Connect with us

Dâmboviţa

Ghid CAS Dâmbovița: Cum pot persoanele peste 40 de ani să efectueze analize medicale gratuit, atunci când clinicile nu mai au fonduri!

Publicat

pe

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa a publicat recent un ghid în sprijinul persoanelor peste 40 de ani care sunt indrumate cum să efectueze analize medicale gratuit atunci când clinicile nu mai au fonduri! Această posibilitate este cuprinsă într-un ordin comun al ministrului Sănătății și președintelui CNAS care a intrat în vigoare la data de 1 iulie 2021.

„Din toate reglementările acestui Ordin, o noutate importantă a venit pe partea de prevenție, unde persoanele asimptomatice cu vârsta de peste 40 de ani își pot face pachetul de analize la orice clinică sau spital care lucrează în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, chiar dacă fondurile acordate pe luna în curs s-au epuizat, acestea urmând a fi decontate de Casă la finalul lunii. Principalul beneficiu este acela că pacienții peste 40 de ani și asimptomatici care doresc să-și facă analize pe linia de prevenție nu vor mai auzi la telefon „Ne pare rău, s-au terminat fondurile, vă rog să reveniți la finalul lunii”. În schimb, aceștia vor putea fi programați pe luna în curs, clinica sau spitalul fiind obligați prin ordin de ministru să le facă analizele cu fonduri ce vor fi decontate la finalul lunii”.

Ce trebuie să știe asigurații

Este important de știu că reglementările ordinului de ministru face referire la asigurații adulți, cu vârsta de 40 de ani și peste, asimptomatici, care primesc de la medicul de familie trimitere pentru consultații preventive de evaluare a riscului individual. Persoanele care au o afecțiune și sunt trimiși către medici specialiști nu se încadrează la această categorie.

Pachetul de prevenție cuprinde maxim trei consultații ce pot fi acordate într-un interval de maxim șase luni consecutive. Pachetul de prevenție se acordă anual.

În cadrul consultațiilor preventive asigurații asimptomatici beneficiază și de investigații paraclinice (analize de laborator). Numărul acestor investigații este limitat.

Aceste analize se fac pe baza biletului de trimitere distinct, eliberat de medicul de familie. Analizele pot fi făcute o singură dată pe an.

Cele șapte investigații care pot fi recomandate persoanelor de peste 40 de ani:
– Hemoleucogramă completă
– VSH (viteza de sedimentare a hematiilor)
– Gliemie
– Colesterol seric total
– LDL colesterol
– Creatinină serică
– PSA (antigenul specific prostatic) la bărbați
– TSH (hormonul de stimulare tiroidiană) și FT4 (tiroxina liberă) la femei

Ce trebuie să știe clinicile și spitalele cu laboratoare

Orice clinică sau unitate spitalicească ce prelucrează analize de laborator sub contract cu Casa de Asigurări de Sănătate nu poate refuza o programare, chiar dacă fondul acordat de CJAS, pe luna în curs a fost epuizat.

Dacă se refuză o programare pe motive legate de valoarea de contract, instituția respectivă va fi sancționată.

Ce trebuie să știe medicii de familie

Biletul de trimitere pentru aceste investigații se întocmește distinct cu completarea corespunzătoare a câmpului de prevenție.

Este forte important ca formularul să fie completat corespunzător și corect pentru ca asigurații să beneficieze de aceste analize.

Formularul de bilet de trimitere pentru analizele recomandate în cadrul investigațiilor preventive este prevăzut în anexa 1f din ordinul ministrului și al Președintelui CNAS.

În cazul acestor analize medicii de familie vor trece codul 999 ca și cod de diagnostic, iar în căsuța notată „PREV” se va nota cifra 5 pentru persoanele asimptomatice cu vârsta de 40 de ani și peste. Formularele de trimitere se achiziționează de la CJAS.

„În Dâmbovița, aplicarea reglementărilor cu privire la analizele asiguraților de peste 40 de ani nu a mers ca pe roate. Deși acestea trebuiau puse în practică începând cu luna iulie 2021, raportari către CJAS de analize făcute în astfel de condiții au fost foarte putine.

Pe de altă parte, furnizorii sunt pregătiți și spun că noile reglementări nu le-au încurcat programările.

La fiecare final de lună CJAS Dâmboviţa decontează furnizorilor de servicii medicale investigațiile recomandate de medicul de familie în cadrul consultațiilor de prevenție efectuate asiguraților din lista proprie cu vârsta de peste 40 de ani, acordate de aceștia peste valoare a de contract. Sumele se suplimenteaza prin acte adiționale, după încheierea lunii în care acestea au fost acordate, în baza documentelor care justifică acordarea investigațiilor acordate de medicul de familie”, precizează Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Primar Târgoviște: Terminăm stadionul și se dărâmă subiectul electoral al liberalilor

Publicat

pe

Liberalii încearcă să reducă tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani, din punct de vedere investițional, în municipiul Târgoviște la o singură chestiune: lucrările de la stadionul „Eugen Popescu” – spune primarul Daniel Cristian Stan, după ce, ieri – 20 martie 2023, consilierul local PNL Dan Alexandru Tică a formulat mai multe acuze într-un comunicat transmis către mass-media.

„Nici măcar nu e o replică sau un răspuns. Când auziți un liberal vorbind despre Târgoviște, despre câte sunt rele aici și câte puteau fi bune, puteți să-l blocați brusc: Ce-a făcut partidul dumitale pentru acest oraș? Ce bani a adus partidul dumitale pentru acest oraș cât a fost la putere cu USR? Câți bani a primit acest oraș pentru Stadion? Dar pentru alte proiecte? Veți auzi o tăcere rușinoasă. Pentru că atât au putut produce aceste personaje, care și-au construit o iluzie de campanie pe o ipocrizie.

Terminăm rapid Stadionul și se dărâmă și subiectul lor electoral, pentru că altceva n-au găsit. Încearcă să reducă tooooot ce s-a întâmplat în Târgoviște, în acești ani, la o singură chestiune. Mare bogăție de idei! În fine, nu vreau nici să le acord prea multă importanță, pentru că avem multe de făcut, dar nici să le permit unora care n-au adus nici 0,1% beneficiu acestui oraș să creadă că oamenii sunt plastilina lor electorală. Vor vedea asta în 2024!”, a scris primarul municipiului Târgoviște, pe pagina sa de Facebook.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Biblioteca din Gura Ocniței va deveni centru pentru dezvoltarea abilităților digitale

Publicat

pe

Primarul comunei Gura Ocniței, Sorin Vasile Ioniță, a semnat cu reprezentanții Consiliului Județean Dâmbovița un acord privind implementarea investiției „Hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale la biblioteci”. Proiectul se va materializa prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Vom reabilita energetic Biblioteca Comunală Gura Ocniței și vom moderniza spațiile destinate activităților de educație și formare în domeniul digital. Biblioteca Comunală Gura Ocniței va fi echipată cu tehnologie digitală modernă, inclusiv tablete interactive, calculatoare desktop, laptopuri, tablete, dispozitive de proiectare și prezentare, cameră videoconferință, casetofon cu microfon, sistem de sunet, imprimantă multifuncțională. Suntem bucuroși să fim parte în acest proiect care va sprijini deopotrivă tinerii și adulții din comunitatea noastră pentru a dobândi abilități digitale esențiale pentru viitor”, a precizat primarul Sorin Vasile Ioniță.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats