Connect with us

ACTUALITATE

Ce cred analiștii financiari că se va întâmpla cu economia României în 2023?

Publicat

pe

În ciuda recesiunii care are ca și cauză principală invadarea Ucrainei de către Rusia, fapt care a determinat modificări semnificative ale prețului la energie, prognozele instituțiilor internaționale și ale analiștilor sunt că economia României va înregistrat o creștere între 1,6% și 3,1%.

Chiar dacă creșterea pronosticată după pandemie a fost de 4 – 5% pentru anii ce vor urma, calculele efectuate sunt afectate de inflația aflată în creștere și care dă bătăi de cap europenilor și nu numai.

Comisia Europeană anunța în februarie 2022 că economia României va înregistra o creștere de 4,2% în 2022, fapt care s-a și materializat, astfel că în septembrie 2022, economia înregistra o creștere de 5%.

Comisia Europeană anticipa că în 2023 economia românească va înregistra o creștere de 4,5%, însă a arătat ulterior, că raportat la problemele cu care ne confruntăm, cel mai probabil că va exista o creștere de doar 1,8%.

Băncile se așteptă la o creștere economică care poate fi între 2% și 2,5%, context în care s-a afirmat:

„În acest scenariu ne așteptăm la continuarea fluxurilor investiționale în economia națională, pe fondul nivelului accesibil al costurilor reale de finanțare și implementării programelor Uniunii Europene, inclusiv Next Generation EU și cadrul financiar multianual 2021 – 2027”, potrivit declarației lui Andrei Rădulescu, directorul departamentului de analiză macro din cadrul BT.

În anul 2022 economia României a fost în creștere, în ciuda războiului din Ucraina și în ciuda inflației determinate de acesta. Va fi interesant de văzut ce se va întâmpla în 2023, însă există foarte multe proiecte pe fonduri europene care pot fi accesate și care pot ajuta foarte mult.

„Șansa României este Planul Național de Redresare și Reziliență și fondurile europene alocate României pentru următorii ani, care nu trebuie ratată cu niciun chip.

Implementarea Planului de Redresare și Reziliență, ce pune accentul pe digitalizare și tranziția verde, ar aduce schimbările structurale necesare pentru creșterea potențialului de dezvoltate și grăbirea procesului de convergență”, arată economiștii Alpha Bank într-o analiză efectuată pentru estimarea economică pentru anul 2023.

Din datele existente nu rezultă motive reale de îngrijorare pentru companii, însă este cert că aceste se vor confrunta cu dificultăți ca urmare a creșterii prețului energiei. Acestea se pot adapta însă, având mai multe mijloace la care pot apela, cum este, de exemplu, atragerea unor noi investitori, care se poate realiza printr-o cesiune de părți sociale.

Investițiile noi pot ajuta o companie să depășească momentele de dificultate economică cu care aceasta se poate confrunta pe parcursul desfășurării activității.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Atenție! A fost suspendată circulația pe TransBucegi, din cauza viscolului

Publicat

pe

Consiliul Județean Dâmbovița a luat decizia închiderii circulației rutiere pe DJ 713, sectorul Cabana Dichiu – intersecție drum de acces Cabana Piatra Arsă, ca urmare a fenomenelor meteo nefavorabile – cod portocaliu de viscol și căderi abundente de zăpadă.

„Recomandăm evitarea deplasărilor în această perioadă, iar în cazul în care acestea nu pot fi amânate, conducătorii auto trebuie să echipeze corespunzător autovehiculele, să respecte semnalizarea rutieră din zonă, indicațiile agenților de poliție, ale reprezentanților jandarmeriei montane, ale Serviciului Public Salvamont-Salvaspeo Dâmbovița, precum și ale reprezentanților SC Lucrări Drumuri și Poduri Dâmbovița SA, operatorul economic ce asigură servicii de deszăpezire pe drumurile județene.

Luând în considerare factorii de mediu ce au determinat depunerile abundente de zăpadă pe carosabilul drumului județean 713, sectorul mai sus- amintit, recomandăm evitarea, pe cât posibil, a deplasărilor pe timp de ninsoare și viscol”, se precizează într-un comunicat remis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Cum procedez dacă nu sunt angajat și vreau să mă asigur pentru concedii şi indemnizații de asigurări sociale de sănătate?

Publicat

pe

Persoanele fizice care nu au încheiate raporturi juridice de muncă cu un angajator şi nu realizează venituri din desfăşurarea unei activităţi în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detaşare sau a unui statut special prevăzut de lege, nici alte venituri asimilate salariilor şi nu se încadrează în categoria persoanelor care beneficiază de indemnizaţie de şomaj, se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru a beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate în baza unui contract de asigurare – ne informează Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa.

„Contractul de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate se încheie între persoana interesată și casa de asigurări de sănătate la care se află în evidenţă ca persoană asigurată în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Citește și: Comunicat CNAS: O aplicare justă, echitabilă şi nediscriminatorie pentru calculul indemnizaţiei de maternitate

Contractul poate fi încheiat pentru o perioadă determinată / nedeterminată la un venit ales de către asigurat, ce nu ține cont de veniturile impozabile realizate. Venitul ales nu poate fi mai mic decât valoarea lunară a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit potrivit legii (3.000 lei începând cu 1 ianuarie 2023) şi nu poate depăși valoarea a 12 salarii minime.

Contractul de asigurare nu se încheie retroactiv și produce efecte exclusiv de la data înregistrării. Contribuţia lunară de asigurare pentru concedii şi indemnizații de asigurări sociale de sănătate este de 1% şi se aplică asupra venitului înscris în contract”.

Citește și: Nu ai loc de muncă și vrei să te asiguri în sistemul public de sănătate? Află procedura aici!

Stagiul minim de cotizare pentru acordarea concediilor şi indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

„În cazul în care nu au fost realizate venituri în ultimele 6 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical, stagiul de asigurare se consideră realizat dacă prin însumarea perioadelor din ultimele 12 luni anterioare producerii riscului rezultă un număr de zile de stagiu de asigurare cel puţin egal cu numărul total de zile lucrătoare din ultimele 6 luni anterioare producerii riscului.

Persoanele asigurate pentru concedii și indemnizații beneficiază de concedii şi indemnizaţii, fără îndeplinirea condiţiei de stagiu de asigurare, în cazul unor situaţii de excepţie, respectiv în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, stabilite prin Hotărâre a Guvernului, neoplaziilor, SIDA, riscului maternal, carantinei, precum şi în cazul izolării urmare a infectării cu Covid-19)”, ne mai informează Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats