Connect with us

ACTUALITATE

Deputatul Ionuț Vulpescu, despre Ion Caramitru: Nu a stat niciodată în culise când politicul submina arta!

Publicat

pe

Valorile acestei țări, pietrele de temelie ale culturii naționale, se duc rând pe rând. Rămânem cu amintirile, cu creația lor monumentală, păstrată în tomuri sau în înregistrări audio-video.

Luna acesta, s-a împlinit un an de la moartea marelui actor Ion Caramitru. O voce, un stil interpretativ de neegalat, un spirit și caracter liber, o personalitate puternică, un îndrăgostit de poezie și libertate.

Așa cum bine a spus deputatul Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii, „oamenii mari sunt unici prin faptele lor- când nimeni nu mai are curajul lor, când aproape nimeni nu mai are puterea de a spune lucrurilor pe nume, ne amintim că ne lipsește un om ca Ion Caramitru”.

Marele dispărut a fost actor, director de teatru, ministru al Culturii într-o perioadă de prefaceri istorice, militant pentru democrație. A luptat, atât cât a putut, dar destul de mult și cu dârzenie, pentru cultura și spiritualitatea românească, pentru binele acestui popor.

„Nu a stat niciodată în culise când politicul submina arta și nici nu a aplaudat la scenă deschisă puteri arbitrare, de dragul unei complezențe. Ion Caramitru a fost, pe scenă și în viața de zi cu zi, Prospero, vocea din Furtuna, timbrul conștiinței care striga când lumea era în derivă, când lucrurile nu mai erau firești. Îi erau antipatice confuziile și lipsa de angajament. Ironic, soarta arată în urma lui tocmai că e de neînlocuit, printr-un provizorat lung, cât a ținut doliul nostru din acest an”, a spus Ionuț Vulpescu.

Deputatul își aduce aminte de ultima întâlnire pe care a avut-o cu Ion Caramitru. Se întâmpla cu două luni înainte ca marele actor să treacă în nemurire.

„Plănuiam împreună o excursie în Irlanda, acolo unde vocea lui a adus cândva personajele lui Shakespeare la viață. Îi era dor de Dublin. Iar acum mie îmi e dor de el, de cuvântul și afecțiunea lui. S-a grăbit să plece într-o călătorie mai înaltă, acolo de unde noi și cei de dincolo, unde Ulisele lui Homer și cel al lui Joyce, unde albastrul mării și verdele pădurii rostesc, aduse laolaltă, un Dumnezeu care a vrut să ajungă la Pino, nu invers. Și parcă abia acum, înțeleg și jumătatea care îmi era străină din Hamletul lui Caramitru: Recunosc, rămânem , chiar dacă timpul înseamnă, pentru Pino, eternitate”, mărturisește, cu tristețe, fostul ministru al Culturii – Ionuț Vulpescu.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Atenție! A fost suspendată circulația pe TransBucegi, din cauza viscolului

Publicat

pe

Consiliul Județean Dâmbovița a luat decizia închiderii circulației rutiere pe DJ 713, sectorul Cabana Dichiu – intersecție drum de acces Cabana Piatra Arsă, ca urmare a fenomenelor meteo nefavorabile – cod portocaliu de viscol și căderi abundente de zăpadă.

„Recomandăm evitarea deplasărilor în această perioadă, iar în cazul în care acestea nu pot fi amânate, conducătorii auto trebuie să echipeze corespunzător autovehiculele, să respecte semnalizarea rutieră din zonă, indicațiile agenților de poliție, ale reprezentanților jandarmeriei montane, ale Serviciului Public Salvamont-Salvaspeo Dâmbovița, precum și ale reprezentanților SC Lucrări Drumuri și Poduri Dâmbovița SA, operatorul economic ce asigură servicii de deszăpezire pe drumurile județene.

Luând în considerare factorii de mediu ce au determinat depunerile abundente de zăpadă pe carosabilul drumului județean 713, sectorul mai sus- amintit, recomandăm evitarea, pe cât posibil, a deplasărilor pe timp de ninsoare și viscol”, se precizează într-un comunicat remis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Cum procedez dacă nu sunt angajat și vreau să mă asigur pentru concedii şi indemnizații de asigurări sociale de sănătate?

Publicat

pe

Persoanele fizice care nu au încheiate raporturi juridice de muncă cu un angajator şi nu realizează venituri din desfăşurarea unei activităţi în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detaşare sau a unui statut special prevăzut de lege, nici alte venituri asimilate salariilor şi nu se încadrează în categoria persoanelor care beneficiază de indemnizaţie de şomaj, se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru a beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate în baza unui contract de asigurare – ne informează Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa.

„Contractul de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate se încheie între persoana interesată și casa de asigurări de sănătate la care se află în evidenţă ca persoană asigurată în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Citește și: Comunicat CNAS: O aplicare justă, echitabilă şi nediscriminatorie pentru calculul indemnizaţiei de maternitate

Contractul poate fi încheiat pentru o perioadă determinată / nedeterminată la un venit ales de către asigurat, ce nu ține cont de veniturile impozabile realizate. Venitul ales nu poate fi mai mic decât valoarea lunară a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit potrivit legii (3.000 lei începând cu 1 ianuarie 2023) şi nu poate depăși valoarea a 12 salarii minime.

Contractul de asigurare nu se încheie retroactiv și produce efecte exclusiv de la data înregistrării. Contribuţia lunară de asigurare pentru concedii şi indemnizații de asigurări sociale de sănătate este de 1% şi se aplică asupra venitului înscris în contract”.

Citește și: Nu ai loc de muncă și vrei să te asiguri în sistemul public de sănătate? Află procedura aici!

Stagiul minim de cotizare pentru acordarea concediilor şi indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

„În cazul în care nu au fost realizate venituri în ultimele 6 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical, stagiul de asigurare se consideră realizat dacă prin însumarea perioadelor din ultimele 12 luni anterioare producerii riscului rezultă un număr de zile de stagiu de asigurare cel puţin egal cu numărul total de zile lucrătoare din ultimele 6 luni anterioare producerii riscului.

Persoanele asigurate pentru concedii și indemnizații beneficiază de concedii şi indemnizaţii, fără îndeplinirea condiţiei de stagiu de asigurare, în cazul unor situaţii de excepţie, respectiv în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, stabilite prin Hotărâre a Guvernului, neoplaziilor, SIDA, riscului maternal, carantinei, precum şi în cazul izolării urmare a infectării cu Covid-19)”, ne mai informează Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats