Connect with us

SĂNĂTATE

CAS Dâmbovița, informare privind drepturile și obligațiile asiguraților

Publicat

pe

Printre cele mai importante drepturi de care beneficiază persoanele asigurate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate se numără:
• să aleagă furnizorii de servicii medicale, precum și casa de asigurări de sănătate la care se înscriu;
• să fie înscriși pe lista unui medic de familie pe care îl solicită;
• să își schimbe medicul de familie ales, numai după trecerea a cel puțin 6 luni de la data înscrierii pe listele acestuia;
• să beneficieze de servicii de asistență medicală preventivă și de promovare a sănătății, servicii medicale în ambulatorii și în spitale aflate în contract cu casele de asigurări de sănătate, servicii medicale de urgență, unele servicii de asistență stomatologică, tratament fizioterapeutic și de recuperare, dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive;
• să li se garanteze confidențialitatea privind datele, în special în ceea ce privește diagnosticul și tratamentul;
• să aibă dreptul la informații în cazul tratamentelor medicale;
• să beneficieze de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, în condițiile legii.

Pentru a putea beneficia de aceste drepturi, asigurații au următoarele obligații:
• să se înscrie pe lista unui medic de familie;
• să anunțe medicul de familie ori de câte ori apar modificări în starea lor de sănătate;
• să se prezinte la controalele profilactice și periodice;
• să anunțe în termen de 15 zile medicul de familie și casa de asigurări de sănătate asupra modificărilor datelor de identitate sau a modificărilor referitoare la încadrarea lor într-o anumită categorie de asigurați;
• să respecte tratamentul și indicațiile medicului și să aibă o conduită civilizată față de personalul medicosanitar;
• să achite contribuția datorată fondului și suma reprezentând coplata / contribuția personală, în condițiile legii.

Persoanele care nu fac dovada calitatii de asigurat beneficiaza de servicii medicale numai in cazul urgentelor medico-chirurgicale si al bolilor cu potential endemo-epidemic si cele prevazute in Programul national de imunizari, monitorizarea evolutiei sarcinii si a lauzei, servicii de planificare familiala in conditiile art. 223, in cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, stabilit prin contractul-cadru.

Tarifele serviciilor hoteliere pentru persoana care însoțește copilul internat în vârsta de pana la 3 ani, precum si pentru insotitorul persoanei cu handicap grav internate se suporta de catre casele de asigurari, daca medicul considera necesara prezenta lor pentru o perioada determinata.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SĂNĂTATE

Ce ar trebui sa stim despre afectiunile dermatologice

Publicat

pe

de

Tulburarile dermatologice sunt afectiuni comune ale pielii care pot afecta pe oricine, indiferent de varsta sau sex. Acestea pot varia de la usoare la severe si pot avea un impact asupra bunastarii dumneavoastra fizice, mentale si emotionale. Acest articol va oferi o privire in profunzime asupra tulburarilor dermatologice, inclusiv afectiunile comune ale pielii, diagnosticul, tratamentele si ingrijirea preventiva.

Afectiunile dermatologice sau ale pielii, afecteaza pielea, parul si unghiile. Ele pot varia de la usoare, cum ar fi o eruptie cutanata sau urticarie, pana la grave, cum ar fi psoriazisul sau cancerul de piele. Aceste afectiuni pot fi cauzate de o varietate de factori, inclusiv genetici, factori declansatori din mediul inconjurator si chiar alegerile legate de stilul de viata.

Indiferent de cauza, tulburarile dermatologice pot avea un impact asupra calitatii vietii cuiva. Ele pot provoca simptome fizice, cum ar fi mancarimi sau arsuri, precum si probleme de sanatate emotionala si mentala, cum ar fi anxietatea sau depresia. Invatand cate ceva despre aceste tulburari si cum sa le gestionati, puteti contribui la imbunatatirea starii generale de bine.

Afectiuni comune ale pielii

Cele mai frecvente afectiuni ale pielii includ acneea, eczema, psoriazisul, rozaceea si verucile. Acneea este o afectiune a pielii care provoaca roseata, inflamatie si eruptii pe fata, piept si spate. Eczema este o afectiune a pielii care provoaca roseata, mancarime si uscaciune pe piele. Psoriazisul este o afectiune autoimuna care provoaca pete rosii si solzoase pe piele. Rozaceea este o afectiune a pielii care provoaca roseata si vase de sange vizibile pe fata. Negii sunt provocati de un virus si pot aparea pe orice parte a corpului.

Aceste afectiuni comune ale pielii pot fi gestionate prin modificari ale stilului de viata, cum ar fi evitarea anumitor factori declansatori, si prin tratamente medicale, cum ar fi medicamentele topice sau terapia cu lumina. Este important sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu dermatologul despre cel mai bun plan de tratament pentru afectiunea dumneavoastra.

Diagnosticarea si tratamentul afectiunilor cutanate

Diagnosticarea unei afectiuni cutanate poate fi dificila si necesita o examinare amanuntita. In timpul examinarii, dermatologul va cauta semne si simptome ale afectiunii, precum si orice alte probleme subiacente. In functie de afectiune, medicul poate solicita teste suplimentare, cum ar fi analize de sange sau biopsii ale pielii.

Dupa stabilirea diagnosticului, medicul va lucra cu dumneavoastra pentru a elabora un plan de tratament. Acest plan poate include medicamente topice, terapie cu lumina sau o combinatie de tratamente. Este important sa urmati instructiunile medicului si sa tineti evidenta oricaror schimbari sau efecte secundare care apar.

Policlinica Baba Novac: Specializata in afectiuni dermatologice

Polclinica Baba Novac este o clinica dermatologica, dar și cu alte specializari. Clinica este dedicata furnizarii serviciilor medicale de inalta calitate pentru toate tipurile de afectiuni dermatologice. Echipa de experti de la clinica include dermatologi, medici, asistente medicale si personal auxiliar. Policlinica Baba Novac ofera, de asemenea, servicii de sprijin, cum ar fi consilierea si sfaturi privind stilul de viata.

Tipuri de tratamente pentru afectiuni dermatologice

Exista mai multe tipuri de tratamente disponibile pentru afectiunile dermatologice, inclusiv medicamente topice, terapie cu lumina si tratamente cu laser. Medicamentele topice, cum ar fi cremele, gelurile si unguentele, sunt aplicate direct pe piele si pot ajuta la reducerea inflamatiei, a roseatei si a mancarimilor. Terapia cu lumina, cum ar fi fototerapia, este un tip de tratament care utilizeaza lumina ultravioleta pentru a trata afectiunile pielii. Tratamentele cu laser sunt utilizate pentru a reduce aspectul cicatricilor si al altor imperfectiuni.

Aceste tratamente pot fi folosite singure sau in combinatie intre ele. Medicul dumneavoastra sau dermatologul va poate ajuta sa decideti ce tip de tratament este cel mai potrivit pentru dumneavoastra. Odata ce ati gasit medicul potrivit, asigurati-va ca puneti intrebari si ca va exprimati orice ingrijorare pe care o aveti. Este important sa va simtiti confortabil cu medicul dumneavoastra si sa va asigurati ca intelegeti planul de tratament.

Preventie si ingrijire

Prevenirea afectiunilor cutanate este cel mai bun mod de a evita disconfortul si tulburarile pe care le pot provoca. Pentru a face acest lucru, este important sa practicati o buna ingrijire a pielii, cum ar fi utilizarea de protectie solara, evitarea produselor de curatare si a cremelor hidratante dure si evitarea factorilor declansatori. De asemenea, este important sa va faceti un control regulat al pielii la un dermatolog. Este important sa aveti grija de dvs. si sa urmati instructiunile medicului. Asigurati-va ca luati orice medicament asa cum v-a fost prescris si ca va odihniti suficient. De asemenea, este important sa aveti o dieta sanatoasa si sa faceti exercitii fizice in mod regulat.

Evitarea riscurilor tulburarilor dermatologice

Desi tulburarile dermatologice sunt frecvente, exista unele riscuri asociate cu acestea. Aceste riscuri includ infectii, cicatrici si chiar cancer de piele. Este important sa fiti constienti de aceste riscuri si sa luati masuri pentru a le reduce, cum ar fi utilizarea de protectie solara si evitarea expunerii excesive la soare.

De asemenea, este important sa va faceti controale regulate la dermatolog. Faceti-va un control anual al pielii pentru a va asigura ca orice potentiale probleme sunt depistate din timp si tratate rapid.

La policlinica Baba Novac, echipa de medici specialisti este dedicata sa va ajute sa va gestionati afectiunea pielii. Oferia o gama de tratamente, de la medicamente topice la terapie cu lumina, si va ofera sprijin si sfaturi pentru a va ajuta.

Tulburarile dermatologice pot avea un mare impact asupra vietii dumneavoastra. Este important sa va faceti timp pentru a invata despre aceste afectiuni, ce le provoaca si cum sa le gestionati. Intelegand riscurile si luand masuri preventive, va puteti reduce riscul de a dezvolta o afectiune dermatologica. Faceti un control anual al pielii la un dermatolog si nu uitati ca nu trebuie sa treci singur prin asta. Cu cunostintele si sprijinul potrivit, puteti prelua controlul asupra afectiunii pielii dumneavoastra si va puteti bucura de o viata mai sanatoasa si mai fericita.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Cum procedez dacă nu sunt angajat și vreau să mă asigur pentru concedii şi indemnizații de asigurări sociale de sănătate?

Publicat

pe

Persoanele fizice care nu au încheiate raporturi juridice de muncă cu un angajator şi nu realizează venituri din desfăşurarea unei activităţi în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detaşare sau a unui statut special prevăzut de lege, nici alte venituri asimilate salariilor şi nu se încadrează în categoria persoanelor care beneficiază de indemnizaţie de şomaj, se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru a beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate în baza unui contract de asigurare – ne informează Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa.

„Contractul de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate se încheie între persoana interesată și casa de asigurări de sănătate la care se află în evidenţă ca persoană asigurată în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Citește și: Comunicat CNAS: O aplicare justă, echitabilă şi nediscriminatorie pentru calculul indemnizaţiei de maternitate

Contractul poate fi încheiat pentru o perioadă determinată / nedeterminată la un venit ales de către asigurat, ce nu ține cont de veniturile impozabile realizate. Venitul ales nu poate fi mai mic decât valoarea lunară a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit potrivit legii (3.000 lei începând cu 1 ianuarie 2023) şi nu poate depăși valoarea a 12 salarii minime.

Contractul de asigurare nu se încheie retroactiv și produce efecte exclusiv de la data înregistrării. Contribuţia lunară de asigurare pentru concedii şi indemnizații de asigurări sociale de sănătate este de 1% şi se aplică asupra venitului înscris în contract”.

Citește și: Nu ai loc de muncă și vrei să te asiguri în sistemul public de sănătate? Află procedura aici!

Stagiul minim de cotizare pentru acordarea concediilor şi indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

„În cazul în care nu au fost realizate venituri în ultimele 6 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical, stagiul de asigurare se consideră realizat dacă prin însumarea perioadelor din ultimele 12 luni anterioare producerii riscului rezultă un număr de zile de stagiu de asigurare cel puţin egal cu numărul total de zile lucrătoare din ultimele 6 luni anterioare producerii riscului.

Persoanele asigurate pentru concedii și indemnizații beneficiază de concedii şi indemnizaţii, fără îndeplinirea condiţiei de stagiu de asigurare, în cazul unor situaţii de excepţie, respectiv în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, stabilite prin Hotărâre a Guvernului, neoplaziilor, SIDA, riscului maternal, carantinei, precum şi în cazul izolării urmare a infectării cu Covid-19)”, ne mai informează Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats