„Răvășitul oilor” este ca un semnal dat de tradiție, de obiceiurile moștenite din tată în fiu, de crescătorii de ovine, că se apropie cu repeziciune anotimpul rece, că a sosit vremea ca gospodării să-și pună la adăpost roadele pământului și să pregătească animalele pentru iernat. La Runcu, în județul Dâmbovița, se știe bine acest lucru. Când vântul începe să sufle rece dispre coamele munților, când soarele pare obosit și copleșit de nori grei, cenușii, este clar că ne-am luat la revedere de la vară, că intrăm în toamna mai tot timpul tristă și care, imprevizibilă, nu știi când se prinde în dănțuială cu iarna…

Coborâtul oilor de la munte și răvășitul lor, adică întoarcerea la proprietarii de drept pentru iernat, este prilej de bucurie, de petrecere în lumea satului mocănesc. Vitele se întorc acasă sănătoase, gospodarul este mulțumit, păstorii la fel. Fiecare își primește răsplata. La Runcu, petrecerea se încinge de câțiva ani buni în „Vârf la In”. Așa se cheamă coama golașă a unui deal înalt, frate bun cu muntele, cum îi mai zic oamenii locului. De aici, se poate privi, în pas cu norii, până departe spre Leaota sau Bucegi.

Primarul comunei Runcu, Gheorghe Brebeanu, a reușit să asfalteze drumul până în inima locului unde se încing grătarele de „Răvășitul oilor”, iar crescătorii de animale, comercianții și meșterii de toate felurile își întind tarabele cu produse și cu obiecte gospodărești sau de decor, roade ale priceperii și pasiunii lor.
Zilele acestea, la Runcu a plouat bine, iar vântul a răvășit cerul, aducând parcă mai aproape de pământ un albastru feeric. Oamenii nu au stat prin case, așteptând vremea bună. Au purces la drum, așa cum cere tradiția, și au urcat cu miile în „Vârf la In”.

Astăzi – 18 septembrie 2022, s-au aflat printre runceni președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, vicepreședinta Luciana Cristea, prefectul județului – Claudia Gilia, deputații Radu Popa, Ionuț Vulpescu și Marian Țachianu, secretarul de stat Ionuț Săvoiu, alți reprezentanți ai autorităților publice locale și județene. O asemenea sărbătoare nu putea fi trecută cu vederea de cei care conduc județul, de cei care fac legi în Parlament și care veghează ca democrația să curgă în matca ei firească.
Președintele Corneliu Ștefan a făcut un tur prin târgul tradițional, s-a întreținut cu localnicii în scurte dialoguri legate de viața obișnuită, de existența cotidiană, uitând pentru câteva zeci de minute de politică și de noianul de probleme socio-economice a căror rezolvare este tot mai dificilă. Totuși, văzând abundența de produse de tot felul de la Runcu, ai zice că această criză prin care trecem este o făcătură clocită prin cine știe ce ungher ocult de pe planetă.

Viața părea la „Răvășitul oilor” prinsă în aceleași șabloane ale normalității. Parcă nu era miros de criză energetică în „Vârf la In”! În aer pluteau nevăzute doar arome de brânză de burduf frământată cu sârg, de urdă, pastramă și cârnăciori de casă. Fumul se ridica spre cer, ca de la niște ofrande aduse divinității. În „Vârf la In” era o lume normală… Muncitoare, veselă, senină, capabilă să iasă din orice necaz.

Pe scenă, primarul Gheorghe Brebeanu a deschis cea de-a 30-a ediție a sărbătorii „Răvășitul oilor”. Edilul a vorbit simplu, clar, politicos și pe alocuri cu haz și tâlc. Un mesaj cald a adresat celor de față și președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan. Șeful administrației județene a felicitat autoritățile locale pentru faptul că au menținut vie tradiția răvășitului oilor, pe toți membri comunității, dar și pe cei care au venit la Runcu pentru a-și vinde roadele muncii.
Pentru publicul spectator, au evoluat numeroși soliști de muzică populară. Surpriza cea mai mare a constituit-o recitalul susținut de Viorica și Taraful de la Clejani.



Urmărește Incomod Media și pe Google News