Persoanele asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România, aflate pe teritoriul statelor cu care țara noastră a încheiat acorduri internaționale cu prevederi în domeniul sănătății, beneficiază de servicii medicale, în condițiile prevăzute de respectivele documente internaționale – ne informează CAS Dâmbovița.
În funcţie de formularele emise de casa de asigurări de sănătate (card european de asigurări sociale de sănătate sau formulare / documente europene), asiguratul poate beneficia, după caz:
• de servicii medicale devenite necesare;
• de tratament planificat;
• de toate serviciile medicale de care beneficiază orice asigurat din statul membru UE, SEE (Islanda, Liechtenstein, Norvegia), Confederaţia Elveţiană, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Cardul european de sănătate se eliberează asiguratului la cerere și acoperă serviciile medicale din sistemul public devenite necesare în timpul șederii temporare într-un stat din cele enumerate mai sus. Prestațiile acoperite includ, de exemplu, servicii pentru boli cronice sau existente (exemplu: dializa), precum și pentru sarcină/naștere.
Atenţie!
• Pentru anumite servicii medicale este posibil să fie necesară coplată, care va fi suportată de asigurat, chiar dacă în România aceleaşi servicii sunt decontate integral.
• Cardul nu acoperă situaţia în care deplasarea are ca scop obţinerea tratamentului medical planificat.
• Dacă în perioada de valabilitate a cardului, la momentul obţinerii serviciilor medicale, persoana nu mai figurează ca asigurat, casa de asigurări de sănătate care a eliberat cardul, în calitate de plătitor al respectivelor servicii medicale, va recupera contravaloarea acestora de la persoana respectivă.
• În situația în care cardul european / certificatul provizoriu au fost refuzate, iar serviciile medicale au fost de natura celor devenite necesare, asiguratul poate solicita rambursarea contravalorii asistenței medicale fie direct instituției respective, dacă în acel stat există o astfel de procedură, fie casei de asigurări de sănătate din România în evidența căreia este înregistrat.
• În situația în care cardul european / certificatul provizoriu au fost refuzate, iar serviciile medicale nu au fost de natura celor devenite necesare, casa de asigurări de sănătate rambursează contravaloarea asistenţei medicale acordate pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene şi plătite de asigurat, la nivelul tarifelor din România, dacă: serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se regăsesc printre prestaţiile la care are dreptul persoana asigurată conform legislaţiei asigurărilor sociale de sănătate şi sunt decontate din FNUASS.
Procedura de rambursare a asistenței medicale transfrontaliere este aplicabilă doar în cazul statelor membre ale Uniunii Europene. Informații detaliate pot fi solicitate direct casei de asigurări de sănătate în evidența căreia se află asiguratul.
Documentul portabil S1 (DP S1)
Se eliberează pentru persoanele salariate sau lucrătorii independenţi, care sunt asigurați în România și care îşi desfăşoară activitatea în alt stat european, în următoarele situații: persoane detașate sau în caz de pluriactivitate, lucrători frontalieri, pensionari, funcţionari publici şi membrii de familie ai acestora.
DP S1 înlocuieşte formularele europene E106, E109, E120 şi E121 şi reprezintă un document care atestă dreptul la asistență medicală pentru categoriile de persoane menționate anterior, în statul membru de reședință al acestora.
În baza DP S1, romanii beneficiază de asistență medicală ca și cum ar fi asigurați în sistemul de securitate socială din acel stat.
Documentul portabil S2 (DP S2)
Este practic o autorizare prealabilă necesară pentru deplasarea în străinătate în vederea unui tratament medical planificat. DP S2 înlocuiește formularul european E112.
Atenție!
• Autorizaţia se acordă în cazul în care tratamentul respectiv este cuprins în pachetul de servicii de bază reglementat de legislaţia din România şi în situaţia în care respectivului asigurat nu i se poate acorda un astfel de tratament într-un termen justificat din punct de vedere medical, avându-se în vedere starea de sănătate şi evoluţia probabilă a bolii.
• DP S2 nu acoperă cheltuielile legate de transport, cazare şi eventualele coplăţi existente în statul membru de tratament conform legislaţiei pe care acesta o aplică.
• DP S2 poate fi acceptat doar de către unităţile sanitare din sistemele de securitate socială ale statelor membre ale UE / SEE / Confederaţia Elveţiană / Regatul Unit la Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Urmărește Incomod Media și pe Google News