Connect with us

ACTUALITATE

Ministrul Economiei ia în calcul un ajutor de stat pentru COS Târgoviște. VIDEO

Publicat

pe

Ministrul Economiei, Florin Marian Spătaru, s-a aflat pentru a doua oară în județul Dâmbovița la invitația președintelui CJ – Corneliu Ștefan. Demnitarul a vizitat Combinatul de Oțeluri Speciale, aflat acum în administrarea Grupului italian Bertrame, și uzinele Dragomirești, Mija și Moreni, componente ale industriei de apărare.

După incursiunea la COS Târgoviște, a urmat o scurtă întâlnire cu presa, desfășurată la sediul Consiliului Județean Dâmbovița. Președintele Corneliu Ștefan i-a mulțumit pentru faptul că a răspuns invitației de a veni în județul nostru pentru a vizita mai multe capacități de producție, numim aici Beltrame-COS și uzinele militare de la Dragomirești, Mija și Moreni.

A mai spus șeful administrației județene că, săptămâna viitoare, după ce va fi analizat planul de management de la COS, se va lua în calcul acordarea unui sprijin financiar guvernamental pentru Grupul Beltrame. Ajutorul este binevenit pe fondul crizei economice pe care o traversăm și a exploziei prețurilor la energie electrică și gaze naturale care pun în dificultate existența multor societăți comerciale mari, dependente de energie.

Ministrul Economiei s-a arătat mulțumit de ceea ce a văzut la COS Târgoviște, de faptul că reprezentanții Grupului italian Beltrame s-au pus rapid pe treabă, deschizând mai multe capacități de producție unde se lucrează în flux continuu. Urmează ca acest proces de reanimare a fostului combinat de oțeluri speciale, altădată un adevărat mamut industrial, să continue. Italienii nu se dau bătuți, chiar dacă repornirea combinatului s-a făcut în împrejurări nefaste pentru întreaga economie europeană. A spus Florin Marian Spătaru că unitatea reprezintă un reper important pentru economia municipiului Târgoviște, a județului și a țării.

„Sunt câțiva ani de când această companie nu a mai funcționat și atunci am importat din ce în ce mai multă materie primă, am importat oțel beton. Nu mai avem oțeluri speciale pentru diversele aplicații, pentru diversele companii care foloseau această resursă. Mă bucur că am văzut că acum funcționează laminorul, că sunt 15 mii de tone de oțel beton care vor fi livrate pe piața națională. Asta înseamnă că vom putea continua proiectele de construcție, de infrastructură”, a precizat ministrul Economiei.

A mai vorbit Florin Marian Spătaru jurnaliștilor despre cele discutate cu reprezentanții Grupului italian Beltrame, cu referire la dificultățile pe care le au din cauza prețurilor la energie, despre costurile de producție mărite, despre programul de transformare, programul investițional pe care l-au pregătit pentru a putea produce oțel de calitate care să respecte standardele europene, normele privind protecția mediului, asigurarea unor procese de producție cu emisii reduse de carbon.

„Carlo Beltrame ne-a prezentat un proiect ambițios și care ar putea fi unic în lume. Tocmai de aceea l-am invitat cât mai repede la Ministerul Economiei să discutăm aplicat despre strategia investițională și despre modul în care statul român va sprijini acest program”, a mai adăugat ministrul Economiei, satisfăcut de cele văzute la COS.

Înaltul demnitar al Guvernului României a pus pe tapet și incursiunile de după conferința de presă, respectiv vizite la uzinele Dragomirești, Mija și Moreni, ce țin de industria de apărare. A precizat ministrul că aici se va discuta despre planurile investiționale. În capacitățile de producție din sectorul militar, a spus Florin Marian Spătaru, s-au investit importante sume de bani și că aportul financiar al Guvernului nu trebuie să se regăsească în conturi, ci în investiții.

„Vreau să mă asigur că managementul acestor companii a demarat procesele investiționale și că vom avea aceste echipamente pe care le-au solicitat cât mai repede posibil în fabrici. Vom discuta și despre lanțurile de aprovizionare, despre următoarele proiecte în industria de apărare pe care le vizăm și de modalitatea de a colabora cu COS Târgovişte atunci când vor produce oțeluri speciale. O parte din acest oțel special să se poată regăsi în materia primă din industria de apărare”, a declarat Florin Marian Spătaru, ministrul Economiei.

A mai făcut cunoscut faptul că, de la 1 noiembrie 2022, Guvernul României va deschide apelurile pentru schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare. Vor fi alocate 300 de milioane de euro de la bugetul de stat pentru acest sector de activitate. Este pentru prima oară în ultimii 30 de ani când se întâmplă așa ceva.

„Am discutat cu domnul președinte al Consiliului Județean despre modalitatea prin care companii din județul Dâmbovița vor aplica pentru aceste proiecte. Cred că avem un obiectiv foarte ambițios și, tocmai de aceea, vreau să culeg informațiile din companii, din vizitele pe care le fac, pentru că alinierea politicilor publice cu ambițiile și obiectivele sectorului privat cu capital românesc sau capital străin trebuie să fie regulă, nu excepție”, a mai declarat ministrul Economiei.

Senatorul Titus Corlățean, participant la această vizită de lucru, și-a arătat satisfacția vizavi de vizita ministrului Economiei, care demonstrează interes și implicare, precum și pentru cele văzute la COS, respectiv revigorarea activității de producție de către investitorii de la Beltrame. Despre investiția Grupului italian de la COS a spus Titus Corlățean că este inteligentă și strategică. Include pe termen scurt, mediu și lung, competitivitate, tehnologie, dar și componenta privind protecția mediului.

„Este un proiect important care, odată finalizat, va reprezenta vârful tehnologiei aici la Târgoviște, în România. Este o investiție inteligentă pentru că este realizată la momentul oportun. Suntem în apropierea unui conflict militar distrugător. Va exista oportunitatea uriașă legat de reconstrucția Ucrainei la care partenerii internaționali, europeni, euroatlantici și instituțiile financiare internaționale deja s-au angajat. În condițiile în care nivelul de distrugere este uriaș, va fi un efort foarte mare, consistent. Așa încât este bine că la Târgoviște lucrările avansează. Această entitate economică renăscută va fi parte componentă a unui efort pe care statul român trebuie să îl facă pentru a intra în efortul de reconstrucție și pentru a avea o contribuție care înseamnă și beneficii extrem de consistente. Ai industrie de acest tip, ești pregătit și vei fi un jucător pe piața respectivă în efortul viitor de reconstrucție în Ucraina. Este o investiție inteligentă și la momentul oportun. Strategică, fiindcă are legătură foarte directă cu industria de apărare”, a mai precizat senatorul PSD Titus Corlățean.

Ministrul Economiei, Florin Marian Spătaru, a fost însoțit astăzi pe parcursul vizitei din Dâmbovița de președintele CJD – Corneliu Ștefan, de vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, de prefectul Claudia Gilia, de secretarul de stat Ionuț Săvoiu, de primarul municipiului Târgoviște – Cristian Daniel Stan și viceprimarul Cătălin Rădulescu, de senatorul Titus Corlățean și deputații Carmen Holban și Marian Țachianu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Modificări importante în ceea ce privește decontarea cheltuielilor de transport pentru elevi

Publicat

pe

Dan Alexandru Tică - inspector școlar general adjunct ISJ Dâmboviţa

Guvernul Ciucă a modificat, prin Ordonanță de Urgență, Legea educației în ceea ce privește decontarea cheltuielilor cu transportul pentru elevii școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu. Potrivit inspectorului școlar adjunct al ISJ Dâmboviţa, liberalul Dan Alexandru Tică, se va acorda o sumă forfetară în cuantum de 60 de lei/lună pentru distanța de până la 3 km, care va fi suplimentată cu 6 lei/km pentru distanțele mai mari.

„Pentru a exemplifica, în cazul unui elev care locuiește, să spunem, la 20 de kilomentri de școală, acesta va primi 60 de lei pentru primii 3 km la care se vor adăuga 6 lei pentru fiecare km dintre cei 17 rămași, rezultând un total de 162 de lei, bani pe care elevul îi primește înaintea achiziționării abonamentului. Pentru a înțelege creșterea realizată, până acum un elev ar fi primit 30 de lei pentru primii 3 km, la care se adăugau 3 lei pentru fiecare km în plus, în total 81 de lei.

Mai avem o situație, în care costul transportului este mai mare decât suma forfetară, iar în acest caz, această sumă poate fi majorată cu până la 100%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport. În acest caz, sumele se decontează pe baza documentelor emise de operatorii de transport”, explică inspectorul școlar adjunct Dan Alexandru Tică.

Potrivit modificărilor legislative, elevii care sunt cazați la internat sau care stau în gazdă au dreptul la decontarea a patru călătorii dus-întors/lună către localitatea de domiciliu, cât și a unei călătorii dus-întors în perioada sărbătorilor legale, pe baza documentelor de transport.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

„Gata oricând! – Eroii de la Podul Jiului”, un film-simbol pe care nu ar trebui să-l ratezi!

Publicat

pe

Aseară. Cinematograful Independența din Târgoviște. O premieră cinematografică. „Gata oricând! – Eroii de la Podul Jiului”. Un film impresionant, în care joacă și actorul Teatrului Tony Bulandra Târgoviște, Liviu Cheloiu. Spectatori mulți, dar nu destui! În vremurile Netflixului, este probabil greu să mai aduci omul în sala de cinema.

Totul pleacă de la o poveste pe care bătrânul comisar Popilian i-o relatează marelui sculptor Constantin Brâncuși, în preajma șantierului unde se înălța printre schele „Coloana Infinitului”. La final, comisarul pleacă alene, ca un vis, spre Poarta Sărutului, pregătindu-se să intre parcă într-o fantă a timpului…

Producătorii au numit pelicula a fi una istorică. Este prin esență, prin momentul dramatic surprins, prin relatarea unui eveniment unic, eroic, cu accente de patriotism. Dar, filmul nu este musai istoric, ci unul care prezintă mai multe ecuații existențiale. Tare de caracter, de nație, mult umor, ironie, moravuri, caracteriologie neaoș românească, tradiție, curajul acelea simplu, naiv. Naturalețea unei comunități care trăiește între arhaic și modern.

Eroismul născut din întâmplare și necesitate, tratat firesc, normal, ca o prelungire apărută brusc în existența de zi cu zi și căreia trebuie să îi faci față cu orice mijloace. Chiar improvizând! Vezi scena când toată suflarea orașului pune mâna pe armele uitate într-un depozit al muzeului orășenesc de vreo 40 de ani, de pe vremea războiului din 1877, și, fără nicio umbră de teamă, pornesc spre pod, pentru a opri intrarea în oraș a trupelor austro-ungare înarmate și echipate ca la carte.

Ba ca să fie complexul identității noastre complet, au luat cu ei și lăutarii. Nu să tragă cu arma, ci să cânte la instrumentele lor. Folclor, bineînțeles! Să audă nemții, printre șuierul gloanțelor, că românii au ieșit la bătălie, veseli, fără teamă, neabandonând firescul vieții, obișnuitul.

Nevoia i-a adunat acolo pe localnici, pe cercetașii în sufletul și trupurile cărora abia mijise adolescența. Eroismul lor este unul întâmplător, curat. A fost adus la pod și un tun. La fel de bătrân ca și puștile! Cu zgomotul lui, i-au speriat pe nemți. Ghiulele, lipsă!

Nu am mai văzut de mult timp un film românesc în care să fie concentrate atâtea forțe umane. Un film cu accente istorice nu poate fi realizat într-un apartament sau pe un colț de stradă sau de parc. Este nevoie de mai multe locații, figurație suficientă, decor adecvat, cazarmamentul necesar scenelor de război.

Filmul nu are un interpret principal. Un erou care duce greul de la început până la sfârșit. Aici, parcă întreaga comunitate se află în prim-plan. De la cercetași, la comisarul Popilian, oamenii din oraș, până la Fane Nebunu’ care se afla mereu cu polițiștii pe urmele sale. În final, și acesta, în mâinile nemților, unde a ajuns prin voia sa, pentru a-i abate pe cotropitori de la planurile lor, afișează o doză de patriotism…

Se poate identifica în film și o poveste de dragoste discretă, naivă, dar pe care nu s-a pedalat prea mult, pentru a nu exista o depărtare de tema centrală.

Un joc actoricesc impresionant l-au avut cei doi frați, Emanuel și Robert Cercelaru. Dezinvolți, netrădând nici un firicel de emoție. Erau din acea lume veche și îmbâcsită de metehne. Spirite libere, deschise, dornice de aventură. Așteptau războiul ca pe o curiozitate, ca pe o formă prin care poți consuma energia tinereții.

După film, în aplauzele publicului, pe scena de la „Independența” au urcat actorul Liviu Cheloiu, regizorul Silviu Tripăduș și frații Emanuel și Robert Cercelaru, care au interpretat, cu o naturalețe și o stăpânire de sine impecabilă, rolurile lui Grigore și Aristică. Băieți simpli, caractere modeste, chiar timizi. Nu afișau deloc dezinvoltura din film. Comportament tipic actoricesc. Când nu sunt acolo, în mediul și în aerul lor, unde se pot manifesta, sunt oameni tăcuți, care se strecoară discret prin viață și atât.

Regizorul Silviu Tripăduș și Liviu Cheloiu au povestit publicului despre „facerea” acestui film. Cum a pornit de la o poveste publicată într-o carte pentru copii din România anilor 70. Au dezvăluit câteva întâmplări inedite, comice, petrecute pe platou sau în locațiile de filmare. Tripăduș a mai spus că seria dedicată cercetașilor nu de oprește aici, vor mai urma altele.

Distribuția filmului
Liviu Cheloiu: Comisarul Popilian
Emanuel Cercelaru: Grigore
Robert Cercelaru: Aristică
Catalina Romanet: Polina
Daniel Nuță: Fane Nebunu’
Mihai Tuca: Crusher of Transylvania
Radu Botar: Dragoș Stroie
Regia: Sergiu Prodan și Silviu Tripăduș.

Urmărește programul pentru luna decembrie 2022 la Cinematograful „Independența” din Târgoviște și nu rata filmul „Gata oricând! – Eroii de la Podul Jiului”!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats