Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Primar Pucioasa: În alte țări, un proiect european se implementează într-un an, un an jumătate, la noi nu poți sub 4-5 ani!

Publicat

pe

Constantin Ana, primarul orașului stațiune Pucioasa, nu a renunțat la consecvența de a ieși în față cu opinii, cu păreri personale și, dacă a fost nevoie (și a fost!), cu critici la adresa guvernanților de orice coloratură, chiar din partidul pe care îl reprezintă. Edilul le-a atras atenția factorilor responsabili asupra unor situații și stări de lucruri, care pun în dificultate administrația, economia, viața socială și care sunt pasate de la unii la alții fără să intervină schimbarea în bine.

Spune Constantin Ana că, fără fonduri europene, nicio societate nu are o șansă reală de dezvoltare, fără investiții serioase în infrastructura de orice fel. Dar, afirmă primarul de la Pucioasa, modalitatea de lucru în acest domeniu trebuie îmbunătățită.

„Din păcate, am ratat șansa de a schimba ceea ce cred eu că trebuie în primul rând îmbunătățit, înainte de deschiderea unui nou Program Operațional sau înainte de apariția PNRR-ului, pentru că cea mai mare frustrare a mea și a tuturor primarilor este faptul că nu există o corelare reală între nevoile comunităților noastre, axele de finanțare și prioritățile Uniunii Europene. Frustrarea mea vine de la faptul că, observând ce se întâmplă și afară, în celelalte țări, întotdeauna prioritățile Uniunii Europene sunt corelate cu evoluția societății din Vestul Europei mult mai avansată. Noi suntem încă în urmă. Și, din păcate, nu găsim resurse pentru a rezolva niște nevoi elementare ale comunității noastre și asta este cea mai mare problemă.

Degeaba ajungem astăzi să digitalizăm totul, dacă am rămas cu niște case fără toalete, cu niște străzi neasfaltate, cu zone fără utilități, chiar fără energie electrică. Cred eu că astea erau prioritățile pentru care trebuia să ne batem la Bruxelles, să ieșim odată din acest con de umbră în care ne aflăm și să prindem din urmă celelalte state europene”, ne-a precizat Constantin Ana.

A mai spus primarul de la Pucioasa că ne aflăm în anul 2022 și Programul Operațional Regional (POR) 2021-2027 abia pornește la drum. Și asta, mărturisește edilul, se întâmplă în condițiile în care explozia prețurilor la energie electrică și gaze naturale a dezlănțuit un adevărat tsunami, care a dus la creșteri exorbitante la toate genurile de materiale de construcție, iar proiectele aflate în curs de implementare sunt supuse continuu unor ajustări ale costurilor. Alte nemulțumiri ale primarului Constantin Ana se leagă de Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) unde situația este în continuare confuză. Nu există o schemă clară de lucru până în momentul de față.

„Știm că sunt componente pe alte ministere, cum ar fi pe Ministerul Mediului unde, dau ca exemplu, în 14 s-a publicat un ghid și depunerile încep pe 17, ceea ce mi se pare incredibil. Mai semnalez un lucru. Un haos în ceea ce înseamnă redeschiderea apelului pe componenta 10. Trebuia să se deschidă pe 1 septembrie și s-a amânat, s-a publicat o dată, s-a deschis pe alta… Sunt niște lucruri care nu ne fac bine nici nouă și nici dânșilor. Am fost de mai multe ori în afară, în state dezvoltate, unde am observat că un proiect european se implementează într-un an, un an jumătate, la noi nu poți să faci acest lucru sub 4-5 ani”, a mărturisit, cu mâhnire, primarul Constantin Ana.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Primarul orașului Titu primește sesizările cetățenilor și pe WhatsApp, la 0765.999.499

Publicat

pe

Laurențiu Costache, tânărul primar al orașului Titu, din județul Dâmbovița, a decis, încă din campania electorală, ca unul dintre dezideratele sale centrale, importante pentru echilibru și transparență constructivă în cadrul comunității să fie reprezentat de comunicarea cu cetățeanul, legătura directă cu locuitorii orașului, pentru a fi la curent cu dorințele, idealurile și problemele cu care aceștia se confruntă.

După ce a fost ales primar, Laurențiu Costache s-a conectat imediat la comunitate. A înțeles că nu poți cunoaște problematica și resorturile localității, lucrurile bune și rele, că nu poți interveni prompt, nu poți găsi și oferi soluții decât dacă ții o strânsă legătură cu oamenii, dacă îi asculți și, împreună cu ei și cu ceilalți factori de decizie locală, cauți rezolvarea.

Mai nou, pe lângă celelalte modalități de comunicare cu cetățenii, prin audiențe, dezbateri publice, întâlniri în cartiere și discuții pe rețelele de socializare, primarul Laurențiu Costache a creat și o linie de legătură cu locuitorii orașului Titu prin aplicația WhatsApp. Oamenii pot astfel să îl sesizeze direct pe edilul orașului, la orice oră din zi și din noapte, despre problemele apărute în oraș. Vorbim despre avarii la rețelele de utilități, diferite defecțiuni cu impact negativ asupra comunității, nerespectarea legii de către unii concetățeni, fapte de distrugere a unor bunuri din patrimoniul public și privat etc.

Administrația publică locală de la Titu a pus la dispoziția cetățenilor orașului un număr de WhatsApp – 0765.999.499, prin intermediul căruia oamenii pot trimite sesizări, însoțite de fotografii, imagini video sau înregistrări audio, în care să fie prezentate problemele de importanță locală.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ADMINISTRAŢIE

Primăria Târgoviște subvenționează taxa de habitat. Populația va plăti 35 de lei, nu 62 de lei

Publicat

pe

Consiliul Local Municipal Târgoviște, întrunit astăzi, 13 ianuarie 2025, în ședință extraordinară de lucru, a aprobat noul cuantum al taxei de habitat pentru persoanele fizice.

La propunerea primarului Daniel Cristian Stan, târgoviștenii vor plăti doar 35 de lei (în prezent este 32 lei), începând cu 1 februarie 2025, față de cuantumul de 62 de lei votat în luna decembrie 2024 de Adunarea Generală a membrilor Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Managementul Integrat al Deșeurilor” Dâmbovița.

Potrivit hotărârii adoptate astăzi, administrația publică locală a municipiului Târgoviște va plăti taxa pe economia circulară, inclusă în tariful de 62 de lei. De asemenea, Primăria Târgoviște va transmite solicitare către Electrica SA, să nu mai rețină taxa de habitat pe factura de curent, urmând ca încasarea să se facă prin Serviciul Taxe și Impozite. În acest mod, din cei 62 de lei se va scădea și comisionul Electrica SA, de 3,69 lei, plus taxa pe economia circulară, în cuantum de 16,5 lei. Totodată, municipalitatea va acorda o subvenție de 7 lei/gospodărie. La final, târgoviștenii vor plăti, cum am spus, doar 35 lei / gospodărie, iar cei care locuiesc singuri – 24 de lei. Aceste tarife sunt valabile strict în Târgoviște, în celelalte localități din județ urmând să decidă fiecare primărie în parte cum va fi suportat cuantumul taxei de habitat: integral de populație (62 lei) sau se va veni cu subvenție din buget.

„Propun ca administrația publică locală să plătească în continuare taxa pe economia circulară, cum a plătit-o și până acum, și de asemenea, cu acordul dumneavoastră, nu cred că este normal ca, având un serviciu de taxe și impozite, să plătim 3,69 lei către Electrica. Din acest punct de vedere, vă propun scăderea din cuantumul taxei de salubritate a taxei pe economia circulară și a comisionul de 3,69 de lei. Totodată, vă propun și suportarea de către Municipiul Târgoviște, cum a făcut și până acum, a unui cuantum de 7 le pe lună pentru fiecare gospodărie, rezultând un cuantum, la nivelul municipiului Târgoviște 42 de lei, cetățenii urmând să plătească 35 de lei, iar Primăria 7 lei – subvenție din bugetul local. Prin urmare, taxa de salubritate este 35 de lei în Târgoviște. Pentru persoanele singure taxa este de 24 de lei, din care 4 lei subvenție. Cred că acesta este nivelul normal al unei taxe la nivelul municipiului.

Primăria a plătit mereu facturile pe taxa pentru economia circulară (banii care merg la Fondul de Mediu), iar comisionul către Electrica mi se pare foarte mare și greu de suportat. 3,69 mi se pare foarte mult și greu de suportat. La nivelul Municipiului Târgoviște, Electrica ajunge, numai din comision, la 1,4 milioane de lei. Este incredibil! Așa că, domnul Crintescu, vă rog să comunicați cetățenilor că noi vom solicita Electrica să nu mai rețină taxa de salubritate. Scăderea comisionului Electrica, suportarea de către Primărie a taxei pe economia circulară, plus suportarea unui comision de 7 lei pe fiecare gospodărie, rezultă cuantumul pe care vi l-am menționat”, a precizat primarul Cristian Stan, în cadrul ședinței Consilului Local Municipal Târgoviște de astăzi – 13 ianuarie 2025.

Anul trecut și luna aceasta, taxa de habitat în județul Dâmbovița a fost 32 lei / gospodărie.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite