Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Primăria Pucioasa dezvoltă spații pentru agrement și relaxare, elementele de bază într-un oraș stațiune

Publicat

pe

Primarul orașului Pucioasa, Constantin Ana, continuă epopeea sa pe tărâmul elaborării cât mai multor proiecte de interes comunitar cu finanțare europeană sau guvernamentală. După cum ne-a precizat, lucrurile s-au schimbat oarecum. În mai rău! Problemele au apărut din cauza exploziei prețurilor la materialele de construcție și este nevoie ca, la toate proiectele aflate în diferite stadii de implementare, să se încheie acte adiționale la contractele de finanțare. Se caută soluții pentru actualizarea prețurilor. Constantin Ana ne-a spus, cu un optimism temperat, că speră să o scoată la capăt cu cele 16 proiecte europene aflate în derulare la Pucioasa, plus cele care sunt depuse în vederea obținerii finanțării. Pe lângă asta, Primăria Pucioasa a trebuit să facă față valului de scumpiri și la utilități.

„Este cel mai complicat an deși, conform planurilor noastre, ar fi trebuit să fie cel mai bun. Este primul an în care îmi este teamă că nu putem ajunge nici până în luna octombrie cu banii destinați funcționării administrației publice locale”, ne-a mărturisit Constantin Ana.

Dar, așa cum a completat ulterior, edilul de la Pucioasa nu se lasă pradă descurajării. Unul dintre visurile sale este acela de a elimina total cenușiul care învăluia orașul stațiune balneo-climatică. Vrea să redea Pucioasei căldura și culoarea de odinioară.

Se lucrează la reabilitarea și redecorarea Parcul Central. La final, această grădină publică va fi una dintre cele mai frumoase și delectante zone de agrement și recreere din județul Dâmbovița. Vor fi refăcute aleile pietonale, va fi montat mobilier adecvat, se va realiza un iluminat public ornamental, fântâni cu jocuri de apă, spații verzi generoase, miniterenuri de sport etc.

Pe același tipar al petrecerii timpului liber, atât de către localnici, dar și de cei care aleg ca destinație de vacanță Pucioasa, continuă proiectul de pe Dealul Moțăianca, unde se materializează o zonă modernă de agrement, cu multiple facilități pentru practicarea unor sporturi, dar și pentru relaxare.

De asemenea, se are în plan crearea unui sector de promenadă și petrecere a timpului liber într-un mod plăcut în perimetrul de lângă lacul de acumulare unde există așa-zisa „deltă dintre dealuri”. Este vorba despre circa 4-5 hectare de teren acoperit cu vegetație specifică bălților, ba chiar și cu faună asemănătoare, unde edilul Constantin Ana dorește să realizeze zone de promenadă, de plimbare cu bicicleta. Proiectul va cuprinde un perimetru cuprins între zona de nord a orașului, dinspre Moțăieni, și până în sud, spre Brănești.

Și dacă vorbim de agrement, de petrecerea timpului liber, până la urmă componente ultra necesare unui oraș stațiune, primarul de la Pucioasa are în implementare și construcția unui bazin de înot. Proiectul va fi finanțat prin Compania Națională de Investiții și are o valoare de 32 milioane de lei. Bazinul de la Pucioasa este proiectat în ton cu modernitatea, dar și cu noile reglementări privind economia de energie. Este știut, un astfel de obiectiv este greu de întreținut la costurile de astăzi, dar primarul Constantin Ana, împreună cu echipa de proiectanți, s-a gândit la toate. Bazinul de înot de la Pucioasa va avea o construcție specială, va fi bine izolat, va beneficia de circuite pentru păstrarea unei temperaturi optime, fără consum sporit de energie. Va fi dotat cu panouri fotovoltaice pentru asigurarea unei autonomii energetice și multe alte facilități menite să reducă substanțial costurile de întreținere. Constantin Ana, primarul de la Pucioasa, ne asigură că vom vedea la finalul lucrărilor un obiectiv unic în peisajul investițional dâmbovițean.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Bugetul CJ Dâmboviţa pentru 2023 asigură continuarea proiectelor în implementare

Publicat

pe

Aleșii județeni au fost convocați astăzi, 2 februarie 2023, în ședință extraordinară a CJ Dâmbovița. Pe ordinea de zi, opt proiecte de hotărâre, toate de importanță deosebită pentru buna funcționare a unor instituții subordonate, din domeniul medical, cultural, educațional și sportiv.

În afară de aprobarea unor alocări financiare necesare Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște, de aprobarea Programului minimal de activități artistice al Centrului Județean de Cultură, de aprobarea organigramei, a statului de funcții și a regulamentului Bibliotecii Județene „Ion Heliade Rădulescu”, spre aprobarea consilierilor s-a mai aflat și Proiectul de Hotărâre privind aprobarea bugetului propriu al Consiliului Județean Dâmbovița.

După cum am văzut de fiecare dată, președintele Corneliu Ștefan și aparatul tehnic de specialitate din subordine au venit în fața aleșilor cu documentații foarte bine elaborate și argumentate, astfel încât să fie eliminate din start discuțiile sterile, politicianiste, conceptul de a face opoziție de dragul opoziției.

Toate proiectele expuse au ca rațiune buna funcționare a activității administrative, implementarea și ducerea la bun sfârșit a proiectelor utile dezvoltării comunitățile locale, prin realizarea unor obiective de infrastructură indispensabile asigurării confortului și civilizației în spirit european.

Proiectul de Hotărâre privind aprobarea bugetului propriu al Consiliului Județean a fost prezentat de directorul economic al instituției, Carmen Igescu. Șefa acestui compartiment a spus că s-a ținut cont de specificul și nevoile fiecărei entități subordonate în parte.

Președintele Corneliu Ștefan a ținut să mulțumească tuturor consilierilor județeni pentru votul în unanimitate acordat proiectului privind bugetul propriu al CJD. De asemenea, le-a mulțumit și colegilor din aparatul propriu, pentru munca depusă în vederea găsirii resurselor financiare pentru continuarea proiectelor din județ.

„Vom duce la capăt obiectivele începute la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște. Vorbim de investițiile pe care le realizăm la drumurile județene și de cofinanțările pe care le avem la proiectele mari pe Programul Național „Anghel Saligny”, la proiectele europene derulate la nivelul Consiliului Județean Dâmbovița. Am asigurat toate sumele necesare pentru a continua Programul Județean de Dezvoltare Locală (PJDL), un program de succes pentru toate comunitățile locale. Avem sumele necesare pentru a deschide și anul acesta etapa a treia a Programului Județean de Dezvoltare Locală”, a precizat Corneliu Ștefan.

Președintele CJ Dâmbovița a mai spus că, deși bugetul propriu al Consiliului Județean este mai mic cu 20% decât în 2022, s-au alocat pentru dezvoltare 60% și doar 40% pentru funcționarea unității administrative județene.

„Eu cred că este un buget foarte bun pentru dezvoltarea județului Dâmbovița. Este un buget echilibrat, pentru tot ceea ce am gândit a se realiza la nivelul județului nostru și, ce este mai important, vorbim de un buget care asigură continuitatea proiectelor pe care le avem în implementare în județul Dâmbovița”, a precizat președintele Corneliu Ștefan.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

70 de investiții în derulare la Târgoviște. Vezi cum este structurat bugetul pentru 2023!

Publicat

pe

Bugetul municipiului Târgoviște pentru anul 2023, aprobat săptămâna aceasta în Consiliul Local, este unul care pune accent pe dezvoltare. Potrivit primarului Daniel Cristian Stan, 55% din fonduri au fost alocate pentru investiții. Spune edilul că procentul va crește până la 70%, întrucât sunt proiecte pe Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) aprobate prin Ordin de ministru, dar care nu au fost incluse în buget nefiind încă semnate contractele de finanțare. La fel, nu au fost luate în calcul proiectele depuse pe Programul Operațional Regional (POR) pentru care nu au fost încă semnate contractele de finanțare.

„Mă refer aici la o investiție care vizează Șanțul și Valul Cetății de 90 milioane lei, Parcul Chindia – 35 milioane lei, blocurile prin PNRR -50 milioane lei și așa mai departe. Per total, pe PNRR avem 400 de milioane de lei pe investiții depuse, probabil vom semna pentru aproximativ 350 milioane lei, cel puțin în această etapă.

Infrastructura educațională este iarăși o componentă importantă. Se mai ridică problema, mai ales din zona instituțiilor de învățământ, de ce toate odată?! Păi nu se poate altfel, pentru că, pe PNRR, apelurile au fost deschise și au durat 5 minute, 20 de minute… Dacă nu depui proiectul în acel interval, nu mai poți să accesezi și pierzi banii. Nu puteam să ne permitem, spre exemplu la Școala Nr. 9 – Grigore Alexandrescu, ca, din cauza lipsei de preocupare, acolo e un cerc, dacă nu ai copii, nu ai finanțare, dacă nu ai finanțate nu poți să vii cu investiții, și am găsit în acest moment posibilitatea, prin PNRR, să investim 11 milioane lei, o sumă importantă, și cred că putem să facem din această școală o unitate care să deservească micro XI, micro XII și, parțial, micro IX, în condiții foarte bune, cu o curte a școlii generoasă. Este o zonă cu multe intrări, sunt 3 posibilități de acces la această școală, niciuna de pe un drum principal, este o unitate de învățământ gândită foarte bine, ca și zonă în care a fost amplasată.

La fel și celelalte investiții care sunt pe PNRR. Școala Nr. 10 – Radu cel Mare s-a confruntat cu scăderea numărului de elevi, sper să reușim să aducem și către această unitate de învățământ mai mulți elevi, cum se întâmplă de altfel la toate unitățile de învățământ reabilitate, pentru că nu e normal să avem la două-trei unități de învățământ câte 1000-1500 de copii, iar restul să fie în pericol de a se desființa din cauză că nu au numărul minim de copii.

Eu zic că nu va fi cu nimic mai prejos infrastructura care va fi oferită și de Școala 10, și de Școala 9, decât infrastructura care există acum în alte unități din Târgoviște. Actul educațional este la același nivel și atunci de ce să duci copilul cu mașina din micro XI la Școala 5 sau la Școala 2 când poți să cobori din bloc să duci copilul la școală și apoi îți vezi liniștit de treabă, de serviciu… Adică sunt lucruri care se pot face și pentru care am găsit în acest moment posibilități de finanțare.

În acest moment, bugetul sare de 500 milioane lei, dar, repet, vor fi sume mult mai multe, datorate, în principal, finanțărilor nerambursabile. Ca să vă faceți o idee, anul trecut am încasat din impozite și taxe, nu vorbesc de TVA, de sumele defalcate care vin, 52 de milioane de lei, sumă care înseamnă numai valoarea proiectelor pe anvelopare termică. Atât!”, a explicat primarul Daniel Cristian Stan.

A mai spus edilul că, din păcate, au crescut foarte mult și cheltuielile de funcționare, ca urmare a majorărilor de preț, dar și de salarii. Prin urmare, chiar dacă nu există niciun impediment legal, nu se vor mai face angajări la Primăria Târgoviște.

„Și la capitolul Bunuri și Servicii, ținem nivelul de finanțare cât de jos putem. Până la finalul acestui an, vom avea digitalizarea, care va reprezenta o mutație importantă pe ceea ce înseamnă funcționarea și mai ales relația dintre administrația publică locală și cetățean. Vor fi schimbări destul de importante în următoarea perioadă. Și e normal să fie așa, pentru că ne impun vremurile și necesitatea de a fi permanent în contact cu cetățenii, raportat la noile tehnologii. Pandemia ne-a arătat că putem foarte mult să utilizăm mijloacele electronice. Avem un proiect european accesat pe această componentă și vom vedea unde vom ajunge, dar este clar că va trebui să regândim întreaga structură de prestare a serviciilor publice, din această perspectivă”, a declarat primarul Daniel Cristian Stan.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats