De frica majorării prețurilor la gaze naturale, cetățenii s-ar reorienta spre surse electrice pentru încălzirea locuințelor în iarna care o să ne bată curând la ușă. Pare că va fi mai ieftin așa. Sau poate este doar o iluzie! Cert este că, în primele șase luni ale anului, conform unor statistici, s-au vândut către populație sute de mii de calorifere.
Deputatul PSD Radu Popa, urmărind acest fenomen apărut pe fundalul fricii de neprevăzutul economic, a spus că înțelege foarte bine spaimele românilor, dar ne avertizează să nu ne ducem spre altă zonă periculoasă. Consideră parlamentarul social-democrat că nu ar fi deloc indicat să mutăm 60% din consumul național de energie pe curentul electric. Ne-ar duce la dezastru!
„În primul rând pentru că rețelele de transport a energiei nu rezistă, pur și simplu, la o asemenea creștere de tensiune. Rețelele au fost dimensionate de Ceaușescu în anii 60 la un anumit consum. De atunci, modernizarea s-a făcut ținând seama de consumul fiecărui client. Explozia imobiliară din anii 2000 nu a ținut pasul cu modernizarea și construcția unor magistrale noi.
ANRE și Ministerul Energiei au urmărit prea puțin și superficial mangementul companiilor pe care le avea în portofoliu. Sub mandatul fostilor șefi ai Electrica SA, Cătălin Stancu și Corina Popescu, compania nu a realizat mai mult de 30-35% din planul de investiții și cu toate astea ministrul Energiei s-a făcut că nu-i vede. Rezultatul: rețelele au rămas nemodernizate și azi când cade curentul prin vreun cartier să nu vă mai mirați nici de faptul că se întrerupe curentul și nici de timpul prea lung în care se repară avaria. Cel mai mult ar trebui să vă mirați că, eventual, încă se mai poate repara”, a precizat Radu Popa.
Mai afirmă deputatul PSD că schema de plafonare propusă de Virgil Popescu în iarna trecută a adus beneficii populației, dar a blocat investițiile în rețele.
„Azi, spre exemplu, ENEL Distribuție a oprit complet investițiile în modernizarea rețelelor iar Electrica SA și Transelectrica SA sunt la cel mult jumătate din planurile de investiții asumate. Efectul? Risc crescut de întrerupere a rețelelor și timpul de intervenție mult mai mare. Asta în cazul în care companiile de mentenanță au fost plătite și vor putea să intervină”, a mai adaugat Radu Popa.
Concluzia parlamentarului ar fi că euforia creată de caloriferele electrice nu este o soluție tocmai bună și poate duce la apariția altor blocaje greu de gestionat.
„În opinia mea, este nevoie de o nouă schemă care să aibă în centrul său eficiența energetică și să pună la muncă toți banii pe care statul îi injectează ca suport în piața de energie, prin modernizări și proiecte de eficiență energetică. Altfel, vara viitoare vom discuta despre alte miliarde de euro date pe apa sâmbetei”, a scris Radu Popa pe pagina sa de Facebook.

Sursa foto: zf.ro
Urmărește Incomod Media și pe Google News