Connect with us

Dâmboviţa

Secretul nunții de aur de la Pietrari: iubire, înțelegere, comunicare și respect pentru familie

Publicat

pe

Emoția este copleșitoare când auzi și vezi că în satele românești se mai păstrează tradiția „nunților de aur”. Adevărate ritualuri ale trăiniciei celei mai vechi și importante verigi ale civilizației umane care este familia.

„Nunta de aur” reprezintă chintesența unui cuplu, diamantul căsniciei, șlefuit prin înțelegere, dragoste, comunicare, prin împărțirea la doi a binelui și a părților mai puțin dorite din viață. Napoleon Dobra și soția sa, Florica, s-au îmbrăcat în straie populare și, înconjurați de familie, copii, nepoți, prieteni și cunoscuți, au mers la biserică, unde s-a săvârșit slujba nunții de aur, a căsniciei nemuritoare.

Napoleon Dobra își amintește cu plăcere de viața pe care a dus-o alături de nevasta sa, poștăriță la Bărbulețu 37 de ani, de toate întâmplările prin care a trecut, fie frumoase sau mai întunecate. S-au luat pe 25 aprilie 1972. Și de atunci înfruntă împreună furtunile vieții.

El a fost șofer profesionist. A condus autobuze de călători. Niciun accident la activ. Prin anii ’90, a avut ocazia să colinde toată Europa cu mai multe ansambluri folclorice din județul Dâmbovița. Odată, a condus fără pauză de la Târgoviște până la Paris. Nu a avut șofer de schimb. Trebuia să ducă Ansamblul „Miorița” condus de maestrul Păun Oprea la un festival desfășurat în capitala Franței. A fost un drum lung, dar a ieșit cu bine din această încercare. Artiștii l-au aplaudat la scenă deschisă pentru profesionalismul și rezistența sa. Napoleon Dobra a fost prieten de suflet cu regretatul profesor, scriitor și publicist Lucian Grigorescu. Într-o călătorie la Paris, nea Lucică l-a prezentat pe șoferul din Pietrari sub denumirea de „Napoleonul nostru”.

Ne-a mărturisit Napoleon Dobra că, într-o căsnicie adevărată, partenerii trebuie să tragă în același ritm, domol sau mai iute, după vremuri. Să se ajute când dau de un hop, să înfrunte greutățile împreună. Dacă unul trage hăis și celălalt cea, s-a dus trăinicia. Se rupe căruța!

În cazul familiei Dobra din Pietrari, nu s-a pus astfel problema. Cei doi soți și-au respectat profesiunile, pasiunile, obiceiurile, familia, casa. Au fost și momente când ceva nu le-a convenit, dar au înghițit amarul și au mers mai departe. Așa sunt de peste 50 de ani… Un exemplu demn de urmat. La mulți ani frumoși în continuare!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Va fi redeschisă Sala Mare a Teatrului Tony Bulandra Târgoviște. Pe scenă, „Împărăteasa Chinei”

Publicat

pe

Conducerea Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște anunță publicul iubitor de artă dramatică că, din data de 11 februarie 2023, instituția teatrală pornește din nou, cu vânt la pupa, pe mările creației artistice. Au fost trei ani de provizorat, datorați lucrărilor de reabilitare și modernizare a Sălii Mari, demers indispensabil pentru a aduce acest templu al Thaliei aproape de standardele internaționale ale conceptului de scenă și de comunicare a actorilor cu publicul în condiții de confort și civilizație.

Și nu putea fi mai potrivit decât ca intrarea în casă nouă a actorilor și a Măriei Sale Publicul să se facă cu o premieră. Vor însufleți personajele din piesa „Împărăteasa Chinei”, de Ruth Wolff, actorii Teatrului Tony Bulandra și doi colaboratori de marcă de la Teatrul Nottara din Capitală – Ada Nafrot și Tache Florescu. Spectacolul va fi pus în scenă de regizorul Alexander Hausvater. Misiunea de a crea costumele pentru acest regal artistic i-a revenit maestrului Mc Ranin – managerul Teatrului Tony Bulandra.

Așadar, pe 11 februarie, de la ora 19:00, publicul târgoviștean este invitat în casă nouă pentru a viziona, în condiții excelente, pe o scenă schimbată total, un spectacol de excepție.

„Deși adesea par să am de-a face cu trecutul, cu istoria, pentru mine acestea sunt prezentul. Ar fi prea limitativ să fiu legată de acest moment, de acest loc. Simt că existența mea este în orice clipă, în toate locurile. Chiar și iadul, și raiul. Asta pentru că simt că natura umană nu se schimbă niciodată. Atitudinile se schimbă. Suprafețele se schimbă. Trăirile esențiale, nu. Dacă există vreo temă care trece prin toate piesele mele, aceasta este tenacitatea acestor eroine, luându-și viața în propriile mâini și realizând cât mai mult din ea. Dacă există vreun subiect care este comun tuturor textelor mele, acesta este, într-o variantă sau alta, derutantul, incitantul, enervantul, inepuizabilul, impenetrabilul subiect al iubirii” – Ruth Wolff, dramaturg.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Linia de măști de la Dragomirești a clacat după trei zile de produs… rebuturi

Publicat

pe

Povestea tragi-comică a liniei de fabricație a măștilor de protecție de la Uzina Militară de la Dragomirești, județul Dâmbovița, a fost comentată în fel și chip de jurnaliști, analiști și politicieni. Fabrica de măști deschisă la nevoie și nu a produs decât un lot, câteva mii de măști neconforme.

Mașinăria de confecționat adusă de prin China nu a funcționat, conform unui document de control decât câteva zile. A produs în ziua în care s-a inaugurat linia de fabricație, în prezența membrilor Guvernului de atunci.

„Pe 29.04.2020, premierul Orban și ministrul Economiei, Virgil Popescu, tocmai inauguraseră linia de producție a măștilor FPP3. Având în vedere că mașina a funcționat doar în prezenta miniștrilor, propun să le facem biroul lângă linia de producție ca să putem salva fabrica”, a notat, pe pagina sa de Facebook, deputatul Radu Popa.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats