Connect with us

ACTUALITATE

Nu rata expoziția „Gabriel Popescu – Atelierul și meleagurile natale” de la Muzeul de Artă din Târgoviște!

Publicat

pe

Muzeul de Artă din Târgoviște găzduiește, începând cu data de 8 septembrie 2022, expoziția „Gabriel Popescu – Atelierul și meleagurile natale – Donații 2019-2022 ale istoricului de artă Ioana Beldiman”, ne informează Consiliul Județean Dâmboviţa. Expoziția va putea fi vizitată până în data de 13 noiembrie, de marți până duminică, în intervalul orar 09:00 – 17:00.

„Evenimentul, organizat cu prilejul împlinirii a 85 de ani de la trecerea în neființă a gravorului Gabriel Popescu și a 50 de ani de la deschiderea Casei-atelier Gravor Gabriel Popescu din comuna Vulcana-Pandele, urmărește să facă cunoscut publicului iubitor de artă patrimoniul nou-intrat în colecțiile Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, prin bunăvoința și generozitatea donatoarei Ioana Beldiman.

Reputat istoric de artă, Ioana Beldiman este în același timp nepoata gravorului Gabriel Popescu din partea fiului Daniel, ale cărui reprezentări (schițate în peniță ori cărbune) se găsesc în expoziție. Printre desenele și schițele donate, se află figuri familiare artistului Gabriel Popescu, crochiuri realizate încă din perioada studiilor la Paris și schițe de cafenea, precum și câteva peisaje.

De asemenea, va fi expus la Târgoviște și apoi la casa-atelier de la Vulcana-Pandele un portret elegant reprezentându-l pe tânărul artist Gabriel Popescu, în perioada studiilor în Franța, pictură realizată de Ipolit Strîmbu, la Paris, în anul 1896, și donată de nepoata artistului la sfârșitul anului trecut.

Expoziția va pune în valoare patrimoniul donat recent – schițe de postură, atitudine și expresie, planșe de lucru, crochiuri – care ilustrează munca asiduă a artistului din spatele fiecărei lucrări de artă.

Pe lângă aceste numeroase schițe, vor fi expuse câteva lucrări relativ modeste ca dimensiuni, realizate în tehnica monotipului, dar și picturi în ulei, care dezvăluie o altă latură a artistului Gabriel Popescu.

Așadar, în expoziția de la Muzeul de Artă din Târgoviște, alături de universul de studiu și al atelierului de lucru, vine și cel familial, în care se descoperă ambianța în care a trăit și a lucrat artistul la Gura Vulcănii, comuna Vulcana-Pandele”, se arată în comunicatul transmis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

ACTUALITATE

Peste 1400 de femei din Dâmbovița au fost testate gratuit pentru prevenirea cancerului de col uterin. Proiectul continuă!

Publicat

pe

Instituția Prefectului Județul Dâmbovița este partener în proiectul ”Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT”, alături de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu – Rusescu”, Asociația ”Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen, Fundația ”Renașterea pentru educație, sănătate și cultură” și Asociația Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN.

În acest context, astăzi – 2 februarie 2023, a fost organizat la Târgoviște, la Universitatea Valahia, un eveniment de lansare a acestui amplu demers pentru îmbunătățirea prevenției cancerului de col uterin în Regiunea Sud Muntenia.

„Toți cei care suntem implicați în acest proiect avem un crez, și anume, că nimic nu este mai important decât viața însăși.

Ceea ce ne-am propus să facem prin acest proiect este cu adevărat un pas spre a salva vieți, a aduce zâmbete pe fețele a mii de familii și a generaliza un comportament sănătos în societate, și anume, prevenția.

Proiectul a pornit de la o realitate statistică foarte tristă pentru țara noastră: suntem pe primele locuri la mortalitate din cauza cancerului de col uterin și pe ultimele locuri la prevenție. Nu este de mirare! Așa a fost construit sistemul nostru sanitar și modelul cultural-educațional. Am fost mai degrabă încurajați să tratăm, nu să prevenim”, a spus prefectul județului Dâmbovița – Claudia Gilia.

Potrivit specialiștilor, România este pe primele locuri la incidența acestei boli din următoarele cauze:
– Lipsa controlului;
– Lipsa vaccinului;
– Teama de un diagnostic nefast;
– Puțini medici / cabinete, puține informații;
– Multe persoane neasigurate sau care fac parte din categorii vulnerabile.

Rezultatele de până acum ale proiectului „Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT” în județul Dâmbovița:

6350 – femei informate
1402 – femei testate
– Găești – 132
– Moreni -136
– Gura – Ocniței -124
– Ludești -70
– Potlogi – 68
– Răzvad -80
– Poiana -52
– Produlești -57
– Morteni- 80
– Comișani -68
– Moroeni -89
– Nucet -54
– Valea-Mare -93
– Vișina -85
– Cobia -47

De reținut faptul că programele de screening scad riscul de cancer cu 30 până la 50%, sau chiar cu 80% dacă există o regularitate, iar un cancer descoperit în fază incipientă poate fi tratat cu o rată de succes de aproape 100%.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

4,5 milioane de euro pentru cămăși de poliție pe care sindicaliștii Europol le consideră „mizerii”

Publicat

pe

Polițiștii români sunt dezamăgiți. Noile cămăși care intră în componența uniformelor sunt sub orice critică. Reprezentanții Sindicatului Europol critică piesele de vestimentație pe care le numesc niște mizerii.

„Dacă în varianta „prototip” materialele prezentate erau la limita a ceea ce ne doream noi pentru polițiști, dar net superioare față de ce am purtat timp de 20 de ani, ceea ce s-a distribuit nu are nicio legătură cu specificațiile din caietele de sarcini și cu toate acestea, au fost recepționate, plătite și distribuite polițiștilor cu titlu de „noua uniformă”.

După cum puteți constata cu ochiul liber, în loc de materialul de tip „mesh” care trebuia să fie aplicat la subraț pentru respirabilitate, firma efectiv a cusut plasă de țânțari. Dacă la cămașa de prezentare a fost prezentă țesătura de tip „ripstop”, specifică uniformelor tactice pentru creșterea rezistenței, la cămașa primită de noii polițiști lipsește cu desăvârșire, iar materialul este un soi de tercot laminat, foarte ieftin, folosit în special la salopete. Inclusiv materialul „velcro” de pe braț este un „fake” ordinar pe care nici nu se poate fixa însemnul heraldic textil. Nici măcar culoarea nu s-au obosit să o respecte, cu toate că și aceasta este o condiție de sine stătătoare în cuprinsul caietului de sarcini.

Suma plătită pentru aceste mizerii se ridică la aproximativ 4,5 milioane euro pentru 3.000 de complete și ne sperie faptul că urmează să se mai cheltuiască încă 70 milioane de euro pentru toți polițiștii în activitate”, au scris, pe pagina lor de Facebook, reprezentanții Europol.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats