Connect with us

ACTUALITATE

Dâmbovița: Doar 4 din cele 504 unități de învățământ nu au autorizație sanitară de funcționare

Publicat

pe

Elevii dâmbovițeni vor începe cursurile în siguranță, în data de 5 septembrie. Prefectul Claudia Gilia și președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, au avut astăzi o întâlnire de lucru cu conducerea Inspectoratului Școlar Județean, Inspectoratului de Poliție Județean, Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Basarab I”, Inspectoratului de Jandarmi Județean ”Mircea cel Bătrân”, Direcției de Sănătate Publică Dâmbovița, a Casei Județene de Asigurări de Sănătate și cea a Poliției Locale Târgoviște. Tema discuțiilor a fost ”Siguranța școlară în anul școlar 2022-2023”. Au mai participat subprefecții Ioan Corneliu Sălișteanu și Adrian Chițescu.

Pe agenda de lucru s-au aflat următoarele subiecte: planul teritorial comun de acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delicvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar; evaluarea modului de asigurare a serviciilor de pază în unitățile de învățământ din județul Dâmbovița; autorizațiile de securitate la incendii; autorizațiile sanitare de funcționare a unităților școlare;efectuarea triajului epidemiologic și alte probleme organizatorice care privesc începerea anului școlar 2022-2023.

„Din datele prezentate în cadrul ședinței, rezultă că, la nivelul județului Dâmbovița, există 504 unități de învățământ. Dintre acestea, 120 de unități au asigurată paza cu personal propriu angajat, 190 de unități au asigurată paza exclusiv prin sistem de supraveghere video și 48 de unități sunt asigurate concomitent cu pază umană și prin sistem de supraveghere video.

Din cele 504 unități școlare, din evaluarea realizată până la acest moment, doar 4 nu au autorizații sanitare de funcționare. Prefectul a solicitat Direcției de Sănătate Publică Dâmbovița realizarea unei monitorizări atente a îndeplinirii condițiilor igienico-sanitare în unitățile de învățământ.

Pentru derularea activităților școlare în condiții de siguranță, prefectul a decis constituirea a două comisii pentru monitorizarea și îndrumarea unităților de învățământ cu privire la respectarea prevederilor legislative pe următoarele componente:
1.siguranța în școli;
2.autorizațiile sanitare de funcționare;
3.autorizațiile de securitate la incendii;
4.paza și siguranța unităților școlare;
5.gradul de realizare a lucrărilor de igienizare și reparații în unitățile școlare.

Din componența comisiilor vor face parte: câte un demnitar din cadrul Instituției Prefectului – Județul Dâmbovița, câte un reprezentant al Inspectoratului Școalar Județean, câte un reprezentant al Direcției de Sănătate Publică Dâmbovița și câte un reprezentant al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Basarab I” Dâmbovița. Activitatea acestor comisii va începe în data de 25 august 2022″, se precizează într-un comunicat transmis de Instituția Prefectului Dâmbovița.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a mai solicitat conducerii Inspectoratului de Poliție și Inspectoratului de Jandarmi să acorde o atenție sporită pe tot parcursul anului școlar în prevenirea și combaterea consumului de droguri.

Claudia Gilia a spus că este nevoie de un efort comun pentru ca fiecare unitate școlară să poată dispune de sisteme de supraveghere video.

„Solicit, de asemenea, ca prin parteneriat ISJ, ISU și IPJ, să se realizeze în unitățile școlare acțiuni de instruire privind acordarea de prim-ajutor, exerciții de simulare a evacuării în caz de incendiu, cutremur, precum și activități de educație rutieră și campanii de prevenire a consumului de droguri”, a precizat Claudia Gilia.

Președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a spus că, în cadrul întâlnirii de astăzi, premergătoare începutului de an școlar, au fost convenite toate măsurile care trebuiesc luate în vederea asigurării siguranței copiilor atât în școli cât și în afara acestor instituții.

„Împreună cu prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia, dar și reprezentanții instituțiilor implicate în buna desfășurare a orelor de curs în unitățile de învățământ din județul nostru, am stabilit care sunt pașii imediat următori pentru ca noul an școlar să se desfășoare fără probleme”, a declarat președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Atenție! A fost suspendată circulația pe TransBucegi, din cauza viscolului

Publicat

pe

Consiliul Județean Dâmbovița a luat decizia închiderii circulației rutiere pe DJ 713, sectorul Cabana Dichiu – intersecție drum de acces Cabana Piatra Arsă, ca urmare a fenomenelor meteo nefavorabile – cod portocaliu de viscol și căderi abundente de zăpadă.

„Recomandăm evitarea deplasărilor în această perioadă, iar în cazul în care acestea nu pot fi amânate, conducătorii auto trebuie să echipeze corespunzător autovehiculele, să respecte semnalizarea rutieră din zonă, indicațiile agenților de poliție, ale reprezentanților jandarmeriei montane, ale Serviciului Public Salvamont-Salvaspeo Dâmbovița, precum și ale reprezentanților SC Lucrări Drumuri și Poduri Dâmbovița SA, operatorul economic ce asigură servicii de deszăpezire pe drumurile județene.

Luând în considerare factorii de mediu ce au determinat depunerile abundente de zăpadă pe carosabilul drumului județean 713, sectorul mai sus- amintit, recomandăm evitarea, pe cât posibil, a deplasărilor pe timp de ninsoare și viscol”, se precizează într-un comunicat remis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Cum procedez dacă nu sunt angajat și vreau să mă asigur pentru concedii şi indemnizații de asigurări sociale de sănătate?

Publicat

pe

Persoanele fizice care nu au încheiate raporturi juridice de muncă cu un angajator şi nu realizează venituri din desfăşurarea unei activităţi în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detaşare sau a unui statut special prevăzut de lege, nici alte venituri asimilate salariilor şi nu se încadrează în categoria persoanelor care beneficiază de indemnizaţie de şomaj, se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru a beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate în baza unui contract de asigurare – ne informează Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa.

„Contractul de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate se încheie între persoana interesată și casa de asigurări de sănătate la care se află în evidenţă ca persoană asigurată în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Citește și: Comunicat CNAS: O aplicare justă, echitabilă şi nediscriminatorie pentru calculul indemnizaţiei de maternitate

Contractul poate fi încheiat pentru o perioadă determinată / nedeterminată la un venit ales de către asigurat, ce nu ține cont de veniturile impozabile realizate. Venitul ales nu poate fi mai mic decât valoarea lunară a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit potrivit legii (3.000 lei începând cu 1 ianuarie 2023) şi nu poate depăși valoarea a 12 salarii minime.

Contractul de asigurare nu se încheie retroactiv și produce efecte exclusiv de la data înregistrării. Contribuţia lunară de asigurare pentru concedii şi indemnizații de asigurări sociale de sănătate este de 1% şi se aplică asupra venitului înscris în contract”.

Citește și: Nu ai loc de muncă și vrei să te asiguri în sistemul public de sănătate? Află procedura aici!

Stagiul minim de cotizare pentru acordarea concediilor şi indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

„În cazul în care nu au fost realizate venituri în ultimele 6 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical, stagiul de asigurare se consideră realizat dacă prin însumarea perioadelor din ultimele 12 luni anterioare producerii riscului rezultă un număr de zile de stagiu de asigurare cel puţin egal cu numărul total de zile lucrătoare din ultimele 6 luni anterioare producerii riscului.

Persoanele asigurate pentru concedii și indemnizații beneficiază de concedii şi indemnizaţii, fără îndeplinirea condiţiei de stagiu de asigurare, în cazul unor situaţii de excepţie, respectiv în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, stabilite prin Hotărâre a Guvernului, neoplaziilor, SIDA, riscului maternal, carantinei, precum şi în cazul izolării urmare a infectării cu Covid-19)”, ne mai informează Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats