Senatorul PSD Titus Corlățean s-a aflat zilele trecute într-o vizită oficială în Republica Moldova. Președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României a avut mai multe întâlniri cu reprezentanții puterii de la Chișinău.
Titus Corlățean a purtat discuții cu Igor Grosu – președintele Parlamentului Republicii Moldova și Doina Gherman – președintele Comisiei de politică externă a Parlamentului de la Chișinău. Social-democratul a participat și la primul Forum al aleşilor locali ai PDM şi PSD unde au fost prezenţi primari şi preşedinţi de raioane și din Republica Moldova şi România.
„Au fost două momente. Pe de-o parte, am avut un dialog politic cu decidenții din Parlamentul Republicii Moldova, un dialog constant pe care îl avem, pentru că structurile noastre parlamentare colaborează foarte bine. Pe de alta parte, a fost participarea la primul Forum pe care l-am organizat și pe care ar fi trebuit să îl organizăm mai demult, aleșii locali din PSD, primari, consilieri locali, președinți de Consilii Județene și aleșii locali din Partidul Democrat din Moldova care este tradițional și ideologic ca partid social-democrat partenerul nostru în plan bilateral dar intră și în familia europeană social democrată”, a declarat senatorul Titus Corlățean.
A precizat președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României că experiența țării noastre ca stat membru al Uniunii Europene în principal legat de proiectele socio-economice de dezvoltare, pornind de la infrastructura de bază, apă, canalizare, iluminat public, construcția și reabilitarea de școli, grădinițe poate fi transferată și folosită cu succes în Republica Moldova.

Consideră Titus Corlățean că trebuie lucrat sistematic, de o manieră mult mai eficientă în folosirea fondurilor europene. A mai spus senatorul social democrat că Partidul Democrat din Moldova se află în momentul de față într-un proces de redefinire „în fața unor valori social democrate autentice, de tip european și într-un efort de relansare, de reîmprospătare și de redobândire a unei necesare credibilități. În politică trebuie să fii credibil. Este vorba de o nouă generație de lideri pe care dorim să o vedem cum apare. Este o necesitate de a avea în Republica Moldova un partid autentic pe centru stânga, un partid autentic proeuropean și democratic”.
Republica Moldova are nevoie, în sens strategic, de un partid nu de tip socialist-putinist conectat la Moscova în proiectul european. A mai adăugat parlamentarul român că, în politica adevărată, ai nevoie de ambele motoare funcționale, pe ambele aripi ale avionului.
„Există o guvernare de dreapta în clipa de față care este afiliată Partidului Popular European, dar îi lipsește motorul celălalt, foarte important. Pe centru-stânga, social democrații, pe centru-dreapta cei din partidul popular european. Republica Moldova are un handicap în clipa de față. La Consiliul Europei, în Adunarea Parlamentară, cea de la Strasbourg, unde sunt membru, nu avem reprezentare din Republica Moldova care să susțină interesele Republicii Moldova, care să promoveze o serie de proiecte benefice pentru țară și cu care noi să lucrăm. Familia europeană social-democrată are un interes de a vedea un partener care să revină în prima linie, cu credibilitate, cu o garnitură proaspătă și cu care să putem lucra în beneficiul Republicii Moldova pentru a avansa pe proiectul european. Sunt și eforturile noastre românești de a promova proiecte de dezvoltare atât de importante pentru comunitățile din Moldova și este foarte simplu să lucrezi cu primarii cu care ești îndrudit ideologic. Asta am discutat. Pot să vă spun că întâlnirea a fost de un real succes. Au fost primari, președinți de raioane, vicepreședinti, consilieri. Din partea noastră, au fost prezenți reprezentanții unor județe foarte puternice din România”, a mai spus Titus Corlățean.
Discuțiile au vizat și o serie de probleme legislative, fiindcă, a spus senatorul român, Republica Moldova a intrat într-o altă logică de preaderare și trebuie schimbate, modificate anumite aspecte de natură legislativă care să permită finanțarea în Republica Moldova a unor proiecte cu bani europeni.
„Vrem să înțelegem anumite aspecte pe care să le discutăm cu colegii din Parlamentul Republicii Moldova, pentru a vedea cum stau lucrurile, ce trebuie schimbat. Trebuie să vedem ce trebuie făcut și este atributul suveran al Parlamentului Republicii Moldova, să facă acele ajustări legislative care să le permită să își ajute proprii aleși locali, pentru a progresa comunitățile. Republica Moldova este nu doar o soră a României, Republuca Moldova face parte din Europa şi trebuie să facă parte din UE”, a precizat Titus Corlățean.
Urmărește Incomod Media și pe Google News