Connect with us

Dâmboviţa

Senatul României, front comun împotriva abuzurilor comise împotriva românilor de autorități din țările europene

Publicat

pe

Senatorul PSD Titus Corlățean a dovedit că este un luptător neînfricat pe frontul apărării drepturilor românilor răspândiți prin Europa. Președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României a luat poziție ori de câte ori situația a impus-o și a intervenit, prin metode diplomatice, pe lângă autoritățile statelor unde s-au comis abuzuri împotriva familiilor de români.

Titus Corlățean a fost prezent la mitingurile și protestele organizate în marile capitale europene, unde s-a pledat pentru respectarea drepturilor românilor, împotriva abuzurilor la care au fost supuși conaționalii noștri. Vezi cazul soților Furdui, pe care autoritățile germane le-au despărțit de copiii lor, în ciuda argumentelor prezentate și a acțiunilor de sprijin inițiate de diaspora română, de implicarea unor demnitari ai statului român pentru restabilirea normalității. Autoritățile din Germania au rămas insensibile, prejudiciind grav relațiile unei familii.

Pe lângă variile demersuri în sprijinul românilor chinuiți psihic de comportamentul obtuz al unor administrații europene, senatorul Titus Corlățean este inițiatorul unei declarații pentru susținerea repatrierii cetățenilor români având ca scop reunificarea familiilor despărțite, în acord cu prevederile Convenției Europene a Drepturilor Omului și cu alte legi internaționale în materie. Declarația a fost prezentată și adoptată, miercuri – 21 decembrie 2022, în Senatul României, cu 108 voturi. Practic, acest înalt for legislativ și-a exprimat clar sprijinul pentru familiile de români care trudesc prin Europa și care se confruntă cu situații abuzive gestionate de autorități reci, insensibile la dramele concetățenilor noștri.

În documentul adoptat, Senatul României solicită autorităţilor germane responsabile în cazul familiei Furdui să ţină seama de jurisprudenţa CEDO, de recomandările adresate statelor membre de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei prin Rezoluţia 2049 (2015) Social Services in Europe. Senatorii români vor să fie soluționată de urgenţă cererea legitimă de repatriere imediată, formulată de Guvernul României cu sprijinul Parlamentului şi în acord cu cererile repetate ale cetăţenilor români Petre Furdui şi Camelia Miclău (Furdui), a celor trei copii ai acestora, având de asemenea cetăţenie exclusiv română şi care se află în prezent în custodia Jugendamt. Germania are în egală măsură obligaţia, în calitate de stat parte la Convenţia Naţiunilor Unite privind Drepturile Copilului, de a examina cu bunăvoinţă, umanism şi cu operativitate orice cerere depusă de un copil sau de părinţii în scopul reîntregirii familiei.

În Declarația adoptată prin votul a 108 senatori este menționat tratamentul discriminatoriu aplicat de reprezentanţi ai serviciilor sociale din Germania, prin preluarea forțată în custodie a copiilor soților Furdui, în cazul unor alegaţii aduse părinţilor, fără o anchetă corectă şi încălcând procedurile şi drepturile familiilor implicate.

„Această Declarație reprezintă și obligație constituțională, dar și de demnitate românească pentru noi, atunci când vorbim de un fenomen foarte larg, care a devenit, din păcate, sistemic. Familii de români ne-au semnalat nouă, Statului Român, situații extrem de dificile, cu traume prin care au trecut în acești ani și trec atunci când, sub diferite motive, au fost separați brusc, fără o anchetă prealabilă, fără o justificare în realitate, de copii lor, în mare măsură cetățeni exclusiv români. Atunci când am luat cunoștință de o astfel de situație, cu ani în urmă, într-un caz al unei familii mixte, româno-norvegiene, am descoperit pas cu pas că dincolo de aparențe există realități mult mai profunde și traumatizante și este de datoria noastră, a Statului Român, a Guvernului, a Parlamentului, să intervenim în sprijinul acestor familii de români, pentru reunificarea lor.

Subliniez că nu este vorba de acele cazuri în care se justifică intervenția oricărui stat, oricărei autorități, de a pune la adăpost copiii, dacă sunt situații de comportament abuziv, violent, din partea părinților. Nu vorbim despre astfel de situații, ci vorbim de o realitate însă pe care noi am descoperit-o, și sunt colegi, membri ai Parlamentului, din diferite grupuri parlamentare, care s-au implicat de-a lungul anilor și împreună am descoperi niște realități dramatice, traumatizante în care, da, este nevoie de intervenția statului român. Nu întâmplător textul acestei Declarații aduce în prim-plan, în primul rând, situația sistemică atunci când statul român a primit de-a lungul anilor și avem de-a face cu sute de cazuri în care astfel de situații ne sunt semnalate, în care statul român încearcă, mai bine sau mai puțin bine, să intervină în sprijinul propriilor cetățeni. Vreau să vă aduc aminte cazul din Danemarca, cazul Ionuț și Sorana Rotundu, cu bebelușul Mathias, părinți care, fără nici un fel de verificare prealabilă, au fost, pe marginea unei semnalări medicale și a prezumției de vinovăție, trimiși în pușcărie două luni sub acuzația că și-ar fi zguduit copilașul nou-născut și i-ar fi generat o serie de traume. Acest lucru a fost verificat și, după o serie de demersuri ale multor oameni, români cu inimă, s-a demonstrat că de fapt a fost o culpă medicală a medicilor acolo și înainte de naștere, fiind vorba de un travaliu foarte dificil al mămicii, pentru care nu a primit asistența medicală corespunzătoare, și după naștere, pentru că nașterea s-a produs cu forcepsul ca în perioada comunistă în România, nu prin alte proceduri medicale care ar fi ușurat nașterea copilului și ar fi ușurat mamei această naștere, ba copilașul, în spital, s-a mai îmbolnăvit și de COVID.

Aceste lucru au generat traume copilașului și au fost puse nu pe seama medicilor care au tratat greșit cazul, ci pe seama părinților, care au ajuns în pușcărie. După toate protestele, danezii au realizat greșeala și fără nici un fel de explicații au pus în libertate și părinții și copilul, fără să exprime măcar un cuvânt de scuze la adresa părinților. Astăzi, părinții cu copilașul sunt în România, copilul este extraordinar de bine, de sănătos, Domnul a fost bun cu această familie care era însă foarte aproape să se prăbușească definitiv.

Sunt alte cazuri, voi cita alte două nume, care reprezintă cazuri dramatice, cazul Hermina Gheorghe din Danemarca, care a trecut printr-o traumă uriașă pentru că băiatul cel mare a pierdut lupta cu cancerul, motiv pentru care vă dați seama starea de traumă extraordinară prin care această mămică a trecut. Mai este cazul atât de dramatic al doamnei Mihaela Saidler din Germania și a fetiței sale Pia, o doamnă care s-a despărțit de soțul german, care a beneficiat de o hotărâre judecătorească germană de încredințare a custodiei copilului, hotărâre care nu a contat în nici un caz în fața acestei odioase instituții – Jugendamnt – care i-a luat pur si simplu copilul.

Cazul familiei Furdui, care este menționat în mod explicit în Declarație, este un caz absolut dramatic, s-a vorbit public despre această situație și chiar și sistemul a cedat, a dat pas cu pas înapoi din copii.

Este cazul ca statul român să intervină, vorbim de oameni, de români, de cetățeni care au și dreptul la identitate națională, etnică, lingvistică, religioasă, care trebuie respectate. Nu este o chestiune ofensatoare la adresa altor state, dar e obligația noastră să ne facem datoria. În această Declarație solicităm ca autoritățile germane să dea curs cererii de repatriere care a fost formulată deja de două ori în ultimul an și jumătate de Guvernul României. Sunt cetățenii noștri, sunt copiii noștri în ultimă instanță”, a precizat Titus Corlățean – președintele Comisiei pentru politică externă din cadrul Senatului României.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

ACTUALITATE

Va fi redeschisă Sala Mare a Teatrului Tony Bulandra Târgoviște. Pe scenă, „Împărăteasa Chinei”

Publicat

pe

Conducerea Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște anunță publicul iubitor de artă dramatică că, din data de 11 februarie 2023, instituția teatrală pornește din nou, cu vânt la pupa, pe mările creației artistice. Au fost trei ani de provizorat, datorați lucrărilor de reabilitare și modernizare a Sălii Mari, demers indispensabil pentru a aduce acest templu al Thaliei aproape de standardele internaționale ale conceptului de scenă și de comunicare a actorilor cu publicul în condiții de confort și civilizație.

Și nu putea fi mai potrivit decât ca intrarea în casă nouă a actorilor și a Măriei Sale Publicul să se facă cu o premieră. Vor însufleți personajele din piesa „Împărăteasa Chinei”, de Ruth Wolff, actorii Teatrului Tony Bulandra și doi colaboratori de marcă de la Teatrul Nottara din Capitală – Ada Nafrot și Tache Florescu. Spectacolul va fi pus în scenă de regizorul Alexander Hausvater. Misiunea de a crea costumele pentru acest regal artistic i-a revenit maestrului Mc Ranin – managerul Teatrului Tony Bulandra.

Așadar, pe 11 februarie, de la ora 19:00, publicul târgoviștean este invitat în casă nouă pentru a viziona, în condiții excelente, pe o scenă schimbată total, un spectacol de excepție.

„Deși adesea par să am de-a face cu trecutul, cu istoria, pentru mine acestea sunt prezentul. Ar fi prea limitativ să fiu legată de acest moment, de acest loc. Simt că existența mea este în orice clipă, în toate locurile. Chiar și iadul, și raiul. Asta pentru că simt că natura umană nu se schimbă niciodată. Atitudinile se schimbă. Suprafețele se schimbă. Trăirile esențiale, nu. Dacă există vreo temă care trece prin toate piesele mele, aceasta este tenacitatea acestor eroine, luându-și viața în propriile mâini și realizând cât mai mult din ea. Dacă există vreun subiect care este comun tuturor textelor mele, acesta este, într-o variantă sau alta, derutantul, incitantul, enervantul, inepuizabilul, impenetrabilul subiect al iubirii” – Ruth Wolff, dramaturg.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Linia de măști de la Dragomirești a clacat după trei zile de produs… rebuturi

Publicat

pe

Povestea tragi-comică a liniei de fabricație a măștilor de protecție de la Uzina Militară de la Dragomirești, județul Dâmbovița, a fost comentată în fel și chip de jurnaliști, analiști și politicieni. Fabrica de măști deschisă la nevoie și nu a produs decât un lot, câteva mii de măști neconforme.

Mașinăria de confecționat adusă de prin China nu a funcționat, conform unui document de control decât câteva zile. A produs în ziua în care s-a inaugurat linia de fabricație, în prezența membrilor Guvernului de atunci.

„Pe 29.04.2020, premierul Orban și ministrul Economiei, Virgil Popescu, tocmai inauguraseră linia de producție a măștilor FPP3. Având în vedere că mașina a funcționat doar în prezenta miniștrilor, propun să le facem biroul lângă linia de producție ca să putem salva fabrica”, a notat, pe pagina sa de Facebook, deputatul Radu Popa.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats