Connect with us

POLITIC

Titus Corlățean, senator: Republica Moldova face parte din Europa şi trebuie să facă parte din UE

Publicat

pe

Senatorul PSD Titus Corlățean s-a aflat zilele trecute într-o vizită oficială în Republica Moldova. Președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României a avut mai multe întâlniri cu reprezentanții puterii de la Chișinău.

Titus Corlățean a purtat discuții cu Igor Grosu – președintele Parlamentului Republicii Moldova și Doina Gherman – președintele Comisiei de politică externă a Parlamentului de la Chișinău. Social-democratul a participat și la primul Forum al aleşilor locali ai PDM şi PSD unde au fost prezenţi primari şi preşedinţi de raioane și din Republica Moldova şi România.

„Au fost două momente. Pe de-o parte, am avut un dialog politic cu decidenții din Parlamentul Republicii Moldova, un dialog constant pe care îl avem, pentru că structurile noastre parlamentare colaborează foarte bine. Pe de alta parte, a fost participarea la primul Forum pe care l-am organizat și pe care ar fi trebuit să îl organizăm mai demult, aleșii locali din PSD, primari, consilieri locali, președinți de Consilii Județene și aleșii locali din Partidul Democrat din Moldova care este tradițional și ideologic ca partid social-democrat partenerul nostru în plan bilateral dar intră și în familia europeană social democrată”, a declarat senatorul Titus Corlățean.

A precizat președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României că experiența țării noastre ca stat membru al Uniunii Europene în principal legat de proiectele socio-economice de dezvoltare, pornind de la infrastructura de bază, apă, canalizare, iluminat public, construcția și reabilitarea de școli, grădinițe poate fi transferată și folosită cu succes în Republica Moldova.

Consideră Titus Corlățean că trebuie lucrat sistematic, de o manieră mult mai eficientă în folosirea fondurilor europene. A mai spus senatorul social democrat că Partidul Democrat din Moldova se află în momentul de față într-un proces de redefinire „în fața unor valori social democrate autentice, de tip european și într-un efort de relansare, de reîmprospătare și de redobândire a unei necesare credibilități. În politică trebuie să fii credibil. Este vorba de o nouă generație de lideri pe care dorim să o vedem cum apare. Este o necesitate de a avea în Republica Moldova un partid autentic pe centru stânga, un partid autentic proeuropean și democratic”.

Republica Moldova are nevoie, în sens strategic, de un partid nu de tip socialist-putinist conectat la Moscova în proiectul european. A mai adăugat parlamentarul român că, în politica adevărată, ai nevoie de ambele motoare funcționale, pe ambele aripi ale avionului.

„Există o guvernare de dreapta în clipa de față care este afiliată Partidului Popular European, dar îi lipsește motorul celălalt, foarte important. Pe centru-stânga, social democrații, pe centru-dreapta cei din partidul popular european. Republica Moldova are un handicap în clipa de față. La Consiliul Europei, în Adunarea Parlamentară, cea de la Strasbourg, unde sunt membru, nu avem reprezentare din Republica Moldova care să susțină interesele Republicii Moldova, care să promoveze o serie de proiecte benefice pentru țară și cu care noi să lucrăm. Familia europeană social-democrată are un interes de a vedea un partener care să revină în prima linie, cu credibilitate, cu o garnitură proaspătă și cu care să putem lucra în beneficiul Republicii Moldova pentru a avansa pe proiectul european. Sunt și eforturile noastre românești de a promova proiecte de dezvoltare atât de importante pentru comunitățile din Moldova și este foarte simplu să lucrezi cu primarii cu care ești îndrudit ideologic. Asta am discutat. Pot să vă spun că întâlnirea a fost de un real succes. Au fost primari, președinți de raioane, vicepreședinti, consilieri. Din partea noastră, au fost prezenți reprezentanții unor județe foarte puternice din România”, a mai spus Titus Corlățean.

Discuțiile au vizat și o serie de probleme legislative, fiindcă, a spus senatorul român, Republica Moldova a intrat într-o altă logică de preaderare și trebuie schimbate, modificate anumite aspecte de natură legislativă care să permită finanțarea în Republica Moldova a unor proiecte cu bani europeni.

„Vrem să înțelegem anumite aspecte pe care să le discutăm cu colegii din Parlamentul Republicii Moldova, pentru a vedea cum stau lucrurile, ce trebuie schimbat. Trebuie să vedem ce trebuie făcut și este atributul suveran al Parlamentului Republicii Moldova, să facă acele ajustări legislative care să le permită să își ajute proprii aleși locali, pentru a progresa comunitățile. Republica Moldova este nu doar o soră a României, Republuca Moldova face parte din Europa şi trebuie să facă parte din UE”, a precizat Titus Corlățean.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

POLITIC

8 februarie, termenul-limită pentru ca România să acționeze împotriva Austriei la Curtea de Justiție a UE

Publicat

pe

Neacceptarea României în spațiul Schengen a rămas o problemă deschisă, dar parcă trecută la diverse de actualul guvern. Nu se mai simte deloc verva și spiritul de interes necesare pentru rezolvarea acestei situații nefavorabile în care am fost puși de Austria.

Senatorul PSD Titus Corlățean, fost ministru de Externe al României, a spus că acest blocaj generat de guvernul austriac este discriminatoriu și imoral. Totuși, președintele Comisiei de Politică Externă a Senatului României a mai constatat că Guvernul României, din rațiuni pe care nu le înțelege, evită să acționeze împotriva Austriei la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Parlamentarul social-democrat le oferă guvernanților o soluție…

„Cum actul de aderare a României la Uniunea Europeană obligă Consiliul Uniunii să admită aplicarea integrală a „acquis”-ului Schengen față de România din momentul în care aceasta îndeplinește integral condițiile, iar țara noastră demonstrează îndeplinirea acestor criterii, invocând în acest sens concluziile din comunicarea Comisiei Europene din 16 noiembrie 2022, CJUE va constata o „carență” a Consiliului de a-și îndeplini obligațiile potrivit Tratatelor, iar acesta din urmă va fi obligat să adopte măsuri de executare în baza articolului 266 al TFUE (nota redacției: Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene).

Există precedente favorabile în jurisprudența UE, așa cum este decizia favorabilă Suediei din decembrie 2015, dacă nu mă înșel. Așa că se poate… Iar calea jurisdicțională nu împiedică deloc negocierile și continuarea demersurilor la JAI (Nota redacției: Consiliul Justiție și Afaceri Interne), este complementară acestora și pune presiune suplimentară pe Austria, statele membre și pe Consiliu și poate fi retrasă oricând, dacă se ajunge la o soluție favorabilă la JAI. Atenție, însă: termenul de depunere este de 2 luni de la data actului JAI contestat, adică cel târziu la 8 februarie 2023! Mai este încă timp de a acționa”, a scris senatorul Titus Corlățean pe pagina sa de Facebook.

Parlamentarul îi îndeamnă pe reprezentanții Guvernului României să reflecteze rapid și să acționeze în consecință. Ba mai mult, a mai spus Corlățean, s-ar putea reflecta și asupra daunelor care ar putea fi cerute.

Citește în continuare

Dâmboviţa

Senatorul Titus Corlățean a cerut la APCE respect și drepturi pentru minoritățile naționale din Ucraina

Publicat

pe

Senatorul Titus Corlățean, aflat la Strasbourg, unde a participat la prima parte a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), 23-27 ianuarie 2023, a ridicat în cadrul acestei întâlniri problemă situației minorităților din Ucraina.

De peste tot vin semnale că drepturile etnicilor români nu sunt respectate în conformitate cu normele europene europene. În acest sens, președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României a adresat o interpelare ministrului german al Afacerilor Externe, Annalena Baerbock.

„Răspunsul ministrului german a fost foarte clar: Ucraina trebuie să îndeplinească criteriile politice de aderare la Uniunea Europeană, inclusiv standardele europene în materia drepturilor minorităților naționale, pentru ca perspectiva europeană să îi fie confirmată”, a precizat Titus Corlățean.

Parlamentarul român a vorbit, în cadrul intervenției sale, și despre sprijinul consistent pe care statele europene, inclusiv România, l-au acordat Ucrainei în aceste momente dificile în care autoritățile de la Kiev sunt nevoite să își apere suveranitatea și integritatea teritorială în fața agresiunii militare neprovocate și nejustificate a Federației Ruse.

„Pe acest fundal, din păcate, s-a acumulat în țara noastră, în ultimii ani, inclusiv în 2022, o dezamăgire crescândă cu privire la tratamentul discriminatoriu la care sunt supuse minoritățile naționale din această țară, inclusiv minoritatea română, din cauza legislației restrictive din Ucraina în domeniul educației în limba maternă și în condițiile adoptării recente a legii minorităților naționale.

În acest context, senatorul Corlățean a solicitat șefei diplomației germane poziția autorităților de la Berlin cu privire la acest subiect, având în vedere că respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale figurează printre criteriile politice de aderare la Uniunea Europeană și este definită foarte clar prin standardele juridice europene ale Consiliului Europei.

În răspunsul său, ministrul de externe german a arătat că respectarea drepturilor minorităților naționale în Ucraina este un subiect care a fost ridicat de România, Ungaria și alte state membre în cadrul Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene.

Totodată, demnitarul german a relevat că vocația europeană a Ucrainei, validată anul trecut prin acordarea statutului de țară candidată la UE, presupune bineînțeles și asumarea și respectarea acquis-ul european, respectiv a criteriilor politice de aderare”, se precizează într-un comunicat transmis de Senatul României.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats