Connect with us

ACTUALITATE

Compania OMV Petrom a fost condamnată pentru moartea unui copilaș din Cobia, în 2016

Publicat

pe

OMV Petrom a făcut cunoscut, ieri – 13 decembrie 2022, printr-un raport, faptul că Judecătoria Găești, județul Dâmbovița, a pronunțat sentința prin care compania a fost obligată să plătească către o familie din comuna Cobia suma de 135.000 de euro drept daune morale pentru moartea unui copil de un an și opt luni, care s-a înecat într-o fosă plină cu petrol provenit de la o sondă de extracție aflată la câteva sute de metri de locuința familiei. Totodată, unitatea a fost sancționată cu o amendă penală în cuantum de 28.000 de lei pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.

Tragedia s-a petrecut în 2016. Copilașul, scăpat pentru o clipă din ochii familiei, a ieșit din curte și s-a îndreptat spre sonda de la marginea satului Mislea, comuna Cobia. Obiectivul nu era împrejmuit cu gard de protecție, așa cum ar fi trebuit. Cercetările au fost efectuate de polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale de la IPJ Dâmbovița.

Prezentăm mai jos raportul dat publicității de către OMV Petrom după sentința dată de judecătorii de la Găești. Precizăm că hotărârea nu este definitivă, iar compania petrolieră a precizat că va apela la următoarele forme de atac.

„Judecătoria Găiesti a pronunţat sentinţa în dosarul în care OMV Petrom SA a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă. Acuzația privește incidentul ce a avut loc în comuna Cobia în 2016, și care a avut ca urmare decesul unui copil. Compania își exprimă regretul profund pentru această pierdere. OMV Petrom a fost găsită vinovată și a fost condamnată la plata unei amenzi penale în cuantum de 28.000 lei. În ceea ce privește latura civilă, instanța de judecată a apreciat gradul de culpă a OMV Petrom SA de 50% și a obligat compania să plătească daune morale în valoare totală de 135.000 Euro către familia victimei și daune materiale și alte cheltuieli în valoare totală de 22.000 lei. Instanța a dispus pedeapsa complementară a suspendării activității pe o perioadă de 1 an a sondelor petroliere de exploatare de pe raza județului Dâmbovița care la data rămânerii definitive a hotărârii nu vor avea un perimetru complet închis și încuiat sau cărora le va lipsi grătarul beciului sondei, precum și publicarea hotărârii de condamnare, în extras. Hotărârea nu este definitivă. Compania va formula apel împotriva hotărârii. Menționăm că, în prezent, nu există sonde de exploatare aparținând OMV Petrom care să nu fie îngrădite sau cărora să le lipsească grătarul beciului sondei”, se precizează în raportul publicat ieri de OMV.

În martie 2018, OMV Petrom a primit o amendă penală de 380.000 de lei tot pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Pedeapsa a fost aplicată de judecătorii de la Ploiești după ce un băiat de 9 ani a murit din cauza gazului de la o sondă de extracție pe care l-a inhalat. Sonda nu era împrejmuită și nici semnalizată corespunzător. Nenorocirea s-a petrecut în 2014, în localitatea Ariceştiii Rahtivani, județul Prahova. În urma cercetărilor, s-a concluzionat că moartea copilului a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei respiratorii acute, survenite că urmare a unei intoxicaţii acute accidentale cu gaze de sondă.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

ACTUALITATE

Peste 1400 de femei din Dâmbovița au fost testate gratuit pentru prevenirea cancerului de col uterin. Proiectul continuă!

Publicat

pe

Instituția Prefectului Județul Dâmbovița este partener în proiectul ”Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT”, alături de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu – Rusescu”, Asociația ”Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen, Fundația ”Renașterea pentru educație, sănătate și cultură” și Asociația Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN.

În acest context, astăzi – 2 februarie 2023, a fost organizat la Târgoviște, la Universitatea Valahia, un eveniment de lansare a acestui amplu demers pentru îmbunătățirea prevenției cancerului de col uterin în Regiunea Sud Muntenia.

„Toți cei care suntem implicați în acest proiect avem un crez, și anume, că nimic nu este mai important decât viața însăși.

Ceea ce ne-am propus să facem prin acest proiect este cu adevărat un pas spre a salva vieți, a aduce zâmbete pe fețele a mii de familii și a generaliza un comportament sănătos în societate, și anume, prevenția.

Proiectul a pornit de la o realitate statistică foarte tristă pentru țara noastră: suntem pe primele locuri la mortalitate din cauza cancerului de col uterin și pe ultimele locuri la prevenție. Nu este de mirare! Așa a fost construit sistemul nostru sanitar și modelul cultural-educațional. Am fost mai degrabă încurajați să tratăm, nu să prevenim”, a spus prefectul județului Dâmbovița – Claudia Gilia.

Potrivit specialiștilor, România este pe primele locuri la incidența acestei boli din următoarele cauze:
– Lipsa controlului;
– Lipsa vaccinului;
– Teama de un diagnostic nefast;
– Puțini medici / cabinete, puține informații;
– Multe persoane neasigurate sau care fac parte din categorii vulnerabile.

Rezultatele de până acum ale proiectului „Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT” în județul Dâmbovița:

6350 – femei informate
1402 – femei testate
– Găești – 132
– Moreni -136
– Gura – Ocniței -124
– Ludești -70
– Potlogi – 68
– Răzvad -80
– Poiana -52
– Produlești -57
– Morteni- 80
– Comișani -68
– Moroeni -89
– Nucet -54
– Valea-Mare -93
– Vișina -85
– Cobia -47

De reținut faptul că programele de screening scad riscul de cancer cu 30 până la 50%, sau chiar cu 80% dacă există o regularitate, iar un cancer descoperit în fază incipientă poate fi tratat cu o rată de succes de aproape 100%.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

4,5 milioane de euro pentru cămăși de poliție pe care sindicaliștii Europol le consideră „mizerii”

Publicat

pe

Polițiștii români sunt dezamăgiți. Noile cămăși care intră în componența uniformelor sunt sub orice critică. Reprezentanții Sindicatului Europol critică piesele de vestimentație pe care le numesc niște mizerii.

„Dacă în varianta „prototip” materialele prezentate erau la limita a ceea ce ne doream noi pentru polițiști, dar net superioare față de ce am purtat timp de 20 de ani, ceea ce s-a distribuit nu are nicio legătură cu specificațiile din caietele de sarcini și cu toate acestea, au fost recepționate, plătite și distribuite polițiștilor cu titlu de „noua uniformă”.

După cum puteți constata cu ochiul liber, în loc de materialul de tip „mesh” care trebuia să fie aplicat la subraț pentru respirabilitate, firma efectiv a cusut plasă de țânțari. Dacă la cămașa de prezentare a fost prezentă țesătura de tip „ripstop”, specifică uniformelor tactice pentru creșterea rezistenței, la cămașa primită de noii polițiști lipsește cu desăvârșire, iar materialul este un soi de tercot laminat, foarte ieftin, folosit în special la salopete. Inclusiv materialul „velcro” de pe braț este un „fake” ordinar pe care nici nu se poate fixa însemnul heraldic textil. Nici măcar culoarea nu s-au obosit să o respecte, cu toate că și aceasta este o condiție de sine stătătoare în cuprinsul caietului de sarcini.

Suma plătită pentru aceste mizerii se ridică la aproximativ 4,5 milioane euro pentru 3.000 de complete și ne sperie faptul că urmează să se mai cheltuiască încă 70 milioane de euro pentru toți polițiștii în activitate”, au scris, pe pagina lor de Facebook, reprezentanții Europol.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats