Connect with us

Dâmboviţa

Ghid CAS Dâmbovița: Cum pot persoanele peste 40 de ani să efectueze analize medicale gratuit, atunci când clinicile nu mai au fonduri!

Publicat

pe

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa a publicat recent un ghid în sprijinul persoanelor peste 40 de ani care sunt indrumate cum să efectueze analize medicale gratuit atunci când clinicile nu mai au fonduri! Această posibilitate este cuprinsă într-un ordin comun al ministrului Sănătății și președintelui CNAS care a intrat în vigoare la data de 1 iulie 2021.

„Din toate reglementările acestui Ordin, o noutate importantă a venit pe partea de prevenție, unde persoanele asimptomatice cu vârsta de peste 40 de ani își pot face pachetul de analize la orice clinică sau spital care lucrează în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, chiar dacă fondurile acordate pe luna în curs s-au epuizat, acestea urmând a fi decontate de Casă la finalul lunii. Principalul beneficiu este acela că pacienții peste 40 de ani și asimptomatici care doresc să-și facă analize pe linia de prevenție nu vor mai auzi la telefon „Ne pare rău, s-au terminat fondurile, vă rog să reveniți la finalul lunii”. În schimb, aceștia vor putea fi programați pe luna în curs, clinica sau spitalul fiind obligați prin ordin de ministru să le facă analizele cu fonduri ce vor fi decontate la finalul lunii”.

Ce trebuie să știe asigurații

Este important de știu că reglementările ordinului de ministru face referire la asigurații adulți, cu vârsta de 40 de ani și peste, asimptomatici, care primesc de la medicul de familie trimitere pentru consultații preventive de evaluare a riscului individual. Persoanele care au o afecțiune și sunt trimiși către medici specialiști nu se încadrează la această categorie.

Pachetul de prevenție cuprinde maxim trei consultații ce pot fi acordate într-un interval de maxim șase luni consecutive. Pachetul de prevenție se acordă anual.

În cadrul consultațiilor preventive asigurații asimptomatici beneficiază și de investigații paraclinice (analize de laborator). Numărul acestor investigații este limitat.

Aceste analize se fac pe baza biletului de trimitere distinct, eliberat de medicul de familie. Analizele pot fi făcute o singură dată pe an.

Cele șapte investigații care pot fi recomandate persoanelor de peste 40 de ani:
– Hemoleucogramă completă
– VSH (viteza de sedimentare a hematiilor)
– Gliemie
– Colesterol seric total
– LDL colesterol
– Creatinină serică
– PSA (antigenul specific prostatic) la bărbați
– TSH (hormonul de stimulare tiroidiană) și FT4 (tiroxina liberă) la femei

Ce trebuie să știe clinicile și spitalele cu laboratoare

Orice clinică sau unitate spitalicească ce prelucrează analize de laborator sub contract cu Casa de Asigurări de Sănătate nu poate refuza o programare, chiar dacă fondul acordat de CJAS, pe luna în curs a fost epuizat.

Dacă se refuză o programare pe motive legate de valoarea de contract, instituția respectivă va fi sancționată.

Ce trebuie să știe medicii de familie

Biletul de trimitere pentru aceste investigații se întocmește distinct cu completarea corespunzătoare a câmpului de prevenție.

Este forte important ca formularul să fie completat corespunzător și corect pentru ca asigurații să beneficieze de aceste analize.

Formularul de bilet de trimitere pentru analizele recomandate în cadrul investigațiilor preventive este prevăzut în anexa 1f din ordinul ministrului și al Președintelui CNAS.

În cazul acestor analize medicii de familie vor trece codul 999 ca și cod de diagnostic, iar în căsuța notată „PREV” se va nota cifra 5 pentru persoanele asimptomatice cu vârsta de 40 de ani și peste. Formularele de trimitere se achiziționează de la CJAS.

„În Dâmbovița, aplicarea reglementărilor cu privire la analizele asiguraților de peste 40 de ani nu a mers ca pe roate. Deși acestea trebuiau puse în practică începând cu luna iulie 2021, raportari către CJAS de analize făcute în astfel de condiții au fost foarte putine.

Pe de altă parte, furnizorii sunt pregătiți și spun că noile reglementări nu le-au încurcat programările.

La fiecare final de lună CJAS Dâmboviţa decontează furnizorilor de servicii medicale investigațiile recomandate de medicul de familie în cadrul consultațiilor de prevenție efectuate asiguraților din lista proprie cu vârsta de peste 40 de ani, acordate de aceștia peste valoare a de contract. Sumele se suplimenteaza prin acte adiționale, după încheierea lunii în care acestea au fost acordate, în baza documentelor care justifică acordarea investigațiilor acordate de medicul de familie”, precizează Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Crăciun la Turn. La Târgoviște, trecutul a deschis porțile prezentului…

Publicat

pe

Un eveniment-fluviu, pornit chiar în seara zilei de 1 Decembrie, de Consiliul Judeţean Dâmboviţa în colaborare cu Primăria Târgoviște, în incinta vechii Cetății de Scaun a Țării Românești, la umbra bătrânului Turn al Chindiei.

Se întâmplă și la noi ca în alte orașe ale României, ca în marile capitale europene, unde trecutul se îmbină armonios, cu respect, cu prezentul și viitorul, unde vâlvătaia vremurilor și exuberanța tinerilor sunt domolite și cizelate prin solemnul impus de istorie.

Este o premieră pentru Târgoviște, pentru județul Dâmbovița, care ar trebui multiplicată și chiar permanentizată. Locul unde s-a făurit istoria nu este un cimitir, ci un spațiu viu care trebuie să păstreze conexiunea cu mersul societății. Respectul față de trecut nu este dat de porțile închise, de singurătate și norme speciale. Trebuie să fim parte din istorie, să ne contopim cu ea. Tocmai asta a făcut președintele Corneliu Ștefan, a conectat prezentul cu trecutul, folosind ca motivații speciale tradițiile, Sărbătorile de Crăciun. Și astfel curtea interioară de sub Turnul Chindiei s-a umplut de viață, de culoare, de zumzetul și zâmbetele copiilor care gustă din vata de zahăr și din gogoșelele calde, privind sau sprijinindu-se de zidurile trainice construite de înaintași.

Mii de târgovișteni s-au aflat, în această seară, la deschiderea oficială a sărbătorilor sub Turnul Chindiei. Printre ei, președintele Consiliului Județean – Corneliu Ștefan, vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, prefectul Claudia Gilia, subprefectul Corneliu Sălișteanu, primarul municipiului Târgoviște – Cristian Daniel Stan, viceprimarii Monica Ilie și Cătălin Rădulescu, deputații Carmen Holban, Ionuț Vulpescu și Marian Țachianu și mulți reprezentanți ai autorităților locale și județene.

În aplauzele publicului și după numărătoarea inversă, s-au aprins luminile în Curtea Domnească! O imagine unică, o cetate de basm.

În perimetrul destinat acestui inedit pastel de iarnă, au fost montate căsuțe, de unde pot fi procurate dulciuri, fructe, jucării, suvenire. A fost amenajat și un patinoar.

Pe scenă, în prima seară din acestă frumoasă carte de poveste, s-a derulat un spectacol muzical dedicat Zilei de 1 Decembrie, intitulat „Noi suntem români”. Pe scenă, au evoluat trupele Zavera și Distinto, Diana Matei și Taraful Cleante.

Corneliu Ștefan a spus că ceea ce s-a conturat acum, plăcut, la Curtea Domnească a fost apreciat și de reprezentanții Comisiei Europene care s-au aflat săptămâna trecută într-o vizită de lucru în județul Dâmbovița.

„De astăzi și până la sfârșitul anului, vom avea aici diferite activități specifice sărbătorilor de iarnă. Vom primi colindători, iar sâmbătă vom deschide și patinoarul unde, de Sfântul Nicolae, accesul va fi gratuit pentru toți copiii. Îi așteptăm să vină în număr cât mai mare. Urez un sincer la mulți ani tuturor dâmbovițenilor, să fim sănătoși și să ne bucurăm de aceste sărbători”, este mesajul transmis de președintele Corneliu Ștefan.

Primarul Daniel Cristian Stan a menționat, cu bucurie, că Târgoviște se îmbracă de sărbătoare. A mai spus edilul că este ceva deosebit ca, lângă Turnul Chindiei, să se consume un eveniment care, practic, deschide seria de manifestări dedicate Crăciunului și sfârșitului de an.

„Așa cum am anunțat, luni – 5 decembrie, la ora 18:00, vor fi aprinse luminile de sărbătoare în tot orașul. Va fi un spectacol deosebit. Îi invit pe toți târgoviștenii, pe dâmbovițeni, în Piața Tricolorului la un eveniment aparte”, a mai adăugat primarul municipiului Târgoviște.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Acces gratuit pentru copii la patinoarul de la Turnul Chindiei, de Moș Nicolae!

Publicat

pe

Copiii vor avea acces gratuit la patinoarul din incinta Curții Domnești de la Târgoviște, în ziua de Sfântul Nicolae.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Județean Dâmboviţa – Corneliu Ștefan, care îi invită să vină în număr cât mai mare la Turnul Chindiei și să se bucure de această surpriză.

Patinoarul de la Curtea Domnească va fi deschis începând de sâmbătă – 3 decembrie 2022.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats