Calitatea produselor pe care le consuma omul si pe care le foloseste in fiecare zi marcheaza insasi calitatea vietii sale, de aceea 9001 este una dintre certificarile indispensabile vietii.
Omul doreste sa stie ca untul pe care il consuma este proaspat si ca nu contine nimic altceva in afara substantelor trecute pe eticheta. El este desprins sa bea o anumita cafea pentru ca ii apreciaza aroma, gustul, taria. O cafea prea prajita este amara si isi pierde din aroma care provoaca atata pofta. Unui cafegiu inrait ii este greu sa treaca pe langa o cafenea, sa simta aroma inconfundabila si datatoare de fericire si sa nu se opreasca sa isi comande cel putin o ceasca.
Era o vreme in care posibilitatea alegerii era limitata. Oamenii se bucurau sa gaseasca ulei, nu conta ca mirosea a peste si ca avea o culoare dubios-portocalie. Acum exista strandardele calitatii recunoscute la nivel mondial si standardele care garanteaza sanatatea consumatorului. Un ulei de floarea-soarelui fin, perfect nu poate fi inlocuit la vanzare de catre un ulei de rapita.
Toate acestea se datoreaza certificarii iso 9001 care reprezinta garantia unui management de calitate in anumite firme, fabrici si unitati care furnizeaza servicii.
Ce asteptari trebuie sa aiba un client de la un hotel care afiseaza certificarea iso prezentata mai sus in hol?
1. Sa aiba camera pregatita pentru el la ora stabilita. Daca i s-a spus ca se poate caza la ora 12, la ora 12, 01 sa poata deschide usa camerei rezervate, sa isi faca un dus, sa isi schimbe hainele de pe drum si sa se odihneasca in pat 20-30 de minute. Punctualitatea este esentiala fiindca oaspetii pot fi persoane cu copii care au nevoie de odihna si nu pot fi plimbati dintr-un loc in altul, batrani pe care drumul i-a obosit si au nevoie de odihna.
2. Sa fie curat luna inca de la intrare si vizitatorul sa binecuvanteze clipa in care a facut alegerea. Calitatea cazarii consta in primul rand in curatenie. Este dificil cand oamenilor le este teama sa atinga: pernele, lenjeria, tapiteria, usile de la dulapuri. Lenjeriile schimbate, baia cu toaleta si chiuveta igienizate produc multa placere musafirilor si cu siguranta ca vor mai veni in asemenea locuri.
3. Preparatele de la restaurant sa poata fi mancate fara grija si de catre copii, dar si de catre adultii hipersensibili. Iso 9001 garanteaza prospetimea ingredientelor, prepararea igienica si servirea in conditii de maxima igiena, dar si respectarea gramajului. Portiile sa fie suficient de generoase ca lumea sa se sature dupa ce le mananca.
4. Mediul sa fie steril: microbii si parazitii sa fie eliminati in totalitate, adica sa se faca periodic deratizare, dezinsectie si dezinfectie. Este normal ca unitatile de cazare publice sa fie curatate in acest mod, fiindca aici poposeste multa lume si este posibil ca fiecare sa lase la plecare ceva, insa esential este ca musafirii sa nu plece din hotel cu daunatori sau microbi.
5. Tarifele sa fie rezonabile. Niciodata sa nu se perceapa preturi exagerate pentru servicii de calitate indoielnica pentru ca unitatea respectiva risca sa ajunga la faliment.
6. Sa nu fie un poluator inrait, fiindca nu va fi suportat bine de catre vecini. Ce se poate intampla la un hotel dintr-o statiune montana sau marina sa determine vecinii sa protesteze impotriva lui?
Se pot arde resturi menajere de tot felul, iar fumul gros si toxic sa ii afecteze pe vecini. Uneori se pun pet-uri pe foc si in atmosfera se imprastie microplastic. Canalizarea se poate deversa intr-un lac sau intr-un rau splendid, iar apa care putea sa produca atata bucurie si sa intretina atat de multa viata devine contaminata. Exista si posibilitatea poluarii fonice: muzica de calitate dubioasa pana in zori si vecinii nu pot dormi, zgomote de masini cand este petrecere, de glasuri.
Sunt hoteluri care isi implora clientii sa murdareasca mai putine prosoape ca in acest fel cantitatea de apa consumata sa fie mai mica, iar deversarea apei cu detergent sa poata fi mai bine controlata.
La restaurant, sub chiuveta este montat separatorul de grasimi in acelasi scop nobil, pentru reducerea poluarii. Multi oameni nu stiu cat de nociv este uleiul in care s-au prajit alimente cand este aruncat in chiuveta sau si mai rau pe pamant.
Iso 9001 se afla acum la un click distanta, la jumatate de pret ca toti antreprenorii sa beneficieze de avantajele pe care le ofera certificarea managementului calitatii. Ea schimba mentalitatile angajatilor, ale patronului si managerului si ale clientilor fata de comportamentul moral pe care trebuie sa il aiba toata lumea in afaceri. In prezenta acestei certificari, principiul „merge si asa” dispare rapid pentru ca trebuie sa primeze respectul fata de oameni concretizat in eforturile fiecaruia pentru cresterea calitatii vietii tututor oamenilor si a menajarii mediului pentru ca natura este casa tuturor.
Calitatea este prioritara si ea se poate evalua si in paharul cu apa minerala cu lamaie servit la restaurant si in painea pe care o cumpara romanului si in strazile maturate ale orasului.
Exista restaurante la care clientii beau cu drag apa rece cu gheata si lamaie din pahar si restaurante in care totul pare artificial, facut fara tragere de inima.
Calitatea serviciilor este evidenta si in ceea ce priveste intretinerea unor plaje de pe litoral pentru ca oamenii platesc si sustin cu banii lor intreprinzatorii locali, de aceea nu ar trebui sa mai vada niciodata gramezile de alge urat mirositoare pe plaja si statiuni aflate in stare deplorabila.
Calitatea produselor si a serviciilor reflectata de iso 9001 reflecta calitatea umana de fapt.
Urmărește Incomod Media și pe Google News