Connect with us

ACTUALITATE

Program nou, în casă nouă! ADR Sud Muntenia a inaugurat sediul B și a lansat Programul Regional 2021-2027

Publicat

pe

La Călărași, s-au consumat, astăzi – 24 noiembrie 2022, două evenimente de excepție. Sub titulatura „Program nou, în casă nouă”, la sediul Agenției de Dezvoltare Sud-Muntenia, a fost inaugurat corpul B al instituției și, totodată, a fost lansat Programul Regional Sud-Muntenia 2021- 2027.

De precizat că imobilul cu o alură modernă, în care își vor desfășura activitatea cei aproximativ 150 de angajați implicați în procesele de consultanță, avizare și alte tipuri de activități care țin de derularea proiectelor cu fonduri europene, a fost finanțat prin Programul Phare 2006 CES – Componenta „Sprijinirea ADR-urilor pentru reabilitarea, construcția sau achiziția de sedii”. Clădirea se află pe strada General Pantazi, numărul 7A, lângă Combinatul Siderurgic Călărași.

Amfitrionul manifestării a fost directorul general al ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat. După tăierea panglicii inaugurale de către conducerea Agenției, reprezentanți ai Guvernului și ai administrațiilor publice din regiune printre care și președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, invitații au mers în sala mare de ședință, unde s-a consumat conferința de lansare a Programului Regional Sud-Muntenia 2021-2027, primul din România aprobat de către Comisia Europeană.

Cuvântul de deschidere a aparținut, evident, directorului Liviu Mușat, care a mulțumit tuturor celor prezenți la acest eveniment important pentru întreaga regiune de dezvoltare. A spus Liviu Gabriel Mușat că este momentul în care se pornesc motoarele în vederea accesării celor 1,57 miliarde de euro pe care Regiunea Sud-Muntenia îi va avea la dispoziție prin Programul Operațional Regional (POR) 2021-2027. Și, după cum a continuat directorul ADR Sud-Muntenia în discursul său, acest program de finanțare nu este pornit oricum, ci într-un mod descentralizat. Fiecare regiune va avea propriul program, adaptat nevoilor locale.

Liviu Mușat a mulțumit Comisiei Europene pentru modul în care a susținut această descentralizare a programului, Parlamentului României, care a fost preocupat în a adapta pachetele legislative, Guvernului României, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene pentru faptul că a fost în permanență un partizan al acestei descentralizării, Consiliului pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia. Nu în ultimul rând, directorul Liviu Mușat a mulțumit celor de față pentru implicare și pentru sprijinul acordat procesului de descentralizare.

Au mai rostit alocuțiuni, la secțiunea mesaje de deschidere, primarul municipiului Călărași – Marius Dulce, președintele Consiliului Județean Călărași – Vasile Iliuță și președintele Consiliului Regional de Dezvoltare Sud Muntenia – Adrian Gâdea, șeful CJ Teleorman.

La luările de cuvânt tematice, au vorbit Elena Teodora Preoteasa – consilier de stat, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene – Ioan Boloș, care nu a putut fi prezent fizic la această reuniune, dar a transmis un mesaj video în care a susținut ideea de descentralizare a programelor de finanțare. Din partea Comisiei Europene, a fost prezentă la Călărași Sofia Alves – director în cadrul Directoratul Regional „Regio”, Ionel Sorin Vasile – directorul adjunct al Serviciul de Telecomunicații Speciale, care va gestiona unul dintre cele mai mari proiecte ale regiunii. Au mai vorbit: deputata PSD de Argeș Simona Bucura Oprescu – președinta Comisiei de Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului din cadrul Parlamentului României, Roxana Mânzatu – secretar de stat la Cancelaria primului ministru, Carmen Moraru – secretar de stat în cadrul Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Lucian Dan Vlădescu – președintele Autorității de Audit. Totodată, a transmis un mesaj video europarlamentarul Victor Negrescu.

Directorul Agenției Sud Muntenia, Liviu Mușat, a citit declarația de colaborare semnată de toate instituțiile implicate în buna derulare a programului de finanțare lansat astăzi, după care a urmat semnarea acestui document-angajament față de comunitățile locale din regiunea de dezvoltare.

Prezent la evenimentul de la Călărași a fost și președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița – Valentin Calcan, care a invocat, în cuvântul său, necesitatea aplecării celor care gestionează fondurile europene și asupra mediului de afaceri, până la urmă motorul economiei naționale, elementul din care își extrage seva, prin taxe și impozite, statul român, implicit autoritățile publice locale și județene. Valentin Calcan a adresat către factorii implicați în gestionarea fondurilor europene rugămintea de a încerca să sprijine mai mult activitățile de business. A insistat președintele Camerei de Comerț Dâmbovița pe o mai mare atenție la cei cărora le sunt acordați banii europeni, dacă fondurile sunt folosite așa cum trebuie.

Dumitru Grecu patronul Complexului turistic „Valea cu Pești” de pe Transfăgărășan, incitat de replica poate nepotrivită a unei deputate, cum că și „mediul de afaceri mai face câte ceva”, a venit la microfon și le-a spus celor de față, cu o oarecare supărare în glas, că mediul privat susține tot ceea ce înseamnă acest stat, respectiv Guvern și administrație publică. Dumitru Grecu și-a arătat totuși mulțumirea că există în acest nou program o alocare financiară importantă pentru mediul privat. Le-a sugerat celor implicați în gestionarea fondurilor europene să își îndrepte atenția către sectorul privat, care creează locuri de muncă și atrage oamenii, să nu mai plece din țară în căutarea unei slujbe.

Primarul municipiului Târgoviște, Cristian Daniel Stan, a mărturisit că dezvoltarea comunităților locale nu poate fi imaginată fără absorbția de fonduri europene.

„În Târgoviște, cu fonduri europene, am reușit să modernizăm jumătate din oraș. Străzi, trotuare, spații verzi, iluminat public, instalații de aspersie. Avem un complex de natație modern. Am finalizat deja lucrările la două școli, la un parc, lucrăm la cea de-a treia școală gimnazială. Construim un depou, trei autogări, am reabilitat culoarele pentru transportul public, am reabilitat blocuri de locuințe pe programul de eficientă energetică. Așa că nu văd cum o comunitate locală ar putea să se dezvolte în absența fondurilor europene. Ceea ce se întâmplă aici este deosebit de important. Este și o mare asumare a responsabilității pe ceea ce înseamnă coborârea competenței de gestionare a acestui program. Trebuie să lucrăm împreună, pentru că interesul este unul comun”, a precizat Cristian Daniel Stan.

Primarul orașului Răcari, județul Dâmbovița, Marius Caravețeanu, a insistat pe ideea priorității la programele de dezvoltare pe fonduri europene a unităților administrativ-teritoriale, care trebuie să pună la punct infrastructura locală și alte tipuri de obiective ce țin de civilizația și confortul cetățeanului. Marius Caravețeanu a spus că nu este împotriva mediului de afaceri, cum s-ar putea înțelege. Provine din acea zonă. Susține acest sector și așteaptă în orașul pe care îl conduce agenți economici care să dezvolte afaceri.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a spus, în cadrul conferinței de presă, că lansarea Programului Operațional Regional 2021-2027 reprezintă un eveniment deosebit pentru întreaga regiune de dezvoltare. A mai arătat Corneliu Ștefan că participarea reprezentanților Comisiei Europene la aceast eveniment reprezintă o garanție pentru Regiunea Sud-Muntenia, pentru toate comunitățile locale, că acest program pleacă cu dreptul, cu forță și cu încredere. Președintele Consiliului Județean Dâmbovița a mulțumit reprezentanților Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, care au fost tot timpul aproape și fără de care nu puteau fi duse la îndeplinire proiectele implementate.

„Programul Operațional Regional este binevenit. Am spus de nenumărate ori în județ, în Dâmbovița, chiar dacă titulatura programului este 2021-2027, iar noi mai avem o lună și vom trece în 2023, cred că nu este târziu pentru a implementa proiectele pe care le-am gândit împreună cu primarii, cu mediul de afaceri, foarte important pentru noi și nu trebuie să subestimăm importanța acestui sector. Județul Dâmbovița este pregătit pentru a deschide cât mai repede aceste axe de finanțare, pentru a putea depune proiecte de dezvoltare a județului nostru, a Regiunii Sud-Muntenia. În final, mulțumesc directorului Agenției de Dezvoltare Sud Muntenia, Liviu Mușat, întregului colectiv al acestei instituții, pentru că au dat dovadă încă o dată de aplecare asupra dezvoltării comunităților locale, pentru că au făcut echipă cu noi, cei din această regiune de dezvoltare”, a precizat președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan.

De precizat că, în perioada următoare, se vor organiza dezbateri în toate județele Regiunii de Dezvoltare Sud Muntenia. Directorul Liviu Mușat și echipa pe care o coordonează și-au propus să lanseze primele ghiduri de finanțare până la sfârșitul anului.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Noile legi ale Educației, dezbătute la Târgoviște

Publicat

pe

PSD Dâmbovița a organizat, ieri, o dezbatere având ca temă reforma în educație. La această întâlnire prezidată de președintele Organizației, Corneliu Ștefan, au fost lansate propuneri care vor duce la îmbunătățirea legilor din domeniul educațional.

Liderul PSD Dâmbovița și președintele Consiliului Județean a remarcat, cu tristețe, pasivitatea și lipsa de reacție a reprezentanților celorlalte partide politice față de importanța consultărilor pe marginea acestor legi indispensabile pentru prezentul și viitorul tinerei generații.

„Este impardonabil să nu stai de vorbă și să nu le cereri părerea celor care vor fi afectați direct de efectele schimbărilor din educație”, a declarat Corneliu Ștefan.

A mai spus președintele PSD că, de aici, din Dâmbovița, au fost enunțate mai multe propuneri și obiecții cu privire la Legile Educației, care se vor regăsi în amendamentele pe care PSD Dâmbovița, alături de celelalte filiale județene, le va susține în plenul Parlamentului.

„Ținute prin sertarele ministerului de resort, legile educației au fost ascunse de privirile tuturor, inclusiv ale cadrelor didactice, asociațiilor de părinți, sindicaliștilor din învățământ și, nu în ultimul rând, ascunse de elevi și asociațiile care le reprezintă interesele.

Având în vedere importanța acestor reglementări, PSD a reclamat în ultima perioadă această situație inacceptabilă, dar, în același timp, a lansat dezbateri publice regionale la care au participat și participă toți cei interesați de viitorul a milioanelor de copii din România”, a mai adăugat liderul social-democraților dâmbovițeni.

La dezbateri au participat: președintele Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților – Natalia Elena Intotero, deputații Carmen Holban, Rodica Paraschiv, Ioan Vulpescu și Bogdan Aurel Toader, secretarului de stat în Ministerul Educației Antoaneta Bolchiș, vicepreședintelui Consiliului Județean Dâmbovița – Luciana Cristea, primarului municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan, prefectului județului Dâmbovița – Claudia Gilia, liderii de sindicat Nicolae Dragodănescu și Marius Popescu, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița, reprezentanții inspectoratelor școlare din Argeș, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Ialomița, Călărași, Brașov, ai Universității „Valahia” din Târgoviște, ai Arhiepiscopiei Târgoviștei, ai Asociației Părinților și ai Ligii Studenților, directori și cadre didactice din instituțiile de învățământ din Dâmbovița și din județele vecine.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Doliu la Spitalul Județean din Târgoviște. S-a stins din viață dr. neurolog Mariana Mocanu. Dumnezeu să o odihnească în pace!

Publicat

pe

de

O veste tristă a îndoliat, în această după-amiază, comunitatea medicală din județul Dâmbovița. Dr. neurolog Mariana Mocanu s-a înălțat la ceruri.

„Un om deosebit, corect până la limită, modest, dar mai ales un doctor cum rar poți întâlni. De o puritate și o cinste extremă, doctorița noastră Mariana Mocanu a plecat după o viață plină de sacrificii în slujba oamenilor. A plecat lăsând în urmă o mare de lacrimi și un munte de regrete. Drum lin spre lumină!”, este mesajul pe care l-a postat pe Facebook dr. Ștefan Grapă – fostul șef al Secției Neurologie de la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats