Connect with us

ACTUALITATE

„Cealaltă patrie, cealaltă femeie”, o pledoarie sinceră despre iubire, patriotism și lumea în care trăim

Publicat

pe

Am citit romanul „Cealaltă patrie, cealaltă femeie”, scris de Sorin Diaconescu, într-o noapte de veghe. De obicei, după o zi dură de muncă, când somnul nu îți dă târcoale și te năpădesc neliniștile lumești, cel mai bun tratament este lectura. După câteva pagini, „Moș Ene” sigur îți zbârnâie pe lângă gene. Uite că, în cazul cărții lui Sorin, nu mi s-a întâmplat, oricât m-am chinuit să o abandonez sub pernă, așa cum procedează copiii cu jucăriile adorate. Am citit-o din scoarță în scoarță. M-a captivat. Mi-a creat sentimentul că nu sunt singur pe aici, că sunt destui oameni revoltați, chinuiți de vremuri, de rosturile perfide și abjecte ale societății în care trăim. M-a încântat faptul că poate numai ficționar, deși nu vreau să cred acest lucru, există oameni care luptă, acolo unde le este locul, pentru primenirea nației, pentru păstrarea unor valori morale, sociale, culturale, patrimoniale. Sincer? Sunt sceptic, i-am văzut pe mulți dintre cei cu structura morală asemănătoare celor prinși între filele cărții lui Sorin Diaconescu cum au abandonat lupta, cum s-au stricat și ei la burtă și la conștiință. Dar, or mai fi și rămas…

Citind romanul lui Diaconescu, realizezi că ceva fir sincer de documentare a avut. Sunt acolo, în carte, multe lucruri, scene, dialoguri, întâmplări, dezvăluiri, cu care muritorul de rând nu prea se întâlnește. Sunt de acolo, din lumea aceea a tenebrelor, a căutării unui sens existențial, a datoriei față de patrie și, de ce nu, față de o femeie pe care o iubești. Cum să le împărți? Sau nu pot fi despărțite? Misiuni diferite, dar unite de același sentiment: dragostea. Să fie doar imaginație și creație scriitoricească, mă îndoiesc. Și așa este bine. Din îndoială, s-au născut adevărul și credința.

Să fac pe criticul, nu am asemenea calități. Eu nu disec o carte folosind trusa gramaticii analitice sau cine știe ce sofisticate instrumente ale criticii literare îmbârligate. Nu. Mă pronunț simplu, căutând povestea, ce se ascunde acolo. Afirm că Sorin Diaconescu oscilează între stilul lui Marin Preda și cel al lui Octavian Paler. De fapt, și-a format o scriitură personală. Concisă. Fără prea multe efecte. Limpede și dură. Nu am vrut să zic crudă. Sorin Diaconescu nu se dă în bărci. Nu se învârte după păpușoi. Spune curajos lucrurilor pe nume. Filosofie tradiționalistă, amestecată cu ceva finețuri în ale gândirii. Dar nu prea mult, să nu te depărtezi de esența cărții, de subiectul abordat, de zbaterile personajelor sale.

Diaconescu este un caracterolog perfect. Un peisagist al naturii umane. Un sensibil, un poetic, dar fără să lase biciul din mână. Trosnește. Cu tact. Nu chiar pe cine se nimerește. Țintele sunt selectate. După funcții, vicii, posibilități, sfera în care se mișcă și influența pe care o au asupra diferitelor sisteme.

Cartea „Cealaltă patrie, cealaltă femeie” poate fi asemuită cu un eseu romantico-filosofic despre condiția umană, despre decăderea unei societăți infectate de interese, de corupție, de clanuri și grupuri preocupate doar să aibă putere. Țara, mai la coadă. Politicieni, oameni de afaceri, înalți prelați, birocrați uitați la butoane de secole, vorba vine, sunt acolo, despuiați de scriitor. Adică, așa cum gândesc, cu faptele lor nocive, dar nu la vedere. Și mai sunt ei, cei care ar dori să salveze ceea ce se mai poate din ființa acestui neam. Soldații din umbră care vor să mai pună deoparte pentru viitorul țării ceea ce se mai pot scoate din mâna hulpavilor. Cartea abundă de aforisme bine direcționate, vii, cu textură proaspătă.

„Când lucrezi pentru România, trebuie să accepți că vei deschide cu grijă ușa istoriei pentru alții, conștient că tu vei rămâne afară”. Patriotismul și iubirea pentru o femeie, un aluat interesant din care autorul a frământat și copt o poveste existențială admirabilă. Este vorba despre o luptă pentru un bine teoretic. O luptă pe care personajele centrale nu știu dacă o vor câștiga, dar care se merită din plin să o ducă. Patriotism. Intenția de a schimba ceva într-o lume acaparată de nulități. O poveste despre oameni pregătiți, culți, analiști fini ai naturii umane, versați. Nu numesc aici personajele și nici nu vreau să le portretizez. Ele trebuie descoperite, urmărite și aprofundate. Sunt interesante. Nu cumva oamenii ăștia au existat sau există? Ar fi o mare bucurie. Un semn că nu suntem chiar pierduți în încrengătura binoamelor și a alegerilor trucate.

Dictatura proștilor este mai împlinită ca niciodată și este greu să o urnești din loc. Culmea, se bizuie pe ceea ce se cheamă democrație. Alegeri libere.

Finalul cărții este ușor încărcat de dramatism, de candoare, revoltă, lacrimi și regăsire. Este loc pentru continuitate. Cu siguranță, povestea nu se încheie aici…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Tabără de creație la Centrul Județean de Cultură Dâmbovița. Detalii aici

Publicat

pe

de

Centrul Județean de Cultură Dâmbovița organizează, în perioada 11 – 15 iulie 2022, cea de-a X-a ediție a Taberei de creație „O vară de poveste”.

„Atelierele de creație – olărit, dans, micul artizan, decorațiuni hârtie, cusături, mărgele și pictură icoane pe sticlă – vă vor oferi, ca în fiecare an, experiențe de neuitat.

Programul se desfășoară în intervalul orar 08:00 – 12:00. Taxa de participare pentru întreaga săptămână de activități este de 30 lei / copil.

Copiii, cu vârsta minimă de 6 ani, se pot înscrie până la data de 7 iulie, la nr. de telefon 0726.901.944″, se precizează într-un comunicat remis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

A început construcția primului hotel de 5 stele din Stațiunea montană Peștera-Padina

Publicat

pe

Moment istoric, luni – 27 iunie 2022, în Munții Bucegi. Este ziua când a fost pusă piatra de temelie a primului hotel de 5 stele ce va fi construit în cadrul Stațiunii montane Padina-Peșrera. Este un proiect implementat fe cunoscutul om de afaceri Valentin Calcan.

Evenimentul a debutat cu o slujbă de sfințire, apoi s-a dat citire actului de temelie, pe care investitorul l-a plasat într-o capsulă a timpului ce a fost zidită la temelia viitorului otel Peștera Wellness&SPA, împreună cu două ziare de astăzi și o fotografie de grup.

Valentin Calcan a declarat că își dorește ca hotelul să fie gata până în toamna anului viitor, când se împlinesc 100 de ani de la ridicarea primei cabane turistice în Bucegii dâmbovițeni – Casa Peștera.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT