Pucioasa. Orașul de la poala Patranei. O stațiune balneară care se recreează. Pe butonul de resetare a civilizației urbane, care nici nu exista până în 2016, a apăsat actualul edil – Constantin Ana. De fapt, până atunci nici nu exista un asemenea buton. Viața în Pucioasa se derula la nivel de cenușiu, ca în orice orășel provincial unde, în afară de obișnuit, nu se întâmplă nimic.
Costi Ana nu a revoluționat administrația, fiindcă nu ai cum. Acest domeniu este cuprins între niște jaloane legale și trebuie doar să le urmezi. Actualul edil de la Pucioasa a impus însă un alt ritm, a sporit viteza de reacție. A văzut, a intervenit, prin echipă, prin proiecte, prin implicare, și a schimbat. Procesul continuă și, după cum se explică primarul, este unul ireversibil. Cale de întoarcere în trecut nu există. Poate doar la nivelul de faimă! Pucioasa o avea. Acum, este redescoperită, prin arheologia administrativă de calitate, și redată comunității. Semne sunt la tot pasul.

Astăzi – 9 decembrie 2022, au apărut încă două elemente importante ce intră în componența acestui organism urban: noua piață din inima orașului și Colegiul Național „Nicolae Titulescu”, reabilitat, extins, modernizat și dotat, cum bine a zis primarul, de la cărămidă. Hai să o luăm pe îndelete, la rând.
Schimbare totală a Pieței Cartaxo. Urmează toată zona centrală
Piața Cartaxo poartă numele unei vechi legături post-revoluție, pe care orașul Pucioasa a închegat-o cu o localitate din Portugalia. Ideatic, la nivel sentimental, legătura se păstrează. Firescul său a căpătat numele pieței din Pucioasa. Când a venit la conducerea administrației publice locale, lui Constantin Ana nu i-a plăcut deloc starea în care se prezenta acest obiectiv deosebit de important pentru oraș, pentru existența de zi cu zi a locuitorilor din Pucioasa și a celor din zona de nord a județului. O emblemă a unei urbe ajunsă la nivelul de deplorabil! Insalubră, fără elemente de modernitate. Vara extrem de cald, iarna frig. Condiții improprii pentru comercianți, producători agricoli, meșteșugari. Neatractive pentru localnici. Și primarul Pucioasei s-a pus la treabă!

Cum se obișnuiește, la început a apărut ideea și apoi proiectul. S-a găsit și finanțarea. Prin Compania Națională de Investiții (CNI). Aproape 7 milioane de ei. Lucrările, executate cu profesionalism, la timp. Și piața a fost gata. Altceva. Spațiu generos. 87 de tarabe pentru producătorii agricoli, pentru etalarea și vânzarea legumelor, fructelor, diferitelor zarzavaturi și alte produse obținute în gospodărie. Spații pentru florării, magazine mixte, produse lactate etc.
„Este o piață în care toți producătorii, toți comercianți vor avea condiții mai mult decât confortabile, în care toți cetățenii orașului, toți cetățenii din nordul județului, vor putea veni să efectueze cumpărături într-un mod civilizat”, a precizat Constantin Ana.

Dar, a mărturisit edilul Pucioasei, piața nu este singurul obiectiv primenit în centrul orașului. Urmează o remodelare urbană a întregii zone de la kilometrul zero. Promenada va fi schimbată. Va apărea o parcare modernă. Tot în acel perimetru central, se va construi o nouă grădiniță, biblioteca va fi reabilitată și modernizată. Vor apărea și șase stații de încărcare pentru autoturismele electrice. A mai spus primarul celor care au participat la inaugurarea pieței că are în pregătire și un proiect pentru o parcare supraterană. Și, ca orice gospodar care se respectă, a mărturisit că, după ce va pune la punct orașul, va urma reabilitarea și modernizarea sediului Primăriei și al Consiliului Local.

La momentul inaugural, tarabele din piață erau doldora de produse. În aer se răspândise un miros plăcut de nou, amestecat cu aromele de fructe, legume proaspete și brad de la obiectele de decor destinate sărbătorilor de iarnă. Totul curat. Ca la carte. Spații largi, pentru evitarea aglomerației. Zone pentru depozitarea mărfii. Surpriza oferită de producători în prima zi în piața de la Pucioasa a fost reprezentată de broccoli. Expus pe tarabă. Obținut la Băleni!
Pentru cei prezenți la eveniment, pentru crearea unei adevărate atmosfere de sărbătoare, a susținut un spectacol muzical-folcloric Ansamblul Chindia al Centrului Județean de Cultură Dâmbovița.

Lângă primarul Constantin Ana s-au aflat, la inaugurarea Pieței Cartaxo, președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, administratorul public Cristian Avanu, deputații Carmen Holban și Marian Țachianu și mai mulți reprezentanți ai administrației publice locale și județene.
Un lucru inedit. Panglica inaugurală a fost tăiată de primarul Constantin Ana și președintele Corneliu Ștefan secondați de reprezentanții producătorilor agricoli și comercianților care își desfășoară activitatea în Piața din Pucioasa.
Președintele Corneliu Ștefan l-a felicitat pe edilul Pucioasei pentru tot ceea ce face pentru binele locuitorilor orașului. A spus președintele CJ Dâmbovița că Pucioasa este un continuu șantier, că are în derulare cele mai multe proiecte cu finanțare europeană din județ. A mai precizat Corneliu Ștefan că urbea de sub Dealul Patranei trebuie să redevină stațiunea balneoclimaterica de odinioară, recunoscută în întreaga țară. Trebuie să reprezinte un oraș important pentru județului Dâmbovița, pentru România.
A urmat o incursiune prin noua piață. Reprezentanții autorităților locale și județene au purtat scurte dialoguri cu producătorii agricoli, cu cetățenii veniți la cumpărături.
Colegiul Național „Nicolae Titulescu” este de nerecunoscut. O instituție de învățământ 100% europeană
De la piață ne-am mutat la Colegiul Național „Nicolae Titulescu”, undeva mai jos. Ne-a explodat în față o imagine pur europeană, un adevărat simbol al educației moderne în condiții de confort și civilizație. Curtea interioară are o arhitectură aparte. Toate spațiile au fost puse în valoare cu gust și utilitate. Lume multă. Invitați, cu duiumul. Foști și actuali profesori ai școlii, șefi de instituții, reprezentanți guvernamentali, primari ai localităților din jurul Pucioasei, elevi, cetățeni din oraș.

În acest colegiu regândit și reconstruit aproape din temelie, în ton cu doleanțele cadrelor didactice, de care primarul a ținut cont, se pregătesc pentru viitor 640 de elevi de la nivelurile gimnazial și liceal. Colegiul are un colectiv didactic format din 46 de profesori. Multă emoție la această inaugurare, care răzbatea de peste tot! Nu este de colea ca, în aceste vremuri încercate de incertitudine și crize ce izbucnesc de unde nu te aștepți, să poți duce la capăt asemenea investiții de anvergură! Și, ce este interesant, colegiul a fost edificat prin mult hulitul de unii pseudo-politicieni Program Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Investiția s-a ridicat la aproape 17 milioane de lei, fonduri guvernamentale, la care s-au mai adăugat 2,5 milioane de lei – contribuția Primăriei Pucioasa pentru amenajarea curții interioare a Colegiului Național „Nicolae Titulescu”.

Primarul Constantin Ana, asaltat de emoții puternice, transformate în lacrimi blânde ce dădeau să se prelingă pe lângă rama ochelarilor, a povestit celor de față istoria acestui proiect. Cum a găsit liceul în 2016. O clădire anostă, marcată a fi una cu risc seismic ridicat, căreia nu prea i se mai întrezărea niciun fel de viitor. S-a pus la treabă. A fost sprijinit total în acest demers de președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, pe atunci deputat în Parlamentul României, implicat total în proiectele conturate în Dâmbovița, în mod special în zona de nord a județului.

Colegiul Național „Nicolae Titulescu” Pucioasa dispune acum de săli de clasă spațioase, dotate ca la carte, mobilier nou, ergonomic, table electronice, instalații de sonorizare, televizoare smart. Laboratoarele pentru diferite specialități au aparatură și tehnică adecvată, material didactic în ton cu cerințele educaționale moderne. Există și o sală de festivități destinată activităților cultural-artistice și pentru alte evenimente de natură socială și comunicațională.

Au vorbit despre Pucioasa și Colegiul Național „Nicolae Titulescu”, președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, prefectul Claudia Gilia, inspectorul școlar general Ileana Nicolaescu, secretarul de stat în Ministerul Educației Sorin Ion, secretarul de stat de la Ministerul Dezvoltării Vlad Nicolae și profesori ai Colegiului.
Nu s-a tăiat panglică inaugurală la acest eveniment. Au fost lansate baloane umplute cu heliu, ca semn al noului, al cutezanței, al încrederii în viitor.

După o vizita întreprinsă prin școală, oaspeții au fost invitați în sala de festivități pentru a urmări un scurt program artistic susținut de elevii Colegiului.



Urmărește Incomod Media și pe Google News