Connect with us

ACTUALITATE

„Răvășitul oilor” de la Runcu, un strop de normalitate într-o lume plină de crize!

Publicat

pe

„Răvășitul oilor” este ca un semnal dat de tradiție, de obiceiurile moștenite din tată în fiu, de crescătorii de ovine, că se apropie cu repeziciune anotimpul rece, că a sosit vremea ca gospodării să-și pună la adăpost roadele pământului și să pregătească animalele pentru iernat. La Runcu, în județul Dâmbovița, se știe bine acest lucru. Când vântul începe să sufle rece dispre coamele munților, când soarele pare obosit și copleșit de nori grei, cenușii, este clar că ne-am luat la revedere de la vară, că intrăm în toamna mai tot timpul tristă și care, imprevizibilă, nu știi când se prinde în dănțuială cu iarna…

Coborâtul oilor de la munte și răvășitul lor, adică întoarcerea la proprietarii de drept pentru iernat, este prilej de bucurie, de petrecere în lumea satului mocănesc. Vitele se întorc acasă sănătoase, gospodarul este mulțumit, păstorii la fel. Fiecare își primește răsplata. La Runcu, petrecerea se încinge de câțiva ani buni în „Vârf la In”. Așa se cheamă coama golașă a unui deal înalt, frate bun cu muntele, cum îi mai zic oamenii locului. De aici, se poate privi, în pas cu norii, până departe spre Leaota sau Bucegi.

 

Primarul comunei Runcu, Gheorghe Brebeanu, a reușit să asfalteze drumul până în inima locului unde se încing grătarele de „Răvășitul oilor”, iar crescătorii de animale, comercianții și meșterii de toate felurile își întind tarabele cu produse și cu obiecte gospodărești sau de decor, roade ale priceperii și pasiunii lor.

Zilele acestea, la Runcu a plouat bine, iar vântul a răvășit cerul, aducând parcă mai aproape de pământ un albastru feeric. Oamenii nu au stat prin case, așteptând vremea bună. Au purces la drum, așa cum cere tradiția, și au urcat cu miile în „Vârf la In”.

Astăzi – 18 septembrie 2022, s-au aflat printre runceni președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, vicepreședinta Luciana Cristea, prefectul județului – Claudia Gilia, deputații Radu Popa, Ionuț Vulpescu și Marian Țachianu, secretarul de stat Ionuț Săvoiu, alți reprezentanți ai autorităților publice locale și județene. O asemenea sărbătoare nu putea fi trecută cu vederea de cei care conduc județul, de cei care fac legi în Parlament și care veghează ca democrația să curgă în matca ei firească.

 

Președintele Corneliu Ștefan a făcut un tur prin târgul tradițional, s-a întreținut cu localnicii în scurte dialoguri legate de viața obișnuită, de existența cotidiană, uitând pentru câteva zeci de minute de politică și de noianul de probleme socio-economice a căror rezolvare este tot mai dificilă. Totuși, văzând abundența de produse de tot felul de la Runcu, ai zice că această criză prin care trecem este o făcătură clocită prin cine știe ce ungher ocult de pe planetă.

Viața părea la „Răvășitul oilor” prinsă în aceleași șabloane ale normalității. Parcă nu era miros de criză energetică în „Vârf la In”! În aer pluteau nevăzute doar arome de brânză de burduf frământată cu sârg, de urdă, pastramă și cârnăciori de casă. Fumul se ridica spre cer, ca de la niște ofrande aduse divinității. În „Vârf la In” era o lume normală… Muncitoare, veselă, senină, capabilă să iasă din orice necaz.

Pe scenă, primarul Gheorghe Brebeanu a deschis cea de-a 30-a ediție a sărbătorii „Răvășitul oilor”. Edilul a vorbit simplu, clar, politicos și pe alocuri cu haz și tâlc. Un mesaj cald a adresat celor de față și președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan. Șeful administrației județene a felicitat autoritățile locale pentru faptul că au menținut vie tradiția răvășitului oilor, pe toți membri comunității, dar și pe cei care au venit la Runcu pentru a-și vinde roadele muncii.

Pentru publicul spectator, au evoluat numeroși soliști de muzică populară. Surpriza cea mai mare a constituit-o recitalul susținut de Viorica și Taraful de la Clejani.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

CODUL ROȘU de CANICULĂ a fost prelungit și pentru luni și marți, 15 și 16 iulie 2024

Publicat

pe

Valul de căldură va continua să se intensifice în România. Meteorologii au prelungit codul roșu de caniculă și pentru zilele de luni și marți, 15 și 16 iulie 2024 – conform hărții de mai sus.

Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Atenție! Valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare.

Reamintim că este în vigoare un cod roșu de caniculă și pentru astăzi și mâine, 13 și 14 iulie, conform hărții de mai jos.

Vă rugăm să fiți precauți și să luați măsuri pentru a vă proteja sănătatea! – este mesajul transmis de ISU Dâmbovița.

✅️ Stați la umbră și evitați expunerea prelungită la soare!
✅️ Consumați suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător! Evitați consumul băuturilor alcoolice!
✅️ Purtați pălării de soare și haine lejere de culori deschise!
✅️ Consumați fructe și legume proaspete!
✅️ NU aprindeți focul în zone cu vegetație uscată sau împădurite! Vă reamintim că arderea vegetației uscate este interzisă!
✅️ Resturile de țigară pot genera incendii. NU le aruncați la întâmplare!

Consultați site-ul oficial al Administrației Naționale de Meteorologie și aflați mai multe despre codurile emise https://www.meteoromania.ro/avertizari/

Informații despre modul de comportare pe timp de caniculă pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire pentru situații de urgență fiipregatit.ro

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române recomandă conducătorilor auto adaptarea conduitei în trafic, în condițiile temperaturilor deosebit de ridicate, caniculă, disconfort termic ridicat prognozate de Administrația Națională de Meteorologie pentru această perioadă.

Recomandări pentru prevenirea implicării în evenimente rutiere:

– înainte de a porni la drum, asigurați-vă că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald, iar sistemele de climatizare sunt funcționale;

– atenție la faptul că reflexiile date de razele solare foarte puternice pot crea dificultăți conducătorilor auto în perceperea obstacolelor și anticiparea conduitei celorlalți participanți la trafic;

– evitați pe cât posibil călătoriile în jurul după-amiezii, în special șoferii cu probleme de sănătate;

– în cazul călătoriilor pe distanțe mai lungi, efectuați opriri regulate, în spațiile de servicii sau în parcările amenajate, pentru odihnă și hidratare corespunzătoare, pentru a preveni instalarea stării de oboseală, cu consecințe negative asupra vigilenței la volan;

– păstrați o distanță adecvată față de autovehiculul din față, pentru a putea reacționa în siguranță în caz de nevoie; folosiți centura de siguranță și dispozitivele de fixare pentru protejarea pasagerilor;

– încercați să vă păstrați calmul pe toată durata deplasării și să manifestați respect în trafic, întrucât comportamentul agresiv va spori major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări tragice!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

În cod roșu de caniculă se întrerup activitățile fizice ale angajaților, atenționează Inspecția Muncii

Publicat

pe

Suntem sub cod roșu de caniculă. În aceste condiții, intervin de drept norme care trebuie respectate cu maximă responsabilitat, mai ales de către angajatori. De urmărirea îndeplinirii acestor obligații se ocupă inspectorii ITM.

Conform dispozițiilor transmise de Inspecția Muncii, angajatorii sunt obligați să ia măsuri de protecție a salariaților în perioadele cu temperaturi extreme. Practic, se reduce ritmul activităților fizice și se asigură doi-patru litri de apă.

Iată care sunt măsurile pe care sunt obligați să le ia angajatorii pentru ameliorarea condiţiilor de muncă și pentru asigurarea stării de sănătate a salariaților:

– reducerea intensității şi ritmului activităţilor fizice;
– asigurarea ventilației la locurile de muncă;
– alternarea efortului dinamic cu cel static;alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
– asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri / persoană / schimb;
– asigurarea echipamentului individual de protecţie;asigurarea de duşuri.

„Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute la art. 4 şi 5 vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru;eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00, în cazurile prevăzute la art. 4.

Întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Măsurile prevăzute la alin. (1) se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.

Perioadele de reducere a duratei zilei de lucru, de eşalonare a zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a lucrului se vor stabili o dată cu măsurile prevăzute la alin. (1).

În unităţile finanţate din fonduri bugetare sau extrabugetare măsurile prevăzute la alin. (1) vor fi stabilite, după caz, de ordonatorul de credite sau de conducătorul unităţii”, se precizează într-un comunicat transmis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite