Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Consiliul Județean Dâmboviţa: Proiecte de investiții de peste 1 miliard de euro. VIDEO

Publicat

pe

22 decembrie 2022. Zi de bilanț pentru Corneliu Ștefan – președintele Consiliului Județean Dâmbovița. Anul care se încheie peste câteva zile, analizând datele prezentate temeinic de șeful administrației publice județene, a fost unul bun. Chiar dacă situația economică dificilă, generată de explozia prețurilor la energie, venită după doi ani de pandemie, căreia i s-a adăugat și războiul din Ucraina, a încercat să țină lucrurile pe loc, Corneliu Ștefan și echipa pe care o coordonează au performat. Au demonstrat că se poate. Dacă vrei să duci la capăt proiectele, ideile există alternative, soluții. Este nevoie de ambiție, perseverență și har administrativ. Și, uite așa, după cum a precizat Corneliu Ștefan, în Dâmbovița, se implementează proiecte socio-edilitare de peste 1 miliard de euro.

A ținut președintele Consiliului Județean să treacă ca titlu de afiș al acestor realizări investițiile având ca scop și finalitate sănătatea dâmbovițenilor. A fost obiectivul zero al actualei administrații. Până la urmă, sănătatea este esențială, de aici pleacă totul. În momentul de față, a spus Corneliu Ștefan, la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște sunt în derulare trei proiecte de importanță deosebită pentru întreaga comunitate.

„Lucrăm la ambulatoriul de specialitate, obiectiv cu o valoare de 3,4 milioane de euro. La jumătatea anului viitor, va fi finalizată această investiție. Lucrăm la Secția de Primiri Urgențe, unde s-au alocat fonduri de aproape 2 milioane de euro. Lucrăm la extinderea Secției de Cardiologie și anul viitor scoatem la licitație angiograful pe care îl vom instala în cadrul acestei secții. Valoarea investiției se ridică la 2 milioane de euro”, a precizat Corneliu Ștefan.

A subliniat președintele CJ Dâmbovița că pentru obținerea de fonduri în vederea achiziționării angiografului și-au adus o contribuție deosebită și parlamentarii PSD, care, la ședința comună ce a avut ca temă aprobarea bugetului, au introdus și susținut un amendament privind acordarea a 2,5 milioane de lei în vederea cumpărării angiografului.

Și, totuși, nu baza materială este cea mai importantă verigă în sănătate. În opinia președintelui Corneliu Ștefan, investiția în oameni, în specialiști este esențială, iar la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște, în ultimii doi ani, au fost atrași 50 de medici tineri, hotărâți să se dedice sănătății dâmbovițenilor.

Infrastructura rutieră este o altă componentă importantă a dezvoltării județului. Președintele CJ știe că, fără drumuri bune, fără comunicare rutieră, economia, viața socială se clatină. Nu poți atrage investitori, nu poți atinge standarde de viață ridicate dacă nu dispui de șosele ca lumea, de autostrăzi și drumuri expres. Dâmbovița are încă de suferit la acest capitol, iar președintele Consiliului Județean se implică total pentru eliminarea acestui neajuns. Proiectele au prins deja contur. Vorbim, spre exemplu, despre inelul doi de centură al municipiului Târgoviște, investiție cu o valoare de 147 milioane de euro.

„Avem deja semnat protocolul cu Ministerul Transporturilor și suntem în faza finală în Consiliul Tehnico- Economic al Ministerului Transporturilor pentru a aviza traseul final. Anul viitor, vom finaliza studiul de fezabilitate și vom scoate la licitație proiectul tehnic și execuția inelului doi de centură al municipiului Târgoviște.

Avem, de asemenea, inel de centură pentru orașele Pucioasa și Fieni. Aici avem de aprobat traseul. Deja am depus toate documentele pentru a obține avizele necesare acestui studiu de fezabilitate. Cred că, până în luna martie, dacă toate lucrurile vor decurge cum trebuie, vom finaliza cu Hotărâre de Guvern inelul de centură pentru Pucioasa și Fieni. Proiectul are o valoare totală de 158 milioane de euro. În primăvara anului 2023, vom scoate la licitație proiectul tehnic și execuția. Avem deja semnate protocoalele cu Ministerul Transporturilor. Avem asigurată și sursa de finanțare. Cofinanțarea va fi suportată de Consiliul Județean” a spus președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

Pentru centura municipiului Moreni a fost realizată deja asocierea dintre Consiliul Județean și primăriile IL Caragiale, Gura Ocniței și Moreni. Se lucrează acum la studiul de fezabilitate. Aceast drum va avea o lungime de 15 km, iar investiția se ridică la 35 milioane de euro.

„Avem și centura orașului Găești. Aici, ne-am asociat cu orașul Găești și comunele Petrești, Mogoșani și Dragodana. Avem asigurată sursa de finanțare prin Programul Național Anghel Saligny. Vorbim de un proiect de 80 de milioane de lei. Suntem în fază finală de achiziție pentru studiul de fezabilitate și proiectul tehnic. Vom declara câștigătorul în maximum 30 de zile. Anul viitor, în primele șase luni, vom finaliza studiul de fezabilitate și proiectul tehnic, urmează avizele, iar până la sfârșitul anului 2023 vom organiza licitația pentru execuție. Cel mai important lucru este că avem sursa de finanțare deja asigurată”, a adăugat Corneliu Ștefan.

S-a mai vorbit în cadrul acestei întâlniri transparente având ca temă bilanțul la finalul anului 2022, despre drumurile județene care vor fi modernizate. Spre exemplu, cel care leagă Runcu de Râul Alb urmează să fie reabilitat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. 9 milioane de lei vor fi acordați de Guvernul României, iar 6 milioane de lei vor reprezenta cofinanțare asigurată de CJD.

Apropo de acest program național de investiții care practic înlocuiește PNDL-ul, a menționat, cu satisfacție, președintele Corneliu Ștefan că Dâmbovița a fost primul județ care a semnat și care a apărut în ordinul de ministru cu un număr de 137 de proiecte, a căror valoare totală este de 1,36 miliarde de lei. Un record de neegalat la acest capitol de multe administrații județene.

„Mulțumesc tuturor primarilor care au înțeles, când am discutat cu ei încă de la începutul anului, că trebuie să înceapă să lucreze la studiile de fezabilitate și la proiectele tehnice. Sunt foarte multe localități care au scos la licitație și execuție lucrări care au fost aprobate prin Programul Anghel Saligny”, a declarat Corneliu Ștefan.

S-a mai vorbit despre un alt proiect de anvergură ce vizează modernizarea infrastructurii rutiere din Dâmbovița. Este vorba de trei loturi de drumuri, pentru care au fost aprobați indicatorii finali: DJ 712 Târgoviște – Pucioasa, DJ 720 Gura Ocniței -Adânca – Bucșani – Marcești – Finta – Postârnacu – DN 1A și DJ 720C, Ocnița – Gura Ocniței.

„Deja am semnat caietul de sarcini și am urcat pe SICAP procedura de achiziție publică pentru execuția celor trei loturi. Așteptăm validarea acestor loturi. Sperăm ca, în câteva zile, să vedem publice cele trei loturi. Așteptăm constructorii pentru a participa la cel mai mare proiect din istoria Consililul Județean Dâmbovița de reabilitare și modernizare a unui tronson de drum județean, cel mai mare din Dâmbovița și din Regiunea Sud Muntenia, cu o valoare totală de 65 de milioane de euro”.

Importante pentru economia județului, pentru dezvoltarea continuă sunt și drumurile din Bucegi care fac legătura cu Stațiunea turistică de interes național Padina – Peștera.

„Am finalizat studiul de fezabilitate pentru modernizarea DJ 714, Glod – Sanatoriul Moroieni – Bolboci – Peștera. Am spus, încă de acum 2 ani, că îmi doresc să avem o bretea, un pod de intrare în satul Glod, comuna Moroeni, spre stațiunea turistică Padina – Peștera. Am finalizat studiul de fezabilitate. Acest drum nou, de 3,7 km, leagă DN 71 de DJ 714. Lungimea totală a drumului până la Padina este de 19,11 km. Această lucrare are o valoare totală de 66 milioane de euro”, a mai spus Corneliu Ștefan.

VIDEO

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

S-a dat startul lucrărilor pe mega-proiectul de apă și canalizare din județul Dâmbovița

Publicat

pe

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a demonstrat că drumul de la promisiune la faptă există cu adevărat, nu este doar o teoremă electorală expusă de politicieni și de cei care conduc administrațiile publice locale și județene.

Anul trecut, Corneliu Ștefan ne anunța că, la începutul lui 2023, vor demara lucrările în cadrul celui mai mare proiect de investiții care s-a derulat vreodată în județul Dâmbovița și unul dintre cele mai mari, ca valoare și cuprindere, din România. 450 de milioane de euro au fost alocați, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), pentru înființarea și extinderea rețelelor de apă și de canalizare în județul Dâmbovița. Zeci de localități din județ vor deveni șantiere de unde, la final, va erupe confortul și civilizația de tip european.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița și echipa de implementare din cadrul Companiei de Apă Târgoviște-Dâmbovița au întreprins tot ce le-a stat în putință pentru a demara aceste investiții.

„52 de localități din cele 89 sunt incluse în acest proiect privind rețelele de apă și canal, ceea ce înseamnă reabilitare, modernizare și chiar înființare de rețele noi de canalizare și construirea de stații de epurare. În acest moment, avem 6 contracte semnate și deja se lucrează. Celelalte loturi sunt în faza de proiectare. În perioada următoare, firmele care au câștigat aceste licitații vor prezenta către Compania de Apă proiectele tehnice pentru a da ordin de începere pentru lucrările propriu zise. Și, nu în ultimul rând, în această perioadă, avem 6 loturi în procedura de achiziție publică.

Împreună cu conducerea Companiei de Apă, cu toți membrii care fac parte din ADI Apă și cu primarii din cele 52 de localități, vom sprijini cât se poate aceste proceduri de licitație pentru a le închide cât mai repede și, anul acesta, să putem lucra în toate cele 52 de localități, așa cum ne-am propus și cum am promis dâmbovițenilor”, a precizat Corneliu Ștefan.

Iată că s-a ajuns și la această zi deosebit de importantă în plan investițional pentru întregul județ Dâmbovița. Astăzi – 3 februarie 2023, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, vicepreședinte Antonel Jîjîie, directorul general al Companiei de Apă Târgoviște-Dâmbovița, managerul unității de implementare al acestui mega proiect – Sergiu Neculaescu, directorul Asociației Intercomunitare ADI Apă – Cătălin Olteanu și, bineînțeles, reprezentanții firmelor implicate în proiect și primarii s-au aflat pe teren, acolo unde s-au deschis șantierele pe primul lot al acestei investiții. Din acest prim lot în care au demarat lucrările fac parte orașul Răcari și comunele Contești, Braniștea, Produlești și Lungulețu. Pentru acest prim lot, se vor investi 36 milioane de euro.

 

Incursiunea în teren a pornit de la Răcari. Utilajele firmei constructoare erau deja pe teren, pe o stradă din satul Mavrodin unde se săpaseră primii metri de șanț în care va fi instalate conductele de canalizare.

„Vom desfășura aici ample lucrări privind realizarea rețelelor de apă și canal. Valoarea totală a investiției derulată în Mavrodin, Gherghani și Răcari este de 13,6 milioane de euro”, a subliniat președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

Primarul orașului Răcari, Marius Caravețeanu, a spus că este un moment istoric pentru întreaga localitate.

„Suntem în fața unui mare proiect, un pas pentru normalitatea orașului Răcari. Avem rețelele de apă și canal în cartierele Răcari, Gherghani și Mavrodin. Un proiect gestionat de către Compania de Apă, cu adresabilitate către locuitorii orașului Răcari. Aproape în paralel, în cealaltă aglomerare urbană -Ghimpați, Colacu, Săbiești și Stănești, ne aflăm în organizarea de șantier, iar săptămâna viitoare o să asistăm la un alt moment istoric – prima cupă de canal săpată în acea zonă. Este un proiect finanțat prin Programul Național „Anghel Saligny” .

Directorul general al Companiei de Apă Târgoviște Dâmbovița, Adrian Dumitru, a spus că și pentru firma pe care o conduce odată cu acest mega proiect începe un nou capitol din existența sa. Adrian Dumitru a mulțumit președintelui Corneliu Ștefan pentru permanenta implicare și sprijinul acordat în pornirea motoarelor acestei investiții impresionante, primarului municipiului Târgoviște, Cristian Daniel Stan, și celorlalți edili din județ. A mai promis directorul Companiei de Apă că va fi în permanență lângă constructorii care vor lucra pe șantierele ce se vor deschide în cele 52 de localități dâmbovițene.

De la Răcari s-a ajuns la Contești, la ieșirea din satul Boteni spre Titu, unde utilajele firmei constructoare deja erau în pâine. Valoarea investiției de la Contești, Crângași și Boteni este de 6,3 milioane de euro. Se are în vedere, după cum a precizat președintele Consiliului Județean Dâmbovița, extinderea rețelei de canalizare în cele trei sate enumerate. Lungimea totală a rețelei va fi de 23 km.

„Cu următorul proiect care se realizează pe teritoriul localității privind extinderea rețelei de alimentare cu apă, vom închide tot ceea ce înseamnă rețele de apă și canalizare în localitatea Contești”, a mai adăugat Corneliu Ștefan.

Primarul localității, Marian Alexandru, a vorbit despre proiectele de infrastructură derulate în Contești și despre sprijinul acordat de Consiliul Judeţean Dâmboviţa pentru ducerea la capăt a unor investiții . Edilul de la Contești este convins că execuția rețelei de canalizare se va încheia la termen. A luat ca etalon de calcul concentrarea de forțe de pe șantierul deschis și efectuarea lucrărilor într-un ritm susținut, serios, bine calculat.

De la Contești am ajuns pe un alt șantier deschis al primului lot din mega proiectul județean. La Dâmbovicioara, comuna Braniștea, lângă orașul Titu. La vizita de lucru a participat și deputatul Marian Țachianu, fost primar al localității, cel care a inițiat o multitudine de proiecte de dezvoltare în Braniștea și care a gândit și promovat și proiectul privind realizarea rețelelor de apă și canalizare în comună.

Valoarea investiției de la Braniștea este de 3, 4 milioane de euro. Se va lucra intens pentru înființarea rețelei de canalizare și extinderea celei de apă.

Deputatul Marian Țachianu, care cunoaște în amănunt acest proiect pe care l-a profilat teoretic, a spus că lungimea rețelei de canalizare este de 8,7 km, cu 430 de branșamente la gospodării, iar conducta de apă va măsura 8,6 km cu același număr de branșamente. A mai adăugat fostul primar al localității că fără sprijinul Consiliului Județean acest proiect nu putea porni.

Ultima oprire din acest periplu de lucru pe șantierele primului lot al celui mai mare proiect de infrastructură derulat în Dâmbovița a fost în comuna Produlești. Și aici constructorii erau la datorie. Utilajele „mușcaseră” deja din pământ, iar șanțurile în care vor fi montate conductele rețelei de canalizare erau deja conturate. Investiția de la Produlești se ridică la 6,7 milioane de euro.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Primăria Târgoviște, primul contract semnat pe Programul „Anghel Saligny”

Publicat

pe

Primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, a anunțat că, astăzi – 3 februarie 2023, a semnat, la Ministerul Dezvoltării, primul contract de finanțare pentru oraș, pe Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” pentru oraș.

Proiectul, cu o valoare de aproape 21,54 milioane de lei, include lucrări de reabilitare și modernizare pe bulevardele Independenței și Libertății și pe străzile Calea Domnească, 9 Mai, Virgil Drăghiceanu, Aleea Grivița, Gabriel Popescu, Boerescu Zaharia, inclusiv trotuarele.

„Licitația aferentă contractului de execuție a fost deja realizată, iar durata de implementare nu va depăși 12 luni, din momentul predării amplasamentului către constructor”, a precizat primarul Daniel Cristian Stan.

Mai spune edilul că, în cursul acestei luni, urmează să fie semnat și cel de-al doilea contract de finanțare din cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, pentru străzile Maior Brezișeanu Eugen, Calea Câmpulung, Ana Ipătescu, Locotenent Pârvan Popescu, Mihai Eminescu, Barăției, Ilfovului, Porumbeilor și Costache Olăreanu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats