Connect with us

ACTUALITATE

„Răvășitul oilor” de la Runcu, un strop de normalitate într-o lume plină de crize!

Publicat

pe

„Răvășitul oilor” este ca un semnal dat de tradiție, de obiceiurile moștenite din tată în fiu, de crescătorii de ovine, că se apropie cu repeziciune anotimpul rece, că a sosit vremea ca gospodării să-și pună la adăpost roadele pământului și să pregătească animalele pentru iernat. La Runcu, în județul Dâmbovița, se știe bine acest lucru. Când vântul începe să sufle rece dispre coamele munților, când soarele pare obosit și copleșit de nori grei, cenușii, este clar că ne-am luat la revedere de la vară, că intrăm în toamna mai tot timpul tristă și care, imprevizibilă, nu știi când se prinde în dănțuială cu iarna…

Coborâtul oilor de la munte și răvășitul lor, adică întoarcerea la proprietarii de drept pentru iernat, este prilej de bucurie, de petrecere în lumea satului mocănesc. Vitele se întorc acasă sănătoase, gospodarul este mulțumit, păstorii la fel. Fiecare își primește răsplata. La Runcu, petrecerea se încinge de câțiva ani buni în „Vârf la In”. Așa se cheamă coama golașă a unui deal înalt, frate bun cu muntele, cum îi mai zic oamenii locului. De aici, se poate privi, în pas cu norii, până departe spre Leaota sau Bucegi.

 

Primarul comunei Runcu, Gheorghe Brebeanu, a reușit să asfalteze drumul până în inima locului unde se încing grătarele de „Răvășitul oilor”, iar crescătorii de animale, comercianții și meșterii de toate felurile își întind tarabele cu produse și cu obiecte gospodărești sau de decor, roade ale priceperii și pasiunii lor.

Zilele acestea, la Runcu a plouat bine, iar vântul a răvășit cerul, aducând parcă mai aproape de pământ un albastru feeric. Oamenii nu au stat prin case, așteptând vremea bună. Au purces la drum, așa cum cere tradiția, și au urcat cu miile în „Vârf la In”.

Astăzi – 18 septembrie 2022, s-au aflat printre runceni președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, vicepreședinta Luciana Cristea, prefectul județului – Claudia Gilia, deputații Radu Popa, Ionuț Vulpescu și Marian Țachianu, secretarul de stat Ionuț Săvoiu, alți reprezentanți ai autorităților publice locale și județene. O asemenea sărbătoare nu putea fi trecută cu vederea de cei care conduc județul, de cei care fac legi în Parlament și care veghează ca democrația să curgă în matca ei firească.

 

Președintele Corneliu Ștefan a făcut un tur prin târgul tradițional, s-a întreținut cu localnicii în scurte dialoguri legate de viața obișnuită, de existența cotidiană, uitând pentru câteva zeci de minute de politică și de noianul de probleme socio-economice a căror rezolvare este tot mai dificilă. Totuși, văzând abundența de produse de tot felul de la Runcu, ai zice că această criză prin care trecem este o făcătură clocită prin cine știe ce ungher ocult de pe planetă.

Viața părea la „Răvășitul oilor” prinsă în aceleași șabloane ale normalității. Parcă nu era miros de criză energetică în „Vârf la In”! În aer pluteau nevăzute doar arome de brânză de burduf frământată cu sârg, de urdă, pastramă și cârnăciori de casă. Fumul se ridica spre cer, ca de la niște ofrande aduse divinității. În „Vârf la In” era o lume normală… Muncitoare, veselă, senină, capabilă să iasă din orice necaz.

Pe scenă, primarul Gheorghe Brebeanu a deschis cea de-a 30-a ediție a sărbătorii „Răvășitul oilor”. Edilul a vorbit simplu, clar, politicos și pe alocuri cu haz și tâlc. Un mesaj cald a adresat celor de față și președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan. Șeful administrației județene a felicitat autoritățile locale pentru faptul că au menținut vie tradiția răvășitului oilor, pe toți membri comunității, dar și pe cei care au venit la Runcu pentru a-și vinde roadele muncii.

Pentru publicul spectator, au evoluat numeroși soliști de muzică populară. Surpriza cea mai mare a constituit-o recitalul susținut de Viorica și Taraful de la Clejani.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

„Noaptea cercetătorilor europeni” se organizează anul acesta și la Titu

Publicat

pe

Vineri – 30 septembrie 2022, orașul Titu, din județul Dâmbovița, se va conecta cu peste 400 de localități din 25 de țări, care organizează, simultan, evenimentul „Noaptea cercetătorilor europeni”.

Cu acest prilej, sală de festivități a Liceului Teoretic Iancu C. Vissarion Titu va găzdui, între orele 13:00 și 20:00, diferite ateliere. De asemenea, la Biblioteca Orășenească Titu va organiza, tot între orele 13:00 și 20:00, acțiunea „Lecturăm, cercetăm și experimentăm”.

Evenimentul „Noaptea cercetătorilor europeni” de la Titu este posibil datorită implicării partenerilor locali, respectiv: Primăria, Biblioteca, Liceul Teoretic Iancu C. Vissarion și Asociația DAR Development. De asemenea, se derulează cu sprijinul Comisiei Europene.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Compania de Apă Târgoviște-Dâmbovița angajează inginer ecolog

Publicat

pe

de

Compania de Apa Targoviste – Dambovita S.A. organizeaza in data de 11.10.2022, ora 09:30, la sediul sau din Targoviste, Bld. I.C.Bratianu, nr. 50, concurs pentru ocuparea postului vacant de INGINER ECOLOG in cadrul BIROULUI MEDIU REGLEMENTARI – 1 post
1. Criterii generale:
– cetatenie romana sau cetatenia altor state membre UE si domiciliul in Romania
– cunoaste limba romana, scris si vorbit
– are varsta minima reglementata de prevederile legale, Codul Muncii
– cunostinte operare PC- Microsoft Office (Word, excel etc)

2. Criterii specifice:
– Studii superioare in specializarea Ingineria mediului, absolvite cu diploma de licenta;
– Sa fie apt/a din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei (aceasta conditie se dovedeste cu certificat medical eliberat in conditiile legii

3. Descrierea postului:
– Urmareste termenul de valabilitate al autorizatiilor sanitare/vizelor anuale, colecteaza datele necesare pentru intocmirea dosarelor tehnice in vederea solicitarii si obtinerii autorizatiilor sanitare/vizelor anuale si transmite/depune dosarele la DSP respectand termenul legal;
– Monitorizeaza agentii economici si calculul penalitatilor;
– Intocmeste lunar raportari cu operatorii de vidanje care au contract, volumul de apa vidanjat si cuantumul penalitatilor;
– Urmareste eventualele neconformitati in derularea activitatii sale si informeza superiorul direct, propune actiuni corective si participa la rezolvarea lor;

4. In vederea inscrierii la concurs, candidatii vor depune la Biroul Resurse Umane al Companiei de Apa Targoviste-Dambovita S.A., Bld. I.C. Bratianu nr.50, telefon 0245614403, in perioada 05.10.2022-07.10.2022, interval orar 08.00-16.00, un dosar de inscriere cuprinzand urmatoarele documente:
– Dosar cu sina;
– Cerere de inscriere la concurs – se completeaza la depunerea dosarului;
– Declaratie privind acceptul protectiei datelor cu caracter personal-se completeaza la depunerea dosarului;
– Curriculum vitae;
– Copia actului de identitate;
– Copii diplome de studii superioare absolvite cu diploma de licenta sau echivalent diploma si supliment descriptiv
– Copii certificat de calificare operator introducere, validare si prelucrare date / atestat profesional in informatica / certificat de competente digitale / declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte cunostintele in utilizarea PC-ului.
– Adeverinta care sa ateste starea de sanatate corespunzatoare, eliberata de medicul de familie al candidatului cu cel mult 6 luni anterior datei desfasurarii concursului.

Copiile de pe actele prevazute se prezinta insotite de documentele originale, pentru a se certifica pentru conformitatea cu originalul de catre secretarul comisiei de concurs din cadrul Biroului Resurse Umane sau in copii legalizate.
Vor fi declarati admisi si vor participa la concurs numai candidatii ale caror dosare indeplinesc conditiile de mai sus si depun un dosar de inscriere care sa cuprinda documentele solicitate.

5. Proba scrisa de specialitate – test grila – 11.10.2022, ora 09:30.
Pentru promovarea probei scrise, candidatul trebuie sa intruneasca minim 50 puncte, maxim 100 puncte
– Bibliografia pentru concurs este cea prezentata anexat.

6. Proba practica – 11.10.2022, incepand cu ora 11:00.
Vor fi selectati pentru a participa la proba practica numai candidatii care vor obtine minim 50 de puncte la testul grila.Pentru promovarea probei practice, candidatul trebuie sa intruneasca minim 50 puncte, maxim 100 puncte pentru a fi declarat admis,

Relatii suplimentare pot fi obtinute luni-vineri intre orele 800 1600 la Biroul Resurse Umane al Companiei de Apa Targoviste Dambovita SA.

B I B L I O G R A F I E
concurs ocuparea postului vacant de INGINER ECOLOG in cadrul BIROULUI MEDIU REGLEMENTARI- 1 post
1. Legea nr.458/2002 privind calitatea apei potabile, republicata,cu modificarile si completarile ulterioare
2. Ordinul nr.1030/20.08.2009 privind aprobarea procedurilor de reglementare sanitara pentru proiectele de amplasare, amenajare, construire si pentru functionarea obiectivelor ce desfasoara activitati cu risc pentru starea de sanatate a populatiei, cu modificarile si completarile ulterioare;
3. H.G. nr.974/15.06.2004 pentru aprobarea normelor de supraveghere, inspectie sanitara si monitorizare a calitatii apei potabile si procedurii de autorizare sanitara a productiei si distributiei apei potabile, cu modificarile si completarile ulterioare;
4. H.G. nr.188/2002 aprobarea unor norme privind conditiile de descarcare in mediul acvatic a apelor uzate, cu modificarile si completarile ulterioare
5. Legea nr.241/2006 privind serviciul de alimentare cu apa si canalizare-republicata, cu modificarile si completarile ulterioare
6. Legea nr.319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, cu modificarile si completarile ulterioare:
– Cap.II Domeniu de aplicare
– Cap.IV Obligatiile lucratorilor
7. Legea nr.307/2006, republicata, privind apararea impotriva incendiilor:
– Cap. II- Obligatiile privind apararea impotriva incendiilor – Sectiunea 6 – Obligatiile administratorului,conducatorului institutiei, utilizatorului si salariatului

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT