Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Semnal dinspre Primăria Tătărani. Facturile pentru iluminatul public stradal bagă în faliment administrațiile publice!

Publicat

pe

Explozia prețurilor la energia electrică și gaze naturale a transformat normalitatea în coșmar. Viața a devenit din acel moment, pentru marea majoritate a populației, o luptă pentru supraviețuire, pentru căutarea unor alternative de a compensa, într-un oarecare procent, pierderea echilibrului financiar generat de costurile existențiale care galopează în continuare și nu pare că ar exista soluții pentru a fi oprite.

Probleme mari au apărut și în ogrăzile administrațiilor publice locale. Mulți primari nu au ieșit până acum cu luări de poziție, cu puncte de vedere vizavi de creșterea infernală a prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Unii au găsit soluții de economisire, alții așteaptă să le vină facturile, notificările din partea furnizorilor. Cert este că nu bucură pe nimeni ceea ce se întâmplă.

Primarul comunei Tătărani, Constantin Pătru, este unul dintre primii edili din județul Dâmbovița care trage un semnal de alarmă cu privire la prețurile împovărătoare. Spune edilul de la Tătărani că administrațiile publice locale vor fi încovoiate de valoarea facturilor la energir electrică. Și nici nu a început iarna! Zilele trecute, Primăria Tătărani a primit de la furnizorul de energie electrică două facturi, de aproximativ 46.000 de lei, pentru o lună de consum înregistrat de sistemul local de iluminat public.

„Este ceva de nedescris. Până luna aceasta, plăteam pentru iluminatul public și consumul de la celelalte instituții aflate în subordinea Primăriei circa 15 mii de lei. Acum, avem de plătit, doar pentru luna septembrie, peste 46 de mii de lei. Vă închipuiți unde ajungem cu această creștere enormă a costurilor numai cu energia electrică într-o localitate care are multe alte probleme de rezolvat, iar bugetul nu este unul care să poată să susțină explozia prețurilor de acum?”, ne-a precizat Constantin Pătru.

Situația trebuie rezolvată rapid, altfel, spune edilul de la Tătărani, furnizorul vine și întrerupe curentul electric nu numai la iluminatul stradal, ci la toate celelalte componente ale administrației locale. Constantin Pătru dorește să îi consulte pe cetățenii localității în această problemă care privește soarta întregii comunități.

„Oamenii trebuie să știe ce se întâmplă. Ei ne-au votat să le reprezentăm interesele, trebuie să cunoască problemele cu care ne confruntăm și să acționăm în consecință. Nu pot eu acum să întrerup iluminatul public stradal, să las comuna în beznă. Trebuie să căutăm soluții. Să ieșim din acest impas deocamdată. Apoi vedem ce mai facem. Oricum, lucrurile sunt foarte complicate”, ne-a mai spus primarul comunei Tătărani.

După ce a primit factura, Constantin Pătru s-a gândit să pună în aplicare un program de funcționare a iluminatului public stradal care să diminueze oarecum consumul. În acest sens, s-a consultat cu polițiștii care își desfășoară activitatea în Tătărani. Ei știu cel mai bine cum stă treaba cu infracționalitatea, cu gestionarea faptelor antisociale. Primarul a vrut să întrerupă iluminatul public între orele 00:00 și 04:00, pe considerentul că, în acest interval de timp, cetățenii nu mai circulă pe străzi. Oamenii legii au spus că, în această perioadă, la adăpostul întunericului, acționează, de obicei, hoții, spărgătorii de case, cei care fură din gospodării.

Edilul mai are o soluție pe care o va prezenta cetățenilor comunei. Pentru diminuarea consumului cu sistemul de iluminat public, va reduce numărul lămpilor ce vor fi aprinse. Acum, la nivelul localității sunt funcționale peste 400 de corpuri de iluminat, care ar urma să fie reduse la jumătate pentru a vedea care este impactul asupra consumului.

„Voi chema firma care asigură mentenanța rețelei de iluminat public stradal și o să întrerup câte o lampă din doi în doi stâlpi. Este dureros să apelezi la o asemenea soluție după ce ai investit fonduri importante pentru confortul și siguranța cetățenilor, pentru a crea un sistem de iluminat public deosebit pe fiecare ulicioară din comună la care, rețineți, folosim lămpi economice. Dacă am fi avut becuri cu un consum normal, eram terminați. Ne omorau costurile”, a adăugat, cu tristețe, Constantin Pătru.

Edilul de la Tătărani, județul Dâmbovița, face apel la actualii guvernanți să găsească soluții de rezolvare a acestor probleme grave cu care se confruntă deja administrațiile publice locale din cauza exploziei prețurilor la energia electrică și gaze naturale. Există riscul, spune primarul Constantin Pătru, ca multe unități administrativ-teritoriale să intre în faliment, să ajungă să facă împrumuturi pentru a plăti facturile la utilități.

Ultima factură la energie electrică nu este unica problemă pe acest segment sensibil cu care se confruntă administrația de la Tătărani. Primarul Constantin Pătru trebuie să încheie un contract de furnizare energie electrică pentru Școala și Dispensarul Medical din satul Căprioru. Până acum, s-a aflat într-o situație de provizorat, dar trebuie să se intre în normalitate. A primit o ofertă de la furnizor și surpriză! Va trebui să plătească peste 7 lei kilowatul! La un asemenea preț, nici nu mai știi cum să tratezi problema. Costurile numai cu energia electrică sunt enorme, dar nu poți lăsa instituțiile de interes din localitate fără curent electric. Constantin Pătru consideră că statul ar trebui să intervină. Să găsească soluții de compensare, de plafonare, de acordare a unui sprijin financiar pentru astfel de cazuri. Nu poți trata o instituție de interes public la fel ca pe o firmă, ca pe o societate comercială, și să îi înaintezi un tip de contract bussines stabil. Să îi facturezi unei școli curentul electric cu 7 lei kilowatul!

„Este strigător la cer ceea ce se întâmplă. Nu credeam că o să apucăm să mai trăim astfel de vremuri pline de incertitudine, de probleme, de situații cărora nu știi cum să le faci față. Nu poți ca la un dispensar medical, unde vin oamenii forțați de boli, de starea de sănătate precară, la școli unde ne educăm copii, viitorul acestei țări, să cerem asemenea prețuri pentru banalul curent electric”, a mai adăugat Constantin Pătru – primarul comunei Tătărani.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Proiectanții și constructorii au vizitat amplasamentul noului stadion din Târgoviște

Publicat

pe

Proiectul privind construirea noului stadion din Târgoviște, în zona Mall Dâmbovița, merge înainte cu pași siguri. Astăzi – 27 ianuarie 2023, amplasamentul a fost vizitat de proiectanți și constructori. Aceștia au fost însoțiți la fața locului de președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan. De asemenea, la sediul CJ a avut loc un dialog între toți factorii implicați în realizarea acestui obiectiv.

„Am discutat toate detaliile astfel încât, în cel mult 6 luni, să înceapă construirea acestei arene sportive, în valoare de aproximativ 271.000.000 de lei. Consiliul Județean Dâmbovița va contribui cu suma de 25.000.000 de lei pentru materializarea acestui proiect. Mă bucur să spun că, pe lângă stadionul în sine, a fost prevăzut și un teren de antrenament”, a precizat Corneliu Ștefan.

Noul stadion va avea peste 12.000 de locuri și va dispune și de o pistă de atletism. În componența stadionului va mai intra vestiare pentru jucătorii de fotbal, atleți și arbitri, săli de antrenament, pentru încălzire, recuperare. Va exista și o sală de control antidoping. Complexul sportiv va fi deservit și de o parcare cu 400 de locuri. În zonă vor mai fi edificate spații destinate comerțului și alimentației publice.

„Noul stadion va îndeplini condițiile necesare pentru a găzdui partide din prima ligă a fotbalului național, din competițiile europene, meciurile naționalei de fotbal, dar și concerte și festivaluri. Odată cu finalizarea lucrărilor, județul nostru va putea intra în circuitul sportiv național și european dar va crea și oportunități de investiții conexe sporturilor care se vor practica pe acest stadion”, a mai spus președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

Antreprenorul care a câștigat licitația publică a mai construit Cluj Arena, Stadionul „Ion Oblemenco”, Stadionul de Rugby „Arcul de Triumf” și Stadionul Municipal din Târgu Jiu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Târgoviște: Grădinița din Sagricom este gata. Vezi când vor putea întra copiii în clase!

Publicat

pe

Primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, a organizat, astăzi – 27 ianuarie 2023, o conferință de presă cu ocazia finalizării lucrărilor la grădinița din Cartierul Tineretului – Sagricom, construită de la zero. Edilul i-a avut alături pe cei doi viceprimari – Monica Ilie și Cătălin Rădulescu, precum și pe președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, pe inspectorul școlar general Ileana Nicolaescu și pe directoarea unității de învățământ – Angela Morlovea.

Investiția din Sagricom a fost realizată în parteneriat cu Ministerul Educației și se ridică la 4,2 milioane de lei. Imobilul cuprinde trei săli de grupă, fiecare cu grup sanitar propriu și cu spațiu pentru depozitarea produselor alimentare acordate prin programele guvernamentale. De asemenea, a fost amenajat un loc de joacă în curte.

Unitatea va funcționa în regim program prelungit, în subordinea Grădiniței Nr. 9 „Alexandrina Simionescu Ghica”, iar copiii vor învăța în noile spații începând cu anul școlar 2023-2024, până atunci urmând să fie obținute toate autorizațiile necesare. În acest moment, părinții din Cartierul Sagricom și-au înscris copiii la diferite grădinițe din municipiu, după cum au găsit locuri disponibile. Din toamnă, micuții vor fi aproape de casă.

„Acest imobil poate găzdui 60 de copii, are toate dotările necesare – 3 săli de grupă, bucătărie, grupuri sanitare, spălătorie, călcătorie, deci tot ceea ce este necesar pentru ca o grădiniță să funcționeze în condiții foarte bune. Acest cartier avea nevoie de o asemenea structură.

În vecinătatea acestei grădinițe, va fi construită și o creșă și cred că vom oferi condiții foarte bune pentru locuitorii acestei zone. Cartierul s-a schimbat radical, avem și parcarea făcută, iluminatul public, vom realiza și un parc în zona dinspre biserică, plus creșa care va fi construită, plus un teren de sport pe care îl vom face în imediata vecinătate a acestei grădinițe”, a precizat primarul Daniel Cristian Stan.

Edilul a menționat, totodată, și celelalte proiecte pe care municipalitatea le implementează pentru modernizarea infrastructurii educaționale.

„După finalizarea a două școli importante, pe fonduri europene, Școala Mihai Viteazu și Școala Matei Basarab, în acest moment, se lucrează la Școala Nr. 6 Tudor Vladimirescu, este vorba de cel mai mare proiect care a vizat vreodată o școală din municipiul Târgoviște, și urmează să înceapă câteva proiecte importante, mă refer la Grădinița Nr. 3, la Grădinița Nr. 14, la proiectul care vizează Școala Grigore Alexandrescu – Școala Nr. 9, care este acum în structura Școlii Smaranda Gheorghiu. De asemenea, Grădinița Nr. 2, Grădinița Nr. 11, Liceul Voievodul Mircea. Totodată, vor fi intervenții și la Liceul Ion Heliade Rădulescu. Asta pentru a discuta numai de finanțările care sunt asigurate în acest moment. Pe POR urmează să intre în reabilitare, modernizare și extindere Școala Nr. 2 , Școala Nr. 1 și Colegiul Economic Ion Ghica. La mai bine de jumătate din aceste proiecte, avem deja finanțarea asigurată, urmând ca, odată cu deschiderea Ghidurilor de finanțare pe POR, să finanțăm și cele mai mari investiții: coala Nr. 2 , Școala Nr. 1 și Colegiul Economic Ion Ghica”.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a felicitat administrația municipiului Târgoviște pentru proiectele implementate și l-a asigurat pe primarul Daniel Cristian Stan că îi va fi alături și în viitor, pentru dezvoltarea orașului.

La rândul său, inspectorul școlar general Ileana Nicolaescu a apreciat investiția din Cartierul Sagricom și a punctat că în tit județul Dâmbovița se întâmplă lucruri bune în ceea ce privește modernizarea infrastructurii educaționale.

Angela Morlovea – directorul Grădiniței „Alexandrina Simionescu Ghica”, în structura căreia va funcționa unitatea de învățământ preșcolar din Sagricom, a declarat că se simt „răsfățați” de către Primărie, având în vedere că, iată, sunt beneficiarii a două corpuri de clădire construite de la zero și dotate modern, în ton cu toate cerințele actuale în materie.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats