Connect with us

ACTUALITATE

A plecat la veșnicie încă un titan al culturii românești

Publicat

pe

Ieri – 17 octombrie 2023, a trecut în veșnicie academicianul Eugen Simion, unul dintre marii oameni de cultură ai României. Un spirit desăvârșit, un căutător și slujitor devotat limbii și literaturii române. Despre profesorul Eugen Simion, făuritorul unui genial Dicționar al Literaturii Române, a scris un text emoționant, pe pagina sa de Facebook, deputatul Ionuț Vulpescu. A amintit fostul ministru al Culturii despre prima sa întâlnire cu Eugen Simion, consumată în urmă cu 40 de ani pe holul Facultății de Litere a Universității din București.

„Aveam câțiva ani și eram în București, alături de mama mea, profesoară de limba română, care își pregătea lucrarea de grad, sub îndrumarea lui Eugen Simion, dedicată literaturii prietenului său apropiat, Marin Preda. De atunci, pe Eugen Simion l-am revăzut la diferite vârste. Din diferite demnități. În diferite conjuncturi. Și mi s-a părut că nimic nu se schimbă în ființa lui: un creator de cultură nedezmințit, un constructor, un om care a rămas constant în credințele și convingerile lui.

Imaginea de atunci e cumva paradigmatică: nu s-a purtat „cu mănuși” niciodată. Simțeai, din stilul lui de viață, fidelitatea pentru cultura franceză, dar înțelegeai, din opera lui, expresia unui umanist erudit, care și-a câștigat locul canonic lângă Lovinescu sau Vianu. E ceva dialectic în destinul lui Simion: anul acesta se împlinesc 100 de ani de nașterea lui Marin Preda și 90 de ani de la nașterea lui Fănuș Neagu. Moartea lui Eugen Simion e între sărbătoarea fatidică a nașterii prietenilor lui buni. E ceva celest aici, căci numai doi prieteni te pot întovărăși pe un drum necunoscut, al unui cer care a dat Dimineața poeților și acum ivește amurgul criticului.

Nu va scrie nimeni, despre el, in illo tempore. Simion rămâne, hic et nunc. Sunt două credințe ale lui Eugen Simion care fac ca numele lui să fie aici, și acum, pentru totdeauna, o altfel de conștiință. A crezut în subtilitatea, tăria și eleganța limbii române, și a crezut în cultura română ca nefiind una minoră. “Pleiade” e rezultatul acestui dublu adevăr care a făcut, din Eugen Simion, unul dintre titanii postmodernității noastre. Și în 15 ianuarie, când unii vor umple pereții de Facebook cu versuri de Eminescu, și alții vor trăi acea zi ca oricare alta, să vă amintiți că autorul Zilei Naționale a Culturii a fost Eugen Simion. El a vrut ca de Ziua Poetului să celebrăm o identitate culturală care, pentru străinii de cultură, a devenit o paradă a tăierilor și lansărilor de panglici.

Eugen Simion a crezut în literatura română, în limba română și în miturile fondatoare ale culturii naționale. Astăzi, literele noastre sunt în doliu, iar mulți dintre cei care i-au fost studenți aprind o lumânare sau deschid “Timpul trăirii. Timpul mărturisirii”. Nu vă faceți însă griji pentru ceea ce Eugen Simion ar fi numit, în cuvintele unuia dintre titlurile sale, „Întoarcerea autorului”. Spiritele ca el nu părăsesc niciodată lumea pe care au ținut-o vie. Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească!”

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Peste 1400 de femei din Dâmbovița au fost testate gratuit pentru prevenirea cancerului de col uterin. Proiectul continuă!

Publicat

pe

Instituția Prefectului Județul Dâmbovița este partener în proiectul ”Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT”, alături de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu – Rusescu”, Asociația ”Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen, Fundația ”Renașterea pentru educație, sănătate și cultură” și Asociația Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN.

În acest context, astăzi – 2 februarie 2023, a fost organizat la Târgoviște, la Universitatea Valahia, un eveniment de lansare a acestui amplu demers pentru îmbunătățirea prevenției cancerului de col uterin în Regiunea Sud Muntenia.

„Toți cei care suntem implicați în acest proiect avem un crez, și anume, că nimic nu este mai important decât viața însăși.

Ceea ce ne-am propus să facem prin acest proiect este cu adevărat un pas spre a salva vieți, a aduce zâmbete pe fețele a mii de familii și a generaliza un comportament sănătos în societate, și anume, prevenția.

Proiectul a pornit de la o realitate statistică foarte tristă pentru țara noastră: suntem pe primele locuri la mortalitate din cauza cancerului de col uterin și pe ultimele locuri la prevenție. Nu este de mirare! Așa a fost construit sistemul nostru sanitar și modelul cultural-educațional. Am fost mai degrabă încurajați să tratăm, nu să prevenim”, a spus prefectul județului Dâmbovița – Claudia Gilia.

Potrivit specialiștilor, România este pe primele locuri la incidența acestei boli din următoarele cauze:
– Lipsa controlului;
– Lipsa vaccinului;
– Teama de un diagnostic nefast;
– Puțini medici / cabinete, puține informații;
– Multe persoane neasigurate sau care fac parte din categorii vulnerabile.

Rezultatele de până acum ale proiectului „Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT” în județul Dâmbovița:

6350 – femei informate
1402 – femei testate
– Găești – 132
– Moreni -136
– Gura – Ocniței -124
– Ludești -70
– Potlogi – 68
– Răzvad -80
– Poiana -52
– Produlești -57
– Morteni- 80
– Comișani -68
– Moroeni -89
– Nucet -54
– Valea-Mare -93
– Vișina -85
– Cobia -47

De reținut faptul că programele de screening scad riscul de cancer cu 30 până la 50%, sau chiar cu 80% dacă există o regularitate, iar un cancer descoperit în fază incipientă poate fi tratat cu o rată de succes de aproape 100%.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

4,5 milioane de euro pentru cămăși de poliție pe care sindicaliștii Europol le consideră „mizerii”

Publicat

pe

Polițiștii români sunt dezamăgiți. Noile cămăși care intră în componența uniformelor sunt sub orice critică. Reprezentanții Sindicatului Europol critică piesele de vestimentație pe care le numesc niște mizerii.

„Dacă în varianta „prototip” materialele prezentate erau la limita a ceea ce ne doream noi pentru polițiști, dar net superioare față de ce am purtat timp de 20 de ani, ceea ce s-a distribuit nu are nicio legătură cu specificațiile din caietele de sarcini și cu toate acestea, au fost recepționate, plătite și distribuite polițiștilor cu titlu de „noua uniformă”.

După cum puteți constata cu ochiul liber, în loc de materialul de tip „mesh” care trebuia să fie aplicat la subraț pentru respirabilitate, firma efectiv a cusut plasă de țânțari. Dacă la cămașa de prezentare a fost prezentă țesătura de tip „ripstop”, specifică uniformelor tactice pentru creșterea rezistenței, la cămașa primită de noii polițiști lipsește cu desăvârșire, iar materialul este un soi de tercot laminat, foarte ieftin, folosit în special la salopete. Inclusiv materialul „velcro” de pe braț este un „fake” ordinar pe care nici nu se poate fixa însemnul heraldic textil. Nici măcar culoarea nu s-au obosit să o respecte, cu toate că și aceasta este o condiție de sine stătătoare în cuprinsul caietului de sarcini.

Suma plătită pentru aceste mizerii se ridică la aproximativ 4,5 milioane euro pentru 3.000 de complete și ne sperie faptul că urmează să se mai cheltuiască încă 70 milioane de euro pentru toți polițiștii în activitate”, au scris, pe pagina lor de Facebook, reprezentanții Europol.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats