ADMINISTRAŢIE
Veșnicia s-a născut la sat, iar în comuna Voinești este și prețuită!

Primarul comunei Voinești, Gabriel Dănuț Sandu, a demonstrat că este preocupat de prezentul și viitorul localității, dar nu uită nici de trecut, de tradițiile locului, de așezămintele creștin-ortodoxe în jurul cărora a vibrat comunitatea, a mers înainte cu credință și s-a înrădăcinat puternic pe aceste meleaguri. Așa cum ne spunea cu puțină vreme în urmă edilul de la Voinești, când l-am găsit dând indicații unor muncitori cum să lucreze mai bine la montatul pietrei pe aleile unui lăcaș de rugăciune, „bisericile sunt oglinda sufletului nostru, al comunității noastre, locul unde luăm contact cu lumea, prin ritualul botezului, punctul unde se zămislește familia, prin actul sfânt al cununiei, și poarta spre nemurire, care ni se deschide fiecăruia când ne vine rândul”.
Contribuția administrației locale la înfrumusețarea și întreținerea bisericilor de pe teritoriul comunei nu a fost așa, o simplă dorință a primarului Dănuț Gabriel Sandu. A existat o comunicare cu preoții parohi, cu cetățenii și consilierii locali, apoi propunerea edilului a fost însușită și aprobată de aleșii locali. Așa s-a procedat cu fiecare lucrare în parte. Fie că s-a construit o clopotniță, un gard împrejmuitor sau au fost realizate diferite dotări în folosul enoriașilor. De aproape două luni, la Voinești, se lucrează la montarea de borduri și realizarea de alei pavate în curțile bisericilor din satele Mînjina și Manga. Urmează ca, până la sfârșitul anului, același tip de proiect să fie materializat și la biserica din Suduleni.
Primăria, pentru a fi în ton cu normele europene, dar și cu respectul cuvenit pentru obiceiurile consumate în trecerea noastră prin această lume, a construit în comună două capele mortuare. La Voinești și Izvoarele. Urmează să fie edificate astfel de proiecte, firești până la urmă, și în celelalte sate. Capelele, care dispun de tot ceea ce este necesar în desfășurarea ritualului de înmormântare, sunt administrate de către autoritățile locale.
Apoi, poate că nu peste tot în mediul rural cimitirile sunt administrate de Primărie. De obicei, de aceste așezămintele se ocupă biserica. La Voinești este altfel. Așa cum se practică în țările civilizate și în mediul urban. Administrația locală se îngrijește de cele șase cimitire din comună. Întreținerea perimetrelor destinate locurilor de veci este efectuată de lucrători autorizați, care au grijă de curățenie, de spațiile verzi etc. Cimitirile din Voinești au fost parcelate și s-au turnat alei betonate. Există, de asemenea, iluminat public și instalație de apă.
„Nu trebuie să neglijăm nimic din ceea ce face parte din existența noastră. Trebuie să avem respect și aplecare spre tot ceea ce compune până la urmă comunitatea noastră, iar cimitirile sunt o bucată importantă din istoria noastră. Locurile de odihnă ale înaintașilor noștri, ale celor ce vor urma fac parte din lumea noastră și trebuie să arătăm respectul cuvenit față de aceste așezăminte”, ne-a spus primarul Gabriel Dănuț Sandu.
ADMINISTRAŢIE
Târgoviște: Modulele digitale de colectare a deșeurilor devin operaționale luni, 17 martie 2025. Detalii importante aici!

Atenție, târgovișteni! De luni – 17 martie 2025, devin operaționale noile containere pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Acestea vor putea fi accesate, timp de o lună, fără cartelă – a anunțat primarul Daniel Cristian Stan. Măsura a fost luată pentru a le da timp cetățenilor să se obișnuiască cu noul sistem.
„Este foarte important să utilizăm cum trebuie aceste insule ecologice. Nu vreau să avem nemulțumiri. În situația în care insula ecologică, din diferite motive, nu funcționează, avem container de rezervă în fiecare zonă, astfel încât deșeul să fie aruncat acolo.
Lăsarea deșeurilor lângă insula ecologică sau în altă zonă reprezintă o contravenție care, în baza legislației de mediu, se sancționează cu amendă de peste 5.000 de lei pentru persoanele fizice. Mai mult decât atât, colectarea selectivă a deșeurilor, punerea separată pe fracții reprezintă o altă obligație prevăzută de lege, sancțiunea fiind asemănătoare.
Este până la urmă un exercițiu de voință și trebuie să schimbăm puțin mentalitatea. Asta trebuie să înțelegem. În situația în care vom continua să amestecăm categoriile de deșeuri, vom ajunge să plătim sume foarte mari cu titlu de sancțiune. Deja se plătește taxa pe economia circulară”, a explicat primarul Daniel Cristian Stan.
Atenție! Insulele ecologice digitalizate sunt în mare parte monitorizate video, iar celelate urmează. De asemenea, vor exista echipe de la Poliția Locală care vor patrula în municipiu cu scopul de a verifica modul cum sunt utilizate.
„Pe fiecare insulă va fi inscripționat numărul de telefon unde se poate suna dacă sunt probleme, dar și regimul sancționator. Sunt 30 de zile în care oamenii să intre în posesia cartelei de acces, fie de la asociația de proprietari, fie de la Primărie. Să sperăm că vom da un exemplu de bune practici, deși sunt convins că, în prima fază, vor fi probleme”, a mai spus edilul.
Cât privește situațiile în care asociația de proprietari condiționează eliberarea cartelei de acces la containerele pentru deșeuri, persoanele în cauză pot apela la administrația publică locală, care are posibilitatea să elibereze, gratuit, oricâte cartele va fi nevoie – a punctat primarul Daniel Cristian Stan, care a ținut, de asemenea, să precizeze că nu se plătește nimic în plus pentru aceste insule ecologice digitalizate, contrar zvonurilor lansate de diverși „binevoitori”.
„Nu există condiționalități. Doar obligația de a colecta deșeurile selectiv și de a le depune acolo unde trebuie”, a declarat primarul municipiului Târgoviște.
De reținut și faptul că municipalitatea are în implementare un al doilea proiect de montare insule ecologice digitalizate, astfel că, până la finalul anului, nu vor mai exista zone neacoperite în Târgoviște.
Insulele ecologice digitalizate din Târgoviște cuprind cinci module, pentru următoarele categorii de deșeuri:
– biodegradabile (exemplu: legume, fructe, zaț de cafea, pliculețe de ceai etc.)
– reziduale (deșeuri de igienă personală, scutece, deșeuri de plastic nereciclabile etc.)
– plastic și metal (ambalaje din plastic – curate, pet-uri, doze de sucuri și alte băuturi etc.)
– hârtie și carton (reviste, ziare, cărți, ambalaje de hârtie și carton – curate etc.)
– sticlă (recipiente din sticlă, nu pet-uri etc.)
ADMINISTRAŢIE
Școlile din Răcari prinse în ample lucrări de reabilitare și modernizare

Instituțiile de învățământ aflate pe teritoriul orașului Răcari au reprezentat în permanență o prioritate pentru primarul Marius Caravețeanu, adept al educației, al pregătirii în condiții optime, civilizate, pentru ziua de mâine, a tinerilor, a celor care trebuie să preia ștafeta menținerii și dezvoltării comunității după regulile moderne, europene.
Printr-un proiect cu fonduri europene obținute prin Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027, la Școala Gimnazială din Răcari se desfășoară ample lucrări de reabilitare, modernizare, extindere și dotare. Valoarea investiției este de 16.984.394,90 lei, fără TVA. Lucrările au ca termen de finalizare 7 luni. Proiectul prevede reabilitare și extindere școală, bibliotecă, sală de sport, teren de sport exterior. De asemenea, va fi amenajată curtea și refăcut gardul împrejmuitor.
Tot cu finanțare obținută prin Programul Regional Sud Muntenia 2021-2027 va fi reabilitată, extinsă, modernizată și echipată ca la carte și Școala Gimnazială din cartierul Colacu. Valoarea contractului este de 13.661.207,95 lei fără T.V.A. Termenul de execuție este de 8 luni. Lucrările prevăd reabilitare și extinderea corpului nou și a celui vechi, edificarea unei săli de sport, teren exterior pentru practicarea activităților sportive, realizarea unei cabine poartă, reamenajarea curții instituției școlare și execuția unui gard împrejmuitor.
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Doliu la Spitalul Județean din Târgoviște. A trecut în neființă medicul pediatru Mihaela Pohoață. Dumnezeu să o odihnească în pace!
-
ACTUALITATEacum 7 zile
Informare Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița
-
Giurgiuacum o zi
Un tânăr de 19 ani a decedat și alți doi au fost răniți într-un accident rutier pe DN5D
-
Dâmboviţaacum 4 zile
Jandarm, împușcat în cap din greșeală în timpul unui exercițiu de noapte la Centrul de la Ochiuri
-
ADMINISTRAŢIEacum 6 zile
Malu cu Flori: Proiectele pentru dezvoltarea comunei se bazează pe finanțările nerambursabile
-
ACTUALITATEacum 5 zile
Filozoful George Bondor a pășit dincolo brusc și violent. Dumnezeu să-l odihnească!
-
Dâmboviţaacum 7 ore
Un mort și trei răniți într-un accident rutier pe DJ 701, în comuna Corbii Mari
-
Argeșacum 4 zile
Accident cu cinci victime în Dârmănești, la intersecția cu Drumul Morii