Connect with us

ACTUALITATE

Asociația Chindia Jurasic Park, tabără de educație montană pentru 33 de elevi din Târgoviște

Publicat

pe

33 de elevi de la Școala Gimnazială „Ioan Alexandru Brătescu-Voinești” din Târgoviște au participat, în perioada 21-25 august 2022 la o Tabără de educație montană” organizată de Asociația Chindia Jurasic Park, în parteneriat cu Asociația Ecologică Floare de Colț, cu sprijin financiar din partea Primăriei Târgoviște. Copii au fost coordonați de trei cadre didactice și patru monitori din cadrul celor două asociații.

Scopul principal al taberei a fost stimularea participării elevilor şi profesorilor la activităţi de educaţie montană, iar organizatorii taberei au ales ca „sală de curs” chiar Parcul Natural Bucegi, structurând programul în funcție de vârsta copiilor, de înclinația lor spre mișcare, dar și de prognoza meteo – ne informează Nicolae Posta, președintele Asociației Chindia Jurasic Park.

„Încă din prima zi (duminică, 21 august 2022), elevii au fost împărțiți pe grupe, au fost repartizați la monitori și au fost implicați în primele activități. După-amiaza sosirii la munte a fost alocată studierii fenomenelor carstice, stabilindu-se două ateliere de lucru: vizitarea Peșterii Ialomiței, un monument natural reprezentativ pentru zona dâmbovițeană a Bucegilor, dar și mai puțin cunoscuta Peșteră a Pustnicului, o mică grotă neamenajată, aflată la doi pași de monumentul modernizat cu finanțare de la Consiliul Județean Dâmbovița. Câteva scurte reprize de ploaie au grăbit revenirea la primitoarea pensiune Gură de Rai, gazda majorității taberelor montane.

Ziua a doua (luni, 22 august 2022) a debutat cu parcurgerea circuitului din rezervația Turbăria Lăptici, un circuit interesant care a captat atenția tinerilor montaniarzi. Apoi au fost parcurse celebrele Chei ale Tătarului, loc unde legendele s-au îmbinat cu informații detaliate legate de geologia, de fauna și flora zonei sau despre traseele de alpinism amenajate, pe înalții pereți ai cheilor. Lecția de speologie a fost completată odată cu parcurgerea unui tunel, săpat de oameni, prin anii 70, pentru studierea compactității rocilor din această zonă. Greul etapei a început abia la urcarea, pe marcaj „triunghi galben”, pe spectaculoasa Vale a Tătarului, în pereții căreia se găsește adevărata Peșteră a Ursului, cel mai înalt (ca altitudine) loc din România, cu urme de locuire, încă din Paleolitic. Pajiștile cu floră termofilă (iubitoare de căldură) au încântat ochii viitorilor montaniarzi, iar explicațiile despre exocarstul zonei (chei, lapiezuri) sau despre endocarst (peșteri sau avene) au răsplătit efortul depus la urcare. În condițiile în care prognozata ploaie ne-a lăsat în pace, după-amiaza a fost alocată activităților strict tehnice, adică atelierelor de cățărare (asigurată!) și de rapel, desfășurate pe o mică stâncă din apropierea pensiunii. Au fost probe frumoase, pline de adrenalină, iar copiii s-au sprijinit, prin aplauze, unii pe alții.

În ziua a treia (marți, 23 august) am primit vizita rangerilor Parcului Natural Bucegi, iar Valentin Bălan, însoțit de Răzvan Pință, ne-a prezentat, cu ajutorul unui aspectomat, multe informații și imagini despre PNB, despre rezervațiile sale, despre monumentele naturii, dar și recomandări pentru protejarea acestora. După această lecție teoretică, ne-am îndreptat spre o potecă tematică, deschisă de compania finlandeză Tornator, în zona Padina-Peștera, aproape de valea Lăptici. Poteca, botezată „The Flying Dragon” (Dragonul zburător), are o lungime de aproape 1 kilometru și include 10 panouri, cu informații, în limba română și engleză, despre floră, faună, soluri, oamenii din munte. Pe baza unui QR code se pot obține informații mai multe sau se pot vedea imagini din masivul Bucegi. După amiază a intervenit o repriză mai lungă de ploaie, prilej de a rămâne la adăpost și de a vorbi despre pericole din munți, despre marcaje turistice, dar și despre orientarea turistică, cu sau fără busolă. După liniștirea norilor, teoria a fost aplicată în cadrul unui concurs de orientare sportivă, cu zece posturi de control, derulat în zona pensiunii.

După studierea prognozei meteo, „ziua cea mai lungă”, a ascensiunii spre vârful Omu, a fost aleasă ca fiind ziua de miercuri, iar obiectivul a fost „atacat” pe o variantă care a ținut cont de vârsta și de echipamentul tinerilor: s-a urcat cu telecabina în zona Babele, prilej de a vedea cele două monumente ale naturii, Babele și Sfinxul şi de a asculta explicații științifice legate de fenomene de eroziune eoliană sau legende legate de tuneluri şi trasee energetice. Traseul a continuat pe Platoul Bucegi, iar parcurgerea lui a permis frumoase tururi de orizont atât spre crestele Bucegilor, cât și spre vecinii acestuia, spre Leaota, Piatra Craiului, Piatra Mare sau munții Baiului. Deși vremea a fost relativ înnorată, razele soarelui au bronzat corpul micilor montaniarzi. La vârful Omu (2507 m), cea mai înaltă cotă naturală din Bucegi, s-a făcut un popas mai lung, pentru un ceai sau o ciorbă fierbinte sau pentru a mânca pachețelul primit de la pensiune.

După un lung șir de fotografii în fața cabanei (o bună parte din copii ajunseseră aici pentru prima dată, iar momentul trebuia imortalizat!), a urmat coborârea pe marcaj „bandă albastră”, cu trecere pe la Mecetul turcesc și Cascada Obârșiei. Pe acest traseu se află și un relict glaciar, un conifer mai rar (Zâmbrul – pinus cembra), iar informațiile primite despre el, ca și despre jnepeni, scoruși, ienuperi, conglomerate, calcare, morene glaciare etc. au încântat micii drumeți. La sosirea la pensiune, s-au refăcut forțele cu o delicioasă ciorbă, urmată de o friptură consistentă.

Fiind ultima zi plină în tanără, gazdele s-au ocupat de amenajarea clasicului foc de tabără. După ora 21, au aprins o piramidă de lemne, iar tinerii, după ce „au devorat” cele 3-4 platouri cu gogoși calde, cu dulceață de afine, aduse de personalul pensiunii, au dansat pe melodii de top, fie pe ritmuri populare, fie pe ritmuri moderne. O seară lungă, frumoasă, care a rămas în memoria lor afectivă.

După cinci zile pline, de vizitare a principalelor rezervaţii şi monumente din Parcul Natural Bucegi, cinci zile de „Școală altfel”, elevii au confirmat că reprezintă o nouă „promoție” de montaniarzi, adăugându-se altor 4-5 mii de tineri care au beneficiat, de-a lungul timpului, de lecții nonformale, în mijlocul naturii. Imaginile anexate ni-i arată în multitudinea de activităţi la care au participat”, se precizează într-un comunicat remis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

ACTUALITATE

Peste 1400 de femei din Dâmbovița au fost testate gratuit pentru prevenirea cancerului de col uterin. Proiectul continuă!

Publicat

pe

Instituția Prefectului Județul Dâmbovița este partener în proiectul ”Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT”, alături de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu – Rusescu”, Asociația ”Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen, Fundația ”Renașterea pentru educație, sănătate și cultură” și Asociația Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN.

În acest context, astăzi – 2 februarie 2023, a fost organizat la Târgoviște, la Universitatea Valahia, un eveniment de lansare a acestui amplu demers pentru îmbunătățirea prevenției cancerului de col uterin în Regiunea Sud Muntenia.

„Toți cei care suntem implicați în acest proiect avem un crez, și anume, că nimic nu este mai important decât viața însăși.

Ceea ce ne-am propus să facem prin acest proiect este cu adevărat un pas spre a salva vieți, a aduce zâmbete pe fețele a mii de familii și a generaliza un comportament sănătos în societate, și anume, prevenția.

Proiectul a pornit de la o realitate statistică foarte tristă pentru țara noastră: suntem pe primele locuri la mortalitate din cauza cancerului de col uterin și pe ultimele locuri la prevenție. Nu este de mirare! Așa a fost construit sistemul nostru sanitar și modelul cultural-educațional. Am fost mai degrabă încurajați să tratăm, nu să prevenim”, a spus prefectul județului Dâmbovița – Claudia Gilia.

Potrivit specialiștilor, România este pe primele locuri la incidența acestei boli din următoarele cauze:
– Lipsa controlului;
– Lipsa vaccinului;
– Teama de un diagnostic nefast;
– Puțini medici / cabinete, puține informații;
– Multe persoane neasigurate sau care fac parte din categorii vulnerabile.

Rezultatele de până acum ale proiectului „Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT” în județul Dâmbovița:

6350 – femei informate
1402 – femei testate
– Găești – 132
– Moreni -136
– Gura – Ocniței -124
– Ludești -70
– Potlogi – 68
– Răzvad -80
– Poiana -52
– Produlești -57
– Morteni- 80
– Comișani -68
– Moroeni -89
– Nucet -54
– Valea-Mare -93
– Vișina -85
– Cobia -47

De reținut faptul că programele de screening scad riscul de cancer cu 30 până la 50%, sau chiar cu 80% dacă există o regularitate, iar un cancer descoperit în fază incipientă poate fi tratat cu o rată de succes de aproape 100%.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

4,5 milioane de euro pentru cămăși de poliție pe care sindicaliștii Europol le consideră „mizerii”

Publicat

pe

Polițiștii români sunt dezamăgiți. Noile cămăși care intră în componența uniformelor sunt sub orice critică. Reprezentanții Sindicatului Europol critică piesele de vestimentație pe care le numesc niște mizerii.

„Dacă în varianta „prototip” materialele prezentate erau la limita a ceea ce ne doream noi pentru polițiști, dar net superioare față de ce am purtat timp de 20 de ani, ceea ce s-a distribuit nu are nicio legătură cu specificațiile din caietele de sarcini și cu toate acestea, au fost recepționate, plătite și distribuite polițiștilor cu titlu de „noua uniformă”.

După cum puteți constata cu ochiul liber, în loc de materialul de tip „mesh” care trebuia să fie aplicat la subraț pentru respirabilitate, firma efectiv a cusut plasă de țânțari. Dacă la cămașa de prezentare a fost prezentă țesătura de tip „ripstop”, specifică uniformelor tactice pentru creșterea rezistenței, la cămașa primită de noii polițiști lipsește cu desăvârșire, iar materialul este un soi de tercot laminat, foarte ieftin, folosit în special la salopete. Inclusiv materialul „velcro” de pe braț este un „fake” ordinar pe care nici nu se poate fixa însemnul heraldic textil. Nici măcar culoarea nu s-au obosit să o respecte, cu toate că și aceasta este o condiție de sine stătătoare în cuprinsul caietului de sarcini.

Suma plătită pentru aceste mizerii se ridică la aproximativ 4,5 milioane euro pentru 3.000 de complete și ne sperie faptul că urmează să se mai cheltuiască încă 70 milioane de euro pentru toți polițiștii în activitate”, au scris, pe pagina lor de Facebook, reprezentanții Europol.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats