Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Parcul fotovoltaic de la Gura Foii va asigura energia electrică pentru toate instituțiile publice din comună

Publicat

pe

Comuna Gura Foii, din județul Dâmbovița, nu este o localitate ascunsă, pierdută prin cine știe ce coclauri. Este la vedere. Conexată la magistralele rutiere cu importanță: la aproximativ 3 km de orașul Găești, 20 km de Târgoviște – municipiul reședință de județ și la circa 40 km de Pitești. Și, cu toate că există aceste facilități din punct de vedere geografic, rutier și administrativ, investitorii nu prea s-au lăsat atrași în această zonă. Toate demersurile autorităților publice locale, ne-a spus primarul Radu Georgescu, nu au avut niciun succes.

Evident, într-o economie de piață funcțională, lipsa mediului de afaceri, a investițiilor economice aduce sărăcie, bani mai puțini la buget, posibilități reduse de dezvoltare.
Edilul de la Gura Foii, încă mai speră că lucrurile vor intra totuși într-o matcă a normalității, că până la urmă se va sparge acest blocaj. Primarul a pornit cu speranță pe acest drum al schimbării. Un pas important îl reprezintă susținerea pe care administrația publică locală o acordă implementării pe teritoriul comunei a unui proiect privind edificarea unui parc fotovoltaic. Autoritățile au pus la dispoziția investitorilor o suprafață de 50 de hectare, teren care, mai mult teoretic, era destinat pășunatului. Un fel de islaz comunal. Din păcate, numărul de bovine a scăzut considerabil, iar acum mai sunt întreținute în gospodăriile cetățenilor doar… 17 vaci, pentru nevoile proprii. Totuși, proiectul nu a putut fi materializat fără câteva peripeții conflictuale cu proprietarii de bovine, care au reclamat că li se distruge islazul.

„Oamenii își văd fiecare interesele și propriile puncte de vedere. Le-am spus că nu este normal ca peste 2.000 de cetățeni să sufere din cauza a zece consăteni care mai dețin 17 vaci! Le-am spus că le vom lăsa o suprafață suficientă pentru pășunat, dar restul trebuie să ne aducă bani pentru dezvoltarea comunei, să nu-l ținem degeaba. A fost tevatură mare cu unii cetățeni, care, cu greu, renunță la un lucru, la mentalități. Din 130 de hectare, am dat aproape 50 de hectare pentru realizarea viitorului parc fotovoltaic, suprafață pentru care noi o să primim chirie 80.000 de euro pe an. Este o sumă enormă, dacă ne raportăm la bugetul local. Vă dați seama, 1.700 de euro pe hectar este o chirie foarte bună.

Mai mult decât atât, suprafața respectivă va putea fi exploatată în regim dual. Fiind vorba de pajiște și parc fotovoltaic, Ministerul Agriculturii a dat posibilitatea aceasta. Vom vedea procedura de urmat în momentul în care firma investitoare va cere avizul de la Ministerul Agriculturii. Din punctul meu de vedere, sistemul dual nu prea se pretează la animalele mari. Pentru animale de talie mică, așa cum sunt oile, nu este nicio problemă. Dar, Ministerul decide în ultimă instanță. Important este însă să putem obținem de pe acel teren, care nu ne aduce acum niciun beneficiu, 400.000 de lei chirie, pe fiecare an”, ne-a declarat Radu Georgescu.

Așadar, proiectul cu parcul fotovoltaic merge mai departe. Nu se poate da cu piciorul unei asemenea oportunități de dezvoltare.

„Contractul dintre Primărie și investitori va fi încheiat până la sfârșitul anului, după care va trebui să demareze amenajarea parcului fotovoltaic. Pe lângă taxa de autorizare aferentă construirii obiectivului, prin contract este prevăzută furnizarea energiei electrice necesară funcționării instituțiilor publice din comună, plus chiria anuală de 80.000 de euro, care a dublat practic bugetul primăriei. Investitorul va avea sediul în Gura Foii, ceea ce înseamnă alți bani la bugetul local. Vor fi înființate și câteva locuri de muncă. Sunt niște beneficii extraordinare”, a concluzionat primarul din Gura Foii.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

ADMINISTRAŢIE

Bugetul CJ Dâmboviţa pentru 2023 asigură continuarea proiectelor în implementare

Publicat

pe

Aleșii județeni au fost convocați astăzi, 2 februarie 2023, în ședință extraordinară a CJ Dâmbovița. Pe ordinea de zi, opt proiecte de hotărâre, toate de importanță deosebită pentru buna funcționare a unor instituții subordonate, din domeniul medical, cultural, educațional și sportiv.

În afară de aprobarea unor alocări financiare necesare Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște, de aprobarea Programului minimal de activități artistice al Centrului Județean de Cultură, de aprobarea organigramei, a statului de funcții și a regulamentului Bibliotecii Județene „Ion Heliade Rădulescu”, spre aprobarea consilierilor s-a mai aflat și Proiectul de Hotărâre privind aprobarea bugetului propriu al Consiliului Județean Dâmbovița.

După cum am văzut de fiecare dată, președintele Corneliu Ștefan și aparatul tehnic de specialitate din subordine au venit în fața aleșilor cu documentații foarte bine elaborate și argumentate, astfel încât să fie eliminate din start discuțiile sterile, politicianiste, conceptul de a face opoziție de dragul opoziției.

Toate proiectele expuse au ca rațiune buna funcționare a activității administrative, implementarea și ducerea la bun sfârșit a proiectelor utile dezvoltării comunitățile locale, prin realizarea unor obiective de infrastructură indispensabile asigurării confortului și civilizației în spirit european.

Proiectul de Hotărâre privind aprobarea bugetului propriu al Consiliului Județean a fost prezentat de directorul economic al instituției, Carmen Igescu. Șefa acestui compartiment a spus că s-a ținut cont de specificul și nevoile fiecărei entități subordonate în parte.

Președintele Corneliu Ștefan a ținut să mulțumească tuturor consilierilor județeni pentru votul în unanimitate acordat proiectului privind bugetul propriu al CJD. De asemenea, le-a mulțumit și colegilor din aparatul propriu, pentru munca depusă în vederea găsirii resurselor financiare pentru continuarea proiectelor din județ.

„Vom duce la capăt obiectivele începute la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște. Vorbim de investițiile pe care le realizăm la drumurile județene și de cofinanțările pe care le avem la proiectele mari pe Programul Național „Anghel Saligny”, la proiectele europene derulate la nivelul Consiliului Județean Dâmbovița. Am asigurat toate sumele necesare pentru a continua Programul Județean de Dezvoltare Locală (PJDL), un program de succes pentru toate comunitățile locale. Avem sumele necesare pentru a deschide și anul acesta etapa a treia a Programului Județean de Dezvoltare Locală”, a precizat Corneliu Ștefan.

Președintele CJ Dâmbovița a mai spus că, deși bugetul propriu al Consiliului Județean este mai mic cu 20% decât în 2022, s-au alocat pentru dezvoltare 60% și doar 40% pentru funcționarea unității administrative județene.

„Eu cred că este un buget foarte bun pentru dezvoltarea județului Dâmbovița. Este un buget echilibrat, pentru tot ceea ce am gândit a se realiza la nivelul județului nostru și, ce este mai important, vorbim de un buget care asigură continuitatea proiectelor pe care le avem în implementare în județul Dâmbovița”, a precizat președintele Corneliu Ștefan.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

70 de investiții în derulare la Târgoviște. Vezi cum este structurat bugetul pentru 2023!

Publicat

pe

Bugetul municipiului Târgoviște pentru anul 2023, aprobat săptămâna aceasta în Consiliul Local, este unul care pune accent pe dezvoltare. Potrivit primarului Daniel Cristian Stan, 55% din fonduri au fost alocate pentru investiții. Spune edilul că procentul va crește până la 70%, întrucât sunt proiecte pe Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) aprobate prin Ordin de ministru, dar care nu au fost incluse în buget nefiind încă semnate contractele de finanțare. La fel, nu au fost luate în calcul proiectele depuse pe Programul Operațional Regional (POR) pentru care nu au fost încă semnate contractele de finanțare.

„Mă refer aici la o investiție care vizează Șanțul și Valul Cetății de 90 milioane lei, Parcul Chindia – 35 milioane lei, blocurile prin PNRR -50 milioane lei și așa mai departe. Per total, pe PNRR avem 400 de milioane de lei pe investiții depuse, probabil vom semna pentru aproximativ 350 milioane lei, cel puțin în această etapă.

Infrastructura educațională este iarăși o componentă importantă. Se mai ridică problema, mai ales din zona instituțiilor de învățământ, de ce toate odată?! Păi nu se poate altfel, pentru că, pe PNRR, apelurile au fost deschise și au durat 5 minute, 20 de minute… Dacă nu depui proiectul în acel interval, nu mai poți să accesezi și pierzi banii. Nu puteam să ne permitem, spre exemplu la Școala Nr. 9 – Grigore Alexandrescu, ca, din cauza lipsei de preocupare, acolo e un cerc, dacă nu ai copii, nu ai finanțare, dacă nu ai finanțate nu poți să vii cu investiții, și am găsit în acest moment posibilitatea, prin PNRR, să investim 11 milioane lei, o sumă importantă, și cred că putem să facem din această școală o unitate care să deservească micro XI, micro XII și, parțial, micro IX, în condiții foarte bune, cu o curte a școlii generoasă. Este o zonă cu multe intrări, sunt 3 posibilități de acces la această școală, niciuna de pe un drum principal, este o unitate de învățământ gândită foarte bine, ca și zonă în care a fost amplasată.

La fel și celelalte investiții care sunt pe PNRR. Școala Nr. 10 – Radu cel Mare s-a confruntat cu scăderea numărului de elevi, sper să reușim să aducem și către această unitate de învățământ mai mulți elevi, cum se întâmplă de altfel la toate unitățile de învățământ reabilitate, pentru că nu e normal să avem la două-trei unități de învățământ câte 1000-1500 de copii, iar restul să fie în pericol de a se desființa din cauză că nu au numărul minim de copii.

Eu zic că nu va fi cu nimic mai prejos infrastructura care va fi oferită și de Școala 10, și de Școala 9, decât infrastructura care există acum în alte unități din Târgoviște. Actul educațional este la același nivel și atunci de ce să duci copilul cu mașina din micro XI la Școala 5 sau la Școala 2 când poți să cobori din bloc să duci copilul la școală și apoi îți vezi liniștit de treabă, de serviciu… Adică sunt lucruri care se pot face și pentru care am găsit în acest moment posibilități de finanțare.

În acest moment, bugetul sare de 500 milioane lei, dar, repet, vor fi sume mult mai multe, datorate, în principal, finanțărilor nerambursabile. Ca să vă faceți o idee, anul trecut am încasat din impozite și taxe, nu vorbesc de TVA, de sumele defalcate care vin, 52 de milioane de lei, sumă care înseamnă numai valoarea proiectelor pe anvelopare termică. Atât!”, a explicat primarul Daniel Cristian Stan.

A mai spus edilul că, din păcate, au crescut foarte mult și cheltuielile de funcționare, ca urmare a majorărilor de preț, dar și de salarii. Prin urmare, chiar dacă nu există niciun impediment legal, nu se vor mai face angajări la Primăria Târgoviște.

„Și la capitolul Bunuri și Servicii, ținem nivelul de finanțare cât de jos putem. Până la finalul acestui an, vom avea digitalizarea, care va reprezenta o mutație importantă pe ceea ce înseamnă funcționarea și mai ales relația dintre administrația publică locală și cetățean. Vor fi schimbări destul de importante în următoarea perioadă. Și e normal să fie așa, pentru că ne impun vremurile și necesitatea de a fi permanent în contact cu cetățenii, raportat la noile tehnologii. Pandemia ne-a arătat că putem foarte mult să utilizăm mijloacele electronice. Avem un proiect european accesat pe această componentă și vom vedea unde vom ajunge, dar este clar că va trebui să regândim întreaga structură de prestare a serviciilor publice, din această perspectivă”, a declarat primarul Daniel Cristian Stan.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats