evite deplasările, plata poate fi realizată și online, prin accesarea site-ului https://www.ghiseul.ro/ghiseul/public/. Este necesar să ai un card înrolat în 3D Secure.

Dacă ai întrebări sau nelămuriri, nu ezita să ne contactezi la numărul 0245.673.260, fax 0245.673.532, email primariaguraocnitei@gmail.com sau pe site-ul nostru www.primariaguraocnitei.ro”, este mesajul transmis dereprezentanții Primăriei Gura Ocniței.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Băleni, proiecte de anvergură pentru prezent și viitor

Publicat

pe

Băleni este o comună renumită, epicentrul legumiculturii din județul Dâmbovița. Un pol al hărniciei și perfecțiunii într-o îndeletnicire transmisă din tată-n fiu. Un leagăn al tradiției muncii pământului, păstrat cu sfințenie. Dar nu despre agricultura și oamenii care rezonează cu glia vreau să vorbim acum, ci despre elementele care sprijină comunitatea, care contribuie la dezvoltarea localității, la echilibrul socio-economic: administrația publică locală.

Truditorilor din Băleni le trebuie asigurate servicii publice ca la carte și o infrastructură pe măsură. Efortul lor trebuie să fie în pas cu confortul și civilizația. De atingerea acestor obiective trebuie să se ocupe administrația. Și, după cum am văzut, la Băleni se mișcă lucrurile. Primarul Florea Mușat ne-a asigurat de acest lucru. Edilul este printre puținii din județ care revine în funcția de primar. Concetățenii săi au considerat, după prestația predecesorilor, că trebuie să-l aducă înapoi. Și l-au adus. Florea Mușat este la al doilea mandat din partea a doua a carierei sale în administrație. Și performează. Zeci de proiecte de inters local se află în diferite stadii de implementare. Nu le inventariem și nu facem o înșiruire. Am ales doar câteva, cu impact maxim asupra dezvoltării comunității.

Curtea conacului boieresc Băleanu a devenit un loc unde trecutul se contopește plăcut cu prezentul, cu necesarul vremurilor noastre. Aici, administrația locală a edificat o grădiniță cu program prelungit, una dintre cele mai mari din județ. Lucrările au fost efectuate în procent de peste 85%. Instituția dispune de săli de clasă, dormitoare, sală de mese, bucătărie, grupuri sanitare, spații de joacă etc. Aici vor deprinde primele taine ale lumii, ale comunicării sociale peste 300 de copii.

În aceeași incintă cu vibrații istorice, a fost ridicat și dispensarul medical. Îl numim așa conform obiceiului, dar clădirea arată ca un adevărat centru medical. Obiectivul dispune de opt cabinete, săli de tratamente, sală de așteptare pentru pacienți, grupuri sanitare. Mai este un singur hop de trecut până la darea în folosință. Conectarea imobilului la rețeaua de energie electrică. Se așteaptă de luni de zile avizele necesare. Primarul Florea Mușat este optimist și speră ca dispensarul să fie inaugurat până la jumătatea lunii martie.

În aceeași curte se lucrează de zor la atelierele mecanice, investiția intră în componența Liceului Tehnologic din localitate. Îți vine greu să crezi că, pe vremurile acestea, mai sunt finanțate astfel de capacități destinate pătrunderii în tainele unei meserii. Dar, uite că la Băleni se poate! În cele șase săli unde vor fi instalate strunguri, freze, alte tipuri de mașini-unelte și vor fi aduse tot soiul de scule, elevii vor deprinde meseriile de mecanic, tractorist, șofer, strungar, profesiuni care au cam dispărut din practica educațională deși pe piața muncii este mare nevoie de meseriași. Florea Mușat este mândru că a reușit o asemenea performanță care, probabil, îi va influența și pe alții.

„Suntem o comună în care îndeletnicirea principală este agricultura, legumicultura. La noi, fiecare bucățică de pământ este lucrată în sistem intensiv, aduce plus valoare. În toate aceste activități sunt utilizate continuu mijloace mecanice, tractoare, mașini de plantat, pentru aplicarea tratamentelor, de recoltat, instalații de irigat performante. Pentru folosirea acestora, întreținerea și reparațiile necesare, este nevoie de mecanici bine pregătiți, de tractoriști, de șoferi. Tocmai cu treaba asta vor fi deprinși elevii în cadrul atelierelor noastre. Pregătim meseriași”, ne-a precizat primarul Florea Mușat.

Într-o localitate cu tradiție este nevoie și de un spațiu în care energiile artistice, creatoare, să se manifeste. Pentru a asigura condiții acestor manifestări, căminul cultural din localitate va intra într-un amplu proces de reabilitare și modernizare. Fondurile – 2,2 milioane de lei vor fi asigurate de la bugetul local.

În ultimii ani, traficul rutier în comuna Băleni este deosebit de aglomerat. Pe lângă autovehiculele deținute de localnici, în comună intră și foarte multe autotrenuri venite din toate colțurile țării. Acestea preiau zilnic marfă de la depozitele de legume. Pentru a diminua aglomerația de pe arterele rutiere din sat, a fost gândit un proiect de realizare a unei centuri ocolitoare. Lucrările vor fi finanțate prin Programul Național „Anghel Saligny”. Valoarea obiectivului propus este de 16,4 milioane de lei. Șoseaua de centură a comunei Băleni va avea o lungime de 13,2 km. Proiectul se află în procedura de licitație. Drumul va porni de la intersecția spre satul Mărcești, comuna Dobra, va parcurge câmpul din partea de sud-vest a comunei, va traversa drumul județean spre Nucet și se va conecta cu DJ Târgoviște-Băleni-Cornești, la ieșire din localitate.

Și mai are un obiectiv de realizat edilul Florea Mușat. Vrea un sediu nou de primărie la Băleni, care să fie în ton cu dezvoltarea comunei și cu noile cerințe europene în materie de administrație publică locală. Investiția are o valoare de 3,9 milioane de lei și se va derula prin Compania Națională de Investiții (CNI). Construcția va fi edificată pe amplasamentul actualului imobil. Pe perioada lucrărilor, activitatea autorităților locale se va desfășura în alte locații.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats