Connect with us

ACTUALITATE

Program nou, în casă nouă! ADR Sud Muntenia a inaugurat sediul B și a lansat Programul Regional 2021-2027

Publicat

pe

La Călărași, s-au consumat, astăzi – 24 noiembrie 2022, două evenimente de excepție. Sub titulatura „Program nou, în casă nouă”, la sediul Agenției de Dezvoltare Sud-Muntenia, a fost inaugurat corpul B al instituției și, totodată, a fost lansat Programul Regional Sud-Muntenia 2021- 2027.

De precizat că imobilul cu o alură modernă, în care își vor desfășura activitatea cei aproximativ 150 de angajați implicați în procesele de consultanță, avizare și alte tipuri de activități care țin de derularea proiectelor cu fonduri europene, a fost finanțat prin Programul Phare 2006 CES – Componenta „Sprijinirea ADR-urilor pentru reabilitarea, construcția sau achiziția de sedii”. Clădirea se află pe strada General Pantazi, numărul 7A, lângă Combinatul Siderurgic Călărași.

Amfitrionul manifestării a fost directorul general al ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat. După tăierea panglicii inaugurale de către conducerea Agenției, reprezentanți ai Guvernului și ai administrațiilor publice din regiune printre care și președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, invitații au mers în sala mare de ședință, unde s-a consumat conferința de lansare a Programului Regional Sud-Muntenia 2021-2027, primul din România aprobat de către Comisia Europeană.

Cuvântul de deschidere a aparținut, evident, directorului Liviu Mușat, care a mulțumit tuturor celor prezenți la acest eveniment important pentru întreaga regiune de dezvoltare. A spus Liviu Gabriel Mușat că este momentul în care se pornesc motoarele în vederea accesării celor 1,57 miliarde de euro pe care Regiunea Sud-Muntenia îi va avea la dispoziție prin Programul Operațional Regional (POR) 2021-2027. Și, după cum a continuat directorul ADR Sud-Muntenia în discursul său, acest program de finanțare nu este pornit oricum, ci într-un mod descentralizat. Fiecare regiune va avea propriul program, adaptat nevoilor locale.

Liviu Mușat a mulțumit Comisiei Europene pentru modul în care a susținut această descentralizare a programului, Parlamentului României, care a fost preocupat în a adapta pachetele legislative, Guvernului României, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene pentru faptul că a fost în permanență un partizan al acestei descentralizării, Consiliului pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia. Nu în ultimul rând, directorul Liviu Mușat a mulțumit celor de față pentru implicare și pentru sprijinul acordat procesului de descentralizare.

Au mai rostit alocuțiuni, la secțiunea mesaje de deschidere, primarul municipiului Călărași – Marius Dulce, președintele Consiliului Județean Călărași – Vasile Iliuță și președintele Consiliului Regional de Dezvoltare Sud Muntenia – Adrian Gâdea, șeful CJ Teleorman.

La luările de cuvânt tematice, au vorbit Elena Teodora Preoteasa – consilier de stat, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene – Ioan Boloș, care nu a putut fi prezent fizic la această reuniune, dar a transmis un mesaj video în care a susținut ideea de descentralizare a programelor de finanțare. Din partea Comisiei Europene, a fost prezentă la Călărași Sofia Alves – director în cadrul Directoratul Regional „Regio”, Ionel Sorin Vasile – directorul adjunct al Serviciul de Telecomunicații Speciale, care va gestiona unul dintre cele mai mari proiecte ale regiunii. Au mai vorbit: deputata PSD de Argeș Simona Bucura Oprescu – președinta Comisiei de Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului din cadrul Parlamentului României, Roxana Mânzatu – secretar de stat la Cancelaria primului ministru, Carmen Moraru – secretar de stat în cadrul Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Lucian Dan Vlădescu – președintele Autorității de Audit. Totodată, a transmis un mesaj video europarlamentarul Victor Negrescu.

Directorul Agenției Sud Muntenia, Liviu Mușat, a citit declarația de colaborare semnată de toate instituțiile implicate în buna derulare a programului de finanțare lansat astăzi, după care a urmat semnarea acestui document-angajament față de comunitățile locale din regiunea de dezvoltare.

Prezent la evenimentul de la Călărași a fost și președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița – Valentin Calcan, care a invocat, în cuvântul său, necesitatea aplecării celor care gestionează fondurile europene și asupra mediului de afaceri, până la urmă motorul economiei naționale, elementul din care își extrage seva, prin taxe și impozite, statul român, implicit autoritățile publice locale și județene. Valentin Calcan a adresat către factorii implicați în gestionarea fondurilor europene rugămintea de a încerca să sprijine mai mult activitățile de business. A insistat președintele Camerei de Comerț Dâmbovița pe o mai mare atenție la cei cărora le sunt acordați banii europeni, dacă fondurile sunt folosite așa cum trebuie.

Dumitru Grecu patronul Complexului turistic „Valea cu Pești” de pe Transfăgărășan, incitat de replica poate nepotrivită a unei deputate, cum că și „mediul de afaceri mai face câte ceva”, a venit la microfon și le-a spus celor de față, cu o oarecare supărare în glas, că mediul privat susține tot ceea ce înseamnă acest stat, respectiv Guvern și administrație publică. Dumitru Grecu și-a arătat totuși mulțumirea că există în acest nou program o alocare financiară importantă pentru mediul privat. Le-a sugerat celor implicați în gestionarea fondurilor europene să își îndrepte atenția către sectorul privat, care creează locuri de muncă și atrage oamenii, să nu mai plece din țară în căutarea unei slujbe.

Primarul municipiului Târgoviște, Cristian Daniel Stan, a mărturisit că dezvoltarea comunităților locale nu poate fi imaginată fără absorbția de fonduri europene.

„În Târgoviște, cu fonduri europene, am reușit să modernizăm jumătate din oraș. Străzi, trotuare, spații verzi, iluminat public, instalații de aspersie. Avem un complex de natație modern. Am finalizat deja lucrările la două școli, la un parc, lucrăm la cea de-a treia școală gimnazială. Construim un depou, trei autogări, am reabilitat culoarele pentru transportul public, am reabilitat blocuri de locuințe pe programul de eficientă energetică. Așa că nu văd cum o comunitate locală ar putea să se dezvolte în absența fondurilor europene. Ceea ce se întâmplă aici este deosebit de important. Este și o mare asumare a responsabilității pe ceea ce înseamnă coborârea competenței de gestionare a acestui program. Trebuie să lucrăm împreună, pentru că interesul este unul comun”, a precizat Cristian Daniel Stan.

Primarul orașului Răcari, județul Dâmbovița, Marius Caravețeanu, a insistat pe ideea priorității la programele de dezvoltare pe fonduri europene a unităților administrativ-teritoriale, care trebuie să pună la punct infrastructura locală și alte tipuri de obiective ce țin de civilizația și confortul cetățeanului. Marius Caravețeanu a spus că nu este împotriva mediului de afaceri, cum s-ar putea înțelege. Provine din acea zonă. Susține acest sector și așteaptă în orașul pe care îl conduce agenți economici care să dezvolte afaceri.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a spus, în cadrul conferinței de presă, că lansarea Programului Operațional Regional 2021-2027 reprezintă un eveniment deosebit pentru întreaga regiune de dezvoltare. A mai arătat Corneliu Ștefan că participarea reprezentanților Comisiei Europene la aceast eveniment reprezintă o garanție pentru Regiunea Sud-Muntenia, pentru toate comunitățile locale, că acest program pleacă cu dreptul, cu forță și cu încredere. Președintele Consiliului Județean Dâmbovița a mulțumit reprezentanților Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, care au fost tot timpul aproape și fără de care nu puteau fi duse la îndeplinire proiectele implementate.

„Programul Operațional Regional este binevenit. Am spus de nenumărate ori în județ, în Dâmbovița, chiar dacă titulatura programului este 2021-2027, iar noi mai avem o lună și vom trece în 2023, cred că nu este târziu pentru a implementa proiectele pe care le-am gândit împreună cu primarii, cu mediul de afaceri, foarte important pentru noi și nu trebuie să subestimăm importanța acestui sector. Județul Dâmbovița este pregătit pentru a deschide cât mai repede aceste axe de finanțare, pentru a putea depune proiecte de dezvoltare a județului nostru, a Regiunii Sud-Muntenia. În final, mulțumesc directorului Agenției de Dezvoltare Sud Muntenia, Liviu Mușat, întregului colectiv al acestei instituții, pentru că au dat dovadă încă o dată de aplecare asupra dezvoltării comunităților locale, pentru că au făcut echipă cu noi, cei din această regiune de dezvoltare”, a precizat președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan.

De precizat că, în perioada următoare, se vor organiza dezbateri în toate județele Regiunii de Dezvoltare Sud Muntenia. Directorul Liviu Mușat și echipa pe care o coordonează și-au propus să lanseze primele ghiduri de finanțare până la sfârșitul anului.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

ACTUALITATE

PERPLEX. Minunile sistemului! General, pensionat la 49 de ani fiindcă a călcat pe bec!

Publicat

pe

Nu îmi vine să plâng, deși aș putea, fiindcă trăim în țara tuturor posibilităților. Discriminarea socio-profesională este în floare în România. Țara pare împărțită în două: proști și deștepți. Muritorii de rând, pentru care se aplică legea la conservă, și protejații sistemului – bugetarii de lux. Cei care sunt considerați pavăza țării. Buricul. Beneficiarii facilităților fără număr și fără remușcare.

Am aflat, cu profundă și amețitoare stupoare, că adjunctul șefului Inspectoratului General pentru Situații de Urgență s-a pensionat. La 49 de ani. Vârsta la care românul de rând se uită înainte cu mâna la frunte, oftează și vede că, până îi vine vremea să încaseze amărâta de pensie, care nu ajunge nici la pantoful unei indemnizații de bugetar de lux, mai are de tras cel puțin 16 ani! Asta dacă Dumnezeu îl ține sănătos.

Mai este ceva demn de reținut. Șeful de la IGSU a ieșit din sistem general. La 49 de ani! Doamne, cât de ușor se adună gradele într-un stat în care democrația începe să aibă miros de apă de ploaie. Ce să îi dorim tânărului pensionar general? Să fie sănătos, să-și poată cheltui pensia de peste 15 mii de lei lunar cu folos. Și încă ceva! Să își găsească un post călduț printr-un minister, ceva, să nu își irosească tinerețea plimbând cățelul prin parc sau jucând șah cu bătrânii în Cișmigiu. Poate se înființează și o asociație a pensionarilor tineri. Până la urmă ei sunt fruncea! Noi, restul, iarba pe care calcă specialii cu pantofii Versace.

PS – Poate ar mai fi stat omul în funcție un an-doi, dar a făcut-o și dumnealui de oaie! Deh! General! Și-a pus șoferul să își asume un accident.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Dâmbovița: Crește tariful pentru apă și canalizare începând cu 1 ianuarie 2023

Publicat

pe

de

Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița SA anunță că, începând cu data de 01.01.2023, tarifele pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare se vor majora în conformitate cu strategia de tarifare aprobată prin Hotărârea nr.380/18.11.2021 a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Apa Dâmbovița”, respectiv 5% – tarif apă și 12% – tarif canalizare, la care se adaugă inflația cumulată pe ultimul an, cât și în termeni reali.

BIROUL DE PRESĂ AL COMPANIEI DE APĂ TÂRGOVIȘTE DÂMBOVIȚA

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats