Dâmboviţa
S-a făcut dreptate celor 420 de eroi căzuți pentru țară la Finta!
Zilele trecute, la Finta, departe de sat, în inima câmpului, în sfârșit, s-a făcut dreptate celor peste 420 de soldați români care au căzut pentru neam și țară în bătălia dusă cu Armata Austro-Ungară în Primul Război Mondial.
Aproape 30 de ani, Monumentul Eroilor și cimitirul din care, în timp, au dispărut până și crucile, au fost ale nimănui. Nu a existat nicio preocupare din partea autorităților locale, a altor reprezentanți de la vârful puterii de a repune în valoare acest loc cu o puternică încărcătură istorică. Un spațiu unde sângele soldaților români s-a amestecat cu glia.
A trebuit să apară doi cutezători, Cristin Petre și Cornel Mărculescu, doi istorici, doi șlefuitori ai trecutului neamului românesc. Nu am intenția de a descrie aici întregul lor efort de a desțeleni istoria, de a aduce în prim-plan, pentru generațiile viitoare, perimetrul sfânt de la Gheboaia, care au fost etapele deosebit de dificile prin care au scos la lumină, din uitare și ignoranță, acest colț de istorie adevărată. Este bine că s-a întâmplat, chiar și după atâția amar de ani! Probabil Dumnezeu îi programase pe cei predestinați să facă acest lucru și nu a luat în calcul deloc autoritățile de orice fel. Am făcut o ironie acum…
Am ajuns prima dată la Gheboaia, la cimitirul din mijlocul câmpul, prin 1998. Primisem la redacție o sesizare din partea unui cetățean, care se plângea de faptul că reprezentanții statului au lăsat în uitare acest loc îmbibat în sânge, durere și speranță. Ne-a spus atunci că, înainte de 1989, monumentul și cimitirul erau îngrijite, că acolo veneau elevii de la școlile din comună, se organizau diferite evenimente. Apoi, s-a uitat. Locul a fost înăbușit de vegetație. Pe drumul spre acea zonă, abia mai răzbăteau căruțele și tractoarele celor care își primiseră înapoi pământurile. Când am ajuns acolo, cu un autobuz care ne-a lăsat la marginea drumului, nu prea ne-am încumetat să intrăm pe câmp. Te duceai în noroi până la genunchi. Dar, nu ne-am lăsat. Am răzbit până la urmă la monument. Într-adevăr, imaginile erau dezolante. Crucile erau încă în picioare, ascunse pe după mărăcinișuri. Respectau încă simetria. Am tras un semnal de alarmă despre nepăsare, despre nevoia de implicare a celor abilitați pentru salvarea acestei insulițe a istoriei neamului nostru, pierdută pe o mare de uitare. Nu s-a întâmplat nimic. Până acum, când au apărut cei doi salvatori, profesorii Cornel Mărculescu și Cristin Petre. Au bătut curajos la uși s-au înhămat la treabă și au pornit să curețe zona și să restaureze monumentul închinat celor 420 de ostași căzuți pentru patrie în zilele de 22 și 23 noiembrie 1916.
Și iată că, exact în aceeași perioadă, după un an de la explorarea zonei și asumarea proiectului de reabilitare a istoriei, monumentul, restaurat de specialistul în asemenea lucrări Titus Canache, și perimetrul de 3.000 de metri din jur au fost resfințite, redate lumii, prinse cu adevărat în giuvaerul istoriei noastre glorioase.
Pe 23 noiembrie 2022, în prezența reprezentanților Arhiepiscopiei Târgoviștei, ai Primăriei Finta, ai Consiliului Județean Dâmbovița, ai Prefecturii și ai Garnizoanei Târgoviște, a avut loc slujba de resfințire a monumentului de la Gheboaia. S-a făcut dreptate!
„Ce a stat la baza dorinței noastre de a restaura acest monument, de a-l reda comunității a fost datoria pe care o avem față de înaintașii noștri. Tot ce avem noi acum se datorează lor. Aș vrea ca această zi să nu rămână singura. Să mai veniți aici. Să vă mai aduceți aminte de ei, de eroii noștri”, a spus Cristin Petre.
ACTUALITATE
Pucioasa: Nu rata proiecția celui mai premiat film românesc al momentului! ENESCU, jupuit de viu
Pe 28 ianuarie 2025, de la ora 17:30, Centrul Cultural European Pucioasa prezintă protecția celui mai premiat film românesc al anului 2024 – „ENESCU, jupuit de viu”, în prezența regizorului Toma Enache, a unora dintre actori și a producătorului, care vor răspunde întrebărilor publicului.
„ENESCU, jupuit de viu” este singurul film românesc selectat în programul oficial al celei de-a 17-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Jaipur, India (17 – 22 ianuarie 2025), în competiția pentru cel mai bun lungmetraj.
În țară, filmul a fost vizionat până acum de peste 25.000 de spectatori, în 54 de premiere de gală. Începând cu 25 ianuarie 2025, la Ateneul Român din București, va debuta seria de proiecții speciale dedicate aniversării a 70 de ani de la plecarea în stele a compozitorului George Enescu. Această serie va continua pe tot parcursul anului 2025, în toată țara și în întreaga lume, aducând un omagiu unuia dintre cei mai mari artiști români.
„Am avut parte de reacții extrem de puternice și sincere din partea spectatorilor, care nu doar că au fost emoționați de povestea de viață a lui Enescu, dar au simțit și nevoia de a discuta despre temele atinse în film. Reacțiile spectatorilor, atât la nivel local, cât și internațional, ne confirmă că am reușit să dăm naștere unei povești care rezonează profund cu experiențele și trăirile oamenilor de pretutindeni. Aceasta este, pentru noi, dovada clară că <ENESCU, jupuit de viu>, nu este doar un film, ci și o invitație la o discuție mai amplă despre pasiune și iubire, dar și despre artă și sacrificiu”, spune regizorul Toma Enache.
„ENESCU, jupuit de viu” a reușit să ajungă la inima unui public divers, provocând nu doar o reacție emoțională, dar și o dorință de a căuta răspunsuri și de a-l înțelege mai bine pe omul și geniul Enescu. Succesul la festivaluri și premiile obținute sunt o recunoaștere a acestui impact.
Premiere și recunoașteri internaționale
De la lansarea sa, filmul a parcurs un traseu impresionant, astfel:
– Premiera mondială la a 17-a ediție a International Sound & Film Music Festival – ISFMF Croația, unde a câștigat trofeul pentru Cea mai bună muzică originală de film semnată de Sebastian Androne Nakanishi.
– Premiera americană la Los Angeles, în cadrul celei de-a 27-a ediții a ARPA International Film Festival, unde regizorul Toma Enache a fost distins cu premiul Outstanding Achievement in Filmmaking ( Realizari Remarcabile in Cinematografie).
– Premiat în Veneția, unde regizorului Toma Enache si lui Stefano Nicolao, cel care a semnat costumele, li s-a decernat „Premio Cultura”, in cadrul evenimentului cultural „Leoni, Gattopardi di Sicilia”, organizat sub patronajul Comisiei de Cultură a Camerei Deputaților din Italia și al Consiliului Internațional al Dansului UNESCO.
– Premiera franceză la Monaco, unde filmul a câștigat Tofeul Angel Film Awards pentru Cel mai bun film.
Premii internaționale
Filmul a fost selectat și a câștigat peste 37 de premii la festivaluri de prestigiu, printre care:
– ARPA International Film Awards (Los Angeles)
– Angel Film Awards (Monaco)
– Festivalul Internațional de Film de la Girona (Spania)
– Festivalul Internațional de Film de la Salerno (Italia)
– Festivalul Internațional de Film – Premiile Afrodita de Aur (Cipru)
– Five Continents International Film Festival (Venezuela)
– Festivalul Rome Prisma Film Awards (Italia)
– Festivalul Internațional de Film de Artă de la Atena (Grecia)
– European Cinematography Awards (Olanda)
– Festivalul de Film de la Florența (Italia)
– Festivalul Internațional de Film BRIDGES, Corinthia Peloponnese (Grecia)
– British Film Awards (Marea Britanie).
ACTUALITATE
Comunitatea din Titu sărbătorește Mica Unire în Parcul Orășenesc
Primăria și Consiliul Local Titu invită comunitatea locală în Parcul Orășenesc, lângă bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, să sărbătorească 166 de ani de la înfăptuirea Micii Uniri (1859). Vineri – 24 ianuarie 2025, de la ora 10:00.
Evenimentul este realizat cu sprijinul următoarele instituții cultural-educative:
– Biblioteca Orășenească Titu
– Casa de Cultură Titu
– Școala Gimnazială „Pictor Nicolae Grigorescu”
– Școala Gimnazială Nr. 2 Titu Târg
– Liceul Tehnologic „Goga Ionescu”
– Liceul Teoretic „Iancu C. Vissarion”.
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Două mașini s-au făcut praf la intrare în Târgoviște, pe Calea București
-
Argeșacum 5 zile
Două case s-au făcut scrum azi-noapte în județul Argeș
-
Dâmboviţaacum 4 zile
Un bărbat din Lăculețe, județul Dâmbovița, își duce traiul într-o troiță în mijlocul pădurii
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Șoferiță băută, implicată într-un accident rutier în Dărmănești
-
Argeșacum 4 zile
Trei răniți într-un accident rutier în Țițești, Argeș. Șoferul vinovat era băut
-
Prahovaacum o zi
Un tânăr motocliclist a decedat într-un accident rutier în Prahova. Alte patru persoane au fost rănite
-
SOCIALacum 2 zile
Bătrân de 90 de ani, găsit decedat într-o casă cuprinsă de foc!
-
ADMINISTRAŢIEacum o săptămână
Primăria Târgoviște subvenționează taxa de habitat. Populația va plăti 35 de lei, nu 62 de lei