Connect with us

ACTUALITATE

Târgoviște: Milionul de la Primărie pentru cimitirul de pe Șoseaua Găești nu a fost atribuit Arhiepiscopiei

Publicat

pe

Astăzi – 30 august 2022, în cadrul ședinței Consiliului Local Municipal Târgoviște, la un moment dat, unul dintre aleși, consilierul liberal Aurelian Cotinescu, a solicitat Executivului să comunice dacă Arhiepiscopia Târgoviștei a primit banii care au fost aprobați anul trecut pentru înființarea unui cimitir nou. Era vorba despre un sprijin financiar de 1.000.000 de lei. Terenul, în suprafață de circa 5,45 ha, pe care ar fi trebuit să se amenajeze cimitirul se află pe Șoseaua Găești, în imediata apropiere a societății Oţelinox SA.

Investiția nu a mai fost materializată din cauza unor norme nepermisive. Arhiepiscopia nu a renunțat însă la înființarea unui nou cimitir, acest obiectiv fiind absolut necesar ținând cont de faptul că celelalte cimitire de pe teritoriul municipiului Târgoviște sunt supraaglomerate.

Preotul vicar Ionuț Ghibanu, atent la toate detaliile și dispus să clarifice toate situațiile apărute, fără a lăsa să se întrevadă suspiciuni, speculații sau firave unde de îndoială, a prezentat obiectiv, bine documentat, procesul derulat pentru înființarea noului cimitir de pe Șoseaua Găești și de ce s-au împotmolit lucrurile.

„Anul trecut a fost aprobată suma de 1.000.000 lei prin credit de angajament, drept sprijin financiar pentru înființarea noului cimitir pe șoseaua Găești, pe un teren de 5.45 hectare, având în vedere faptul că Arhiepiscopia Târgoviştei a primit numeroase solicitări din partea locuitorilor municipiului Târgovişte în acest sens, deoarece numărul locurilor noi de înmormântare, în cimitirele existente, este foarte redus (cca. 100, în condițiile în care sunt peste 500 de inmormântări pe an).

Arhiepiscopia Târgoviştei şi-a asumat înfiinţarea unui nou cimitir în municipiul Târgovişte, care să includă circa 15.000 locuri de înmormântare, suma necesară realizării acestui proiect fiind de circa 15 milioane lei, ceea ce înseamnă că banii aprobați de primărie reprezintă aproape 7% din investiție.

Primăria, astfel, ar avea o contribuție financiară minimă la înființarea cimitirului, putând direcționa banii pe care i-ar fi folosit aici (pentru tot cimitirul) către alte proiecte importante ale urbei noastre.

Pentru realizarea acestui obiectiv, Arhiepiscopia Târgoviştei a depus toate eforturile în vederea obţinerii avizelor prevăzute de Certificatul de urbanism nr. 112/12.02.2020, emis de Primăria Municipiului Târgovişte cu scopul introducerii terenului în intravilan pentru înfiinţarea unui cimitir uman.

Astfel, s-au întocmit numeroase studii, întinse pe sute de pagini, şi s-au depus cereri şi documentaţii specifice la instituţiile avizatoare. Au fost dobândite avize favorabile de la CTATU Târgovişte, Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea, Serviciul Rutier al IPJ Dâmboviţa, Direcţia de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat, Compania de Apă Târgovişte, Distrigaz Sud Reţele, Transgaz Mediaş, Conpet Ploieşti, COS Târgovişte, SDEE Muntenia Nord, Agenţia Naţională de îmbunătăţiri funciare, Telekom, STS Bucureşti, precum şi puncte de vedere favorabile de la Direcţia Sanitar Veterinară Dâmboviţa, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” al Judeţului Dâmboviţa, Garda de Mediu Dâmboviţa şi Sistemul Hidrologic Independent Văcăreşti.

Din nefericire, eforturile de mai sus s-au dovedit a fi de prisos întrucât terenul situat în imediata vecinătate a unui obiectiv Seveso (SC Oţelinox SA), nu era reglementat urbanistic, în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 3710/1212/2017, emis de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei”, a scris, pe pagina sa de Facebook, vicarul eparhial Ionuț Ghibanu.

În concluzie, Arhiepiscopia Târgoviştei a cheltuit o mulțime de bani pentru realizarea documentaţiei obligatorii prevăzute în Certificatul de urbanism, care, din păcate, a devenit inutilă. Conform studiului întocmit de SC Eco Green Consulting SRL, depus de SC Oţelinox SA, la Primăria Municipiului Târgovişte, cimitirul nu poate fi înfiinţat la o distanţă mai mică de 490 m faţă de obiectivul Seveso.

„Ţinând cont de cele de mai sus, am comunicat, în ianuarie 2022, Primăriei Municipiului Târgoviște, decizia de a renunţa la dreptul de folosinţă gratuită asupra terenului situat în municipiul Târgovişte, str. Şoseaua Găeşti şi, totodată, având în vedere că numărul locurilor noi de înmormântare disponibile în cimitirele târgoviştene este extrem de redus, am adresat rugămintea de a ne atribui un alt amplasament pentru înfiinţarea unui cimitir uman, stringent necesar la asigurarea de noi locuri de înmormântare pentru locuitorii municipiului Târgovişte, lucru care nu s-a realizat până azi”, a mai menționat preotul Ionuț Ghibanu, care a vrut să lămurească lucrurile înainte de a se porni, așa cum este obiceiul în târgul nostru, mulțime de speculații și de povești.

Așadar, milionul de lei aprobat anul trecut de către Consiliul Local Municipal Târgoviște ca sprijin financiar pentru edificarea cimitirului nu a mai fost acordat Arhiepiscopiei Târgoviștei.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Atenție! A fost suspendată circulația pe TransBucegi, din cauza viscolului

Publicat

pe

Consiliul Județean Dâmbovița a luat decizia închiderii circulației rutiere pe DJ 713, sectorul Cabana Dichiu – intersecție drum de acces Cabana Piatra Arsă, ca urmare a fenomenelor meteo nefavorabile – cod portocaliu de viscol și căderi abundente de zăpadă.

„Recomandăm evitarea deplasărilor în această perioadă, iar în cazul în care acestea nu pot fi amânate, conducătorii auto trebuie să echipeze corespunzător autovehiculele, să respecte semnalizarea rutieră din zonă, indicațiile agenților de poliție, ale reprezentanților jandarmeriei montane, ale Serviciului Public Salvamont-Salvaspeo Dâmbovița, precum și ale reprezentanților SC Lucrări Drumuri și Poduri Dâmbovița SA, operatorul economic ce asigură servicii de deszăpezire pe drumurile județene.

Luând în considerare factorii de mediu ce au determinat depunerile abundente de zăpadă pe carosabilul drumului județean 713, sectorul mai sus- amintit, recomandăm evitarea, pe cât posibil, a deplasărilor pe timp de ninsoare și viscol”, se precizează într-un comunicat remis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Cum procedez dacă nu sunt angajat și vreau să mă asigur pentru concedii şi indemnizații de asigurări sociale de sănătate?

Publicat

pe

Persoanele fizice care nu au încheiate raporturi juridice de muncă cu un angajator şi nu realizează venituri din desfăşurarea unei activităţi în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detaşare sau a unui statut special prevăzut de lege, nici alte venituri asimilate salariilor şi nu se încadrează în categoria persoanelor care beneficiază de indemnizaţie de şomaj, se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru a beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate în baza unui contract de asigurare – ne informează Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa.

„Contractul de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate se încheie între persoana interesată și casa de asigurări de sănătate la care se află în evidenţă ca persoană asigurată în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Citește și: Comunicat CNAS: O aplicare justă, echitabilă şi nediscriminatorie pentru calculul indemnizaţiei de maternitate

Contractul poate fi încheiat pentru o perioadă determinată / nedeterminată la un venit ales de către asigurat, ce nu ține cont de veniturile impozabile realizate. Venitul ales nu poate fi mai mic decât valoarea lunară a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit potrivit legii (3.000 lei începând cu 1 ianuarie 2023) şi nu poate depăși valoarea a 12 salarii minime.

Contractul de asigurare nu se încheie retroactiv și produce efecte exclusiv de la data înregistrării. Contribuţia lunară de asigurare pentru concedii şi indemnizații de asigurări sociale de sănătate este de 1% şi se aplică asupra venitului înscris în contract”.

Citește și: Nu ai loc de muncă și vrei să te asiguri în sistemul public de sănătate? Află procedura aici!

Stagiul minim de cotizare pentru acordarea concediilor şi indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

„În cazul în care nu au fost realizate venituri în ultimele 6 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical, stagiul de asigurare se consideră realizat dacă prin însumarea perioadelor din ultimele 12 luni anterioare producerii riscului rezultă un număr de zile de stagiu de asigurare cel puţin egal cu numărul total de zile lucrătoare din ultimele 6 luni anterioare producerii riscului.

Persoanele asigurate pentru concedii și indemnizații beneficiază de concedii şi indemnizaţii, fără îndeplinirea condiţiei de stagiu de asigurare, în cazul unor situaţii de excepţie, respectiv în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, stabilite prin Hotărâre a Guvernului, neoplaziilor, SIDA, riscului maternal, carantinei, precum şi în cazul izolării urmare a infectării cu Covid-19)”, ne mai informează Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats