Connect with us

Dâmboviţa

Senatul României, front comun împotriva abuzurilor comise împotriva românilor de autorități din țările europene

Publicat

pe

Senatorul PSD Titus Corlățean a dovedit că este un luptător neînfricat pe frontul apărării drepturilor românilor răspândiți prin Europa. Președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României a luat poziție ori de câte ori situația a impus-o și a intervenit, prin metode diplomatice, pe lângă autoritățile statelor unde s-au comis abuzuri împotriva familiilor de români.

Titus Corlățean a fost prezent la mitingurile și protestele organizate în marile capitale europene, unde s-a pledat pentru respectarea drepturilor românilor, împotriva abuzurilor la care au fost supuși conaționalii noștri. Vezi cazul soților Furdui, pe care autoritățile germane le-au despărțit de copiii lor, în ciuda argumentelor prezentate și a acțiunilor de sprijin inițiate de diaspora română, de implicarea unor demnitari ai statului român pentru restabilirea normalității. Autoritățile din Germania au rămas insensibile, prejudiciind grav relațiile unei familii.

Pe lângă variile demersuri în sprijinul românilor chinuiți psihic de comportamentul obtuz al unor administrații europene, senatorul Titus Corlățean este inițiatorul unei declarații pentru susținerea repatrierii cetățenilor români având ca scop reunificarea familiilor despărțite, în acord cu prevederile Convenției Europene a Drepturilor Omului și cu alte legi internaționale în materie. Declarația a fost prezentată și adoptată, miercuri – 21 decembrie 2022, în Senatul României, cu 108 voturi. Practic, acest înalt for legislativ și-a exprimat clar sprijinul pentru familiile de români care trudesc prin Europa și care se confruntă cu situații abuzive gestionate de autorități reci, insensibile la dramele concetățenilor noștri.

În documentul adoptat, Senatul României solicită autorităţilor germane responsabile în cazul familiei Furdui să ţină seama de jurisprudenţa CEDO, de recomandările adresate statelor membre de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei prin Rezoluţia 2049 (2015) Social Services in Europe. Senatorii români vor să fie soluționată de urgenţă cererea legitimă de repatriere imediată, formulată de Guvernul României cu sprijinul Parlamentului şi în acord cu cererile repetate ale cetăţenilor români Petre Furdui şi Camelia Miclău (Furdui), a celor trei copii ai acestora, având de asemenea cetăţenie exclusiv română şi care se află în prezent în custodia Jugendamt. Germania are în egală măsură obligaţia, în calitate de stat parte la Convenţia Naţiunilor Unite privind Drepturile Copilului, de a examina cu bunăvoinţă, umanism şi cu operativitate orice cerere depusă de un copil sau de părinţii în scopul reîntregirii familiei.

În Declarația adoptată prin votul a 108 senatori este menționat tratamentul discriminatoriu aplicat de reprezentanţi ai serviciilor sociale din Germania, prin preluarea forțată în custodie a copiilor soților Furdui, în cazul unor alegaţii aduse părinţilor, fără o anchetă corectă şi încălcând procedurile şi drepturile familiilor implicate.

„Această Declarație reprezintă și obligație constituțională, dar și de demnitate românească pentru noi, atunci când vorbim de un fenomen foarte larg, care a devenit, din păcate, sistemic. Familii de români ne-au semnalat nouă, Statului Român, situații extrem de dificile, cu traume prin care au trecut în acești ani și trec atunci când, sub diferite motive, au fost separați brusc, fără o anchetă prealabilă, fără o justificare în realitate, de copii lor, în mare măsură cetățeni exclusiv români. Atunci când am luat cunoștință de o astfel de situație, cu ani în urmă, într-un caz al unei familii mixte, româno-norvegiene, am descoperit pas cu pas că dincolo de aparențe există realități mult mai profunde și traumatizante și este de datoria noastră, a Statului Român, a Guvernului, a Parlamentului, să intervenim în sprijinul acestor familii de români, pentru reunificarea lor.

Subliniez că nu este vorba de acele cazuri în care se justifică intervenția oricărui stat, oricărei autorități, de a pune la adăpost copiii, dacă sunt situații de comportament abuziv, violent, din partea părinților. Nu vorbim despre astfel de situații, ci vorbim de o realitate însă pe care noi am descoperit-o, și sunt colegi, membri ai Parlamentului, din diferite grupuri parlamentare, care s-au implicat de-a lungul anilor și împreună am descoperi niște realități dramatice, traumatizante în care, da, este nevoie de intervenția statului român. Nu întâmplător textul acestei Declarații aduce în prim-plan, în primul rând, situația sistemică atunci când statul român a primit de-a lungul anilor și avem de-a face cu sute de cazuri în care astfel de situații ne sunt semnalate, în care statul român încearcă, mai bine sau mai puțin bine, să intervină în sprijinul propriilor cetățeni. Vreau să vă aduc aminte cazul din Danemarca, cazul Ionuț și Sorana Rotundu, cu bebelușul Mathias, părinți care, fără nici un fel de verificare prealabilă, au fost, pe marginea unei semnalări medicale și a prezumției de vinovăție, trimiși în pușcărie două luni sub acuzația că și-ar fi zguduit copilașul nou-născut și i-ar fi generat o serie de traume. Acest lucru a fost verificat și, după o serie de demersuri ale multor oameni, români cu inimă, s-a demonstrat că de fapt a fost o culpă medicală a medicilor acolo și înainte de naștere, fiind vorba de un travaliu foarte dificil al mămicii, pentru care nu a primit asistența medicală corespunzătoare, și după naștere, pentru că nașterea s-a produs cu forcepsul ca în perioada comunistă în România, nu prin alte proceduri medicale care ar fi ușurat nașterea copilului și ar fi ușurat mamei această naștere, ba copilașul, în spital, s-a mai îmbolnăvit și de COVID.

Aceste lucru au generat traume copilașului și au fost puse nu pe seama medicilor care au tratat greșit cazul, ci pe seama părinților, care au ajuns în pușcărie. După toate protestele, danezii au realizat greșeala și fără nici un fel de explicații au pus în libertate și părinții și copilul, fără să exprime măcar un cuvânt de scuze la adresa părinților. Astăzi, părinții cu copilașul sunt în România, copilul este extraordinar de bine, de sănătos, Domnul a fost bun cu această familie care era însă foarte aproape să se prăbușească definitiv.

Sunt alte cazuri, voi cita alte două nume, care reprezintă cazuri dramatice, cazul Hermina Gheorghe din Danemarca, care a trecut printr-o traumă uriașă pentru că băiatul cel mare a pierdut lupta cu cancerul, motiv pentru care vă dați seama starea de traumă extraordinară prin care această mămică a trecut. Mai este cazul atât de dramatic al doamnei Mihaela Saidler din Germania și a fetiței sale Pia, o doamnă care s-a despărțit de soțul german, care a beneficiat de o hotărâre judecătorească germană de încredințare a custodiei copilului, hotărâre care nu a contat în nici un caz în fața acestei odioase instituții – Jugendamnt – care i-a luat pur si simplu copilul.

Cazul familiei Furdui, care este menționat în mod explicit în Declarație, este un caz absolut dramatic, s-a vorbit public despre această situație și chiar și sistemul a cedat, a dat pas cu pas înapoi din copii.

Este cazul ca statul român să intervină, vorbim de oameni, de români, de cetățeni care au și dreptul la identitate națională, etnică, lingvistică, religioasă, care trebuie respectate. Nu este o chestiune ofensatoare la adresa altor state, dar e obligația noastră să ne facem datoria. În această Declarație solicităm ca autoritățile germane să dea curs cererii de repatriere care a fost formulată deja de două ori în ultimul an și jumătate de Guvernul României. Sunt cetățenii noștri, sunt copiii noștri în ultimă instanță”, a precizat Titus Corlățean – președintele Comisiei pentru politică externă din cadrul Senatului României.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Mitropolitul Nifon a participat la ceremonia de instalare a primului episcop român al Irlandei și Islandei

Publicat

pe

De

Mitropolitul Nifon, arhiepiscop al Târgoviștei, s-a aflat, în perioada 10 -13 ianuarie 2025, la Dublin, Irlanda, în calitate de delegat al Patriarhului Daniel la manifestările legate de întronizarea Preasfințitului Părinte Nectarie, cel dintâi chiriarh român al Irlandei și Islandei. Evenimentul principal s-a consumat sâmbătă, 11 ianuarie 2025, după săvârșirea Sfintei Liturghii, în biserica „Sfântul Columba” din Parohia Dublin II.

„Cu acest prilej, ÎPS Nifon a prezentat mesajul Preafericitului Parinte Patriarh Daniel. În cuvântul rostit, Arhiepiscopul Târgoviștei a subliniat importanța misionară a noii eparhii și faptul că ea „constituie încununarea eforturilor depuse de Biserica Mamă în purtarea sa de grijă pentru preoții și credincioșii ortodocși români stabiliți, temporar sau permanent, pe teritoriul celor două țări europene”, iar ”mărturia noastră creștină și ortodoxă se cere a fi întărită și afirmată cu și mai multă înțelepciune și fidelitate față de adevărul mântuitor al Evangheliei Domnului Nostru Iisus Hristos”. Mitropolitul Nifon a oferit Preasfințitului Părinte Nectarie, un set arhieresc, engolpion și cruce, precum și o cruce de binecuvântare”, se precizează într-un comunicat transmis către mass-media.

La ceremoniile desfășurate la Dublin au participat ierarhi români și străini, reprezentați ai Bisericii Romano-Catolice și ai Bisericii Anglicane, ai ambasadelor și ai instituțiilor de stat irlandeze, credincioșii și clericii noii eparhii. De precizat că Episcopia Irlandei şi Islandei a fost înfiinţată anul trecut, odată cu Arhiepiscopia Marii Britanii şi a Irlandei de Nord, pentru nevoile pastoral-misionare ale românilor aflați în aceste țări ale Europei. În Irlanda trăiesc peste 60.000 de români, iar în Islanda, aproape 4.000 de români.

Mitropolitul Nifon a fost însoțit în Irlanda de părintele vicar eparhial Ionuț Adrian Ghibanu și de inspectorul eparhial preot Florin Sandu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

„Cuza – părinte fondator al României moderne”, conferință organizată la Târgoviște

Publicat

pe

Academicianul Ioan Aurel POP, istoric, profesor universitar și președinte al Academiei Române, va conferenția la Târgoviște, în cadrul evenimentului „Cuza – părinte fondator al României moderne”, organizat de Casa Corpului Didactic și Universitatea Valahia, cu sprijinul Consiliului Județean Dâmbovița..

Activitatea va avea loc în data de 22 ianuarie 2025, de la ora 11:00, la Cinematograful Independența, și este dedicată, în special, cadrelor didactice din învățământul preuniversitar și universitar dâmbovițean, elevilor și studenților. Cei care doresc să participe se pot înscrie la adresa de e-mail office@ccd-dambovita.ro, până joi, 16 ianuarie 2025, în limita locurilor disponibile.

„Profund atașați de credințele și valorile noastre naționale, vom crea premisele construirii unui dialog despre rolul esențial pe care l-a avut Alexandru Ioan Cuza în desăvârșirea Unirii și în formarea noului stat modern”, spune prof. dr. Monica Ilie – directorul Casei Corpului Didactic Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite