Connect with us

ACTUALITATE

„Zilele mărului la Voinești”, sesiune de comunicări științifice organizată de Stațiunea Pomicolă

Publicat

pe

Astăzi – 8 noiembrie 2022, sub egida „Zilele mărului de Voinești”, reprezentanții Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare pentru Pomicultură din localitate au organizat un eveniment de comunicare științifică, dar și de socializare de excepție dedicat fructelor care au adus faimă și prosperitate agricultorilor din comunele situate pe Valea Dâmboviței.

La sesiunea științifică intitulată „Realizări și perspective în domeniul creării la soiuri de măr și păr rezistente la boli”, alături de directorul Stațiunii – dr. inginer Daniel Comănescu, s-au aflat specialiști în domeniul pomiculturii sosiți de la unitățile de profil de la Pitești-Mărăcineni, Constanța și București, de la Universitatea din Craiova și, bineînțeles, fermieri de pe Valea Dâmboviței. A mai fost prezent și directorul Direcției Agricole Dâmbovița – Vlad Pătrașcu.

Amfitrionul acestei întâlniri de comunicare a fost directorul Daniel Comănescu. Acesta a prezentat o scurtă istorie a Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare pentru Pomicultură din Voinești, urmată de o incursiune pe tărâmul realizărilor colectivului de specialiști în activitatea de cercetare.

„Stațiunea de la Voinești s-a înființat la 1 ianuarie 1950, în baza unei hotărâri de Guvern din 31 decembrie 1949, sub denumirea de Stațiune Experimentală. Denumirea s-a modificat în timp. În prezent unitatea funcționează ca o instituție publică.

Încă de la apariția sa, Stațiunea a avut ca obiectiv prioritar stabilirea de soluții tehnico-organizatorice pentru refacerea patrimoniului pomicol și mai apoi de a pune bazele dezvoltării și modernizării pomiculturii în bazinul de pe Valea Dâmboviței și în zona sa de influență. Pentru atingerea acestui deziderat, au fost prevăzute programe și obiective din cele mai îndrăznețe, care au condus permanent la promovarea sortimentelor de mere și a tehnologiilor moderne în pomicultură.

Stațiunea a avut și are în continuare preocupări complexe în domeniul științific și de promovare a sectorului de producție. Suntem axați pe următoarele domenii prioritare: cercetare științifică, dezvoltarea tehnologică prin trei ferme – baza experimentală Voinești nr. 1, baza nr. 2 specializată pe producerea de material săditor pomicol și baza nr. 3 specializată pe cultura arbuștilor fructiferi, afini, coacăz și în promovarea speciilor pomicole în zona premontană. Din păcate, din 2017, la această bază, din lipsă de personal și din mai multe alte motive, activitatea este încetinită”, a precizat Daniel Comănescu.

A mai spus directorul Stațiunii de la Voinești că, la începuturile existenței sale, unitatea avea în folosință 120 de hectare. La începutul anilor ’90, deținea peste 600 de hectare terenuri cu livezi. În urma retrocedărilor, Stațiunea a mai rămas cu 114 hectare. Apoi, și această suprafață existentă pe teritoriul comunei Voinești s-a mai diminuat cu 22 de hectare în urma unor hotărâri judecătorești prin care s-a stabilit dreptul de proprietate unor cetățeni. Acum, Stațiunea Pomicolă își desfășoară activitatea de cercetare pe 91 de hectare. Terenul se află în proprietatea Academiei de Științe Agricole și Silvice București.

A vorbit Daniel Comănescu și despre personalul care a deservit Stațiunea de Cercetare Pomicolă. Înainte de apariția legilor proprietății, la această unitate lucrau 208 salariați care își desfășurau activitatea în cadrul a 7 ferme pomicole și sectoare. Acum, au rămas doar 26 de angajați, dintre care doar 4 sunt cercetători. Mai spune directorul stațiunii că, pentru revigorarea activității, s-ar impune angajarea a încă doi tineri cercetători, cadre ajutătoare procesului de cercetare și a unor mecanizatori care să lucreze în sectorul de dezvoltare.

Colecția de măr a Stațiunii de la Voinești reprezintă un adevărat tezaur, realizat treptat. Vorbim despte soiuri autohtone, dar și de proveniență străină. Speciile acestea se află pe circa 3 ha și numără 696 de soiuri de măr.

„Obiectivele pe care ni le-am asumat la Stațiunea de Cercetare Pomicolă Voinești sunt conservarea resurselor genetice, crearea de soiuri noi la măr și păr cu rezistență genetică la boli, cu potențial de producție ridicat și calitate. Elaborarea de noi sisteme de cultură, tehnologii și secvențe tehnologice, în scopul creșterii competitivității tehnico-economice pentru cultura mărului. Strategia de prevenire și combatere integrată a bolilor și dăunătorilor din plantațiile de pomi, multiplicarea și diversificarea obținerii de material biologic de pomi în vederea înființării de plantații moderne. Verificarea în fermele proprii a rezultatelor obținute, promovarea și diseminarea acestora în producție”, a mai adăugat directorul Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare pentru Pomicultură de la Voinești.

În cadrul întâlnirii, au prezentat referate științifice dr. ing. Petre Gheorghe – Realizări și perspective în domeniul creării soiurilor la măr, dr ing. Mihaela Erculescu – Realizări și perspective în domeniul creării de soiuri la păr.

Mai mulți invitați, reprezentanți ai unor instituții simulare și universități cu care colaborează Stațiunea de la Voinești au transmis mesaje de felicitare pentru întreaga activitate depusă pe tărâmul cercetării echipei de specialiști de la Voinești.

La final, s-a făcut o scurtă prezentare a unor produse fitosanitare folosite în combaterea unor boli și dăunători.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Va fi redeschisă Sala Mare a Teatrului Tony Bulandra Târgoviște. Pe scenă, „Împărăteasa Chinei”

Publicat

pe

Conducerea Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște anunță publicul iubitor de artă dramatică că, din data de 11 februarie 2023, instituția teatrală pornește din nou, cu vânt la pupa, pe mările creației artistice. Au fost trei ani de provizorat, datorați lucrărilor de reabilitare și modernizare a Sălii Mari, demers indispensabil pentru a aduce acest templu al Thaliei aproape de standardele internaționale ale conceptului de scenă și de comunicare a actorilor cu publicul în condiții de confort și civilizație.

Și nu putea fi mai potrivit decât ca intrarea în casă nouă a actorilor și a Măriei Sale Publicul să se facă cu o premieră. Vor însufleți personajele din piesa „Împărăteasa Chinei”, de Ruth Wolff, actorii Teatrului Tony Bulandra și doi colaboratori de marcă de la Teatrul Nottara din Capitală – Ada Nafrot și Tache Florescu. Spectacolul va fi pus în scenă de regizorul Alexander Hausvater. Misiunea de a crea costumele pentru acest regal artistic i-a revenit maestrului Mc Ranin – managerul Teatrului Tony Bulandra.

Așadar, pe 11 februarie, de la ora 19:00, publicul târgoviștean este invitat în casă nouă pentru a viziona, în condiții excelente, pe o scenă schimbată total, un spectacol de excepție.

„Deși adesea par să am de-a face cu trecutul, cu istoria, pentru mine acestea sunt prezentul. Ar fi prea limitativ să fiu legată de acest moment, de acest loc. Simt că existența mea este în orice clipă, în toate locurile. Chiar și iadul, și raiul. Asta pentru că simt că natura umană nu se schimbă niciodată. Atitudinile se schimbă. Suprafețele se schimbă. Trăirile esențiale, nu. Dacă există vreo temă care trece prin toate piesele mele, aceasta este tenacitatea acestor eroine, luându-și viața în propriile mâini și realizând cât mai mult din ea. Dacă există vreun subiect care este comun tuturor textelor mele, acesta este, într-o variantă sau alta, derutantul, incitantul, enervantul, inepuizabilul, impenetrabilul subiect al iubirii” – Ruth Wolff, dramaturg.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Linia de măști de la Dragomirești a clacat după trei zile de produs… rebuturi

Publicat

pe

Povestea tragi-comică a liniei de fabricație a măștilor de protecție de la Uzina Militară de la Dragomirești, județul Dâmbovița, a fost comentată în fel și chip de jurnaliști, analiști și politicieni. Fabrica de măști deschisă la nevoie și nu a produs decât un lot, câteva mii de măști neconforme.

Mașinăria de confecționat adusă de prin China nu a funcționat, conform unui document de control decât câteva zile. A produs în ziua în care s-a inaugurat linia de fabricație, în prezența membrilor Guvernului de atunci.

„Pe 29.04.2020, premierul Orban și ministrul Economiei, Virgil Popescu, tocmai inauguraseră linia de producție a măștilor FPP3. Având în vedere că mașina a funcționat doar în prezenta miniștrilor, propun să le facem biroul lângă linia de producție ca să putem salva fabrica”, a notat, pe pagina sa de Facebook, deputatul Radu Popa.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats