Connect with us

ACTUALITATE

Automecanica Moreni, 54 de ani de existență în peisajul industriei militare românești

Publicat

pe

Nu prea s-au consumat de-a lungul timpului la Uzina Automecanica din Moreni evenimente cu public larg. Unitatea economică cu un regim strict, militar, în interiorul căreia nu poți intra decât cu autorizații speciale, și-a deschis astăzi porțile, dar nu prea mult totuși, pentru o manifestare de imagine și promovare. Actualul director general, Corneliu Vișoianu, a vrut să spargă gheața la acest capitol, să aducă oarece transparență, să prezinte, atât cât permit normativele în vigoare, această uzină specializată în construirea de autovehicule militare, activitatea de aici. A găsit și un moment bun. Împlinirea a 54 de ani de existență neîntreruptă a Uzinei Automecanica din Moreni.

La eveniment, au participat invitați de seamă, respectiv: ministrul Economiei – Florin Spătaru, Excelența Sa Ihor Prokopchuk – ambasadorul Ucrainei la București, președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, prefectul Claudia Gilia, subprefectul Corneliu Sălișteanu, directorul general ROMARM – Gabriel Țuțu, consilierul Iulian Chifu de la Cabinetul primului ministru Nicolae Ciucă, Sorin Encuțescu – consilier al Ministrului Economiei, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor – Ionuț Săvoiu, deputatul Radu Popa, primarul municipiului Moreni – Constantin Dinu, rectorul Universității Valahia din Târgoviște – Laura Gorghiu, directorul general al Parcului Industrial Moreni – Gabriel Purcaru, alți reprezentanți ai unor instituții importante de la nivel central și local.

Directorul Vișoianu a vorbit despre activitatea Uzinei în momentul de față, despre ce se va întâmpla în viitor, producție, contracte, provocări generate de criza economică mondială și de războiul din Ucraina.

Consilierul de stat Iulian Chifu a spus că, la această reuniune, ar fi trebuit să fie prezent și premierul Nicolae Ciucă, dar aseară s-a întors târziu de la Bruxelles și nu a mai putut veni. Iulian Chifu a transmis către cei prezenți mesajul primului ministru, în care a vorbit despre situația internațională, despre conflictul din imediata apropiere a țării noastre, despre nevoia de a ne spori și perfecționa capacitățile de producție în domeniul militar, pentru ca, atunci când va fi nevoie, să fim capabili să facem față oricărui tip de amenințare. Ținând cont de ceea ce se întâmplă în Ucraina, a mai spus consilierul premierului Ciucă, este necesar, natural ca toate componentele capabilităților, lanțurile esențiale, să se afle la nivel național. Iulian Chifu l-a felicitări pe ministrul Economiei, pentru că a creat cadrul adecvat pentru ca industria de apărare a României să se apropie din ce în ce mai mult de capacitatea de transfer în orice situație ulterioară ar interveni. A mai spus consilierul de stat că Automecanica Moreni a pornit pe un drum bun. Poate fi reorientată spre direcțiile necesare potrivit noilor strategii.

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a precizat că a fost, acum câteva luni, la Automecanica Moreni și lucrurile nu arătau prea bine. Atunci, a spus ministrul că va trebui lucrat pentru a readuce uzina de la Moreni în poziția de a asigura atât servicii de mentenanță cât și servicii de producție pentru viitoarele proiecte.

„După câteva luni, am revenit împreună cu directorul Vișoianu și am văzut că lucrurile au început să se miște. Bugetele de investiții au început să fie puse în funcțiune. O clădire care a fost renovată, pentru că este normal ca oamenii să muncească în condiții decente. Zilele trecute, discutam cu domnul director despre faptul că un număr de tineri vor veni să lucreze la Moreni. Începem să readucem tinerii în acestă uzină. Mai avem multe lucruri de făcut. Trebuie să ne uităm la aceaste audituri care au fost făcute. Avem câteva observații și va trebui să le rezolvăm. Va trebui să discutăm cu beneficiarul nostru final, cu Ministerul Apărării Naționale, cum putem aduce aceste acțiuni din partea noastră și din partea Ministerului Apărării Naționale spre un obiectiv final – asigurarea unei capabilități la Moreni pentru transportoarele mobile, fie că vorbim de mentenanță, fie că vorbim de producție. Am discutat și cu liderul de sindicat și am venit cu propuneri concrete care mă aștept să intre pe agenda managementului de la Moreni. Nu mai este timp să așteptăm, să discutăm, să vedem dacă alocăm bani sau nu alocăm. Nu mai avem timp să ne jucăm cu industria de apărare „, a spus ministrul Florin Spătaru.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a vorbit despre tot ceea ce s-a realizat de-a lungul timpului la Uzina Automecanica din Moreni.

„Consider că întâlnirea de astăzi este un bun prilej și un bun moment pentru a stabili următorii pași pentru ca Uzina Automecanica Moreni să redevină unul dintre principalii furnizori ai industriei de apărare națională. Este nevoie de efortul nostru, al tuturor pentru ca transportoarele blindate să reintre în dotarea Armatei Române și, de ce nu, în dotarea altor forțe militare. Pentru a face față pieței internaționale, este nevoie de retehnologizare, de linii noi de producție cu ajutorul cărora să repunem uzina de la Moreni pe harta națională și internațională a industriei de apărare. Armata Română are nevoie de Automecanica Moreni, așa cum Automecanica Moreni are nevoie de Guvernul României. Aici este îndemnul meu în calitate de președinte al Consiliului Județean Dâmbovița pentru a sprijini Automecanica Moreni. Suntem în momentul în care avem nevoie să o repunem pe harta națională și internațională”, a declarat Corneliu Ștefan.

A mai amintit președintele Consiliului Județean Dâmbovița de toate proiectele socio-edilitare și economice pe care le are în derulare. La finalul discursului său, Corneliu Ștefan i-a înmânat directorului Corneliu Vișoianu o diplomă de excelență, în semn de apreciere pentru ceea ce a realizat și, mai ales, pentru ceea ce a gândit pentru viitorul Automecanica Moreni.

Tot în cadrul acestei întâlniri au fost semnate documentele unor parteneriate încheiate cu Universitatea Valahia din Târgoviște și Universitatea Dunărea de Jos din Galați. A mai fost perfectat și un parteneriat cu o firmă străină, ce are ca scop dezvoltarea unor proiecte economice comune în domeniul militar.

După consumarea evenimentelor de sală, oaspeții au fost invitați să viziteze capacitățile de producție de la Automecanica Moreni.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

ACTUALITATE

Peste 1400 de femei din Dâmbovița au fost testate gratuit pentru prevenirea cancerului de col uterin. Proiectul continuă!

Publicat

pe

Instituția Prefectului Județul Dâmbovița este partener în proiectul ”Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT”, alături de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu – Rusescu”, Asociația ”Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen, Fundația ”Renașterea pentru educație, sănătate și cultură” și Asociația Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN.

În acest context, astăzi – 2 februarie 2023, a fost organizat la Târgoviște, la Universitatea Valahia, un eveniment de lansare a acestui amplu demers pentru îmbunătățirea prevenției cancerului de col uterin în Regiunea Sud Muntenia.

„Toți cei care suntem implicați în acest proiect avem un crez, și anume, că nimic nu este mai important decât viața însăși.

Ceea ce ne-am propus să facem prin acest proiect este cu adevărat un pas spre a salva vieți, a aduce zâmbete pe fețele a mii de familii și a generaliza un comportament sănătos în societate, și anume, prevenția.

Proiectul a pornit de la o realitate statistică foarte tristă pentru țara noastră: suntem pe primele locuri la mortalitate din cauza cancerului de col uterin și pe ultimele locuri la prevenție. Nu este de mirare! Așa a fost construit sistemul nostru sanitar și modelul cultural-educațional. Am fost mai degrabă încurajați să tratăm, nu să prevenim”, a spus prefectul județului Dâmbovița – Claudia Gilia.

Potrivit specialiștilor, România este pe primele locuri la incidența acestei boli din următoarele cauze:
– Lipsa controlului;
– Lipsa vaccinului;
– Teama de un diagnostic nefast;
– Puțini medici / cabinete, puține informații;
– Multe persoane neasigurate sau care fac parte din categorii vulnerabile.

Rezultatele de până acum ale proiectului „Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT” în județul Dâmbovița:

6350 – femei informate
1402 – femei testate
– Găești – 132
– Moreni -136
– Gura – Ocniței -124
– Ludești -70
– Potlogi – 68
– Răzvad -80
– Poiana -52
– Produlești -57
– Morteni- 80
– Comișani -68
– Moroeni -89
– Nucet -54
– Valea-Mare -93
– Vișina -85
– Cobia -47

De reținut faptul că programele de screening scad riscul de cancer cu 30 până la 50%, sau chiar cu 80% dacă există o regularitate, iar un cancer descoperit în fază incipientă poate fi tratat cu o rată de succes de aproape 100%.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

4,5 milioane de euro pentru cămăși de poliție pe care sindicaliștii Europol le consideră „mizerii”

Publicat

pe

Polițiștii români sunt dezamăgiți. Noile cămăși care intră în componența uniformelor sunt sub orice critică. Reprezentanții Sindicatului Europol critică piesele de vestimentație pe care le numesc niște mizerii.

„Dacă în varianta „prototip” materialele prezentate erau la limita a ceea ce ne doream noi pentru polițiști, dar net superioare față de ce am purtat timp de 20 de ani, ceea ce s-a distribuit nu are nicio legătură cu specificațiile din caietele de sarcini și cu toate acestea, au fost recepționate, plătite și distribuite polițiștilor cu titlu de „noua uniformă”.

După cum puteți constata cu ochiul liber, în loc de materialul de tip „mesh” care trebuia să fie aplicat la subraț pentru respirabilitate, firma efectiv a cusut plasă de țânțari. Dacă la cămașa de prezentare a fost prezentă țesătura de tip „ripstop”, specifică uniformelor tactice pentru creșterea rezistenței, la cămașa primită de noii polițiști lipsește cu desăvârșire, iar materialul este un soi de tercot laminat, foarte ieftin, folosit în special la salopete. Inclusiv materialul „velcro” de pe braț este un „fake” ordinar pe care nici nu se poate fixa însemnul heraldic textil. Nici măcar culoarea nu s-au obosit să o respecte, cu toate că și aceasta este o condiție de sine stătătoare în cuprinsul caietului de sarcini.

Suma plătită pentru aceste mizerii se ridică la aproximativ 4,5 milioane euro pentru 3.000 de complete și ne sperie faptul că urmează să se mai cheltuiască încă 70 milioane de euro pentru toți polițiștii în activitate”, au scris, pe pagina lor de Facebook, reprezentanții Europol.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats