Connect with us

ACTUALITATE

O șoferiță de TIR din Târgoviște participă la concursul „Cea mai tare de pe șosele”

Publicat

pe

În România, se desfășoară, în aceste zile, nu pe scenă, nu în cine știe ce săli sofisticate pentru evenimente, ci în spațiul online, un concurs inedit. Participantele sunt femei, tinere care au renunțat la conceptul de casnic, de stat acasă cu copiii, de a îmbrățișa meseriile ușoare și au ales să între pe drumul dificil, greu, solitar, uneori imprevizibil, al conducerii mastodonților pe șoselele Europei.

Și, uite așa, vedem la volanul unor TIR-uri fete gingașe, senine, frumoase, pe al căror chip se amestecă, într-un mod plăcut, tenacitatea, curajul, ambiția, pasiunea, dorința de a da mai mult, nevoia și, nu se putea altfel, destule nuanțe ale dorului de casă și de copii.

Roxana Maria Tincu, din Târgoviște, este una dintre multele temerare frumoase care navighează pe drumurile Europei la volanul unui mastodont.

Înainte de a scrie despre concursul dedicat șoferițelor de TIR – „Cea mai tare de pe șosele” – ediția 2022, trebuie să vorbim puțin despre tânăra târgovișteancă, singura din Dâmbovița care participă la această competiție națională.

Roxana are doi băieți. Gemeni. Îi iubește nespus. Ne-a spus că ei reprezintă totul. Copiii îi alimentează încrederea, curajul, dorința de a merge mai departe. Vrea să le construiască un viitor sigur. Lumea este acum plină de încercări, de neprevăzut și doar prin sacrificiu intens poți ține problemele departe de tine și de familia ta. Și Roxana îl face! Plânge, suferă, dar merge mai departe. Nici ea nu știe cât. Chestiile astea ce țin de suflet nu se măsoară în nici un fel. Lucrează de un an de zile pe un autocamion împreună cu logodnicul său, pentru o firmă din Olanda. Este și ăsta un mare câștig. Măcar ești alături lângă cel pe care îl iubești. Ne-a spus că această profesiune, într-un timp atât de scurt, i-a intrat în sânge. Îi place nespus să conducă acești uriași ai șoselelor. Parcă are în cabina autocamionului întrega lume la picioare. Este un sentiment plăcut. Acolo, în numai câțiva metri, este un colț din viața ei.

Roxana ne-a mai mărturisit că în meseria asta trebuie să fii pregătit pentru a te confrunta oricând cu neprevăzutul. Trebuie să fii tare, stăpân pe sine, să nu disperi și vei reuși să ieși la capăt. A trecut prin situații mai puțin plăcute, dar le-a făcut față. S-a strecurat printre ele. Teste ale rezistenței și curajului care au o repetiție constantă.

„Eram în Olanda. Ne-au furat motorina. Dormeam. Eram obosiți și nu am auzit când au dat atacul. Odată, am rămas pe o autostradă în Anglia. Fără apă, fără mâncare, fără toaletă, 18 ore. De două ori au explodat cauciucurile. Vă închipuiți cum este să treci prin așa ceva? Camionul era și încărcat. 40 de tone de marfă! Și cu toate astea, am mers mai departe. Nu m-am gândit să cedez. Îmi place meseria asta”, își amintește Roxana Maria Tincu.

Ne-a mai spus târgovișteanca șoferița de TIR că a avut totuși parte și de momente frumoase, clipe care i-au alimentat încrederea de a merge mai departe.

„Pentru mine a fost ceva emoționant când într-o parcare, undeva prin Europa, a trecut prin fața camionului nostru un șofer mai în vârstă și, când m-a văzut, și-a scos pălăria și s-a aplecat. Un semn de mare respect. A fost momentul în care m-a făcut să înțeleg că fac ceea ce trebuie, ceea ce mă reprezintă. Mi-a dat putere să merg mai departe. De fiecare dată când îmi este mai greu, mă gândesc la acea secvență”.

Roxana Maria Tincu, așa cum am spus, este singura tânără din județul Dâmbovița care participă la un concurs trăsnet, rezervat doar șoferițelor de TIR: „Cea mai tare de pe șosele”.

Se votează pe Facebook. Cele mai apreciate, până în momentul de față, sunt Mădălina Hritcu, Roxana Maria Tincu, Ana Maria, Ruxandra Ionescu, Diana Todirică, Ștefania Brânzei, Alice Elena Milea, Alina Ohaci, Georgiana Ștefan și Daiana Blagoe.

Pentru a se stabili cine va fi aleasă „cea mai tare șoferiță”, concurentele trebuie să încarce un material video de prezentare, scurt, concis, relevant. Câștigătoarea va fi desemnată în conformitate cu numărul de voturi primite. Primele 5 din clasament vor apărea în calendarul pentru 2023 CSPFE.RO România Truckers Team.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Modificări importante în ceea ce privește decontarea cheltuielilor de transport pentru elevi

Publicat

pe

Dan Alexandru Tică - inspector școlar general adjunct ISJ Dâmboviţa

Guvernul Ciucă a modificat, prin Ordonanță de Urgență, Legea educației în ceea ce privește decontarea cheltuielilor cu transportul pentru elevii școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu. Potrivit inspectorului școlar adjunct al ISJ Dâmboviţa, liberalul Dan Alexandru Tică, se va acorda o sumă forfetară în cuantum de 60 de lei/lună pentru distanța de până la 3 km, care va fi suplimentată cu 6 lei/km pentru distanțele mai mari.

„Pentru a exemplifica, în cazul unui elev care locuiește, să spunem, la 20 de kilomentri de școală, acesta va primi 60 de lei pentru primii 3 km la care se vor adăuga 6 lei pentru fiecare km dintre cei 17 rămași, rezultând un total de 162 de lei, bani pe care elevul îi primește înaintea achiziționării abonamentului. Pentru a înțelege creșterea realizată, până acum un elev ar fi primit 30 de lei pentru primii 3 km, la care se adăugau 3 lei pentru fiecare km în plus, în total 81 de lei.

Mai avem o situație, în care costul transportului este mai mare decât suma forfetară, iar în acest caz, această sumă poate fi majorată cu până la 100%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport. În acest caz, sumele se decontează pe baza documentelor emise de operatorii de transport”, explică inspectorul școlar adjunct Dan Alexandru Tică.

Potrivit modificărilor legislative, elevii care sunt cazați la internat sau care stau în gazdă au dreptul la decontarea a patru călătorii dus-întors/lună către localitatea de domiciliu, cât și a unei călătorii dus-întors în perioada sărbătorilor legale, pe baza documentelor de transport.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

„Gata oricând! – Eroii de la Podul Jiului”, un film-simbol pe care nu ar trebui să-l ratezi!

Publicat

pe

Aseară. Cinematograful Independența din Târgoviște. O premieră cinematografică. „Gata oricând! – Eroii de la Podul Jiului”. Un film impresionant, în care joacă și actorul Teatrului Tony Bulandra Târgoviște, Liviu Cheloiu. Spectatori mulți, dar nu destui! În vremurile Netflixului, este probabil greu să mai aduci omul în sala de cinema.

Totul pleacă de la o poveste pe care bătrânul comisar Popilian i-o relatează marelui sculptor Constantin Brâncuși, în preajma șantierului unde se înălța printre schele „Coloana Infinitului”. La final, comisarul pleacă alene, ca un vis, spre Poarta Sărutului, pregătindu-se să intre parcă într-o fantă a timpului…

Producătorii au numit pelicula a fi una istorică. Este prin esență, prin momentul dramatic surprins, prin relatarea unui eveniment unic, eroic, cu accente de patriotism. Dar, filmul nu este musai istoric, ci unul care prezintă mai multe ecuații existențiale. Tare de caracter, de nație, mult umor, ironie, moravuri, caracteriologie neaoș românească, tradiție, curajul acelea simplu, naiv. Naturalețea unei comunități care trăiește între arhaic și modern.

Eroismul născut din întâmplare și necesitate, tratat firesc, normal, ca o prelungire apărută brusc în existența de zi cu zi și căreia trebuie să îi faci față cu orice mijloace. Chiar improvizând! Vezi scena când toată suflarea orașului pune mâna pe armele uitate într-un depozit al muzeului orășenesc de vreo 40 de ani, de pe vremea războiului din 1877, și, fără nicio umbră de teamă, pornesc spre pod, pentru a opri intrarea în oraș a trupelor austro-ungare înarmate și echipate ca la carte.

Ba ca să fie complexul identității noastre complet, au luat cu ei și lăutarii. Nu să tragă cu arma, ci să cânte la instrumentele lor. Folclor, bineînțeles! Să audă nemții, printre șuierul gloanțelor, că românii au ieșit la bătălie, veseli, fără teamă, neabandonând firescul vieții, obișnuitul.

Nevoia i-a adunat acolo pe localnici, pe cercetașii în sufletul și trupurile cărora abia mijise adolescența. Eroismul lor este unul întâmplător, curat. A fost adus la pod și un tun. La fel de bătrân ca și puștile! Cu zgomotul lui, i-au speriat pe nemți. Ghiulele, lipsă!

Nu am mai văzut de mult timp un film românesc în care să fie concentrate atâtea forțe umane. Un film cu accente istorice nu poate fi realizat într-un apartament sau pe un colț de stradă sau de parc. Este nevoie de mai multe locații, figurație suficientă, decor adecvat, cazarmamentul necesar scenelor de război.

Filmul nu are un interpret principal. Un erou care duce greul de la început până la sfârșit. Aici, parcă întreaga comunitate se află în prim-plan. De la cercetași, la comisarul Popilian, oamenii din oraș, până la Fane Nebunu’ care se afla mereu cu polițiștii pe urmele sale. În final, și acesta, în mâinile nemților, unde a ajuns prin voia sa, pentru a-i abate pe cotropitori de la planurile lor, afișează o doză de patriotism…

Se poate identifica în film și o poveste de dragoste discretă, naivă, dar pe care nu s-a pedalat prea mult, pentru a nu exista o depărtare de tema centrală.

Un joc actoricesc impresionant l-au avut cei doi frați, Emanuel și Robert Cercelaru. Dezinvolți, netrădând nici un firicel de emoție. Erau din acea lume veche și îmbâcsită de metehne. Spirite libere, deschise, dornice de aventură. Așteptau războiul ca pe o curiozitate, ca pe o formă prin care poți consuma energia tinereții.

După film, în aplauzele publicului, pe scena de la „Independența” au urcat actorul Liviu Cheloiu, regizorul Silviu Tripăduș și frații Emanuel și Robert Cercelaru, care au interpretat, cu o naturalețe și o stăpânire de sine impecabilă, rolurile lui Grigore și Aristică. Băieți simpli, caractere modeste, chiar timizi. Nu afișau deloc dezinvoltura din film. Comportament tipic actoricesc. Când nu sunt acolo, în mediul și în aerul lor, unde se pot manifesta, sunt oameni tăcuți, care se strecoară discret prin viață și atât.

Regizorul Silviu Tripăduș și Liviu Cheloiu au povestit publicului despre „facerea” acestui film. Cum a pornit de la o poveste publicată într-o carte pentru copii din România anilor 70. Au dezvăluit câteva întâmplări inedite, comice, petrecute pe platou sau în locațiile de filmare. Tripăduș a mai spus că seria dedicată cercetașilor nu de oprește aici, vor mai urma altele.

Distribuția filmului
Liviu Cheloiu: Comisarul Popilian
Emanuel Cercelaru: Grigore
Robert Cercelaru: Aristică
Catalina Romanet: Polina
Daniel Nuță: Fane Nebunu’
Mihai Tuca: Crusher of Transylvania
Radu Botar: Dragoș Stroie
Regia: Sergiu Prodan și Silviu Tripăduș.

Urmărește programul pentru luna decembrie 2022 la Cinematograful „Independența” din Târgoviște și nu rata filmul „Gata oricând! – Eroii de la Podul Jiului”!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats