Connect with us

ACTUALITATE

Ionuț Vulpescu, deputat: Suntem un popor cititor de postări, nu de cărți!

Publicat

pe

Și a fost Ziua Limbii Române… Evenimentul a trecut mai pe nebăgate în seamă, valoarea sa de sărbătoare sau măcar de informație de primă mână fiind înăbușită de alte vibrații existențiale: prețurile la energie, tensiunea din coaliție, războiul din Ucraina etc. Pe cine să mai intereseze un biet eveniment despre graiul strămoșesc?

Puțini sunt cei care au salutat momentul. Printre ei, și deputatul PSD Ionuț Vulpescu. Fostul ministru al Culturii, într-o postare pe pagina sa de Facebook, într-un adevărat stil eseistic, a vorbit despre indiferență, despre nivelurile slabe de percepție, despre limba română trecută din ce în ce mai mult la diverse, ca mijloc de comunicare banal, ca element opțional. A mai amintit parlamentarul, din nou, despre cultura națională rămasă la capitolul finanțare încă o cenușăreasă.

„Am înțeles că am fetișizat Ziua Culturii – și toleranța curge printre versurile de Eminescu aruncate pe Facebook o dată în an. Am văzut și cum de Ziua Lecturii important e, pentru un exercițiu de PR, să ne atingem de coperta unui bestseller ca de sfintele moaște. Am constatat și până unde ne merge imaginația de Ziua Prieteniei, dorința de angajament de Ziua Îndrăgostiților și pofta de bucătărie românească de 1 decembrie, între tricolor și hore stradale. Nu am înțeles însă de ce de Ziua Limbii Române nu amintim că ne slăbesc și empatia, și curajul, și devotamentul când gândim strâmb într-o limbă vorbită tot mai agramat.

Mai ales astăzi trebuie spus un lucru esențial: că gândim și vorbim într-o limbă care ne definește conștiința. Mai nimeni nu se plânge de faptul că suntem un popor cititor de postări, nu de cărți, o societate care caută comedia hollywoodiană ieftină și disprețuiește filmul românesc acuzat pe nedrept de istorism vetust, un colț de Europa care caută Estul pentru credință, Vestul pentru profit și rămâne anchilozată în aceeași stagnare de la ultimul ei gest de modernizare, dobândirea democrației.

Suntem o țară care face economie de cuvinte când vine vorba de dezvoltare, care își închide locurile consacrate de manifestare și educare a limbii culte – cinematografe, teatre, filarmonici, muzee – la prima criză, o țară pentru care important e ca hipermarketul să fie deschis.

Toată lumea vorbește despre cancel culture, când adevărată problemă de care suferim e cancel thinking. Gândirea limbii române pare un gest străin. Poate ar trebui să facem, de fapt, o dezbatere despre ceea ce nu ne spunem când nu ne vorbim: când închidem instituții culturale pe mutește sau când le lăsăm la discreția financiară a periferiei bugetare, cum se întâmplă acum cu teatrele bucureștene sau cu Institutul Cultural Român. În fond, gramatica banilor a fost mai mereu mai importantă, decât cultura și limba ei, care pot produce profit în sectoarele creative.

De ziua ei, limba română nu se va supăra dacă renunțăm la citatele din Nichita și la propriile bizarerii encomiastice și vom spune că ea nu e o statuie căreia îi aducem flori la dată fixă. Iar dacă azi avem de celebrat ceva, e timpul în care obișnuiam să ne stăpânim limba.

Când limba și literatura română nu erau nici opționale, nici teste grilă. Și când revistele culturale – dintre ultimele teritorii unde se găsește o limbă română corectă – nu aveau tiraje confidențiale. Poate facem, totuși, ceva să rămânem la flori, nu la coroane”, a scris Ionuț Vulpescu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Atenție! A fost suspendată circulația pe TransBucegi, din cauza viscolului

Publicat

pe

Consiliul Județean Dâmbovița a luat decizia închiderii circulației rutiere pe DJ 713, sectorul Cabana Dichiu – intersecție drum de acces Cabana Piatra Arsă, ca urmare a fenomenelor meteo nefavorabile – cod portocaliu de viscol și căderi abundente de zăpadă.

„Recomandăm evitarea deplasărilor în această perioadă, iar în cazul în care acestea nu pot fi amânate, conducătorii auto trebuie să echipeze corespunzător autovehiculele, să respecte semnalizarea rutieră din zonă, indicațiile agenților de poliție, ale reprezentanților jandarmeriei montane, ale Serviciului Public Salvamont-Salvaspeo Dâmbovița, precum și ale reprezentanților SC Lucrări Drumuri și Poduri Dâmbovița SA, operatorul economic ce asigură servicii de deszăpezire pe drumurile județene.

Luând în considerare factorii de mediu ce au determinat depunerile abundente de zăpadă pe carosabilul drumului județean 713, sectorul mai sus- amintit, recomandăm evitarea, pe cât posibil, a deplasărilor pe timp de ninsoare și viscol”, se precizează într-un comunicat remis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Cum procedez dacă nu sunt angajat și vreau să mă asigur pentru concedii şi indemnizații de asigurări sociale de sănătate?

Publicat

pe

Persoanele fizice care nu au încheiate raporturi juridice de muncă cu un angajator şi nu realizează venituri din desfăşurarea unei activităţi în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detaşare sau a unui statut special prevăzut de lege, nici alte venituri asimilate salariilor şi nu se încadrează în categoria persoanelor care beneficiază de indemnizaţie de şomaj, se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru a beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate în baza unui contract de asigurare – ne informează Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa.

„Contractul de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate se încheie între persoana interesată și casa de asigurări de sănătate la care se află în evidenţă ca persoană asigurată în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Citește și: Comunicat CNAS: O aplicare justă, echitabilă şi nediscriminatorie pentru calculul indemnizaţiei de maternitate

Contractul poate fi încheiat pentru o perioadă determinată / nedeterminată la un venit ales de către asigurat, ce nu ține cont de veniturile impozabile realizate. Venitul ales nu poate fi mai mic decât valoarea lunară a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit potrivit legii (3.000 lei începând cu 1 ianuarie 2023) şi nu poate depăși valoarea a 12 salarii minime.

Contractul de asigurare nu se încheie retroactiv și produce efecte exclusiv de la data înregistrării. Contribuţia lunară de asigurare pentru concedii şi indemnizații de asigurări sociale de sănătate este de 1% şi se aplică asupra venitului înscris în contract”.

Citește și: Nu ai loc de muncă și vrei să te asiguri în sistemul public de sănătate? Află procedura aici!

Stagiul minim de cotizare pentru acordarea concediilor şi indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

„În cazul în care nu au fost realizate venituri în ultimele 6 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical, stagiul de asigurare se consideră realizat dacă prin însumarea perioadelor din ultimele 12 luni anterioare producerii riscului rezultă un număr de zile de stagiu de asigurare cel puţin egal cu numărul total de zile lucrătoare din ultimele 6 luni anterioare producerii riscului.

Persoanele asigurate pentru concedii și indemnizații beneficiază de concedii şi indemnizaţii, fără îndeplinirea condiţiei de stagiu de asigurare, în cazul unor situaţii de excepţie, respectiv în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, stabilite prin Hotărâre a Guvernului, neoplaziilor, SIDA, riscului maternal, carantinei, precum şi în cazul izolării urmare a infectării cu Covid-19)”, ne mai informează Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats