Prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia, încă de la preluarea mandatului, a pus mâna, metaforic vorbind, pe aparatul de resuscitare și a retrezit la viață ceea ce se cheamă Instituția Prefectului care, de câțiva ani, intrase într-un soi de amorțire și într-o stereotipie administrativă destul de plicticoasă.
Acum, Claudia Gilia, am putea spune că ne obosește un pic până și pe noi, cei din presă, care criticam lâncezeala și lipsa de comunicare a acestei structuri de putere. Acțiunile organizate de noua echipă a reprezentanților Guvernului în teritoriu sunt menite să arate că politica, guvernarea, administrația nu înseamnă doar șabloane întărite cu vorbe. Înseamnă muncă în teritoriu, prezență și coordonare a unor evenimente neprevăzute, comunicare continuă cu responsabilii din instituții, cu cetățenii, mai ales cu ei, întâlniri pe teme profesionale cu specialiștii în drept constituțional, administrativ și din alte domenii care țin de angrenajul funcționarii structurii socio-economice și administrative.

Pe acest fundal, s-a consumat astăzi, 7 iulie 2022, o manifestare socio-profesională în sala de conferințe a Universității Valahia din Târgoviște. Secretarii generali din toate primăriile dâmbovițene au avut șansa de a participa la o conferință susținută de profesorul universitar dr. Verginia Vedinaș, unul dintre cei mai prodigioși specialiști în drept public din România. La această întâlnire, a fost prezent și președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan. Șeful administrației județene i-a mulțumit profesoarei Verginia Vedinaș, pentru prezența în județul Dâmbovița, pentru contribuția pe care a adus-o în științele administrației publice, apoi s-a adresat secretarilor de primărie, secretari generali cum sunt numiți acum, amintindu-le rolul important pe care îl au în acest mecanism complex al administrației. Corneliu Ștefan le-a solicitat să se implice cu toate forțele în vederea definitivării, fără probleme, în toate unitățile admistrativ-teritoriale a recensământului populațieișilocuințelor, proces care se va încheia pe 17 iulie.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, așa cum procedează de obicei, adică spune lucrurilor pe nume, și bine face, le-a mai cerut secretarilor să se angajeze alături de primari și viceprimari pentru a debloca proiectele de interes local.
„Sunt proiecte importante care, în anumite localități, nu înțeleg de ce nu sunt scoase la licitație pentru a angaja fondurile care sunt deja alocate și unde avem deja contracte de finanțare semnate”, a spus Corneliu Ștefan, nevrând, deocamdată, să nominalizeze UAT-urile unde sunt întârziate investițiile.
Președintele Consiliului Județean, înainte de a porni spre localitățile din nordul județului Dâmbovița unde îl așteptau problemele ce țin de investițiile în infrastructură, a felicitat-o pe Claudia Gilia, prefectul județului Dâmbovița, pentru implicare, comunicare și deschiderea pe care o are către toate entitățile care alcătuiesc până la urmă societatea. A remarcat Corneliu Ștefan că este pentru prima dată când Instituția Prefectului Dâmbovița manifestă o deschidere totală față de secretarii generali din localitățile dâmbovițene.

După discursul președintelui Corneliu Ștefan, prefectul Claudia Gilia, în calitate de gazdă a acestui eveniment, a făcut o scurtă prezentare a activității pe care profesorul universitar Verginia Vedinaș a desfășurat-o în politică, ca parlamentar, ca secretar de stat, ca președinte al Institutului Național de Științe Administrative, ca editor al unor reviste de specialitate, ca autor de lucrări în domeniu, ca bun român care, pentru abnegația sa, a fost decorat de președintele țării cu Ordinul Național de Merit în grad de cavaler. O listă lungă din care rezidă nu numai o bogată carieră profesională, ci și multă muncă răsplătită cu rezultate pe măsură.
În prima parte a întâlnirii, profesorul universitar Verginia Vedinaș a susținut o conferință cu tema „Administrația Publică la răscrucea codificării. Rolul și locul secretarului general al unității administrativ teritoriale”. A urmat o sesiune de întrebări, de discuții legate de temele abordate și de problemele curente din administrație, iar la final a fost lansată cartea „Doamna noastră țară, Doamna noastră administrație” scrisă de Ioan Laurențiu Vedinaș și Verginia Vedinaș.
Discursul profesorului Verginia Vedinaș a fost unul brodat în simplitate și sinceritate. A vorbit secretarilor de primărie ca unor studenți care așteaptă de la dascăl să le fie decodificată materia cât mai precis și fără pompă și exprimări superacademice. Verginia Vedinaș a mărturisit că iubește România, că iubește administrația, că destinul unei țări nu poate fi decis numai de politicieni. A spus profesorul Vedinaș că funcționarii publici, acest corp de profesioniști, fac să meargă mai departe administrația și țara.
Urmărește Incomod Media și pe Google News