Astăzi – 30 august 2022, în cadrul ședinței Consiliului Local Municipal Târgoviște, la un moment dat, unul dintre aleși, consilierul liberal Aurelian Cotinescu, a solicitat Executivului să comunice dacă Arhiepiscopia Târgoviștei a primit banii care au fost aprobați anul trecut pentru înființarea unui cimitir nou. Era vorba despre un sprijin financiar de 1.000.000 de lei. Terenul, în suprafață de circa 5,45 ha, pe care ar fi trebuit să se amenajeze cimitirul se află pe Șoseaua Găești, în imediata apropiere a societății Oţelinox SA.
Investiția nu a mai fost materializată din cauza unor norme nepermisive. Arhiepiscopia nu a renunțat însă la înființarea unui nou cimitir, acest obiectiv fiind absolut necesar ținând cont de faptul că celelalte cimitire de pe teritoriul municipiului Târgoviște sunt supraaglomerate.
Preotul vicar Ionuț Ghibanu, atent la toate detaliile și dispus să clarifice toate situațiile apărute, fără a lăsa să se întrevadă suspiciuni, speculații sau firave unde de îndoială, a prezentat obiectiv, bine documentat, procesul derulat pentru înființarea noului cimitir de pe Șoseaua Găești și de ce s-au împotmolit lucrurile.
„Anul trecut a fost aprobată suma de 1.000.000 lei prin credit de angajament, drept sprijin financiar pentru înființarea noului cimitir pe șoseaua Găești, pe un teren de 5.45 hectare, având în vedere faptul că Arhiepiscopia Târgoviştei a primit numeroase solicitări din partea locuitorilor municipiului Târgovişte în acest sens, deoarece numărul locurilor noi de înmormântare, în cimitirele existente, este foarte redus (cca. 100, în condițiile în care sunt peste 500 de inmormântări pe an).
Arhiepiscopia Târgoviştei şi-a asumat înfiinţarea unui nou cimitir în municipiul Târgovişte, care să includă circa 15.000 locuri de înmormântare, suma necesară realizării acestui proiect fiind de circa 15 milioane lei, ceea ce înseamnă că banii aprobați de primărie reprezintă aproape 7% din investiție.
Primăria, astfel, ar avea o contribuție financiară minimă la înființarea cimitirului, putând direcționa banii pe care i-ar fi folosit aici (pentru tot cimitirul) către alte proiecte importante ale urbei noastre.
Pentru realizarea acestui obiectiv, Arhiepiscopia Târgoviştei a depus toate eforturile în vederea obţinerii avizelor prevăzute de Certificatul de urbanism nr. 112/12.02.2020, emis de Primăria Municipiului Târgovişte cu scopul introducerii terenului în intravilan pentru înfiinţarea unui cimitir uman.
Astfel, s-au întocmit numeroase studii, întinse pe sute de pagini, şi s-au depus cereri şi documentaţii specifice la instituţiile avizatoare. Au fost dobândite avize favorabile de la CTATU Târgovişte, Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea, Serviciul Rutier al IPJ Dâmboviţa, Direcţia de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat, Compania de Apă Târgovişte, Distrigaz Sud Reţele, Transgaz Mediaş, Conpet Ploieşti, COS Târgovişte, SDEE Muntenia Nord, Agenţia Naţională de îmbunătăţiri funciare, Telekom, STS Bucureşti, precum şi puncte de vedere favorabile de la Direcţia Sanitar Veterinară Dâmboviţa, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” al Judeţului Dâmboviţa, Garda de Mediu Dâmboviţa şi Sistemul Hidrologic Independent Văcăreşti.
Din nefericire, eforturile de mai sus s-au dovedit a fi de prisos întrucât terenul situat în imediata vecinătate a unui obiectiv Seveso (SC Oţelinox SA), nu era reglementat urbanistic, în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 3710/1212/2017, emis de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei”, a scris, pe pagina sa de Facebook, vicarul eparhial Ionuț Ghibanu.
În concluzie, Arhiepiscopia Târgoviştei a cheltuit o mulțime de bani pentru realizarea documentaţiei obligatorii prevăzute în Certificatul de urbanism, care, din păcate, a devenit inutilă. Conform studiului întocmit de SC Eco Green Consulting SRL, depus de SC Oţelinox SA, la Primăria Municipiului Târgovişte, cimitirul nu poate fi înfiinţat la o distanţă mai mică de 490 m faţă de obiectivul Seveso.
„Ţinând cont de cele de mai sus, am comunicat, în ianuarie 2022, Primăriei Municipiului Târgoviște, decizia de a renunţa la dreptul de folosinţă gratuită asupra terenului situat în municipiul Târgovişte, str. Şoseaua Găeşti şi, totodată, având în vedere că numărul locurilor noi de înmormântare disponibile în cimitirele târgoviştene este extrem de redus, am adresat rugămintea de a ne atribui un alt amplasament pentru înfiinţarea unui cimitir uman, stringent necesar la asigurarea de noi locuri de înmormântare pentru locuitorii municipiului Târgovişte, lucru care nu s-a realizat până azi”, a mai menționat preotul Ionuț Ghibanu, care a vrut să lămurească lucrurile înainte de a se porni, așa cum este obiceiul în târgul nostru, mulțime de speculații și de povești.
Așadar, milionul de lei aprobat anul trecut de către Consiliul Local Municipal Târgoviște ca sprijin financiar pentru edificarea cimitirului nu a mai fost acordat Arhiepiscopiei Târgoviștei.