Connect with us

Dâmboviţa

S-a făcut dreptate celor 420 de eroi căzuți pentru țară la Finta!

Publicat

pe

Zilele trecute, la Finta, departe de sat, în inima câmpului, în sfârșit, s-a făcut dreptate celor peste 420 de soldați români care au căzut pentru neam și țară în bătălia dusă cu Armata Austro-Ungară în Primul Război Mondial.

Aproape 30 de ani, Monumentul Eroilor și cimitirul din care, în timp, au dispărut până și crucile, au fost ale nimănui. Nu a existat nicio preocupare din partea autorităților locale, a altor reprezentanți de la vârful puterii de a repune în valoare acest loc cu o puternică încărcătură istorică. Un spațiu unde sângele soldaților români s-a amestecat cu glia.

A trebuit să apară doi cutezători, Cristin Petre și Cornel Mărculescu, doi istorici, doi șlefuitori ai trecutului neamului românesc. Nu am intenția de a descrie aici întregul lor efort de a desțeleni istoria, de a aduce în prim-plan, pentru generațiile viitoare, perimetrul sfânt de la Gheboaia, care au fost etapele deosebit de dificile prin care au scos la lumină, din uitare și ignoranță, acest colț de istorie adevărată. Este bine că s-a întâmplat, chiar și după atâția amar de ani! Probabil Dumnezeu îi programase pe cei predestinați să facă acest lucru și nu a luat în calcul deloc autoritățile de orice fel. Am făcut o ironie acum…

Am ajuns prima dată la Gheboaia, la cimitirul din mijlocul câmpul, prin 1998. Primisem la redacție o sesizare din partea unui cetățean, care se plângea de faptul că reprezentanții statului au lăsat în uitare acest loc îmbibat în sânge, durere și speranță. Ne-a spus atunci că, înainte de 1989, monumentul și cimitirul erau îngrijite, că acolo veneau elevii de la școlile din comună, se organizau diferite evenimente. Apoi, s-a uitat. Locul a fost înăbușit de vegetație. Pe drumul spre acea zonă, abia mai răzbăteau căruțele și tractoarele celor care își primiseră înapoi pământurile. Când am ajuns acolo, cu un autobuz care ne-a lăsat la marginea drumului, nu prea ne-am încumetat să intrăm pe câmp. Te duceai în noroi până la genunchi. Dar, nu ne-am lăsat. Am răzbit până la urmă la monument. Într-adevăr, imaginile erau dezolante. Crucile erau încă în picioare, ascunse pe după mărăcinișuri. Respectau încă simetria. Am tras un semnal de alarmă despre nepăsare, despre nevoia de implicare a celor abilitați pentru salvarea acestei insulițe a istoriei neamului nostru, pierdută pe o mare de uitare. Nu s-a întâmplat nimic. Până acum, când au apărut cei doi salvatori, profesorii Cornel Mărculescu și Cristin Petre. Au bătut curajos la uși s-au înhămat la treabă și au pornit să curețe zona și să restaureze monumentul închinat celor 420 de ostași căzuți pentru patrie în zilele de 22 și 23 noiembrie 1916.

Și iată că, exact în aceeași perioadă, după un an de la explorarea zonei și asumarea proiectului de reabilitare a istoriei, monumentul, restaurat de specialistul în asemenea lucrări Titus Canache, și perimetrul de 3.000 de metri din jur au fost resfințite, redate lumii, prinse cu adevărat în giuvaerul istoriei noastre glorioase.

Pe 23 noiembrie 2022, în prezența reprezentanților Arhiepiscopiei Târgoviștei, ai Primăriei Finta, ai Consiliului Județean Dâmbovița, ai Prefecturii și ai Garnizoanei Târgoviște, a avut loc slujba de resfințire a monumentului de la Gheboaia. S-a făcut dreptate!

„Ce a stat la baza dorinței noastre de a restaura acest monument, de a-l reda comunității a fost datoria pe care o avem față de înaintașii noștri. Tot ce avem noi acum se datorează lor. Aș vrea ca această zi să nu rămână singura. Să mai veniți aici. Să vă mai aduceți aminte de ei, de eroii noștri”, a spus Cristin Petre.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Peste 1400 de femei din Dâmbovița au fost testate gratuit pentru prevenirea cancerului de col uterin. Proiectul continuă!

Publicat

pe

Instituția Prefectului Județul Dâmbovița este partener în proiectul ”Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT”, alături de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu – Rusescu”, Asociația ”Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen, Fundația ”Renașterea pentru educație, sănătate și cultură” și Asociația Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN.

În acest context, astăzi – 2 februarie 2023, a fost organizat la Târgoviște, la Universitatea Valahia, un eveniment de lansare a acestui amplu demers pentru îmbunătățirea prevenției cancerului de col uterin în Regiunea Sud Muntenia.

„Toți cei care suntem implicați în acest proiect avem un crez, și anume, că nimic nu este mai important decât viața însăși.

Ceea ce ne-am propus să facem prin acest proiect este cu adevărat un pas spre a salva vieți, a aduce zâmbete pe fețele a mii de familii și a generaliza un comportament sănătos în societate, și anume, prevenția.

Proiectul a pornit de la o realitate statistică foarte tristă pentru țara noastră: suntem pe primele locuri la mortalitate din cauza cancerului de col uterin și pe ultimele locuri la prevenție. Nu este de mirare! Așa a fost construit sistemul nostru sanitar și modelul cultural-educațional. Am fost mai degrabă încurajați să tratăm, nu să prevenim”, a spus prefectul județului Dâmbovița – Claudia Gilia.

Potrivit specialiștilor, România este pe primele locuri la incidența acestei boli din următoarele cauze:
– Lipsa controlului;
– Lipsa vaccinului;
– Teama de un diagnostic nefast;
– Puțini medici / cabinete, puține informații;
– Multe persoane neasigurate sau care fac parte din categorii vulnerabile.

Rezultatele de până acum ale proiectului „Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT” în județul Dâmbovița:

6350 – femei informate
1402 – femei testate
– Găești – 132
– Moreni -136
– Gura – Ocniței -124
– Ludești -70
– Potlogi – 68
– Răzvad -80
– Poiana -52
– Produlești -57
– Morteni- 80
– Comișani -68
– Moroeni -89
– Nucet -54
– Valea-Mare -93
– Vișina -85
– Cobia -47

De reținut faptul că programele de screening scad riscul de cancer cu 30 până la 50%, sau chiar cu 80% dacă există o regularitate, iar un cancer descoperit în fază incipientă poate fi tratat cu o rată de succes de aproape 100%.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Bugetul CJ Dâmboviţa pentru 2023 asigură continuarea proiectelor în implementare

Publicat

pe

Aleșii județeni au fost convocați astăzi, 2 februarie 2023, în ședință extraordinară a CJ Dâmbovița. Pe ordinea de zi, opt proiecte de hotărâre, toate de importanță deosebită pentru buna funcționare a unor instituții subordonate, din domeniul medical, cultural, educațional și sportiv.

În afară de aprobarea unor alocări financiare necesare Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște, de aprobarea Programului minimal de activități artistice al Centrului Județean de Cultură, de aprobarea organigramei, a statului de funcții și a regulamentului Bibliotecii Județene „Ion Heliade Rădulescu”, spre aprobarea consilierilor s-a mai aflat și Proiectul de Hotărâre privind aprobarea bugetului propriu al Consiliului Județean Dâmbovița.

După cum am văzut de fiecare dată, președintele Corneliu Ștefan și aparatul tehnic de specialitate din subordine au venit în fața aleșilor cu documentații foarte bine elaborate și argumentate, astfel încât să fie eliminate din start discuțiile sterile, politicianiste, conceptul de a face opoziție de dragul opoziției.

Toate proiectele expuse au ca rațiune buna funcționare a activității administrative, implementarea și ducerea la bun sfârșit a proiectelor utile dezvoltării comunitățile locale, prin realizarea unor obiective de infrastructură indispensabile asigurării confortului și civilizației în spirit european.

Proiectul de Hotărâre privind aprobarea bugetului propriu al Consiliului Județean a fost prezentat de directorul economic al instituției, Carmen Igescu. Șefa acestui compartiment a spus că s-a ținut cont de specificul și nevoile fiecărei entități subordonate în parte.

Președintele Corneliu Ștefan a ținut să mulțumească tuturor consilierilor județeni pentru votul în unanimitate acordat proiectului privind bugetul propriu al CJD. De asemenea, le-a mulțumit și colegilor din aparatul propriu, pentru munca depusă în vederea găsirii resurselor financiare pentru continuarea proiectelor din județ.

„Vom duce la capăt obiectivele începute la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște. Vorbim de investițiile pe care le realizăm la drumurile județene și de cofinanțările pe care le avem la proiectele mari pe Programul Național „Anghel Saligny”, la proiectele europene derulate la nivelul Consiliului Județean Dâmbovița. Am asigurat toate sumele necesare pentru a continua Programul Județean de Dezvoltare Locală (PJDL), un program de succes pentru toate comunitățile locale. Avem sumele necesare pentru a deschide și anul acesta etapa a treia a Programului Județean de Dezvoltare Locală”, a precizat Corneliu Ștefan.

Președintele CJ Dâmbovița a mai spus că, deși bugetul propriu al Consiliului Județean este mai mic cu 20% decât în 2022, s-au alocat pentru dezvoltare 60% și doar 40% pentru funcționarea unității administrative județene.

„Eu cred că este un buget foarte bun pentru dezvoltarea județului Dâmbovița. Este un buget echilibrat, pentru tot ceea ce am gândit a se realiza la nivelul județului nostru și, ce este mai important, vorbim de un buget care asigură continuitatea proiectelor pe care le avem în implementare în județul Dâmbovița”, a precizat președintele Corneliu Ștefan.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats