Connect with us

ACTUALITATE

Târgoviște: Comuniune, speranță și credință de sărbătoarea Sf. Ierarh Nifon

Publicat

pe

Peste 20 de mii de pelerini veniți din toate colțurile județului Dâmbovița, ba chiar și de pe meleaguri mai îndepărtate, au îmbrăcat într-o mare de suflete centrul municipiului Târgoviște, parcul central, unde s-a consumat ritualul religios închinat Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolit al Țării Românești.

Pioșenie și smerenie, amestecate cu exuberanță tinerească. Este de-a dreptul emoționant să vezi adunați la o sărbătoare creștinească sute de adolescenți, de tineri frumos îmbrăcați, senini și purtând în suflete și în priviri credința străbună.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Casian – Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Părinte Antonie – Episcopul de Bălți – Basarabia, Preasfințitul Părinte Veniamin – Episcopul Basarabiei de Sud și Preasfințitul Părinte Mihail – Episcopul Ortodox Român al Australiei și Noii Zeelande.

Alături de miile de drept credincioși s-au aflat și șefii administrației publice locale și județene, parlamentari și șefi ai unor instituții deconcentrate. La înălțătorul eveniment creștin-ortodox, unic în peisajul religios dâmbovițean, au fost prezenți, alături de președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, de prefectul Claudia Gilia și de primarul municipiului Târgoviște – Cristian Daniel Stan, liderul PSD – Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, ministrul Sănătății – Alexandru Rafila, ministrul Culturii – Lucian Romașcanu, ministrul Agriculturii – Petre Daea, secretarul de stat Ionuț Săvoiu, parlamentarii Carmen Holban, Titus Corlățean, Ionuț Vulpescu, Marian Țachianu, Virgil Guran, Gabriel Plăiașu și Daniel Blaga.

ÎPS Nifon, Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei, a evocat personalitatea vie, puternică a  Sfântului Ierarh Nifon, cel dintâi sfânt canonizat pe teritoriul țării noastre, cel ce a reorganizat viața bisericească munteană, a îndemnat la utilizarea tiparului, cel mai nou mijloc de comunicație socială a vremii, în misiunea pastorală a Bisericii și a pus bazele rodnicei înfloriri duhovnicești de acum jumătate de mileniu.

„Cu această ocazie Înaltpreasfinția Sa a lansat volumele tipărite cu prilejul marii sărbători de către Editura Eparhiei noastre, intitulate: Sfântul Ierarh Nifon – primul sfânt canonizat în spațiul românesc; Matei Basarab – ctitor de biserici, sprijinitor al tiparului și promotor al celei mai naționale epoci din istorie și Credință și cultură la Târgoviște în timpul Voievodului Petru Cercel, precum și broșurile misionare, intitulate: Rugăciunea în tradiția Bisericii Ortodoxe și Sfințenia – scopul vieții creștine.

Chiriarhul nostru a oferit „Diploma de Excelenţă Sfântul Ierarh Nifon” și daruri, celor 20 de elevi din Eparhie, care au obținut primele locuri la etapa națională a Olimpiadelor și Concursurilor naționale din anul școlar recent încheiat, precum și celor 17 profesori îndrumători ai lor”, se precizează într-un comunicat transmis de Arhiepiscopia Târgoviștei.

Pe la racla cu moaştele Sfântului Ierarh Nifon credincioșii au trecut pentru a se ruga și închina până târziu în noapte.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

ACTUALITATE

Peste 1400 de femei din Dâmbovița au fost testate gratuit pentru prevenirea cancerului de col uterin. Proiectul continuă!

Publicat

pe

Instituția Prefectului Județul Dâmbovița este partener în proiectul ”Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT”, alături de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu – Rusescu”, Asociația ”Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen, Fundația ”Renașterea pentru educație, sănătate și cultură” și Asociația Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN.

În acest context, astăzi – 2 februarie 2023, a fost organizat la Târgoviște, la Universitatea Valahia, un eveniment de lansare a acestui amplu demers pentru îmbunătățirea prevenției cancerului de col uterin în Regiunea Sud Muntenia.

„Toți cei care suntem implicați în acest proiect avem un crez, și anume, că nimic nu este mai important decât viața însăși.

Ceea ce ne-am propus să facem prin acest proiect este cu adevărat un pas spre a salva vieți, a aduce zâmbete pe fețele a mii de familii și a generaliza un comportament sănătos în societate, și anume, prevenția.

Proiectul a pornit de la o realitate statistică foarte tristă pentru țara noastră: suntem pe primele locuri la mortalitate din cauza cancerului de col uterin și pe ultimele locuri la prevenție. Nu este de mirare! Așa a fost construit sistemul nostru sanitar și modelul cultural-educațional. Am fost mai degrabă încurajați să tratăm, nu să prevenim”, a spus prefectul județului Dâmbovița – Claudia Gilia.

Potrivit specialiștilor, România este pe primele locuri la incidența acestei boli din următoarele cauze:
– Lipsa controlului;
– Lipsa vaccinului;
– Teama de un diagnostic nefast;
– Puțini medici / cabinete, puține informații;
– Multe persoane neasigurate sau care fac parte din categorii vulnerabile.

Rezultatele de până acum ale proiectului „Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT” în județul Dâmbovița:

6350 – femei informate
1402 – femei testate
– Găești – 132
– Moreni -136
– Gura – Ocniței -124
– Ludești -70
– Potlogi – 68
– Răzvad -80
– Poiana -52
– Produlești -57
– Morteni- 80
– Comișani -68
– Moroeni -89
– Nucet -54
– Valea-Mare -93
– Vișina -85
– Cobia -47

De reținut faptul că programele de screening scad riscul de cancer cu 30 până la 50%, sau chiar cu 80% dacă există o regularitate, iar un cancer descoperit în fază incipientă poate fi tratat cu o rată de succes de aproape 100%.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

4,5 milioane de euro pentru cămăși de poliție pe care sindicaliștii Europol le consideră „mizerii”

Publicat

pe

Polițiștii români sunt dezamăgiți. Noile cămăși care intră în componența uniformelor sunt sub orice critică. Reprezentanții Sindicatului Europol critică piesele de vestimentație pe care le numesc niște mizerii.

„Dacă în varianta „prototip” materialele prezentate erau la limita a ceea ce ne doream noi pentru polițiști, dar net superioare față de ce am purtat timp de 20 de ani, ceea ce s-a distribuit nu are nicio legătură cu specificațiile din caietele de sarcini și cu toate acestea, au fost recepționate, plătite și distribuite polițiștilor cu titlu de „noua uniformă”.

După cum puteți constata cu ochiul liber, în loc de materialul de tip „mesh” care trebuia să fie aplicat la subraț pentru respirabilitate, firma efectiv a cusut plasă de țânțari. Dacă la cămașa de prezentare a fost prezentă țesătura de tip „ripstop”, specifică uniformelor tactice pentru creșterea rezistenței, la cămașa primită de noii polițiști lipsește cu desăvârșire, iar materialul este un soi de tercot laminat, foarte ieftin, folosit în special la salopete. Inclusiv materialul „velcro” de pe braț este un „fake” ordinar pe care nici nu se poate fixa însemnul heraldic textil. Nici măcar culoarea nu s-au obosit să o respecte, cu toate că și aceasta este o condiție de sine stătătoare în cuprinsul caietului de sarcini.

Suma plătită pentru aceste mizerii se ridică la aproximativ 4,5 milioane euro pentru 3.000 de complete și ne sperie faptul că urmează să se mai cheltuiască încă 70 milioane de euro pentru toți polițiștii în activitate”, au scris, pe pagina lor de Facebook, reprezentanții Europol.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats