Connect with us

Dâmboviţa

Istoria și cultura națională, mai aproape de tineri combinând realul cu digitalul

Publicat

pe

Cultura românească a repurtat astăzi, 26 octombrie 2022, o victorie importantă în Parlamentul României, prin adoptarea proiectului de lege inițiat de fostul ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, care are ca principal obiectiv mai buna protejare a monumentelor de for public și introducerea plăcilor comemorative cu cod QR. Se precizează în respectiva lege că plăcile comemorative vor fi dedicate unor mari personalități sau evenimente și vor fi amplasate în locuri legate de acestea, inclusiv pe imobilele nou construite.

„Proiectul de lege pe care l-am inițiat va contribui la o mai bună protejare și promovare a culturii și identității naționale. Pe de-o parte prin clarificarea atribuțiilor și obligațiilor ce revin instituțiilor publice în materia protejării monumentelor de for public și instituirea unui regim de protecție mai bun, iar pe de altă parte prin protejarea și cultivarea memoriei naționale, inclusiv cea a minorităților naționale care contribuie la identitatea multiculturală a țării noastre.

Modificările legislative pe care le propun vor permite amplasarea de plăci comemorative dedicate unor mari personalități sau evenimente, în locuri legate de acestea, inclusiv pe imobilele nou construite. Acesta este un amplu proces de digitalizare ce va oferi tuturor celor interesați acces la informații despre istoria României și personalitățile sale”, a mai precizat Ionuț Vulpescu.

Spune deputatul că, odată scanat, codul QR va redirecționa utilizatorul către o pagină de internet administrată de Ministerul Culturii, de unde va afla mai multe informații despre personalitatea sau evenimentul respectiv.

„Le vom oferi astfel tinerelor generații, așa-numiților nativi digitali, posibilitatea de a accesa istoria națională într-un mod pe care îl consideră firesc, combinând realul cu digitalul. Și poate, astfel, îi vom face să fie mai conștienți cu privire la moștenirea lor istorică și culturală”, a declarat, de la înalta tribună a Parlamentului României, deputatul Ionuț Vulpescu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Dâmboviţa

Șofer băut a plonjat cu mașina în râul Dâmbovița

Publicat

pe

Accident rutier, în această după-amiază, în comuna Brezoaele, județul Dâmbovița. Un șofer în vârstă de 38 de ani a pierdut controlul asupra direcției mașinii, a părăsit partea carosabilă și a plonjat de pe un pod în râul Dâmbovița.

La fața locului au acționat două echipaje de pompieri, de la Titu și Răcari, și o ambulanță SMURD. Bărbatul a fost găsit pe malul apei, reușind să se autoevacueze din autoturism. Era rănit ușor, dar tot a necesitat transportul la spital – ne informează ISU Dâmbovița.

Polițiștii l-au testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicând o alcoolemie de 0,57 mg/l alcool pur în aerul expirat. Se continuă cercetările pentru a se stabili cu exactitate toate împrejurările în care s-a produs acest accident rutier.

Citește în continuare

Dâmboviţa

Veteran de război din Gura Ocniței, sărbătorit cu prețuire la împlinirea vârstei de 101 ani

Publicat

pe

Atent până la ultimul detaliu la viața comunității, la lucrurile bune și rele cu care se confruntă cetățenii, fiindu-le alături la bine dar și la necaz, primarul comunei Gura Ocniței, Sorin Vasile Ioniță, poate reprezenta un model de urmat pentru mulți edii care, după ce „prind” mandatul, uită care sunt rosturile lor în obște. Devin simpli funcționari care lucrează mașinal, preferând să rămână prinși în șabloanele reci ale unei funcții trecătoare.

Zilele trecute, edilul Sorin Vasile Ioniță a mers cu inima deschisă la un fiu al comunei, veteran de război. Printre puținii care ne-au mai rămas, monumente vii, de neprețuit, ale unor vremuri făcătoare de istorie și destin.

Constantin Georgescu a împlinit 101 ani. Primarul comunei Gura Ocniței, însoțit de mai mulți colaboratori, i-a urat veteranului sănătate și viață tot mai lungă, apoi i-a oferit o diplomă de onoare „pentru serviciul său neobosit și sacrificiul adus pentru apărarea țării noastre”.

„Să prețuim oamenii care au contribuit la binele societății noastre, cât sunt încă în mijlocul nostru. La mulți ani, domnule Georgescu Constantin”, a fost mesajul primarului Sorin Vasile Ioniță.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats