Connect with us

ACTUALITATE

Ministrul Economiei ia în calcul un ajutor de stat pentru COS Târgoviște. VIDEO

Publicat

pe

Ministrul Economiei, Florin Marian Spătaru, s-a aflat pentru a doua oară în județul Dâmbovița la invitația președintelui CJ – Corneliu Ștefan. Demnitarul a vizitat Combinatul de Oțeluri Speciale, aflat acum în administrarea Grupului italian Bertrame, și uzinele Dragomirești, Mija și Moreni, componente ale industriei de apărare.

După incursiunea la COS Târgoviște, a urmat o scurtă întâlnire cu presa, desfășurată la sediul Consiliului Județean Dâmbovița. Președintele Corneliu Ștefan i-a mulțumit pentru faptul că a răspuns invitației de a veni în județul nostru pentru a vizita mai multe capacități de producție, numim aici Beltrame-COS și uzinele militare de la Dragomirești, Mija și Moreni.

A mai spus șeful administrației județene că, săptămâna viitoare, după ce va fi analizat planul de management de la COS, se va lua în calcul acordarea unui sprijin financiar guvernamental pentru Grupul Beltrame. Ajutorul este binevenit pe fondul crizei economice pe care o traversăm și a exploziei prețurilor la energie electrică și gaze naturale care pun în dificultate existența multor societăți comerciale mari, dependente de energie.

Ministrul Economiei s-a arătat mulțumit de ceea ce a văzut la COS Târgoviște, de faptul că reprezentanții Grupului italian Beltrame s-au pus rapid pe treabă, deschizând mai multe capacități de producție unde se lucrează în flux continuu. Urmează ca acest proces de reanimare a fostului combinat de oțeluri speciale, altădată un adevărat mamut industrial, să continue. Italienii nu se dau bătuți, chiar dacă repornirea combinatului s-a făcut în împrejurări nefaste pentru întreaga economie europeană. A spus Florin Marian Spătaru că unitatea reprezintă un reper important pentru economia municipiului Târgoviște, a județului și a țării.

„Sunt câțiva ani de când această companie nu a mai funcționat și atunci am importat din ce în ce mai multă materie primă, am importat oțel beton. Nu mai avem oțeluri speciale pentru diversele aplicații, pentru diversele companii care foloseau această resursă. Mă bucur că am văzut că acum funcționează laminorul, că sunt 15 mii de tone de oțel beton care vor fi livrate pe piața națională. Asta înseamnă că vom putea continua proiectele de construcție, de infrastructură”, a precizat ministrul Economiei.

A mai vorbit Florin Marian Spătaru jurnaliștilor despre cele discutate cu reprezentanții Grupului italian Beltrame, cu referire la dificultățile pe care le au din cauza prețurilor la energie, despre costurile de producție mărite, despre programul de transformare, programul investițional pe care l-au pregătit pentru a putea produce oțel de calitate care să respecte standardele europene, normele privind protecția mediului, asigurarea unor procese de producție cu emisii reduse de carbon.

„Carlo Beltrame ne-a prezentat un proiect ambițios și care ar putea fi unic în lume. Tocmai de aceea l-am invitat cât mai repede la Ministerul Economiei să discutăm aplicat despre strategia investițională și despre modul în care statul român va sprijini acest program”, a mai adăugat ministrul Economiei, satisfăcut de cele văzute la COS.

Înaltul demnitar al Guvernului României a pus pe tapet și incursiunile de după conferința de presă, respectiv vizite la uzinele Dragomirești, Mija și Moreni, ce țin de industria de apărare. A precizat ministrul că aici se va discuta despre planurile investiționale. În capacitățile de producție din sectorul militar, a spus Florin Marian Spătaru, s-au investit importante sume de bani și că aportul financiar al Guvernului nu trebuie să se regăsească în conturi, ci în investiții.

„Vreau să mă asigur că managementul acestor companii a demarat procesele investiționale și că vom avea aceste echipamente pe care le-au solicitat cât mai repede posibil în fabrici. Vom discuta și despre lanțurile de aprovizionare, despre următoarele proiecte în industria de apărare pe care le vizăm și de modalitatea de a colabora cu COS Târgovişte atunci când vor produce oțeluri speciale. O parte din acest oțel special să se poată regăsi în materia primă din industria de apărare”, a declarat Florin Marian Spătaru, ministrul Economiei.

A mai făcut cunoscut faptul că, de la 1 noiembrie 2022, Guvernul României va deschide apelurile pentru schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare. Vor fi alocate 300 de milioane de euro de la bugetul de stat pentru acest sector de activitate. Este pentru prima oară în ultimii 30 de ani când se întâmplă așa ceva.

„Am discutat cu domnul președinte al Consiliului Județean despre modalitatea prin care companii din județul Dâmbovița vor aplica pentru aceste proiecte. Cred că avem un obiectiv foarte ambițios și, tocmai de aceea, vreau să culeg informațiile din companii, din vizitele pe care le fac, pentru că alinierea politicilor publice cu ambițiile și obiectivele sectorului privat cu capital românesc sau capital străin trebuie să fie regulă, nu excepție”, a mai declarat ministrul Economiei.

Senatorul Titus Corlățean, participant la această vizită de lucru, și-a arătat satisfacția vizavi de vizita ministrului Economiei, care demonstrează interes și implicare, precum și pentru cele văzute la COS, respectiv revigorarea activității de producție de către investitorii de la Beltrame. Despre investiția Grupului italian de la COS a spus Titus Corlățean că este inteligentă și strategică. Include pe termen scurt, mediu și lung, competitivitate, tehnologie, dar și componenta privind protecția mediului.

„Este un proiect important care, odată finalizat, va reprezenta vârful tehnologiei aici la Târgoviște, în România. Este o investiție inteligentă pentru că este realizată la momentul oportun. Suntem în apropierea unui conflict militar distrugător. Va exista oportunitatea uriașă legat de reconstrucția Ucrainei la care partenerii internaționali, europeni, euroatlantici și instituțiile financiare internaționale deja s-au angajat. În condițiile în care nivelul de distrugere este uriaș, va fi un efort foarte mare, consistent. Așa încât este bine că la Târgoviște lucrările avansează. Această entitate economică renăscută va fi parte componentă a unui efort pe care statul român trebuie să îl facă pentru a intra în efortul de reconstrucție și pentru a avea o contribuție care înseamnă și beneficii extrem de consistente. Ai industrie de acest tip, ești pregătit și vei fi un jucător pe piața respectivă în efortul viitor de reconstrucție în Ucraina. Este o investiție inteligentă și la momentul oportun. Strategică, fiindcă are legătură foarte directă cu industria de apărare”, a mai precizat senatorul PSD Titus Corlățean.

Ministrul Economiei, Florin Marian Spătaru, a fost însoțit astăzi pe parcursul vizitei din Dâmbovița de președintele CJD – Corneliu Ștefan, de vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, de prefectul Claudia Gilia, de secretarul de stat Ionuț Săvoiu, de primarul municipiului Târgoviște – Cristian Daniel Stan și viceprimarul Cătălin Rădulescu, de senatorul Titus Corlățean și deputații Carmen Holban și Marian Țachianu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Marșul luminilor, sâmbătă – 25 martie 2023, în orașul Titu

Publicat

pe

Primăria Titu organizează, sâmbătă – 25 martie 2023, de la ora 20:00, evenimentul “Dăruiește Pământului din ENERGIA TA!”. Manifestarea cuprinde un „Marș al luminilor”, cu plecare la ora 20:30, din fața Hotelului Modern către Parcul Orășenesc, unde va fi format un ceas uman. În timpul acestei acțiuni, iluminatul public va fi stins.

PARTENERI:
Biblioteca Orășenească
Casa de Cultură
Școala Gimnazială „Pictor Nicolae Grigorescu”
Școala Gimnazială Nr.2 Titu Târg
Liceul Tehnologic „Goga Ionescu”
Liceul Teoretic „Iancu C. Vissarion”

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

20.000 de puieți forestieri vor fi plantați la Moreni, în zona Sângeriș-Cazemată

Publicat

pe

La inițiativa primarului municipiului Moreni – Constantin Dinu, Asociația EcoAssist, în parteneriat cu municipalitatea, va desfășura duminică, 26 martie 2023, începând de la ora 09:30, în zona Sângeriș – Cazemată, o acțiune de plantare a 20.000 de puieți forestieri.

Cei care vor să participe la această activitate civică se pot înscrie și pot solicita detalii, accesâd link-ul: https://forms.gle/VtpFrvNYgRLUi8v28

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats