Deputata PSD de Dâmbovița Carmen Holban a precizat astăzi, într-o declarație de presă, că în România este necesară creșterea natalității, dar acest deziderat trebuie să rămână unul natural. De asemenea, mamele trebuie să-și crească copiii în deplină cunoștiință de cauză. Parlamentarul a făcut aluzie la fenomenul îngrijorător al înmulțirii mamelor minore care nu sunt pregătite să lupte cu viața sau care nu au cunoștințe depline despre conceptul de mamă și ceea ce presupune acest lucru.
„Viaţa multora dintre ele a luat o întorsătură dramatică, iar consecinţele pot fi deosebit de grave, atât pentru viaţa acestor copile, cât şi pentru evoluţia copiilor născuţi. Este o situaţie extrem de îngrijorătoare, care preocupă în mod fundamental Organizaţia de Femei a PSD, precum şi conducerea Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Șanse.
Susţin în mod categoric diminuarea situaţiilor în care aceste minore rămân copii fără copilărie şi tinere fără adolescenţă. Un prim pas a fost deja făcut de ministerul condus de doamna Gabriela Firea, printr-un proiect-pilot care să ofere posibilitatea fetelor, aflate în grija statului, să aibă acces la informaţii complete referitoare la ceea ce înseamnă şi ce implică o sarcină timpurie şi modalitatea de contracepţie, de evitare a unor astfel de sarcini”, a precizat Carmen Holban.
A mai spus deputata PSD, membră în Comisia pentru Sănătate și Familie din cadrul Parlamentului României, că a fost pus la punct Programul de educare şi informare „Copilul din umbră”, astfel minorele aflate în îngrijirea statului pot beneficia de cursuri de educaţie sanitară, susţinute de medici şi specialişti. Aceștia le vor oferi detalii de strictă necesitate despre anatomia corpului femeii, despre ceea ce înseamnă sarcina timpurie şi cum poate fi realizată prevenţia acesteia.
„O altă soluţie este îngrijirea mamelor minore în centrele maternale existente în ţară, cu atât mai mult cu cât gravidele se află deseori în situaţii vulnerabile, determinate de starea materială precară, de violenţa domestică sau de lipsa oricărui fel de sprijin. Aceste tinere, aflate în timpul sarcinii sau după ce au născut, pot fi îngrijite în centrele maternale ale statului, unde primesc adăpost şi ajutor pentru a-şi putea creşte copiii în condiţii decente.
Unul dintre riscurile alarmante ale minorelor care nasc este cel de a-şi abandona copiii, mai ales în cazurile în care fetele-mame sunt respinse de familie şi de societate. Având însă un acoperiş deasupra capului şi o mâncare caldă, tinerele mame vor putea treptat să se reintegreze şi să aibă grijă aşa cum se cuvine de bebeluşii lor.
De asemenea, ele beneficiază de educaţie, de consiliere socială, psihologică, juridică şi parentală, de planificare familială, de formare a deprinderilor de viaţă independentă şi de facilitare a accesului la servicii medicale de specialitate, inclusiv de monitorizare a sarcinii şi de evaluări medicale periodice.
Fenomenul copiilor cu copii este un subiect delicat, complex şi dificil de abordat încă în România, mai ales în mediul rural, dar cu atât mai mult trebuie discutat şi soluţionat, pentru a reduce numărul considerabil al minorelor care devin mame, deseori fără voia lor”, a mai declarat deputata Carmen Holban.
Parlamentara PSD a mai adăugat, la finalul expunerii sale, că este convinsă că extinderea acestor cursuri de educaţie sanitară în localitățile din mediul rural va putea duce la scăderea procentului mare de naşteri ce sunt înregistrate la fetele minore.
Urmărește Incomod Media și pe Google News