Directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa, jr. Cristina Sima, a participat, ieri – 16 iunie 2022, alături de colegi din mai multe județe, la un seminar de informare organizat de CAS Prahova, având că temă concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.
În prima parte a întâlnirii, la care au fost prezenți reprezentanți ai angajatorilor, au fost prezentate principalele modificări legislative apărute în ultimii doi ani în ceea ce privește acordarea concediilor medicale, inclusiv pentru persoanele asigurate care îngrijesc copii cu afecțiuni grave sau copii diagnosticați cu boli infecto-contagioase pentru care se instituie măsura izolării, pentru persoanele care au suferit anumite tipuri de arsuri, pe perioada de recuperare, ori pentru persoanele asigurate care însoțesc pacienții oncologici, cu vârsta peste 18 ani, la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de medicul specialist.

În partea a doua a seminarului de informare, au fost dezbătute spețe concrete. S-a concluzionat, între altele, că se impune introducerea concediului medical electronic, care permite o mai bună urmărire a acordării concediilor şi va putea duce la eliminarea nemulţumirii angajatorilor care reclamă că anumiți medici sau furnizori de servicii medicale acordă cu prea mare ușurință concedii medicale. La nivelul Casei Naționale de Sănătate este în lucru un astfel de proiect – spune Cristina Sima.
Tot cu prilejul dezbaterii „Concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate”, s-a aflat că, urmare unei hotărâri judecătorești într-un dosar inițiat de CAS Prahova, angajatorii au putut primi banii pentru concediile medicale mai vechi de 3 ani, care, potrivit legislației actuale, erau prescrise.

„CAS Prahova este singura instituție din România care a demonstrat, câștigând în instanță, faptul că indemnizația de concediu medical este o creanță fiscală și se supune Codului Fiscal, adică termenul de prescripție este de 5 ani, nu de 3 ani ca în prezent. Acest lucru ne ajută pe noi, CAS Prahova, prin faptul că erau concedii medicale neachitate de peste 3 ani, din cauza fondurilor insuficiente, și ni se puteau imputa”, a explicat directorul CAS Prahova – Cătălin Măguleanu.
La CAS Dâmboviţa nu sunt concedii medicale mai vechi de 3 ani neplătite, ne-a precizat directorul general Cristina Sima. Sunt cu probleme doar câteva cereri din 2021.
Urmărește Incomod Media și pe Google News