În ciuda recesiunii care are ca și cauză principală invadarea Ucrainei de către Rusia, fapt care a determinat modificări semnificative ale prețului la energie, prognozele instituțiilor internaționale și ale analiștilor sunt că economia României va înregistrat o creștere între 1,6% și 3,1%.
Chiar dacă creșterea pronosticată după pandemie a fost de 4 – 5% pentru anii ce vor urma, calculele efectuate sunt afectate de inflația aflată în creștere și care dă bătăi de cap europenilor și nu numai.
Comisia Europeană anunța în februarie 2022 că economia României va înregistra o creștere de 4,2% în 2022, fapt care s-a și materializat, astfel că în septembrie 2022, economia înregistra o creștere de 5%.
Comisia Europeană anticipa că în 2023 economia românească va înregistra o creștere de 4,5%, însă a arătat ulterior, că raportat la problemele cu care ne confruntăm, cel mai probabil că va exista o creștere de doar 1,8%.
Băncile se așteptă la o creștere economică care poate fi între 2% și 2,5%, context în care s-a afirmat:
„În acest scenariu ne așteptăm la continuarea fluxurilor investiționale în economia națională, pe fondul nivelului accesibil al costurilor reale de finanțare și implementării programelor Uniunii Europene, inclusiv Next Generation EU și cadrul financiar multianual 2021 – 2027”, potrivit declarației lui Andrei Rădulescu, directorul departamentului de analiză macro din cadrul BT.
În anul 2022 economia României a fost în creștere, în ciuda războiului din Ucraina și în ciuda inflației determinate de acesta. Va fi interesant de văzut ce se va întâmpla în 2023, însă există foarte multe proiecte pe fonduri europene care pot fi accesate și care pot ajuta foarte mult.
„Șansa României este Planul Național de Redresare și Reziliență și fondurile europene alocate României pentru următorii ani, care nu trebuie ratată cu niciun chip.
Implementarea Planului de Redresare și Reziliență, ce pune accentul pe digitalizare și tranziția verde, ar aduce schimbările structurale necesare pentru creșterea potențialului de dezvoltate și grăbirea procesului de convergență”, arată economiștii Alpha Bank într-o analiză efectuată pentru estimarea economică pentru anul 2023.
Din datele existente nu rezultă motive reale de îngrijorare pentru companii, însă este cert că aceste se vor confrunta cu dificultăți ca urmare a creșterii prețului energiei. Acestea se pot adapta însă, având mai multe mijloace la care pot apela, cum este, de exemplu, atragerea unor noi investitori, care se poate realiza printr-o cesiune de părți sociale.
Investițiile noi pot ajuta o companie să depășească momentele de dificultate economică cu care aceasta se poate confrunta pe parcursul desfășurării activității.
Urmărește Incomod Media și pe Google News