Explozia prețurilor la energia electrică și gaze naturale a transformat normalitatea în coșmar. Viața a devenit din acel moment, pentru marea majoritate a populației, o luptă pentru supraviețuire, pentru căutarea unor alternative de a compensa, într-un oarecare procent, pierderea echilibrului financiar generat de costurile existențiale care galopează în continuare și nu pare că ar exista soluții pentru a fi oprite.
Probleme mari au apărut și în ogrăzile administrațiilor publice locale. Mulți primari nu au ieșit până acum cu luări de poziție, cu puncte de vedere vizavi de creșterea infernală a prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Unii au găsit soluții de economisire, alții așteaptă să le vină facturile, notificările din partea furnizorilor. Cert este că nu bucură pe nimeni ceea ce se întâmplă.
Primarul comunei Tătărani, Constantin Pătru, este unul dintre primii edili din județul Dâmbovița care trage un semnal de alarmă cu privire la prețurile împovărătoare. Spune edilul de la Tătărani că administrațiile publice locale vor fi încovoiate de valoarea facturilor la energir electrică. Și nici nu a început iarna! Zilele trecute, Primăria Tătărani a primit de la furnizorul de energie electrică două facturi, de aproximativ 46.000 de lei, pentru o lună de consum înregistrat de sistemul local de iluminat public.
„Este ceva de nedescris. Până luna aceasta, plăteam pentru iluminatul public și consumul de la celelalte instituții aflate în subordinea Primăriei circa 15 mii de lei. Acum, avem de plătit, doar pentru luna septembrie, peste 46 de mii de lei. Vă închipuiți unde ajungem cu această creștere enormă a costurilor numai cu energia electrică într-o localitate care are multe alte probleme de rezolvat, iar bugetul nu este unul care să poată să susțină explozia prețurilor de acum?”, ne-a precizat Constantin Pătru.

Situația trebuie rezolvată rapid, altfel, spune edilul de la Tătărani, furnizorul vine și întrerupe curentul electric nu numai la iluminatul stradal, ci la toate celelalte componente ale administrației locale. Constantin Pătru dorește să îi consulte pe cetățenii localității în această problemă care privește soarta întregii comunități.
„Oamenii trebuie să știe ce se întâmplă. Ei ne-au votat să le reprezentăm interesele, trebuie să cunoască problemele cu care ne confruntăm și să acționăm în consecință. Nu pot eu acum să întrerup iluminatul public stradal, să las comuna în beznă. Trebuie să căutăm soluții. Să ieșim din acest impas deocamdată. Apoi vedem ce mai facem. Oricum, lucrurile sunt foarte complicate”, ne-a mai spus primarul comunei Tătărani.
După ce a primit factura, Constantin Pătru s-a gândit să pună în aplicare un program de funcționare a iluminatului public stradal care să diminueze oarecum consumul. În acest sens, s-a consultat cu polițiștii care își desfășoară activitatea în Tătărani. Ei știu cel mai bine cum stă treaba cu infracționalitatea, cu gestionarea faptelor antisociale. Primarul a vrut să întrerupă iluminatul public între orele 00:00 și 04:00, pe considerentul că, în acest interval de timp, cetățenii nu mai circulă pe străzi. Oamenii legii au spus că, în această perioadă, la adăpostul întunericului, acționează, de obicei, hoții, spărgătorii de case, cei care fură din gospodării.
Edilul mai are o soluție pe care o va prezenta cetățenilor comunei. Pentru diminuarea consumului cu sistemul de iluminat public, va reduce numărul lămpilor ce vor fi aprinse. Acum, la nivelul localității sunt funcționale peste 400 de corpuri de iluminat, care ar urma să fie reduse la jumătate pentru a vedea care este impactul asupra consumului.
„Voi chema firma care asigură mentenanța rețelei de iluminat public stradal și o să întrerup câte o lampă din doi în doi stâlpi. Este dureros să apelezi la o asemenea soluție după ce ai investit fonduri importante pentru confortul și siguranța cetățenilor, pentru a crea un sistem de iluminat public deosebit pe fiecare ulicioară din comună la care, rețineți, folosim lămpi economice. Dacă am fi avut becuri cu un consum normal, eram terminați. Ne omorau costurile”, a adăugat, cu tristețe, Constantin Pătru.
Edilul de la Tătărani, județul Dâmbovița, face apel la actualii guvernanți să găsească soluții de rezolvare a acestor probleme grave cu care se confruntă deja administrațiile publice locale din cauza exploziei prețurilor la energia electrică și gaze naturale. Există riscul, spune primarul Constantin Pătru, ca multe unități administrativ-teritoriale să intre în faliment, să ajungă să facă împrumuturi pentru a plăti facturile la utilități.
Ultima factură la energie electrică nu este unica problemă pe acest segment sensibil cu care se confruntă administrația de la Tătărani. Primarul Constantin Pătru trebuie să încheie un contract de furnizare energie electrică pentru Școala și Dispensarul Medical din satul Căprioru. Până acum, s-a aflat într-o situație de provizorat, dar trebuie să se intre în normalitate. A primit o ofertă de la furnizor și surpriză! Va trebui să plătească peste 7 lei kilowatul! La un asemenea preț, nici nu mai știi cum să tratezi problema. Costurile numai cu energia electrică sunt enorme, dar nu poți lăsa instituțiile de interes din localitate fără curent electric. Constantin Pătru consideră că statul ar trebui să intervină. Să găsească soluții de compensare, de plafonare, de acordare a unui sprijin financiar pentru astfel de cazuri. Nu poți trata o instituție de interes public la fel ca pe o firmă, ca pe o societate comercială, și să îi înaintezi un tip de contract bussines stabil. Să îi facturezi unei școli curentul electric cu 7 lei kilowatul!
„Este strigător la cer ceea ce se întâmplă. Nu credeam că o să apucăm să mai trăim astfel de vremuri pline de incertitudine, de probleme, de situații cărora nu știi cum să le faci față. Nu poți ca la un dispensar medical, unde vin oamenii forțați de boli, de starea de sănătate precară, la școli unde ne educăm copii, viitorul acestei țări, să cerem asemenea prețuri pentru banalul curent electric”, a mai adăugat Constantin Pătru – primarul comunei Tătărani.
Urmărește Incomod Media și pe Google News