Connect with us

ACTUALITATE

Italienii de la Beltrame au reaprins cuptoarele Combinatului de Oțeluri Speciale Târgoviște. VIDEO

Publicat

pe

Parcă Providența vrea ca mamutul industrial numit Combinatul de Oțeluri Speciale din Târgoviște, care a fost supt și sfărâmat bucată cu bucată de investitorii ruși, să nu piară. După o perioadă în care se credea că nu se mai întâmplă nimic, că se va baga plugul în terenul combinatului, după ce a căzut și electoralul proiect trâmbițat de liberali, care promiteau că unitatea economică, de fapt ceea ce mai rămasese din ea, va fi preluată de stat, au apărut, ca o rază de noroc, italienii de la AFV BELRAME GROUP.

În prima fază, mulți au crezut că este vorba despre o glumă, despre o știre falsă, despre o dezinformare menită să reducă presiunea socială. Nu a fost așa. Investitorii italieni care, în istoria de după anul 2000 au mai avut câteva încercări de a cumpăra COS-ul, au fost pe deplin interesați să achiziționeze rămășițele fostul combinat și să-l resusciteze, să repornească producția, chiar dacă numai parțial pentru început.

Oamenii de afaceri din peninsulă nu au promis că vor reangaja 5.000 de oameni, dar spre 1.200 vor ajunge.

Imediat după perfectarea achiziționării, Beltrame GROUP, unul dintre cei mai mari producători de bare de oțel și oțeluri speciale din Europa, a declanșat procesul de recrutare de personal. În același timp, a început și modernizarea rapidă a unor capacități de producție.

De reținut că reprezentanții concernului italian au fost interesați să readucă în activitate foști angajați ai COS, oameni cu experiență, care au habar de procesul tehnologic și care să îi inițieze și pe cei care nu au mai lucrat niciodată în asemenea sisteme de producție.

Iată că, ceea ce ieri părea un vis, astăzi s-a împlinit. BELRAME a pornit producția la COS. Deocamdată, se lucrează cu aproximativ 300 de oameni, iar până la sfârșitul lunii iulie vor fi 450 de muncitori la Donlam Târgoviște. Se vorbește despre o colaborare pentru viitor cu Universitatea Valahia și Liceul Voievodul Mircea, pentru rezerva de specialiști. Deocamdată, societatea are ca destinată pentru organizarea a diferite cursuri de calificare suma de 44.000 de euro.

La COS Târgoviște, se va produce oțel beton. Va fi singura unitate industrială de acest tip din România. Adică, doar în Dâmbovița se va obține indispensabilele elemente folosite în construcții.

Alături de staff-ul de conducere al societății, la acest eveniment excepțional pentru economia județului Dâmbovița, au fost prezenți președintele Consiliului Județean – Corneliu Ștefan, vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, prefectul Claudia Gilia, primarul municipiului Târgoviște – Cristian Daniel Stan, viceprimarul Cătălin Rădulescu, senatorul liberal Virgil Guran, deputatul USR-PLUS – Daniel Blaga, alți reprezentanți ai autorităților locale și județene și mulți jurnaliști de la principalele trusturi de presă din București.

„Reluarea producției interne de oțel-beton, un sector esențial al siderurgiei, reprezintă un pas important pentru reindustrializarea României și va oferi țării o gură de oxigen în criza materialelor de construcții, generată de pandemie și conflictul din Ucraina. Cu ajutorul investițiilor programate în modernizarea și dezvoltarea facilităților de producție, combinatul din Târgoviște va redeveni un pilon de susținere pentru economia românească”, a declarat Carlo Beltrame – Group Business Development în cadrul AFV Beltrame.

Viziunea grupului italian este să transforme COS, „vechea oțelărie cum îl numesc ei, într-o unitate de producție competitivă la nivel european, atât ca eficiență, cât și din punct de vedere al respectării normelor de mediului.

„În următorii 5 ani, vor fi investiți aproximativ 100 de milioane de euro în modernizarea utilajelor, iar 80% din buget va fi alocat achiziției de tehnologii care permit reducerea emisiilor de carbon, creșterea eficienței energetice și tranziția către o economie circulară, prin reutilizarea resurselor și reducerea la minimum a deșeurilor. Până în al cincilea an al investiției, vor fi generate aproximativ 1.000 de locuri de muncă pe plan local”, se precizează într-un comunicat transmis de Beltrame Group .

Pe lângă punerea în funcțiune a liniilor de producție, se află în faza finală de autorizare o fabrică verde de oțel-beton și sârmă laminată. Aceasta va fi construită tot pe amplasamentul de la Târgoviște.

Din punct de vedere tehnologic, noua oțelărie a Beltrame Group va fi cea mai avansată din lume și va avea cel mai redus nivel de emisii de gaze cu efect de seră din industrie.

Proiectul dezvoltat la Târgoviște include și construirea unui parc fotovoltaic, cu putere instalată de 100 – 120 MW, care va fi dotat cu sistem de stocare a energiei. Unitățile de producție vor fi alimentate cu energia electrică produsă de parcul fotovoltaic. Se va acoperi din această sursă circa 60% din necesarul de energie electrică.

Donalam Târgoviște va produce aproximativ 700.000 – 800.000 de tone de oțel-beton și sârmă laminată anual.

Primarul Cristian Daniel Stan le-a mulțumit investitorilor pentru faptul că au ales Târgoviște, că au ales COS pentru materializarea unui asemenea proiect.

„Vorbim despre o investiție serioasă care pe noi ne bucură foarte mult. COS a reprezentat foarte mult timp, pentru municipiul Târgoviște, pentru județul Dâmbovița, o emblemă industrială. 500 de milioane de euro pentru o singură investiție derulată în trei etape cred că este enorm. Este una dintre cele mai mari investiții realizate în județul Dâmbovița în ultimii 30 de ani. Un obiectiv de asemenea anvergură este foarte clar că este precedată de o analiză detaliată și reprezintă un semnal important și către alți investitori”, a precizat Cristian Daniel Stan.

Un mesaj a transmis cu această ocazie și președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan.

„Iată că se produc primele bare laminate și, cât de curând, din cuptoarele Donalam Târgoviște, ale fostului Combinat de Oțeluri Speciale, vor fi scoase primele șarje din ceea ce înseamnă renașterea industriei dâmbovițene și naționale!

Evenimentul de astăzi reașază județul Dâmbovița și România pe harta europeană a industriei de profil, dar reprezintă și un pas important în reducerea dependenței de importuri.

Cele 500 milioane de euro pe care grupul italian Beltrame le va investi la Târgoviște, precum și asigurarea că, în următorii ani, va crea 1.000 de locuri de muncă vor avea un impact imens asupra economiei locale și naționale.

Beneficiile acestei investiții se vor regăsi și în sistemul de învățământ dâmbovițean. Absolvenții liceelor tehnologice din județ și cei ai Universității Valahia din Târgoviște vor putea fi viitori angajați ai Donalam”, a precizat Corneliu Ștefan.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița a asigurat conducerea Beltrame de întreaga susținere a Consiliului Judeţean Dâmboviţa în activitatea economică desfășurată și i-a felicitat pentru decizia de a investi la Târgoviște, în județul Dâmbovița.

După sesiunea de întrebări și răspunsuri desfășurată într-o încăpere situată la etajul 5 al clădirii administrative pe care dâmbovițenii o numeau „Dallas”, gazdele au invitat presa și oficialitățile prezente la o vizită în secția unde se lucrează intens, iar oțelul aburea ca pâinea, dând speranțe și încredere în viitor.

VIDEO

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Nici Siria nu trebuie uitată! Viețile unor oameni prinși sub dărâmături mai pot fi salvate!

Publicat

pe

Un cutremur de aproape 8 grade pe scara Richter a a făcut prăpăd în Turcia și Siria. Spun martorii acestei catastrofe că parcă ar fi venit peste ei sfârșitul omenirii. Au pierit mii de oameni, iar alte mii de vieți au rămas prinse sub clădirile culcate la pământ de unda telurică. Știrile despre această mega tragedie au făcut înconjurul lumii, arătând cât de mici suntem în fața dezlănțuirii imprevizibile a naturii.

Senatorul Titus Corlățean a avut o intervenție în Parlamentul României, cerând păstrarea unui moment de reculegere față de victimele nevinovate ale acestui cataclism care a răvășit Turcia și Siria și, totodată, a solicitat ca Siria, o țară răvășită în ultimii ani de conflicte sângeroase să fie sprijinită.

06 February 2023, Syria, Idlib: Syrian civilians inspect a destroyed residential building following a magnitude 7.8 earthquake that hit Syria.,Image: 754402118, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

„Nu voi folosi cuvinte speciale, ci pur și simplu spun că plâng în această seară și nu mă pot opri văzând imaginile sau relatările pe care le-am primit de la colegi parlamentari din Turcia sau pe care le urmăresc pe televiziuni. O tragedie îngrozitoare, care înseamnă deocamdată 3.000 de persoane decedate în această țară. Deocamdată.

La fel, aceeași nenorocire în Siria, acolo unde mass-media relatează că se aud de sub dărâmături vocile disperate ale unor oameni, familii încă în viață, iar „salvatorii” locali, într-o țară măcinată de ani de zile de războaie și terorism, sapă cu mâinile goale…

Am intervenit în plenul Senatului după-amiază nu doar pentru a cere un minut de reculegere și a manifesta solidaritate cu popoarele turc și sirian, atât de dramatic lovite de cutremurele repetate de pământ, dar și pentru a încuraja Guvernul României, care s-a mișcat foarte rapid, încă de la 06.00 dimineață, cu trimiterea primelor echipe de salvatori români (am fost prima națiune europeană care a avut în teren, în speță la Adana, echipe trimise pentru a ajuta), de a face un efort suplimentar, pentru că e mare nevoie.

I-am spus secretarului de stat Raed Arafat că nici Siria nu trebuie uitată și că mecanismul de ajutor de urgență al Comisiei Europene, pus la dispoziție de Bruxelles, ar trebui să fie impulsionat, să fie mai puțin birocratic și să se miște debarasat de evaluările prudente legate de situația politico-militară din Siria, pentru că viețile unor oameni sub dărâmături mai pot fi salvate în orele și zilele următoare, dar nu cu mâinile goale. Și nu apelând la „filtrul” intermediar al Națiunilor Unite, care va lua timp. Domnul să aibă milă de acești oameni atât de dur loviți, iar asta e o rugăciune sinceră de creștin”, este mesajul senatorului Titus Corlățean.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Sprijin după cutremur. Echipe românești de cautare-salvare au plecat în misiune în Turcia

Publicat

pe

de

Echipa de sprijin din România, formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari a ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată orașului Antakia.

Aceasta este prima zonă pe care autoritățile turce, respectiv Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență – AFAD, cu responsabilități clare în gestionarea situației generate de cutremure au ales-o pentru echipa din România.

Salvatorii români au început să construiască baza de operații, concomitent, pregătindu-se primul schimb pentru începerea misiunii de sprijin.

Totodată, în această dimineață, înainte de a începe deplasarea către locația bazei de operații stabilite de AFAD, o echipă formată dintr-un ofițer și 2 subofițeri cu 2 câini de căutare-salvare au executat o misiune de recunoaștere în teren, împreună cu o echipă din Turcia, la o zonă rezidențială afectată de cutremur.

Reamintim faptul că salvatorii români se află în permanentă legătură cu autoritățile turce, reprezentanții AFAD fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acțiune și intervenție a echipelor venite în sprijin.

Sursa: IGSU

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats