Connect with us

ACTUALITATE

„Cealaltă patrie, cealaltă femeie”, o pledoarie sinceră despre iubire, patriotism și lumea în care trăim

Publicat

pe

Am citit romanul „Cealaltă patrie, cealaltă femeie”, scris de Sorin Diaconescu, într-o noapte de veghe. De obicei, după o zi dură de muncă, când somnul nu îți dă târcoale și te năpădesc neliniștile lumești, cel mai bun tratament este lectura. După câteva pagini, „Moș Ene” sigur îți zbârnâie pe lângă gene. Uite că, în cazul cărții lui Sorin, nu mi s-a întâmplat, oricât m-am chinuit să o abandonez sub pernă, așa cum procedează copiii cu jucăriile adorate. Am citit-o din scoarță în scoarță. M-a captivat. Mi-a creat sentimentul că nu sunt singur pe aici, că sunt destui oameni revoltați, chinuiți de vremuri, de rosturile perfide și abjecte ale societății în care trăim. M-a încântat faptul că poate numai ficționar, deși nu vreau să cred acest lucru, există oameni care luptă, acolo unde le este locul, pentru primenirea nației, pentru păstrarea unor valori morale, sociale, culturale, patrimoniale. Sincer? Sunt sceptic, i-am văzut pe mulți dintre cei cu structura morală asemănătoare celor prinși între filele cărții lui Sorin Diaconescu cum au abandonat lupta, cum s-au stricat și ei la burtă și la conștiință. Dar, or mai fi și rămas…

Citind romanul lui Diaconescu, realizezi că ceva fir sincer de documentare a avut. Sunt acolo, în carte, multe lucruri, scene, dialoguri, întâmplări, dezvăluiri, cu care muritorul de rând nu prea se întâlnește. Sunt de acolo, din lumea aceea a tenebrelor, a căutării unui sens existențial, a datoriei față de patrie și, de ce nu, față de o femeie pe care o iubești. Cum să le împărți? Sau nu pot fi despărțite? Misiuni diferite, dar unite de același sentiment: dragostea. Să fie doar imaginație și creație scriitoricească, mă îndoiesc. Și așa este bine. Din îndoială, s-au născut adevărul și credința.

Să fac pe criticul, nu am asemenea calități. Eu nu disec o carte folosind trusa gramaticii analitice sau cine știe ce sofisticate instrumente ale criticii literare îmbârligate. Nu. Mă pronunț simplu, căutând povestea, ce se ascunde acolo. Afirm că Sorin Diaconescu oscilează între stilul lui Marin Preda și cel al lui Octavian Paler. De fapt, și-a format o scriitură personală. Concisă. Fără prea multe efecte. Limpede și dură. Nu am vrut să zic crudă. Sorin Diaconescu nu se dă în bărci. Nu se învârte după păpușoi. Spune curajos lucrurilor pe nume. Filosofie tradiționalistă, amestecată cu ceva finețuri în ale gândirii. Dar nu prea mult, să nu te depărtezi de esența cărții, de subiectul abordat, de zbaterile personajelor sale.

Diaconescu este un caracterolog perfect. Un peisagist al naturii umane. Un sensibil, un poetic, dar fără să lase biciul din mână. Trosnește. Cu tact. Nu chiar pe cine se nimerește. Țintele sunt selectate. După funcții, vicii, posibilități, sfera în care se mișcă și influența pe care o au asupra diferitelor sisteme.

Cartea „Cealaltă patrie, cealaltă femeie” poate fi asemuită cu un eseu romantico-filosofic despre condiția umană, despre decăderea unei societăți infectate de interese, de corupție, de clanuri și grupuri preocupate doar să aibă putere. Țara, mai la coadă. Politicieni, oameni de afaceri, înalți prelați, birocrați uitați la butoane de secole, vorba vine, sunt acolo, despuiați de scriitor. Adică, așa cum gândesc, cu faptele lor nocive, dar nu la vedere. Și mai sunt ei, cei care ar dori să salveze ceea ce se mai poate din ființa acestui neam. Soldații din umbră care vor să mai pună deoparte pentru viitorul țării ceea ce se mai pot scoate din mâna hulpavilor. Cartea abundă de aforisme bine direcționate, vii, cu textură proaspătă.

„Când lucrezi pentru România, trebuie să accepți că vei deschide cu grijă ușa istoriei pentru alții, conștient că tu vei rămâne afară”. Patriotismul și iubirea pentru o femeie, un aluat interesant din care autorul a frământat și copt o poveste existențială admirabilă. Este vorba despre o luptă pentru un bine teoretic. O luptă pe care personajele centrale nu știu dacă o vor câștiga, dar care se merită din plin să o ducă. Patriotism. Intenția de a schimba ceva într-o lume acaparată de nulități. O poveste despre oameni pregătiți, culți, analiști fini ai naturii umane, versați. Nu numesc aici personajele și nici nu vreau să le portretizez. Ele trebuie descoperite, urmărite și aprofundate. Sunt interesante. Nu cumva oamenii ăștia au existat sau există? Ar fi o mare bucurie. Un semn că nu suntem chiar pierduți în încrengătura binoamelor și a alegerilor trucate.

Dictatura proștilor este mai împlinită ca niciodată și este greu să o urnești din loc. Culmea, se bizuie pe ceea ce se cheamă democrație. Alegeri libere.

Finalul cărții este ușor încărcat de dramatism, de candoare, revoltă, lacrimi și regăsire. Este loc pentru continuitate. Cu siguranță, povestea nu se încheie aici…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Nici Siria nu trebuie uitată! Viețile unor oameni prinși sub dărâmături mai pot fi salvate!

Publicat

pe

Un cutremur de aproape 8 grade pe scara Richter a a făcut prăpăd în Turcia și Siria. Spun martorii acestei catastrofe că parcă ar fi venit peste ei sfârșitul omenirii. Au pierit mii de oameni, iar alte mii de vieți au rămas prinse sub clădirile culcate la pământ de unda telurică. Știrile despre această mega tragedie au făcut înconjurul lumii, arătând cât de mici suntem în fața dezlănțuirii imprevizibile a naturii.

Senatorul Titus Corlățean a avut o intervenție în Parlamentul României, cerând păstrarea unui moment de reculegere față de victimele nevinovate ale acestui cataclism care a răvășit Turcia și Siria și, totodată, a solicitat ca Siria, o țară răvășită în ultimii ani de conflicte sângeroase să fie sprijinită.

06 February 2023, Syria, Idlib: Syrian civilians inspect a destroyed residential building following a magnitude 7.8 earthquake that hit Syria.,Image: 754402118, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

„Nu voi folosi cuvinte speciale, ci pur și simplu spun că plâng în această seară și nu mă pot opri văzând imaginile sau relatările pe care le-am primit de la colegi parlamentari din Turcia sau pe care le urmăresc pe televiziuni. O tragedie îngrozitoare, care înseamnă deocamdată 3.000 de persoane decedate în această țară. Deocamdată.

La fel, aceeași nenorocire în Siria, acolo unde mass-media relatează că se aud de sub dărâmături vocile disperate ale unor oameni, familii încă în viață, iar „salvatorii” locali, într-o țară măcinată de ani de zile de războaie și terorism, sapă cu mâinile goale…

Am intervenit în plenul Senatului după-amiază nu doar pentru a cere un minut de reculegere și a manifesta solidaritate cu popoarele turc și sirian, atât de dramatic lovite de cutremurele repetate de pământ, dar și pentru a încuraja Guvernul României, care s-a mișcat foarte rapid, încă de la 06.00 dimineață, cu trimiterea primelor echipe de salvatori români (am fost prima națiune europeană care a avut în teren, în speță la Adana, echipe trimise pentru a ajuta), de a face un efort suplimentar, pentru că e mare nevoie.

I-am spus secretarului de stat Raed Arafat că nici Siria nu trebuie uitată și că mecanismul de ajutor de urgență al Comisiei Europene, pus la dispoziție de Bruxelles, ar trebui să fie impulsionat, să fie mai puțin birocratic și să se miște debarasat de evaluările prudente legate de situația politico-militară din Siria, pentru că viețile unor oameni sub dărâmături mai pot fi salvate în orele și zilele următoare, dar nu cu mâinile goale. Și nu apelând la „filtrul” intermediar al Națiunilor Unite, care va lua timp. Domnul să aibă milă de acești oameni atât de dur loviți, iar asta e o rugăciune sinceră de creștin”, este mesajul senatorului Titus Corlățean.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Sprijin după cutremur. Echipe românești de cautare-salvare au plecat în misiune în Turcia

Publicat

pe

de

Echipa de sprijin din România, formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari a ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată orașului Antakia.

Aceasta este prima zonă pe care autoritățile turce, respectiv Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență – AFAD, cu responsabilități clare în gestionarea situației generate de cutremure au ales-o pentru echipa din România.

Salvatorii români au început să construiască baza de operații, concomitent, pregătindu-se primul schimb pentru începerea misiunii de sprijin.

Totodată, în această dimineață, înainte de a începe deplasarea către locația bazei de operații stabilite de AFAD, o echipă formată dintr-un ofițer și 2 subofițeri cu 2 câini de căutare-salvare au executat o misiune de recunoaștere în teren, împreună cu o echipă din Turcia, la o zonă rezidențială afectată de cutremur.

Reamintim faptul că salvatorii români se află în permanentă legătură cu autoritățile turce, reprezentanții AFAD fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acțiune și intervenție a echipelor venite în sprijin.

Sursa: IGSU

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats