Connect with us

POLITIC

Deputat Ionuț Vulpescu: Ne lepădăm de orice moștenire care nu ne umple conturile!

Publicat

pe

Fostul ministru al Culturii, deputatul Ionuț Vulpescu, a răspuns apelului lansat de reprezentanții societății civile din Arad, care solicită Guvernului și Parlamentului României să se implice urgent pentru salvarea Teatrului Hirschl, un edificiu a cărui valoare culturală, spune Ionuț Vulpescu, „este umbrită, ca în multe alte cazuri, de valoarea imobiliară”.

Deputatul PSD a prezentat astăzi în Parlament o declarație politică, în care vorbește despre soarta patrimoniului cultural, care se zbate până aproape de pieire în ceea ce se cheamă societate de piață. Din păcate, spune deputatul Vulpescu, parcă întreaga societate românească devine astfel.

„Tot ce ține de moștenirea culturală, materială sau simbolică, este judecat doar prin prisma valorii sale de piață, iar piața e nemiloasă cu ea, și nu doar în România. Lucrurile sunt mai grave la noi din cauza unei prelungite treceri la ”economia de piață”, care relativizează totul, începând cu dreptul de proprietate”, a precizat parlamentarul social-democrat.

În declarația sa politică legată de situația clădirii Teatrului Hirschl de la Arad, deputatul Ionuț Vulpescu afirmă că ne confruntăm cu un caz de manual din acest domeniu cețos, dar extrem de profitabil

„Clădirea a fost construită de Iakob Hirschl și lăsată prin testament comunității arădene, deci, cel puțin în teorie, bun public. Este, alături de Teatrul din Oravița, cel mai vechi teatru ”din piatră” de pe actualul teritoriu al României. Cazul, cunoscut în oraș și care a făcut obiectul mai multor anchete și articole în presa locală, este rezumat în felul următor de Gheorghe Schwartz, cel care mi l-a semnalat: ”Fiind situat în centrul municipiului Arad, tentează poziția, dar fiind monument istoric nu poate fi demolat. Așa că este ajutat să se prăbușească singur, existând și un proiect pentru un bloc pe acest teren. La un moment dat, dispărând testamentul, au apărut niște urmași. Nefiind în stare să-l renoveze, (urmașii) l-au oferit (la început gratis, apoi la un preț modic) primăriei. Dar toate instituțiile care ar fi avut dreptul de preemțiune (Primăria, Consiliul Județean, Ministerul, Inspectoratul județean) s-au dezis de acest drept. La începutul anului 2021, clădirea aflându-se într-o stare jalnică, dar cu structura de rezistență încă viabilă, am început o campanie pentru a mai salva acest simbol al culturii naționale”.

Este clasicul mod de operare al ”criminalilor de patrimoniu”, spune Ionuț Vulpescu.

„Asta, în ciuda modificărilor aduse în timp legilor din domeniu. Există o clară complicitate între stat și privat în domeniul patrimoniului cultural material. O complicitate în rău, nu în bine, din păcate. Că nu este treaba pieței să servească binele public, deși reglementarea funcționării ei privește tocmai acest aspect, al rezolvării conflictului între exigențele ei și binele public, tinde să devină scuza universală. Văd că sunt zone în România, în care se construiește cu sârg un soi de Rai ”liberal”, și asta nu este nicio aluzie la culoarea politică a celor care le păstoresc. Rai din care ”binele public” este alungat, deși respectivele administrații, locale și județene, trăiesc și funcționează din banii contribuabililor, care nu primesc nimic în loc. Pentru că viața lor nu se rezumă doar la relații de piață. Este un proces de ștergere, lentă, dar sigură, a reperelor care dau identitate locurilor și oamenilor care viețuiesc acolo. Poate pentru mulți faptul că în clădirile de patrimoniu disputate de la Arad au avut loc evenimente la care au participat personalități precum Mihai Eminescu nu mai contează. Ne lepădăm de orice moștenire care nu ne umple conturile.

Poate că administrația din Arad va găsi timp să apeleze la fondurile din PNRR și să facă din Teatrul Hirschl un punct de referință în peisajul cultural și arhitectural al orașului. Pentru că, până la urmă, dreptul de preemțiune este universal, nu este doar pentru unii, și pentru alții, nu. Un exemplu în acest sens este Vila Florica, acolo unde liberalismul românesc își serbează an de an aniversarea. În 2017, am exercitat dreptul de preemțiune al statului român și astfel Ansamblul Brătianu din Ștefănești, Argeș, a putut fi păstrat în circuitul public. Am demonstrat astfel că dacă se vrea, se poate”.

Precizează deputatul PSD Ionuț Vulpescu că declarația sa politică reprezintă un gest de solidaritate cu reprezentanții societății civile arădene și de apreciere al eforturilor lor pentru salvarea patrimoniului cultural arădean.

„Moștenirea culturală, felul în care o apărăm și o promovăm dau măsura identității noastre, națională și europeană, deopotrivă. Societatea de piață nu duce nicăieri și nici nu construiește identități și solidarități”, a mai adăugat fostul ministru al Culturii.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

POLITIC

Titus Corlățean, întâlniri la nivel înalt la Forumul de Securitate de la Washington DC

Publicat

pe

Titus Corlățean, președintele Comisiei de Politică Externă a Senatului României, participă zilele acestea, alături de alți parlamentari români, la Forumul de Securitate desfășurat la Washington DC, la sediul Congresului American. Fostul ministru de Externe al României a avut o serie de dialoguri cu reprezentanți de seamă ai Înaltului For Legislativ american.

Titus Corlățean a primit din partea Amiralului în retragere James Foggo, senior Fellow CNAS și Decan al Centrului pentru Strategie Maritimă, ca semn de prețuire și prietenie, efigia „Navy League of the United States”.

A precizat senatorul român că s-a simțit extrem de onorat de gestul făcut de demnitarul american. James Foggo i-a vorbit senatorului Corlățean și despre colaborarea excelentă pe care a avut-o anterior cu militarii români și cu generalul Nicolae Ciucă, actualul premier al României.

Titus Corlățean a abordat, în intervenția sa la Forumul de Securitate, două teme deosebit de importante pentru securitatea și politica europeană.

„Rolul și contribuția României, alături de SUA și Aliați, în gestionarea crizei din regiunea noastră generată de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei” și „Problema răspunderii în relațiile internaționale pentru crima de agresiune comisă de Rusia” care, așa după cum a subliniat senatorul PSD, „creează un precedent periculos pentru întreaga Umanitate. A mai spus Titus Corlățean că este necesară înființarea unei curți penale internaționale ad-hoc, care să sancționeze crima de agresiune.

„Conferința cu „think tank”-urile americane, „laboratoarele” neguvernamentale de analiză și elaborare de strategii pentru instituțiile și decidenții politici și din administrația americană a fost o provocare și, în același timp, o reușită. În calitate de „keynote speaker”, alături de alți colegi din delegația României deplasată la Washington, am putut transmite direct evaluările și interesele României în regiunea Mării Negre și în relația bilaterală cu SUA, iar reacțiile, comentariile și întrebările americane au fost numeroase și extrem de interesante. Ca dovadă a interesului american pentru ceea ce reprezintă țară noastră și pentru rolul său în regiune”, a mai adăugat Titus Corlățean – președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

Dâmboviţa

Radu Popa, deputat: Rolul unor lideri este să îndrume, prin comportament și poziționare, mersul corect, etic și moral al societății

Publicat

pe

Deputatul Radu Popa a scris, pe pagina sa de Facebook, un text foarte inspirat despre ceea ce se întâmplă acum în România, despre corupția care și-a întins tentaculele peste instituțiile de bază ale statului român, despre joaca unora, pentru bani mulți, cu sănătatea românilor. Mai înfierează deputatul Popa extremismul care înmugurește tolerat și susținut tocmai de bubele din societate. Extremism care, spune parlamentarul, încearcă să se ascundă sub mantia unui fals patriotism. A mai vorbit Radu Popa și despre indiferența manifestată de unii de la vârf, pentru care problematica națională și subiectele care ard sunt vax. Sunt interesați mai mult de propriul confort. Nu sunt deranjați și nu deranjează!

„În ultimele zile, România a traversat câteva situații cu impact major asupra societății: corupția mascată de la Romarm și apariția unei liste publice a așa-zișilor filoruși, unde apar nume importante din spațiul public, personalități marcante ale vieții publice, lideri de opinie, parlamentari etc. În primul caz, detonarea încrederii în sistemul sanitar prin sabotarea echipării cu materiale medicale în plină criză sanitară este extrem de grav. Dăunează grav sănătății publice, dacă îmi permiteți.

În al doilea caz, asistăm la escaladarea discursului extremist pentru că apariția unei astfel de liste oferă prilej de amplificare și de exacerbare a discursului extremist și naționalist. Patriotismul nu e naționalist. E o pânză făcută din gloria trecutului peste care se sudează mătasea ideilor prezentului și este apanajul omului inteligent. Mătasea nu e un element contodent, ci poate să fie un bun pretext de bună-dispoziție psihică. La noi, însă mulți tac. Putem bănui de ce.

Am făcut un tur de orizont printre personalitățile publice care populează viața noastră județeană și am văzut cum pentru mulți, subiectele de mai sus pur și simplu nu există! Probabil, sub greutatea funcțiilor și sub asediul mai multor idei luminoase ei au fost acaparați de alte realități. Dar rolul unor lideri tocmai acesta este: să îndrume-prin comportament și poziționare-mersul corect, etic și moral al sociețății care le-a dat prima scenă. Altfel, unii semeni pot cădea ușor în capcana de a confunda civilizația cu confortul și, în final, asta să ducă la construirea și promovarea unor modele false. Însă, o astfel de eroare ar avea ca rezultat promovarea unor oameni care nu numai că nu știu ce să facă cu propria lor existență dar au tendința să impună-prin acceptare tacită-alte modele greșite.

Sociologul francez Bourdieu a studiat aceste comportamente și a construit un tipar. El a denumit acest comportament ”violența simbolică” și reprezintă un cadru în care cetățenii dintr-o anume categorie sunt dominați de alții dintr-o categorie dominantă. Puterea celor care domină ”se exercită cu consimțământul inconștient al persoanei care o suferă și care ascunde relațiile de putere care stau la baza relației în care este configurată” după cum spune Bourdieu.

Pe baza cercetării, el apreciază că ”strâns legate de violența simbolică sunt, prin urmare, conceptele de habitus, procesul prin care are loc reproducerea culturală și naturalizarea anumitor comportamente și valori, și de încorporare, procesul prin care relațiile simbolice au efecte directe asupra corpului subiecților sociali”.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats