Connect with us

OPINII

Se caută președinte…

Publicat

pe

Suntem într-o criză de personalități, de oameni providențiali, de lideri cu chemare, cu instinct, detașați de firescul amăgitor în care ne bălăbănim existența. Tot observăm că, de ceva vreme, în România bombardată de problemele pe care ni le-au făcut alții (că așa suntem noi de o istorie, buni de luat pe cârcă!), se caută un președinte.

Fel de fel de nume sunt scoase în față, într-un gest firesc al testării sensibilității alergice a alegătorului la pronunțarea identității vreunui individ adus de pe vreun soclu sau de prin cine știe ce instituție cu protecție specială, internă și internațională. Până acum, nu a ieșit nimic. Mi se pare că partidele politice ori nu mai au niciun rost în selectarea celui care trebuie să devină viitorul președinte al României, fiindcă lozul câștigător este tipărit în alte locații, ori nu au cu cine să iasă în față. Se așteaptă prea mult.

Un candidat pentru funcția supremă în stat nu îl scoți de la naftalină peste noapte. Nu așa se face în politica adevărată. Nu așa arată, cel puțin teoretic, izvorul democrației. Omul trebuia știut. Rutinat. Antrenat în spațiul public. Îmbrăcat deja în haina de posibil șef de stat. Să dea din el. Să îi cunoaștem ambițiile. Aplecarea. Devotamentul față de popor. Nu. La noi nu se știe nimic. Se fac doar experimente de imagine într-un moment anihilat total de crizele economice frumos asortate cu războiul din Ucraina. Se așteaptă ordinul sau revelația.

Ni s-a dat așa, pe la ochi și urechi, cu Mircea Geoană. Când s-a vehiculat și mai mult informația că își încheie mandatul la NATO și că înaltele porți vor să ni-l propună de fapt în fruntea țării, că, deh, nu trebuie scos pe tușă, jocul de-a lansarea a fost încetinit. La maxim! Acum, se caută din nou președinte. Și nu se găsește! Partidele politice de la guvernare, așa numita coaliție, deocamdată, parcă la înțelegere sau fiindcă nu au primit liber la linia de tranzit prezidențial, nu au venit cu nimic. Nici nu prea au prin grădinile lor ceva de soi. Varză multă!

Liberalii vehiculează așa, în surdină, numele lui Nicolae Ciucă. Dar, nu prea are rezonanță și nici consistență de lider de țară. De fapt, blajinul general parcă nici nu prea ar vrea. Depinde de ordin. Altceva pe la liberali care să emane emoție politică nu există. Iar în laborator nu se lucrează la nimic.

La PSD, partid mai aranjat un pic, se fac experimente în câmpul imaginii. Există o rezervă de cadre care ar putea fi mobilizată, pusă pe scenă să defileze în vederea selecției pentru poziția de președinte al României. Nu sunt în ton cu nevoile țării, cu fotografia de prima pagină, cu discursul, gestica și alte componente ce țin de o astfel de sarcină, dar merg. Sunt rodați în crize pandemice și economice.

S-a aruncat în arena experimentală numele lui Alexandru Rafila, apoi, de nevoie, și Marcel Ciolacu. Este doar liderul partidului. Dar, stai. A spus că nu vrea. Oricum, nu este după el. Unii vin, așa, mai prin umbră, cu ministrul Agriculturii – Petre Daea. Stă bine la imagine. Peste tot este aplaudat iar discursul său sacadat, împănat cu multe formule retorice, seamănă un pic cu al lui Iliescu. Patriotard. S-a mai vorbit și de Gabriela Firea, dar deocamdată drumul spre Cotroceni i-a fost barat cu candidatura pentru Primăria Capitalei. Grindeanu a fost și el folosit ca vehicul pe acest posibil traseu. Și ajungem din nou la Mircea Geoană. Partidul l-ar vrea, dar nu prea sunt de acord social-democrații! Tare, nu?!

Pe la alte partide care alcătuiesc praful de opoziție, iar nu este nimic. Nici ca nume, nici ca imagine și competență. Drulă? Cioloș? Simion? Nu. Sub platoșa lor de integri, au dovedit că, de fapt, se ascunde altceva. Nedefinit ca substanță.

De ce oare nu avem candidați? Oameni de treabă, să țină cu poporul. Să simți acest lucru și pe ecranul ledului din sufragerie. De frumuseți, împănați, vopsiți și navetiști la săptămâna, ni s-a cam luat. Așa, pas cu pas…

O fi prin societatea civilă ceva? Au mai fost încercări și pe aici cu protagoniști din „Mere roșii”, dar nu a ținut. Prea mult teatru. Lipsea concretețea. Totul se pierdea în mesaj. Se auzise un ecou cu numele filozofului Andrei Marga. Jos pălăria pentru gândirea sa, pentru sistemul de valori promovat, pentru sinceritatea debordantă și bine pusă în discurs, dar parcă nu este pentru toată lumea. România nu este încă, din păcate, pregătită să fie condusă de un filozof boem. Chiar dacă spune lucrurilor pe nume! Noi nu am trecut de faza freneziei, a emoțiilor pe stadioane, a personajelor care să țină într-o mână ardeiul iute și în cealaltă pâinea caldă. Nu mai suntem amatori de lozinci, dar nici nu ne putem lipsi de ele. La noi, în alegeri, dacă este după voia poporului, va învinge unul simplu, simpatic, deschis, care să știe să gesticuleze în cadență cu discursul. Să se prindă de mână cu omul simplu. Să-l scoată din letargia în care a căzut. De împănați la costum, frezură și zâmbet german ni s-a cam luat. S-a dovedit că ambalajul nu înseamnă totul. Dacă partidele au liber la candidați, așa va fi. Dacă se lucrează la impuse, ne vom alege tot cu un actor. Rămâne să vedem. În ultimii ani, candidații sunt creați de conjuncturi.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
1 Comentariu

1 Comment

  1. NELU PREDA

    noiembrie 12, 2022 at 3:13 am

    🌈💐🇦🇩DA. URMĂRESC ȘI EU „SCENA” POLITICHIEI ROMÂNEȘTI, CU MARE ATENȚIE!!!…TOȚI CU UN DISCURS ASONANT ȘI LIPSIT DE CONSISTENȚĂ, SINGURA CARE SE DISTINGE CU CEVA CONCRET, ESTE DOAMNA SENATOR ȘOȘOACĂ….O URMĂRESC FOARTE ATENT…FLERUL SAU POATE BUNUL DUMNEZEU ÎMI SPUN CĂ AR FI FOARTE BUNĂ PENTRU FUNCȚIA DE PREȘEDINTE, DAR PARCĂ-I PREA AXATĂ PE PARTEA JURIDICĂ A PROBLEMEI…AR FI UN EXCELENT CONSILIER PREZIDENȚIAL SAU REPREZENTANT LA O.N.U., DAR PREȘEDINTE…PARCĂ ROMÂNIA MERITĂ UN BĂRBAT CARE SĂ DISCUTE DE LA EGAL LA EGAL CU CEILALȚI ȘEFI DE STATE ÎN ORICE PROBLEMĂ POSIBILĂ…ȘI UN BĂRBAT CARE A FĂCUT ARMATA ȘI TOTUȘI NU ARE MENSTRE ȘI NU POATE RĂMÂNE GRAVID, SE POATE CEL MULT ÎNDRĂGOSTI, IAR DACĂ-I DE FEMEIA POTRIVITĂ, ȘTIȚI CUM SPUN FRANCEZII: „CHERCHEZ LA FEMMME!!!…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Amalgam… de primăvară!

Publicat

pe

Primele zile ale lunii martie s-au consumat într-un ritm pseudo-poetic, cu flori, urări de tot soiul, gingășie, jocuri de imagine și multe, multe petreceri. Îngrozitor de dese și toate după un stas. Politica a fost puțin pitită printre buchețele de lalele. Dar tot se simțea mirosul său înțepător. La ce ar mai fi bună acum?

Coaliția funcționează. După principiul unui perpetum mobile. Nici nu mai este nevoie de vreun combustibil, de vreo energie anume, de vreun braț de idei, de proiecte, lideri de anvergură, ceva. Merge din inerție. Se rostogolește precum bolovanul. Sfarmă tot în calea lui.

În Ucraina se mai trage cu tunul. Facturile la electricitate nu au sosit. De prin supermarketuri, încep să dispară casierițele. A apărut și carnea de plastic. Grâul românesc zace în hambare. Pensiile speciale respiră profund și prosper. Schengen nu mai contează. Harul și profesionalismul în politică, nici atât! Cravată, costum și funcție. Suficient. Iohannis, în Japonia. Ciucă cu roboțelul Ion. Dâncu s-a împăcat cu ucrainenii. Oprea, achitat. Iliescu a trecut de 93 de ani. Ponta bocește prin televiziuni. Țuțuianu, stins pe culoarele meschine ale puterii. Cotinescu plânge hectarele date cadou de Primăria Târgoviște italienilor. Milițienii se pensionează și intră în politică. Poate mai e rost de vreun ciugulit… Putin amenință cu nucleara. Ciolacu mai este?

Revin… la florile noastre. Într-un fel, mă bucur că mai este de făcut un pas și se duc aceste zile în care frumusețea, simbolul și gestul de politețe s-au transformat în intoxicație acută. Toată lumea a dăruit flori, mărțișoare, ieftine, scumpe, la kil sau la karate, bomboane… Totul în flux continuu. Ca un reflex condiționat.

Au ieșit în stradă și polițiștii, și jandarmii. Cu flori! Nu știu dacă și pompierii… Ar fi fost culmea! Politicienii, în lungi cohorte, au împărțit pe străzi, prin piețe, parcuri, gări, flori și ce mai au prin sublimul lor bagaj. Un spectacol plin de emoție și interes. S-a umplut Facebook-ul de fotografii de grup, cu flori, cu mese printre mese, cu fripturi și zâmbete de toate tipurile. Sincere. False. Sătule. Plictisite. De complezență. Ironice. Dezinteresate. Obosite. De conjunctură. Degeaba…

Între 1 și 8 martie, ne-am aflat în cea mai catifelată campanie de imagine. Totul, sub platoșa tare de cap a normalității. Ce nu știu unii este că, pe dedesubt, pe sub frunza uscată a țării, au răsărit în pâlcuri repulsia, revolta, mâhnirea și nemulțumirea. Și toate aceste plăntuțe, cam nebăgate în seamă de autorități, au prins rădăcini chiar în mijlocul lanului de ghiocei.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Copiii nu judecă, noi, însă, devenim judecători de ocazie!

Publicat

pe

Părintele vicar eparhial Ionuț Ghibanu are perfectă dreptate când afirmă, într-un text publicat pe Facebook, că oamenii s-au transformat, sprijiniți de tehnică, de abundența de informații, de cele mai multe ori distorsionată și special canalizată, în judecători de ocazie. Nimeni și nimic nu scapă de acest tip de linșaj apărut din nevoia unora de a-și da cu părerea, luând doar falsul și superficialitatea ca argumente supreme.

„Fie că îți arunci un ochi pe telefon privind la ultimele știri on line, fie că deschizi televizorul sau pur și simplu interacționezi cu vreun cunoscut, vei constata că ceea ce pare a domina realitatea contemporană este aplecarea teribilă spre a judeca, spre deosebire de copii, care au, încă, inocență și nu o fac. Adulții nu stau mult pe gânduri și, fără a se preocupa de altceva, pare că cel mai ușor este să devină judecători unii față de alții.

A judeca pare astăzi cel mai lejer exercițiu antropologic, cea mai simplă poziționare față de multitudinea de informații ce abundă în spațiul nostru cotidian. Pe lângă faptul că este un mare consumator de energie sufletească, este și păgubos acest obicei care năruiește reputația, imaginea și încrederea unui om, la distanță de un clik. Pentru că o informație nu este întotdeauna în mod cert bine intenționat difuzată.

Poate fi 90 % adevărată și numai 10% falsă și totuși distruge un om și munca lui de o viață, pentru că de regulă oamenii nu sunt obișnuiți, nu au exercițiul și mulți nici capacitatea de a privi dincolo de perdeaua de cuvinte primară pentru a decripta adevărul. O vorba aruncată aiurea de unul strică prietenii, distorsionează relații și transformă uneori comunitatea într-o masă amorfă de judecători necruțători.

De altfel, avertismentul Mântuitorul de a nu judeca pentru a nu fi judecați și acela că măsura cu care noi judecăm pe alții va fi măsura cu care noi vom fi judecați, tocmai la această realitate se referă.

Nu să fim judecătorii unii altora ne este vocația, ci să colaborăm, să fim solidari, să ne ajutăm, să ne sprijinim și de ce nu, să ne iubim! Să ne manifestăm ca o comunitate, în comuniune și nu să fim o adunătură de judecată, un grup neidentificat profesional de judecători cu vocație virtuală, fulgurantă și tranzitorie!

O altă constatare tristă este cea referitoar la faptul că semenul nostru ne este cel mai aprig și nemilos judecător pentru faptele noastre reale sau pentru cele numai imaginate de el.

Sunteți curioși nu? La ce acuze mă refer? Păi, simplu, la orice îi trăsnește unuia sau altuia prin cap, amețit de gloria de judecător, născut, nu făcut, gata de a vedea orice pai din ochii aproapelui și a neglija propria bârnă! De fapt, aici este cheia, dacă ne-am judeca mai puțin unii pe alții, dacă am fi precum copiii, ne-am respecta și ne-am aprecia, dacă am avea mai multă încredere și dacă am fi preocupați de chestiunile cu adevărat urgente și majore ale lumii noastre, s-ar transforma în bine chipul comunităților noastre și al nostru, al fiecăruia.

Să nu uităm că Îi atribuim lui Dumnezeu calitatea de Suprem Judecător, dar El nu este nicidecum asemenea unui judecător omenesc. Dreptatea Lui este întotdeauna milostivirea și iubirea Lui. Iar, El nu are nici-o umbră de părtinire, răutate sau interes, ci este ca un Tată Atotmilostiv pentru fiecare dintre noi, fiii și fiicele Lui, copiii Lui.

Dacă am fi judecători în stilul Lui am fi numai și numai iubire și milostivire și nimic altceva, dar din nefericire, unii preferă să fie judecători de tipul celor ce condamnă la alții, pe drept sau nu, ceea ce îi sperie la ei, ori știu că-i domină!

Mila și iubirea sunt mai mari întotdeauna decât dreptatea, oricare ar fi ea!

Judecata lui Dumnezeu înseamnă vindecarea de orice rău, a oricărei traume și luminarea cu iubire totală a întunericului ce nu ne dă pace. Judecata Lui este Iubirea Lui! Să încercăm, pe cât se poate, să fim ca El”, a scris vicarul eparhial Ionuț Ghibanu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats