Politicienii social-democrați dâmbovițeni și reprezentanții administrației publice locale și județene au demonstrat, în aceste zile, că depun toate eforturile pentru dezvoltarea socio-economică a județului, pentru atragerea de investitori, pentru deschiderea de noi oportunități, dar nu, așa, la voia întâmplării, fără realizarea unor analize judicioase, minuțioase ale impactului zonal, asupra consecințelor care derivă din implementarea unui proiect de anvergură, fie în sens pozitiv sau negativ. Oamenii, comunitățile locale nu trebuie să sufere, să trăiască panicați, speriați, într-o continuă stare de stres din cauza unei investiții care, până la urmă, ar trebui să aducă plus valoare.
Un asemenea proiect care a capacitat pe de-a întregul conducerea județului Dâmbovița și care impune o gestionare atentă și o transparență totală este reprezentat de posibila investiție de la Doicești. Nuclearelectrica, împreună cu un investitor american, intenționează să edifice, pe scheletul fostei termocentrale, o centrală nucleară alcătuită din șase reactoare modulare de mici dimensiuni. Este vorba despre o tehnologie care se va aplica pentru prima dată.
Ieri, când la dezbaterea având ca temă centrala nucleară, la Doicești se aprinseseră spiritele iar publicul s-a arătat nemulțumit de informațiile de tip generalist oferite de reprezentanții Nuclearelectrica, în Parlamentul Românei, deputatul PSD de Dâmbovița, Radu Popa, făcea cunoscută această problemă și solicita, oficial, transparență, seriozitate și implicare totală din partea investitorilor. Demnitarul a cerut în declarația sa politică o abordare corectă față de comunitatea locală. Oamenii trebuie să știe ce îi așteaptă, care sunt avantajele și dezavantajele create prin implementarea unui asemenea proiect.
„Standardele internaționale pentru investițiile nucleare vin la pachet cu un Plan Strategic privind gestionarea impactului social al proiectului. Investitorii sunt chemați să evalueze, pe baza unor studii preliminare, impactul social al proiectului și să propună măsuri corespunzătoare pentru reducerea impactului negativ în cadrul unor planuri de management coerente și corelate cu etapele dezvoltării proiectului.
Având în vedere că la Doicești asistăm la primul proiect al unui SMR realizat în Europa atunci trebuie să spunem că suntem în fața unui proiect de o responsabilitate covârșitoare ce revine atât investitorului cât și autorității locale. De aceea este nevoie de o strategie clară, etapizată și asumată pentru gestionarea impactul social al proiectului.
Investitorul trebuie să se angajeze public să respecte atât obligațiile ce decurg din legislația românească de mediu cât și obligațiile ce decurg din standardele de responsabilitate socială recomandate pe plan internațional
În esență, aceste standarde de responsabilitate recomandă companiilor care fac investiții în domeniul nuclear, mai ales atunci când acestea sunt făcute în premieră, să respecte obligațiile și standardele internaționale, dar și standardele de responsabilitate socială care recomandă companiilor ca întreaga lor activitate să fie orientată pe principiul conform căruia o companie responsabilă social depune permanente eforturi și pe toate dimensiunile operațiunilor sale pentru ca impactul negativ să fie cât mai redus în plan social și impactul pozitiv al proiectul să fie cât mai ridicat.
În abordarea acestei situații atât de sensibile, investitorul trebuie să aibă în vedere să se conformeze cu legislația românească și cu instrumentele internaționale care stabilesc standardele de responsabilitate în domeniu”, a precizat deputatul Radu Popa.

Parlamentarul social-democrat, reprezentant al cetățenilor din județul Dâmbovița, solicită investitorilor, respectiv Societății Naționale Nuclearelectrica, să țină cont de câteva principii esențiale într-un asemenea demers.
„Comunitatea locală trebuie permanent informată, trebuie permanent consultată și implicată în luarea deciziilor cu impact de mediu. Planul de investiții și managementul proiectului trebuie să fie concepute ca un program de dezvoltare a comunității și să devină o oportunitate de dezvoltare pentru județul Dâmbovița.
Este nevoie ca investitorii americani și compania Nuclearelectrica să urgenteze realizarea unui plan de acțiune pentru implementarea proiectului”, a mai spus deputatul Radu Popa.
În declarația pe care a prezentat-o de la înalta tribună a Parlamentului, Radu Popa a arătat că nu este împotriva unui asemenea proiect important pentru România, pentru comunitatea locală, dar opinia publică, deja inflamată pe rețelele de social media, trebuie lămurită cu privire la acestă investiție unicat în Europa.
„Sunt câteva întrebări la care investitorul american și Nuclearelectrica ar trebui să răspundă public pentru a lămuri toate vocile care în spațiul media, în social media, au început să se ridice din ce în ce mai agresiv. Știm cu toții că România exploatează la Cernavodă de peste 30 de ani centrala care folosește tehnologie CANDU, singura tehnologie pe care o cunosc specialiștii de la Supravegherea activităților nucleare. Proiectul de la Doicești folosește un alt tip de tehnologie, a apei ușoare sub presiune și de aici încep să apară câteva întrebări.
Pentru că, începând chiar de mâine, asta presupune că specialiștii de la Nuclearelectrica împreună cu specialiștii americani să facă acest transfer de tehnologie și de resursă umană. Nu cred că este simplu pentru că știm cu toții că resursa umană a început să cam plece din România. De aici am câteva întrebări și aștept răspunsul Ministerului Energiei, și al celor de la Nuclearelectrica, dar și de la investitorului american.
Dacă are România resurse financiare să facă acest schimb de tehnologie. Dacă are România resurse umane și logistica să susțină acest tip de tehnologie.
Am citit într-un material că investitorul a ales locația de la Doicești în urma unui studiu de amplasament în care a analizat mai multe locuri. Studiul a fost lansat în 2021, a fost finanțat de compania americană și s-a ridicat la 1,2 milioane de dolari”, a prezentat Radu Popa.
Tocmai pornind de la acest document, solicită deputatul să se facă cunoscut care este suprafața de excluziune a centralei așa cum a rezultat din studiul de amplasament.
„Este important să știm care este suprafața de protecție a centralei în urma acestui studiu de amplasament. Dacă a făcut investitorul, respectiv Nuclearelectrica, un calcul de unde să reiasă randamentul investiției în centrala de la Doicești.
În toată Europa, în țările cele mai dezvoltate din Europa, Germania, Italia, Franța, Spania, Norvegia, se folosește un singur tip de energie nucleară tocmai din cauza costurilor ridicate de exploatare, de întreținere, de mentenanță.
Mă întreb dacă România își permite să fie mai dezvoltată decât cele mai puternice și industrializate țări din Europa?
Apoi impactul social al investiției. Aștept să văd strategia investitorilor pentru gestionarea impactului social al investiției. Standardele internaționale pentru activități nucleare obligă companiile din industrie să evalueze, în baza unor studii preliminare, impactul social al proiectului și să îl coreleze cu etapele de dezvoltare ale investiției”, se mai precizează în declarația deputatului Radu Popa.
Urmărește Incomod Media și pe Google News