Connect with us

ACTUALITATE

Eveniment cultural-istoric dedicat victimelor nazismului și comunismului, organizat la Câmpulung Muscel

Publicat

pe

Sursa foto: captură Clar TV Muscel

Marți – 23 august 2022, cu ocazia „Zilei Europene a panglicii negre”, în curtea Vilei Cocuţa din Câmpulung Muscel s-a desfășurat un simpozion dedicat victimelor nazismului şi comunismului. Locul nu a fost ales întâmplător, pe zidul dinspre stradă al imobilului existând mai multe plăcuţe comemorative care amintesc de eroii anticomuniști din zona Câmpulung. Este al doilea an când se organizează acest eveniment cultural-istoric, la inițiativa și cu stradania ziaristului pensionar Radu Petrescu Muscel – coordonatorul Centrului de Cercetări Istorice „Preotul Cotenescu I. Gheorghe”.

„23 august este pentru noi o zi legată de anul 1944, când România întoarce armele, iese din alianța cu Germania nazistă și se alătură aliaților tradiționali din Primul Război Mondial. Este vorba de Anglia, de Franța, ulterior, intrase în război și SUA, și de Uniunea Sovietică, noul aliat, cel care a suferit, de fapt, marele șoc al campaniei armatei Germaniei naziste, așa-numita operațiune Barbarosa. La 23 august 1939, spre surprinderea comunității internaționale, între Uniunea Sovietică și Germania nazistă, două țări cu regimuri totalitare, unul de dreapta – nazismul, celălalt de stânga – ideologia comunistă, cea veche, bolșevică, are loc o înțelegere care, oficial, este un tratat de neagresiune, în sensul că nu se atacă reciproc, dar are și anexă secretă, care prevede practic împărțirea Europei în sfere de influență”, a punctat publicistul Radu Petrescu Muscel.

Radu Petrescu Muscel

Radu Petrescu Muscel

Manifestările de ieri de la Câmpulung au debutat cu o slujbă de pomenire a victimelor locale ale nazismului și stalinismului, între care se regăsesc și doi dâmbovițeni: preotul Gheorghe I. Cotenescu și nepotul acestuia Traian Marinescu-Geagu, amândoi având legături cu gruparea anticomunistă „Haiducii Muscelului”.

După acest moment religios, au fost citite mesajele de susținere și apreciere transmise de: ÎPS Calinic – Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, Monseniorul Perca – Arhiepiscop romano-catolic de București, Ministerul de Externe și Ambasada Poloniei la București.

Printr-o rezoluție din anul 2009, Parlamentul European a declarat 23 august drept „Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului şi nazismului”, cunoscută ca „Ziua panglicii negre” ca simbol al respingerii „extremismului, intoleranţei şi opresiunii”. Din 2011, această zi a fost introdusă și în Calendarul Național al României, dar și în cel al Canadei și al Statelor Unite ale Americii.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Atenție! A fost suspendată circulația pe TransBucegi, din cauza viscolului

Publicat

pe

Consiliul Județean Dâmbovița a luat decizia închiderii circulației rutiere pe DJ 713, sectorul Cabana Dichiu – intersecție drum de acces Cabana Piatra Arsă, ca urmare a fenomenelor meteo nefavorabile – cod portocaliu de viscol și căderi abundente de zăpadă.

„Recomandăm evitarea deplasărilor în această perioadă, iar în cazul în care acestea nu pot fi amânate, conducătorii auto trebuie să echipeze corespunzător autovehiculele, să respecte semnalizarea rutieră din zonă, indicațiile agenților de poliție, ale reprezentanților jandarmeriei montane, ale Serviciului Public Salvamont-Salvaspeo Dâmbovița, precum și ale reprezentanților SC Lucrări Drumuri și Poduri Dâmbovița SA, operatorul economic ce asigură servicii de deszăpezire pe drumurile județene.

Luând în considerare factorii de mediu ce au determinat depunerile abundente de zăpadă pe carosabilul drumului județean 713, sectorul mai sus- amintit, recomandăm evitarea, pe cât posibil, a deplasărilor pe timp de ninsoare și viscol”, se precizează într-un comunicat remis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Cum procedez dacă nu sunt angajat și vreau să mă asigur pentru concedii şi indemnizații de asigurări sociale de sănătate?

Publicat

pe

Persoanele fizice care nu au încheiate raporturi juridice de muncă cu un angajator şi nu realizează venituri din desfăşurarea unei activităţi în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detaşare sau a unui statut special prevăzut de lege, nici alte venituri asimilate salariilor şi nu se încadrează în categoria persoanelor care beneficiază de indemnizaţie de şomaj, se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru a beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate în baza unui contract de asigurare – ne informează Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa.

„Contractul de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate se încheie între persoana interesată și casa de asigurări de sănătate la care se află în evidenţă ca persoană asigurată în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Citește și: Comunicat CNAS: O aplicare justă, echitabilă şi nediscriminatorie pentru calculul indemnizaţiei de maternitate

Contractul poate fi încheiat pentru o perioadă determinată / nedeterminată la un venit ales de către asigurat, ce nu ține cont de veniturile impozabile realizate. Venitul ales nu poate fi mai mic decât valoarea lunară a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit potrivit legii (3.000 lei începând cu 1 ianuarie 2023) şi nu poate depăși valoarea a 12 salarii minime.

Contractul de asigurare nu se încheie retroactiv și produce efecte exclusiv de la data înregistrării. Contribuţia lunară de asigurare pentru concedii şi indemnizații de asigurări sociale de sănătate este de 1% şi se aplică asupra venitului înscris în contract”.

Citește și: Nu ai loc de muncă și vrei să te asiguri în sistemul public de sănătate? Află procedura aici!

Stagiul minim de cotizare pentru acordarea concediilor şi indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

„În cazul în care nu au fost realizate venituri în ultimele 6 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical, stagiul de asigurare se consideră realizat dacă prin însumarea perioadelor din ultimele 12 luni anterioare producerii riscului rezultă un număr de zile de stagiu de asigurare cel puţin egal cu numărul total de zile lucrătoare din ultimele 6 luni anterioare producerii riscului.

Persoanele asigurate pentru concedii și indemnizații beneficiază de concedii şi indemnizaţii, fără îndeplinirea condiţiei de stagiu de asigurare, în cazul unor situaţii de excepţie, respectiv în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, stabilite prin Hotărâre a Guvernului, neoplaziilor, SIDA, riscului maternal, carantinei, precum şi în cazul izolării urmare a infectării cu Covid-19)”, ne mai informează Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats