Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Canalizare la Sălcioara, un megaproiect care se va întinde pe 60 de kilometri!

Publicat

pe

Suntem la final de 2022, an deosebit de complicat, îmbrăcat într-o mulțime de probleme generate de explozia prețurilor la energie electrică și gaze naturale, de vâltoarea războiului aflat la câteva sute de kilometri de granița noastră și de… Uitasem reminescențele hâde ale unei pandemii care ne-a întors viața cu fundul în sus și care ne-a format anumite automatisme ale izolării și supraviețuirii cu orice preț.

A fost o perioadă dură pentru omul simplu, dar și pentru autoritățile locale. Pentru primarii cărora aceste timpuri neprielnice le-a ținut în amorțire proiectele, le-a destabilizat planurile și perforat bugetele comunităților. Dar se caută soluții de avarie. Se taie dintr-o parte și se pune în alta. Se așteaptă sprijin guvernamental, sesiuni de demarare a proiectelor europene… Cam așa stau lucrurile și la Sălcioara, o comună de câmpie din județul Dâmbovița, acolo unde se simte urma muntelui printr-o umbră de movilă.

L-am găsit pe primarul Valentin Pârvu în birou. Pregătea operativa, așa cum se obișnuiește prin administrațiile publice locale. Este ora la care se trasează sarcini, se stabilesc obiectivele zilei. Cu lista în față. La vedere sunt prioritățile. Și la Sălcioara, după cum ne-a spus Valentin Pârvu, sunt multe. Localitatea, formată din nouă sate, se întinde pe o suprafață mai mare decât un oraș. Sunt peste 10 kilometri de mers de la Cătunu, cel mai îndepărtat sat de centrul comunei. Vă închipuiți, ne mai aruncă un oftat edilul, să vină iarna și să trebuiască să deszăpezești asemenea trasee lungi! Bani pentru combustibili, închirieri de utilaje. Toate astea se întâmplă, vrei nu vrei, cu prețurile la combustibili foarte mari.

Mai tragem un ochi pe geamul biroului să vedem școala. Am văzut-o și cu câteva luni în urmă. Acum, are pus acoperișul. O clădire cu alură modernă, cu multe săli de clasă, spațioase. Lipită de clădire și o sală de sport. Primarul ne observă curiozitatea.

„Sunt un pic supărat în ceea ce privește școala, care va fi o mândrie a noastră. Lucrările înaintează cam greu. Constructorul se pare că are probleme. I-am atras atenția că trebuie să definitivăm lucrările. Am reușit totuși să punem acoperișul acum, înaintea iernii. O să o scoatem la capăt până la urmă „, ne-a spus Valentin Pârvu.

Edilul de la Salcioara poate să își etaleze mai greu realizările. Și asta fiindcă comuna este risipită. Nu este precum localitățile compacte, unde toate obiectivele importante se regăsesc într-un spațiu mai restrâns, ca într-un oraș.

 

„La mine este altfel. Faci o grădiniță modernă la Mircea Vodă, la aproximativ 7-8 kilometri de centrul comunei, un cămin cultural la Ghinești, școală la Bănești, parc de joacă la Cuza Vodă. Cei care vin pe la noi, dar și cetățeanul din comună, uneori, nici nu știe de existența acestora. Dar, mergem înainte. Trebuie să ne facem datoria față de cetățeni, să acționăm continuu pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de civilizație”.

Am dus discuția cu edilul de la Salcioara și spre marile proiecte. Am vorbit despre acestea cu fiecare ocazie, intuind sau așteptând să mai apară ceva. Valentin Pârvu vrea musai să realizeze în toată comuna rețea de canalizare. Un obiectiv care, lângă cel pentru asigurarea apei potabile și modernizarea drumurilor, reprezintă esența civilizației în mediul rural. Proiectul pentru canalizare este unul imens. Vă închipuiți că este vorba de zeci de kilometri de conductă, distanțe mari între așezări. Proiectul pentru această mega investiție este depus pe Programul Național „Anghel Saligny”. Se va merge cu execuția din aproape în aproape. De la stația de epurare, care va fi amplasată într-o zonă de acces, se va continua cu lucrările spre Ghinești, Bănești, Mircea Vodă. Apoi, se va avansa spre celelalte sate. Primarul nu vrea că rețeaua să fie pusă în funcțiune după realizarea întregului obiectiv, ci pe tronsoane. Mai sunt de obținut câteva avize și urmează scoaterea la licitație a execuției. Valentin Pârvu își dorește că lucrările să fie declanșate anul viitor.

„Proiectul pentru realizarea rețelei de canalizare are o valoare extrem de mare. În momentul de față, vorbim despre o investiție de 400 de miliarde de lei vechi, peste 8 milioane de euro. Cu banii ăștia nu execut nici măcar jumătate din rețeaua care se va întinde pe circa 60 de kilometri. Pentru întreaga comună, cheltuielile s-ar ridica la circa 20 de milioane de euro”, ne-a precizat primarul Valentin Pârvu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

S-a trecut la asfaltări pe cel mai mare proiect de infrastructură al CJ Dâmbovița

Publicat

pe

Au început lucrările de asfaltare pe drumul județean DJ 712, Târgoviște – Șotânga – Vulcana Pandele – Brănești – Pucioasa, inclus în cel mai mare proiect de modernizare a infrastructurii rutiere implementat de Consiliul Județean Dâmboviţa cu fonduri europene nerambursabile, primul din Regiunea Sud Muntenia.

Până la acest moment, ne informează președintele CJ Dâmbovița – Corneliu Ștefan, au fost configurate accesele la proprietăți, au fost montate borduri și, pe anumite porțiuni, a fost amenajat sistemul de scurgere a apelor.

Valoarea investiției pe acest tronson se ridică la aproximativ 101.000.000 lei. Sunt incluse următoarele lucrări:
– Două straturi de asfalt pe 15,77 km de drum;
– 26.000 mp de trotuare;
– 18 km de șanțuri din beton;
– 1,5 km rigole de acostament;
– 8,7 km rigole carosabile acoperite;
– 2.000 de accese la proprietăți;
– Demolarea și construirea unui pod nou în Șotânga;
– Reabilitarea și modernizarea altor două poduri de pe traseu;
– Amenajarea a 36 de stații de autobuz.

Proiectul include, pe lângă DJ 712 (Pucioasa – Brănești – Vulcana-Pandele – Șotânga – Târgoviște), încă două loturi, respectiv: DJ 720 (Gura Ocniței – Ocnița) – lotul 2 și DJ 720 A (Gura Ocniței – Adânca – Bucșani – Mărcești – Finta – Postârnacu – DN 1A) – Lotul 3. În total – 59,8 km de drumuri județene. Valoarea totală a investiției se ridică la 64,2 milioane de euro.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ADMINISTRAŢIE

Târgoviște: Școala Nr. 10 – „Radu cel Mare” va arăta ca una nou-nouță în luna septembrie

Publicat

pe

Școala Nr. 10 – „Radu cel Mare” din Târgoviște (Micro IV) face obiectul unui proiect de reabilitare, extindere și modernizare care a ajuns la acest moment la un grad de execuție de peste 70%. Fondurile au fost obținute de municipalitate prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Vorbim despre aproximativ 11 milioane de lei.

Dacă se păstrează ritmul de lucru actual, investiția va fi dată în folosință odată cu începerea noului an școlar, în luna septembrie 2024 – a precizat primarul Daniel Cristian Stan, la finalul vizitei de lucru pe care a efecuat-o pe șantier, astăzi – 12 iunie.

„Imobilul va fi termoizolat, va fi schimbată tâmplăria, vor fi schimbate geamurile, vor fi instalate surse alternative de producere a energiei, vor fi schimbate instalațiile electrice, în general, cam tot ceea ce înseamnă lucrări de anvelopare termică și instalații. Vorbim despre o unitate de învățământ care nu a cunoscut niciodată până acum lucrări importante”, a explicat primarul Daniel Cristian Stan.

Pe lângă această investiție prin PNRR, administrația publică locală implementează la această școală și un proiect cu finanțare de la bugetul local, de aproximativ 2,5 milioane de lei, de refacere a bazei sportive și a împrejmuirii.

„Putem spune că întreaga unitate de învățământ va fi schimbată radical. Până la începutul anului școlar, finalizăm proiectul la care lucrăm în acest moment, urmând ca la baza sportivă să se intervină după reluarea procesului de învățământ. Școala Radu cel Mare a fost și dotată, pe un alt proiect, care a vizat dotarea tuturor unităților de învățământ din municipiul Târgoviște”, a declarat edilul municipiului Târgoviște.

Reamintim și faptul că, în acest moment, se lucrează la mai multe instituții de învățământ din municipiul Târgoviște, respectiv: Școală Nr. 9, Grădinița Nr. 2, Grădinița Nr. 11.

„Totodată, este în licitație și partea finală la Școala Tudor Vladimirescu, unde a trebuit să refacem integral proiectul, pentru a înlătura neconformitățile legate de structura de rezistență.

De asemenea, am semnat contractele de execuție la Grădinița Nr. 3, la Grădinița Nr. 14. În plus, avem în licitație proiecte importante precum cel de la Liceul Voievodul Mircea, cu o valoare de 45 de milioane de lei. Totodată, proiectul de la Colegiul Economic Ion Ghica, de peste 30 milioane de lei.

Avem în pregătire proiecte la Școala Vasile Cârlova, cu ambele locații, la Școala Ioan Alexandru Brătescu Voinești. Căutăm soluții de finanțare pentru Grădinița Nr. 1.

Din punctul meu de vedere, în următorii 2-3 ani, ar trebui să rezolvăm această problemă la nivelul tuturor școlilor, grădinițelor, creșelor, liceelor și colegiilor din municipiul Târgoviște”, a mai spus primarul Daniel Cristian Stan.

Edilul a fost însoțit în timpul vizitei pe șantierul de la Școala Nr 10 – „Radu cel Mare” de viceprimarii Monica Ilie și Cătălin Rădulescu și de directorul unității de învățământ – prof. Ovidiu Nițescu.

„Școala noastră este prima din Târgoviște, reabilitată prin PNRR. La final, vom avea o școală total transformată și nu mă refer doar la partea de reabilitare, ci și la dotări – digitalizare, mobilier etc. Această școală va fi una modernă. Vă dați seama că va crește semnificativ și calitatea educației”, a punctat și directorul Ovidiu Nițescu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite