Connect with us

ACTUALITATE

Eveniment cultural-istoric dedicat victimelor nazismului și comunismului, organizat la Câmpulung Muscel

Publicat

pe

Sursa foto: captură Clar TV Muscel

Marți – 23 august 2022, cu ocazia „Zilei Europene a panglicii negre”, în curtea Vilei Cocuţa din Câmpulung Muscel s-a desfășurat un simpozion dedicat victimelor nazismului şi comunismului. Locul nu a fost ales întâmplător, pe zidul dinspre stradă al imobilului existând mai multe plăcuţe comemorative care amintesc de eroii anticomuniști din zona Câmpulung. Este al doilea an când se organizează acest eveniment cultural-istoric, la inițiativa și cu stradania ziaristului pensionar Radu Petrescu Muscel – coordonatorul Centrului de Cercetări Istorice „Preotul Cotenescu I. Gheorghe”.

„23 august este pentru noi o zi legată de anul 1944, când România întoarce armele, iese din alianța cu Germania nazistă și se alătură aliaților tradiționali din Primul Război Mondial. Este vorba de Anglia, de Franța, ulterior, intrase în război și SUA, și de Uniunea Sovietică, noul aliat, cel care a suferit, de fapt, marele șoc al campaniei armatei Germaniei naziste, așa-numita operațiune Barbarosa. La 23 august 1939, spre surprinderea comunității internaționale, între Uniunea Sovietică și Germania nazistă, două țări cu regimuri totalitare, unul de dreapta – nazismul, celălalt de stânga – ideologia comunistă, cea veche, bolșevică, are loc o înțelegere care, oficial, este un tratat de neagresiune, în sensul că nu se atacă reciproc, dar are și anexă secretă, care prevede practic împărțirea Europei în sfere de influență”, a punctat publicistul Radu Petrescu Muscel.

Radu Petrescu Muscel

Radu Petrescu Muscel

Manifestările de ieri de la Câmpulung au debutat cu o slujbă de pomenire a victimelor locale ale nazismului și stalinismului, între care se regăsesc și doi dâmbovițeni: preotul Gheorghe I. Cotenescu și nepotul acestuia Traian Marinescu-Geagu, amândoi având legături cu gruparea anticomunistă „Haiducii Muscelului”.

După acest moment religios, au fost citite mesajele de susținere și apreciere transmise de: ÎPS Calinic – Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, Monseniorul Perca – Arhiepiscop romano-catolic de București, Ministerul de Externe și Ambasada Poloniei la București.

Printr-o rezoluție din anul 2009, Parlamentul European a declarat 23 august drept „Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului şi nazismului”, cunoscută ca „Ziua panglicii negre” ca simbol al respingerii „extremismului, intoleranţei şi opresiunii”. Din 2011, această zi a fost introdusă și în Calendarul Național al României, dar și în cel al Canadei și al Statelor Unite ale Americii.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Târgoviște. 10-16 iunie 2024. Babel, festivalul care deschide orașul!

Publicat

pe

De

Babel 2024, ediția a XII-a a Festivalului Internațional al Artelor Spectacolului Târgoviște, te invită în perioada 10-16 iunie să descoperi o cetate a destinelor culturale prin teatru, film, dans, spectacole de stradă, conferințe, ateliere, expoziții și multe alte evenimente și întâlniri ale artelor și creatorilor.

ELEMENTELE Universului s-au lovit de SUPERSTIȚII, care au dus la o CRIZĂ, dar, prin VORBIRE și CULORI, CORPUL și-a recăpătat demnitatea și a generat SUNETUL și GESTUL, care au compus o IMAGINE, prin care LIMBAJUL a căpătat noi FORME. CONEXIUNI 2024, 10-16 iunie.

BABEL, Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului Târgoviște, este organizat de Teatrul Municipal „Tony Bulandra” din Târgoviște. Un eveniment finanțat de Primăria Municipiului Târgoviște și Ministerul Culturii din România.

Sursa: Teatrul Tony Bulandra Târgoviște

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Camera de Comerț Dâmboviţa te ajută să accesezi fonduri pentru înființare și dezvoltare structuri economice

Publicat

pe

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Dâmbovița a organizat, astăzi – 17 aprilie 2024, workshop-ul „Femeia antreprenor 2024”, eveniment care a inclus o sesiune de informare privind accesarea fondurilor nerambursabile și o sesiune de întrebări și răspunsuri. Prezentările au fost susținute de Ștefania Stroică – director general CCIA Dâmboviţa și Alexandra Pîrlea – Expert Accesare Fonduri Structurale și de Coeziune Europene în cadrul CCIA Dâmboviţa.

„Noutățile pe care le aduce Programul Femeia Antreprenor 2024, la acest moment, constau în introducerea criteriilor: activitatea desfășurată într-un incubator de afaceri și profitabilitatea afacerii”, se precizează într-un comunicat transmis către mass-media.

Reține! Camera de Comerț Dâmbovița susține și sprijină înființarea și dezvoltarea structurilor economice private înființate și conduse de femei, îmbunătățirea performanțelor economice ale acestora, precum și realizarea unei creșteri inteligente, sustenabile și incluzive, bazate pe digitalizare, dezvoltare durabilă, inovare și pregătire antreprenorială.

Evenimentul organizat astăzi face parte dintr-o campanie de informare atât pentru mediul de afaceri dâmbovițean, cât și pentru noii antreprenori care doresc sprijin în accesarea de fonduri și implementarea de proiecte economice.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite