Direcția Silvică Dâmboviţa a început anul 2022 cu o previziune pe minus, raportat la rezultatele financiare din 2021, puternic influențate de pandemia de coronavirus care a determinat rezilieri de contracte. Ne-a precizat directorul Petre Marin că, la întocmirea bugetului de venituri și cheltuieli pentru 2022, s-a calculat o pierdere de circa 3,3 milioane de lei, însușită de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Din fericire, situația a fost remediată, astfel că unitatea va încheia anul cu un profit de 1 milion de lei. Asta în condițiile în care au fost plătite salariaților toate drepturile prevăzute în contractul colectiv de muncă și nici nu s-au efectuat restructurări de personal. În același timp, au fost realizați și toți indicatorii tehnici. De fapt, chiar s-au înregistrat depășiri substanțiale la unele capitole, cum ar fi tăierile de îngrijire tip rărituri, unde programul includea 500 de hectare, iar la finalul lunii noiembrie s-au înregistrat astfel de lucrări pe 2.500 de hectare.
Ne-a mai spus directorul Petre Marin că unitatea a reușit să pună la dispoziția populației mai multe lemne de foc, respectiv 67.000 mc față de 41.000 mc cât se prognozase la începutul anului. Totodată, au fost realizate integral investițiile propuse, respectiv amenajări de drumuri forestiere, lucrări de corectare a torenților și achiziția de noi utilaje necesare în pădure. Astfel, Direcția Silvică Dâmboviţa nu are probleme să îndeplinească noua obligație legală care prevede că jumătate din cota de tăiere aprobată trebuie exploatată în regie proprie pentru a se putea asigura necesarul de lemne către populație. În județul Dâmbovița, se întâmplă astfel de ani buni, fără să existe o condiționalitate impusă printr-un act normativ.
Cât privește asigurarea integrității fondului forestier, în 2022, s-a înregistrat o creștere a tăierilor ilegale de arbori, însă, explică directorul Petre Marin, fenomenul nu este îngrijorător, în sensul că vorbim despre 1.151 mc la finalul lunii noiembrie, din care 424 mc au fost justificați de către personalul silvic. Ca să putem înțelege exact care este situația, directorul Petre Marin ne-a spus că, dacă s-ar fi furat un singur arbore la hectar, volumul de masă lemnoasă tăiat ilegal ar fi fost cu mult mai mare. Totuși, trei pădurari, de la Ocolurile Silvice Târgoviște, Valea Mare și Bucșani, și-au pierdut locul de muncă din această cauză. Mai exact, în cantonul fiecăruia volumul tăierilor în delict a depășit 50 mc într-un an sau 20 mc la o inspecție. Cazurile sunt cercetate de organele de anchetă. Zonele de risc, când vine vorba despre presiunea exercitată asupra pădurii, sunt aceleași din trecut: IL Caragiale, Ludești (Potocelu), Pătroaia și Mătăsaru.
Ca noutate a anului 2022, Direcția Silvică Dâmboviţa a demarat procesul de certificare a pădurilor.
Urmărește Incomod Media și pe Google News