Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Canalizare la Sălcioara, un megaproiect care se va întinde pe 60 de kilometri!

Publicat

pe

Suntem la final de 2022, an deosebit de complicat, îmbrăcat într-o mulțime de probleme generate de explozia prețurilor la energie electrică și gaze naturale, de vâltoarea războiului aflat la câteva sute de kilometri de granița noastră și de… Uitasem reminescențele hâde ale unei pandemii care ne-a întors viața cu fundul în sus și care ne-a format anumite automatisme ale izolării și supraviețuirii cu orice preț.

A fost o perioadă dură pentru omul simplu, dar și pentru autoritățile locale. Pentru primarii cărora aceste timpuri neprielnice le-a ținut în amorțire proiectele, le-a destabilizat planurile și perforat bugetele comunităților. Dar se caută soluții de avarie. Se taie dintr-o parte și se pune în alta. Se așteaptă sprijin guvernamental, sesiuni de demarare a proiectelor europene… Cam așa stau lucrurile și la Sălcioara, o comună de câmpie din județul Dâmbovița, acolo unde se simte urma muntelui printr-o umbră de movilă.

L-am găsit pe primarul Valentin Pârvu în birou. Pregătea operativa, așa cum se obișnuiește prin administrațiile publice locale. Este ora la care se trasează sarcini, se stabilesc obiectivele zilei. Cu lista în față. La vedere sunt prioritățile. Și la Sălcioara, după cum ne-a spus Valentin Pârvu, sunt multe. Localitatea, formată din nouă sate, se întinde pe o suprafață mai mare decât un oraș. Sunt peste 10 kilometri de mers de la Cătunu, cel mai îndepărtat sat de centrul comunei. Vă închipuiți, ne mai aruncă un oftat edilul, să vină iarna și să trebuiască să deszăpezești asemenea trasee lungi! Bani pentru combustibili, închirieri de utilaje. Toate astea se întâmplă, vrei nu vrei, cu prețurile la combustibili foarte mari.

Mai tragem un ochi pe geamul biroului să vedem școala. Am văzut-o și cu câteva luni în urmă. Acum, are pus acoperișul. O clădire cu alură modernă, cu multe săli de clasă, spațioase. Lipită de clădire și o sală de sport. Primarul ne observă curiozitatea.

„Sunt un pic supărat în ceea ce privește școala, care va fi o mândrie a noastră. Lucrările înaintează cam greu. Constructorul se pare că are probleme. I-am atras atenția că trebuie să definitivăm lucrările. Am reușit totuși să punem acoperișul acum, înaintea iernii. O să o scoatem la capăt până la urmă „, ne-a spus Valentin Pârvu.

Edilul de la Salcioara poate să își etaleze mai greu realizările. Și asta fiindcă comuna este risipită. Nu este precum localitățile compacte, unde toate obiectivele importante se regăsesc într-un spațiu mai restrâns, ca într-un oraș.

 

„La mine este altfel. Faci o grădiniță modernă la Mircea Vodă, la aproximativ 7-8 kilometri de centrul comunei, un cămin cultural la Ghinești, școală la Bănești, parc de joacă la Cuza Vodă. Cei care vin pe la noi, dar și cetățeanul din comună, uneori, nici nu știe de existența acestora. Dar, mergem înainte. Trebuie să ne facem datoria față de cetățeni, să acționăm continuu pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de civilizație”.

Am dus discuția cu edilul de la Salcioara și spre marile proiecte. Am vorbit despre acestea cu fiecare ocazie, intuind sau așteptând să mai apară ceva. Valentin Pârvu vrea musai să realizeze în toată comuna rețea de canalizare. Un obiectiv care, lângă cel pentru asigurarea apei potabile și modernizarea drumurilor, reprezintă esența civilizației în mediul rural. Proiectul pentru canalizare este unul imens. Vă închipuiți că este vorba de zeci de kilometri de conductă, distanțe mari între așezări. Proiectul pentru această mega investiție este depus pe Programul Național „Anghel Saligny”. Se va merge cu execuția din aproape în aproape. De la stația de epurare, care va fi amplasată într-o zonă de acces, se va continua cu lucrările spre Ghinești, Bănești, Mircea Vodă. Apoi, se va avansa spre celelalte sate. Primarul nu vrea că rețeaua să fie pusă în funcțiune după realizarea întregului obiectiv, ci pe tronsoane. Mai sunt de obținut câteva avize și urmează scoaterea la licitație a execuției. Valentin Pârvu își dorește că lucrările să fie declanșate anul viitor.

„Proiectul pentru realizarea rețelei de canalizare are o valoare extrem de mare. În momentul de față, vorbim despre o investiție de 400 de miliarde de lei vechi, peste 8 milioane de euro. Cu banii ăștia nu execut nici măcar jumătate din rețeaua care se va întinde pe circa 60 de kilometri. Pentru întreaga comună, cheltuielile s-ar ridica la circa 20 de milioane de euro”, ne-a precizat primarul Valentin Pârvu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

S-a dat startul lucrărilor pe mega-proiectul de apă și canalizare din județul Dâmbovița

Publicat

pe

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a demonstrat că drumul de la promisiune la faptă există cu adevărat, nu este doar o teoremă electorală expusă de politicieni și de cei care conduc administrațiile publice locale și județene.

Anul trecut, Corneliu Ștefan ne anunța că, la începutul lui 2023, vor demara lucrările în cadrul celui mai mare proiect de investiții care s-a derulat vreodată în județul Dâmbovița și unul dintre cele mai mari, ca valoare și cuprindere, din România. 450 de milioane de euro au fost alocați, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), pentru înființarea și extinderea rețelelor de apă și de canalizare în județul Dâmbovița. Zeci de localități din județ vor deveni șantiere de unde, la final, va erupe confortul și civilizația de tip european.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița și echipa de implementare din cadrul Companiei de Apă Târgoviște-Dâmbovița au întreprins tot ce le-a stat în putință pentru a demara aceste investiții.

„52 de localități din cele 89 sunt incluse în acest proiect privind rețelele de apă și canal, ceea ce înseamnă reabilitare, modernizare și chiar înființare de rețele noi de canalizare și construirea de stații de epurare. În acest moment, avem 6 contracte semnate și deja se lucrează. Celelalte loturi sunt în faza de proiectare. În perioada următoare, firmele care au câștigat aceste licitații vor prezenta către Compania de Apă proiectele tehnice pentru a da ordin de începere pentru lucrările propriu zise. Și, nu în ultimul rând, în această perioadă, avem 6 loturi în procedura de achiziție publică.

Împreună cu conducerea Companiei de Apă, cu toți membrii care fac parte din ADI Apă și cu primarii din cele 52 de localități, vom sprijini cât se poate aceste proceduri de licitație pentru a le închide cât mai repede și, anul acesta, să putem lucra în toate cele 52 de localități, așa cum ne-am propus și cum am promis dâmbovițenilor”, a precizat Corneliu Ștefan.

Iată că s-a ajuns și la această zi deosebit de importantă în plan investițional pentru întregul județ Dâmbovița. Astăzi – 3 februarie 2023, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, vicepreședinte Antonel Jîjîie, directorul general al Companiei de Apă Târgoviște-Dâmbovița, managerul unității de implementare al acestui mega proiect – Sergiu Neculaescu, directorul Asociației Intercomunitare ADI Apă – Cătălin Olteanu și, bineînțeles, reprezentanții firmelor implicate în proiect și primarii s-au aflat pe teren, acolo unde s-au deschis șantierele pe primul lot al acestei investiții. Din acest prim lot în care au demarat lucrările fac parte orașul Răcari și comunele Contești, Braniștea, Produlești și Lungulețu. Pentru acest prim lot, se vor investi 36 milioane de euro.

 

Incursiunea în teren a pornit de la Răcari. Utilajele firmei constructoare erau deja pe teren, pe o stradă din satul Mavrodin unde se săpaseră primii metri de șanț în care va fi instalate conductele de canalizare.

„Vom desfășura aici ample lucrări privind realizarea rețelelor de apă și canal. Valoarea totală a investiției derulată în Mavrodin, Gherghani și Răcari este de 13,6 milioane de euro”, a subliniat președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

Primarul orașului Răcari, Marius Caravețeanu, a spus că este un moment istoric pentru întreaga localitate.

„Suntem în fața unui mare proiect, un pas pentru normalitatea orașului Răcari. Avem rețelele de apă și canal în cartierele Răcari, Gherghani și Mavrodin. Un proiect gestionat de către Compania de Apă, cu adresabilitate către locuitorii orașului Răcari. Aproape în paralel, în cealaltă aglomerare urbană -Ghimpați, Colacu, Săbiești și Stănești, ne aflăm în organizarea de șantier, iar săptămâna viitoare o să asistăm la un alt moment istoric – prima cupă de canal săpată în acea zonă. Este un proiect finanțat prin Programul Național „Anghel Saligny” .

Directorul general al Companiei de Apă Târgoviște Dâmbovița, Adrian Dumitru, a spus că și pentru firma pe care o conduce odată cu acest mega proiect începe un nou capitol din existența sa. Adrian Dumitru a mulțumit președintelui Corneliu Ștefan pentru permanenta implicare și sprijinul acordat în pornirea motoarelor acestei investiții impresionante, primarului municipiului Târgoviște, Cristian Daniel Stan, și celorlalți edili din județ. A mai promis directorul Companiei de Apă că va fi în permanență lângă constructorii care vor lucra pe șantierele ce se vor deschide în cele 52 de localități dâmbovițene.

De la Răcari s-a ajuns la Contești, la ieșirea din satul Boteni spre Titu, unde utilajele firmei constructoare deja erau în pâine. Valoarea investiției de la Contești, Crângași și Boteni este de 6,3 milioane de euro. Se are în vedere, după cum a precizat președintele Consiliului Județean Dâmbovița, extinderea rețelei de canalizare în cele trei sate enumerate. Lungimea totală a rețelei va fi de 23 km.

„Cu următorul proiect care se realizează pe teritoriul localității privind extinderea rețelei de alimentare cu apă, vom închide tot ceea ce înseamnă rețele de apă și canalizare în localitatea Contești”, a mai adăugat Corneliu Ștefan.

Primarul localității, Marian Alexandru, a vorbit despre proiectele de infrastructură derulate în Contești și despre sprijinul acordat de Consiliul Judeţean Dâmboviţa pentru ducerea la capăt a unor investiții . Edilul de la Contești este convins că execuția rețelei de canalizare se va încheia la termen. A luat ca etalon de calcul concentrarea de forțe de pe șantierul deschis și efectuarea lucrărilor într-un ritm susținut, serios, bine calculat.

De la Contești am ajuns pe un alt șantier deschis al primului lot din mega proiectul județean. La Dâmbovicioara, comuna Braniștea, lângă orașul Titu. La vizita de lucru a participat și deputatul Marian Țachianu, fost primar al localității, cel care a inițiat o multitudine de proiecte de dezvoltare în Braniștea și care a gândit și promovat și proiectul privind realizarea rețelelor de apă și canalizare în comună.

Valoarea investiției de la Braniștea este de 3, 4 milioane de euro. Se va lucra intens pentru înființarea rețelei de canalizare și extinderea celei de apă.

Deputatul Marian Țachianu, care cunoaște în amănunt acest proiect pe care l-a profilat teoretic, a spus că lungimea rețelei de canalizare este de 8,7 km, cu 430 de branșamente la gospodării, iar conducta de apă va măsura 8,6 km cu același număr de branșamente. A mai adăugat fostul primar al localității că fără sprijinul Consiliului Județean acest proiect nu putea porni.

Ultima oprire din acest periplu de lucru pe șantierele primului lot al celui mai mare proiect de infrastructură derulat în Dâmbovița a fost în comuna Produlești. Și aici constructorii erau la datorie. Utilajele „mușcaseră” deja din pământ, iar șanțurile în care vor fi montate conductele rețelei de canalizare erau deja conturate. Investiția de la Produlești se ridică la 6,7 milioane de euro.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Primăria Târgoviște, primul contract semnat pe Programul „Anghel Saligny”

Publicat

pe

Primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, a anunțat că, astăzi – 3 februarie 2023, a semnat, la Ministerul Dezvoltării, primul contract de finanțare pentru oraș, pe Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” pentru oraș.

Proiectul, cu o valoare de aproape 21,54 milioane de lei, include lucrări de reabilitare și modernizare pe bulevardele Independenței și Libertății și pe străzile Calea Domnească, 9 Mai, Virgil Drăghiceanu, Aleea Grivița, Gabriel Popescu, Boerescu Zaharia, inclusiv trotuarele.

„Licitația aferentă contractului de execuție a fost deja realizată, iar durata de implementare nu va depăși 12 luni, din momentul predării amplasamentului către constructor”, a precizat primarul Daniel Cristian Stan.

Mai spune edilul că, în cursul acestei luni, urmează să fie semnat și cel de-al doilea contract de finanțare din cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, pentru străzile Maior Brezișeanu Eugen, Calea Câmpulung, Ana Ipătescu, Locotenent Pârvan Popescu, Mihai Eminescu, Barăției, Ilfovului, Porumbeilor și Costache Olăreanu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats