Connect with us

ACTUALITATE

Dâmboviţa: Rezervația de la Bolovani va adăposti o populație de cerbi lopătari

Publicat

pe

Astăzi – 22 iulie 2022, în ciuda caniculei, conducerea Direcției Silvice Dâmbovița a organizat o deplasare în pădurea Bolovani administrată de Ocolul Silvic Răcari. Alături de directorul Petre Marin, șeful de ocol Cătălin Mușat și purtătoarea de cuvânt a DSD – Adina Prodan, s-a aflat și prefectul județului Dâmbovița – Claudia Gilia. De precizat că reprezenta Guvernului în teritoriu, de când a preluat acest mandat, a pledat pentru transparență și pentru o bună relație între instituțiile deconcentrate și presă, ca principal vehicul de diseminare a informațiilor de interes public.

Acțiunea organizată astăzi, care a avut ca temă prezentarea lucrărilor de sezon și a rezultatelor economice obținute de Direcția Silvică Dâmboviţa în primul semestru al acestui an, plus o deplasare în teren, pe fondul forestier administrat de Ocolul Silvic Răcari, face parte din programul de deschidere către comunicare și transparență a instituțiilor publice inițiat de prefectul Claudia Gilia. Oricum, Direcția Silvică Dâmbovița este printre puținele deconcentrate din județ care, periodic, prin intermediul mijloacelor media, informează cetățenii despre activitatea desfășurată.

În pădurea de la Bolovani exista rezervația de porci mistreți depopulată în 2019-2020 din cauza pestei porcine africane. Cele peste 300 de exemplare au fost ucise de cumplita boală. Toate tratamentele aplicate în acea perioadă nu au avut succes. Procesul de repopulare cu mistreți se va relua în următorii ani. Deocamdată, în rezervația de la Bolovani a fost înființat un țarc de cerbi lopătari.

Șeful Ocolului Silvic Răcari a făcut o prezentare a subunității pe care o coordonează. A vorbit despre speciile forestiere existente în pădurile administrate, suprafețe și schemă de personal. Ing. Cătălin Mușat ne-a condus în perimetrul unde, de anul trecut, ființează un țarc de carantină de circa 1,5 hectare pentru cerbul lopătar. În momentul de față, în grija silvicultorilor de la Răcari se află un efectiv de 15 femele și iezii care au venit pe lume în acest adăpost. Urmează să fie achiziționați și aduși la Bolovani și masculi de cerb lopătar.

După câteva luni, efectivul de cerbi va fi relocat într-o amenajament de circa 60 de hectare. Urmează să fie edificate gardurile de protecție și dotările esențiale, respectiv hrănitori și adăpători. Animalele întreținute în complexul de creștere intensivă de la Bolovani pot fi vânate, la cerere, în tot cursul anului, astfel de crescătorii neintrând sub incidența legii vânătorii.

De la țarcul cu cerbi lopătari am fost conduși într-un alt perimetru al întinsei păduri de la Bolovani unde se executau lucrări de rărituri. Materialul lemnos rezultat în urma acestor activități specifice va fi livrat contra cost către populație. Șeful de Ocol le-a vorbit jurnaliștilor prezenți despre aceste lucrări de îngrijire, care au ca rezultantă dezvoltarea arboretului de calitate și extragerea materialului fără valoare, dar respectându-se condițiile impuse de normele silvice, marcarea și inventarierea judicioasă. Parchetul respectiv are o suprafață de 20 de hectare, de unde vor fi extrași circa 150 mc de material lemnos pentru care există cereri din partea cetățenilor din localitățile din zona de influență a Ocolului Silvic Răcari.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

ACTUALITATE

Peste 1400 de femei din Dâmbovița au fost testate gratuit pentru prevenirea cancerului de col uterin. Proiectul continuă!

Publicat

pe

Instituția Prefectului Județul Dâmbovița este partener în proiectul ”Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT”, alături de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu – Rusescu”, Asociația ”Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen, Fundația ”Renașterea pentru educație, sănătate și cultură” și Asociația Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN.

În acest context, astăzi – 2 februarie 2023, a fost organizat la Târgoviște, la Universitatea Valahia, un eveniment de lansare a acestui amplu demers pentru îmbunătățirea prevenției cancerului de col uterin în Regiunea Sud Muntenia.

„Toți cei care suntem implicați în acest proiect avem un crez, și anume, că nimic nu este mai important decât viața însăși.

Ceea ce ne-am propus să facem prin acest proiect este cu adevărat un pas spre a salva vieți, a aduce zâmbete pe fețele a mii de familii și a generaliza un comportament sănătos în societate, și anume, prevenția.

Proiectul a pornit de la o realitate statistică foarte tristă pentru țara noastră: suntem pe primele locuri la mortalitate din cauza cancerului de col uterin și pe ultimele locuri la prevenție. Nu este de mirare! Așa a fost construit sistemul nostru sanitar și modelul cultural-educațional. Am fost mai degrabă încurajați să tratăm, nu să prevenim”, a spus prefectul județului Dâmbovița – Claudia Gilia.

Potrivit specialiștilor, România este pe primele locuri la incidența acestei boli din următoarele cauze:
– Lipsa controlului;
– Lipsa vaccinului;
– Teama de un diagnostic nefast;
– Puțini medici / cabinete, puține informații;
– Multe persoane neasigurate sau care fac parte din categorii vulnerabile.

Rezultatele de până acum ale proiectului „Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT” în județul Dâmbovița:

6350 – femei informate
1402 – femei testate
– Găești – 132
– Moreni -136
– Gura – Ocniței -124
– Ludești -70
– Potlogi – 68
– Răzvad -80
– Poiana -52
– Produlești -57
– Morteni- 80
– Comișani -68
– Moroeni -89
– Nucet -54
– Valea-Mare -93
– Vișina -85
– Cobia -47

De reținut faptul că programele de screening scad riscul de cancer cu 30 până la 50%, sau chiar cu 80% dacă există o regularitate, iar un cancer descoperit în fază incipientă poate fi tratat cu o rată de succes de aproape 100%.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

4,5 milioane de euro pentru cămăși de poliție pe care sindicaliștii Europol le consideră „mizerii”

Publicat

pe

Polițiștii români sunt dezamăgiți. Noile cămăși care intră în componența uniformelor sunt sub orice critică. Reprezentanții Sindicatului Europol critică piesele de vestimentație pe care le numesc niște mizerii.

„Dacă în varianta „prototip” materialele prezentate erau la limita a ceea ce ne doream noi pentru polițiști, dar net superioare față de ce am purtat timp de 20 de ani, ceea ce s-a distribuit nu are nicio legătură cu specificațiile din caietele de sarcini și cu toate acestea, au fost recepționate, plătite și distribuite polițiștilor cu titlu de „noua uniformă”.

După cum puteți constata cu ochiul liber, în loc de materialul de tip „mesh” care trebuia să fie aplicat la subraț pentru respirabilitate, firma efectiv a cusut plasă de țânțari. Dacă la cămașa de prezentare a fost prezentă țesătura de tip „ripstop”, specifică uniformelor tactice pentru creșterea rezistenței, la cămașa primită de noii polițiști lipsește cu desăvârșire, iar materialul este un soi de tercot laminat, foarte ieftin, folosit în special la salopete. Inclusiv materialul „velcro” de pe braț este un „fake” ordinar pe care nici nu se poate fixa însemnul heraldic textil. Nici măcar culoarea nu s-au obosit să o respecte, cu toate că și aceasta este o condiție de sine stătătoare în cuprinsul caietului de sarcini.

Suma plătită pentru aceste mizerii se ridică la aproximativ 4,5 milioane euro pentru 3.000 de complete și ne sperie faptul că urmează să se mai cheltuiască încă 70 milioane de euro pentru toți polițiștii în activitate”, au scris, pe pagina lor de Facebook, reprezentanții Europol.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats