Gestionarea defectuoasă a unui eveniment tragic, comunicarea ineficientă sau aproape deloc, la care s-au adăugat indignarea și starea de nervozitate a familiei și a celorlalți participanți la funeraliile copilei de 13 ani, omorâtă pe trecerea de pietoni de un șofer de 22 de ani, au condus la bătălia dintre forțele de ordine și oamenii care însoțeau cortegiul funerar.
Nu știu de ce a fost nevoie de supravegherea exacerbată a acestui moment dramatic. Dacă existau informații că participanții la înmormântate ar fi putut recurge la fapte necugetate, trebuia ca totul să fie analizat și să se acționeze cu subtilitate, cu tact, ținându-se cont de starea psihică a oamenilor copleșiți de durere.
De ce s-a expus chiar comandantul Poliției Municipiului Târgoviște, comisarul șef Nelu Moraru? Prezența sa în cortegiu și dialogurile purtate cu unele persoane participante la funeralii, pe fondul faptului că autorul omorului din culpă, cum se numește acest tip de infracțiune, era în libertate, oamenii legii nepornind împotriva sa cercetările până la momentul înmormântării adolescentei, au inflamat spiritele. Mânia s-a amestecat cu durerea, cu disperarea și cu neputință.
O bombă nevăzută amorsată, gata de explozie. A fost nevoie doar de un singur impuls, de un gest sau cuvânt pentru ca un ceremonial de înmormântare să se transforme în măcel. Nu s-a răspuns în timp util la întrebările care au frământat familia, prietenii, cunoscuții. Aceștia au fost convinși că șoferul vinovat este protejat de autorități, că se încearcă un soi de mușamalizare a cazului. Și, uite așa, s-a ajuns la neobișnuitul episod comentat pe larg, în care autorul accidentului mortal nu a fost reținut nici măcar 24 de ore, iar alți trei oameni, orbiți de furie și disperare, care au lovit oamenii legii, au fost arestați pentru ultraj.
Situația de la Târgoviște nu a convenit mai marilor de la București. Lucian Bode, ministrul de Interne, a ordonat o anchetă pentru a face lumină și a stabili dacă în acest caz s-a acționat competent, dacă scandalul care a făcut înconjurul țării putea fi evitat. Șeful Poliției Române, chestor principal Benone-Marian Matei, a dispus declanșarea cercetărilor față de conducerea Poliției Municipiului Târgoviște. Sunt vizați de anchetă și șeful Biroului de Ordine Publică și alți doi polițiști, care ar fi avut un comportament abuziv față de participanții la funeralii.
„Având în vedere evenimentul înregistrat la data de 12 iulie a.c., în Târgoviște, județul Dâmbovița, o echipă mixtă din cadrul I.G.P.R. și I.G.J.R. a evaluat modul de pregătire, organizare și conducere a misiunii. Din cadrul I.G.P.R., la Târgoviște, s-au deplasat specialiști ai Direcției Control Intern și Direcției de Ordine Publică.
În urma analizei, au fost identificate aspecte privind o gestionare defectuoasă a dispozitivului instituit, la nivelul Poliției Municipiului Târgoviște. Având în vedere cele constatate, șeful Poliției Române, chestor principal Benone-Marian MATEI, a dispus declanșarea cercetării prealabile, față de șeful Poliției Municipiului Târgoviște, șeful Biroului de Ordine Publică și alți 2 polițiști, cu funcții de execuție.
De asemenea, în cauză a fost dispusă declanșarea unei cercetări administrative, cu referire la posibile pagube materiale cauzate de avarierea unei autospeciale și folosirea armamentului din dotare. În subsidiar, au fost constituite două dosare penale, întocmite sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ultraj, tulburarea ordinii și liniștii publice, respectiv purtare abuzivă, în care unitatea de parchet competentă desfășoară cercetări.
Totodată, în urma verificărilor efectuate de I.G.J.R., la I.J.J. Dâmbovița, au fost dispuse măsuri în sarcina comenzii unității, cu privire la respectarea întocmai a fluxului informațional și intensificarea cooperării cu celelalte structuri teritoriale, în scopul cunoașterii în dinamică a situației operative și a anticipării și prevenirii unor astfel de situații, pe viitor”, se precizează în comunicatul transmis de Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Un scandal care putea fi evitat. Lipsa de comunicare profesionistă, de gestionare a unei presupuse situații de criză și-a spus din nou cuvântul. Unii oameni ai legii nu au înțeles că a fi polițist este mai mult decât a fi purtător de uniformă, pistol, baston, cătușe, spray lacrimogen și carnet cu formulare de contravenții. Forța și respectul îți sunt conferite, în mare parte, de modul de interacțiune cu membrii comunității. Ești printre ei, nu deasupra lor.
Am discutat cu mai mulți târgovișteni despre dublul eveniment trist. Moartea copilei de 13 ani lovită pe când traversa strada pe trecerea de pietoni și conflictul din ziua înmormântarii fetei dintre polițiști și participanții la funeralii. Nu a fost un sondaj. Am vrut doar să aflăm opinii, păreri. Majoritatea răspunsurilor au fost de genul. S-a greșit. Familia trebuia lăsată în durerea ei să își îngroape fetița. Dacă poliția avea vreun indiciu că s-ar fi putut produce alte tulburări, trebuia să fie în alertă, nu la vedere, și să intervină dacă era cazul, apelând la toate mijloacele de comunicare, de mediere. Dacă nu aveau încotro, poate era nevoie și de acțiune în forță. S-a greșit. Sunt destui cei care consideră că șeful Poliției Municipiului Târgoviște ar trebui să își dea demisia de onoare.
Urmărește Incomod Media și pe Google News