Connect with us

ACTUALITATE

„Răvășitul oilor” de la Runcu, un strop de normalitate într-o lume plină de crize!

Publicat

pe

„Răvășitul oilor” este ca un semnal dat de tradiție, de obiceiurile moștenite din tată în fiu, de crescătorii de ovine, că se apropie cu repeziciune anotimpul rece, că a sosit vremea ca gospodării să-și pună la adăpost roadele pământului și să pregătească animalele pentru iernat. La Runcu, în județul Dâmbovița, se știe bine acest lucru. Când vântul începe să sufle rece dispre coamele munților, când soarele pare obosit și copleșit de nori grei, cenușii, este clar că ne-am luat la revedere de la vară, că intrăm în toamna mai tot timpul tristă și care, imprevizibilă, nu știi când se prinde în dănțuială cu iarna…

Coborâtul oilor de la munte și răvășitul lor, adică întoarcerea la proprietarii de drept pentru iernat, este prilej de bucurie, de petrecere în lumea satului mocănesc. Vitele se întorc acasă sănătoase, gospodarul este mulțumit, păstorii la fel. Fiecare își primește răsplata. La Runcu, petrecerea se încinge de câțiva ani buni în „Vârf la In”. Așa se cheamă coama golașă a unui deal înalt, frate bun cu muntele, cum îi mai zic oamenii locului. De aici, se poate privi, în pas cu norii, până departe spre Leaota sau Bucegi.

 

Primarul comunei Runcu, Gheorghe Brebeanu, a reușit să asfalteze drumul până în inima locului unde se încing grătarele de „Răvășitul oilor”, iar crescătorii de animale, comercianții și meșterii de toate felurile își întind tarabele cu produse și cu obiecte gospodărești sau de decor, roade ale priceperii și pasiunii lor.

Zilele acestea, la Runcu a plouat bine, iar vântul a răvășit cerul, aducând parcă mai aproape de pământ un albastru feeric. Oamenii nu au stat prin case, așteptând vremea bună. Au purces la drum, așa cum cere tradiția, și au urcat cu miile în „Vârf la In”.

Astăzi – 18 septembrie 2022, s-au aflat printre runceni președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, vicepreședinta Luciana Cristea, prefectul județului – Claudia Gilia, deputații Radu Popa, Ionuț Vulpescu și Marian Țachianu, secretarul de stat Ionuț Săvoiu, alți reprezentanți ai autorităților publice locale și județene. O asemenea sărbătoare nu putea fi trecută cu vederea de cei care conduc județul, de cei care fac legi în Parlament și care veghează ca democrația să curgă în matca ei firească.

 

Președintele Corneliu Ștefan a făcut un tur prin târgul tradițional, s-a întreținut cu localnicii în scurte dialoguri legate de viața obișnuită, de existența cotidiană, uitând pentru câteva zeci de minute de politică și de noianul de probleme socio-economice a căror rezolvare este tot mai dificilă. Totuși, văzând abundența de produse de tot felul de la Runcu, ai zice că această criză prin care trecem este o făcătură clocită prin cine știe ce ungher ocult de pe planetă.

Viața părea la „Răvășitul oilor” prinsă în aceleași șabloane ale normalității. Parcă nu era miros de criză energetică în „Vârf la In”! În aer pluteau nevăzute doar arome de brânză de burduf frământată cu sârg, de urdă, pastramă și cârnăciori de casă. Fumul se ridica spre cer, ca de la niște ofrande aduse divinității. În „Vârf la In” era o lume normală… Muncitoare, veselă, senină, capabilă să iasă din orice necaz.

Pe scenă, primarul Gheorghe Brebeanu a deschis cea de-a 30-a ediție a sărbătorii „Răvășitul oilor”. Edilul a vorbit simplu, clar, politicos și pe alocuri cu haz și tâlc. Un mesaj cald a adresat celor de față și președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan. Șeful administrației județene a felicitat autoritățile locale pentru faptul că au menținut vie tradiția răvășitului oilor, pe toți membri comunității, dar și pe cei care au venit la Runcu pentru a-și vinde roadele muncii.

Pentru publicul spectator, au evoluat numeroși soliști de muzică populară. Surpriza cea mai mare a constituit-o recitalul susținut de Viorica și Taraful de la Clejani.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Vizită de încurajare în Secția de Oncologie a Spitalului Județean din Târgoviște

Publicat

pe

Doamnele din conducerea OFSD Dâmbovița s-au aflat astăzi printre pacienții internați în Secția de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște, scopul vizitei fiind unul de încurajare, în contextul în care în data de 4 februarie se marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului.

Este esențial de reținut faptul că vorbim despre o afecțiune care poate fi ținută sub control și chiar vindecată, dacă este depistată la timp! Sunt așadar esențiale în investigațiile preventive.

În acest context, reamintim că în județul Dâmbovița se implementează, în această perioadă, un proiect de screening gratuit pentru cancerul de col uterin, care are în România o incidență de peste 32,3 la suta de mii de femei, mult peste media în statele Uniunii Europene, de 12,8 la suta de mii de femei – spune deputata Carmen Holban, președinta OFSD Dâmbovița.

„Este o situație mai mult decât îngrijorătoare, care necesită un efort comun pentru scăderea cât mai rapidă a numărului de cazuri de cancer de acest tip. Programele de screening sunt mai mult decât importante, fapt dovedit de scăderea drastică a cazurilor de mortalitate prin cancer de col uterin.

Este îmbucurător și faptul că, prin intermediul Unității Mobile a Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, peste 1.200 de dâmbovițence din 18 localități ale județului nostru au efectuat, în mod gratuit, testul Papanicolau și HPV.

Așadar, în perioada următoare, încurajez doamnele și domnișoarele din Dâmbovița să se îndrepte către Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, Spitalul Orășenesc Găești și Spitalul Municipal Moreni – instituții medicale afiliate acestui program, implementat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului. Parteneri ai acestui proiect sunt: Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen FILIA, Fundația Renașterea și Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate”, este mesajul transmis de deputata Carmen Holban.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Peste 5.000 de euro la hectar, ajutor de stat pentru cultivatorii de tutun!

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ (Sursa: publika.md)

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a început procesul de autorizare la plată a ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectoarele vegetal şi zootehnic, pentru anul de cerere 2022. Plățile se efectuează în lei, la cursul valutar de 4,9490 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2022.

În județul Dâmbovița, au aplicat pentru ANT 1 – culturi în teren arabil – 17.826 de fermieri, ANT 4 – tutun – 1 fermier, ANTZ 7 – sector lapte bovine – 336 fermieri, ANTZ 8 – sector carne bovine – 1.194 fermieri, ANTZ 9 – ovine / caprine – 361 fermieri, ne informează Centrul APIA.

Valoarea plafonului la nivel național este de 223.998.200 euro, se asigură de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, și a fost repartizată astfel:

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats