AGRICULTURĂ
Crescătorii de animale s-au răfuit în Parlament cu senatorul Dragoș Popescu. Află de ce!

Reprezentanții Sindicatului Fermierilor Patrioți din România au avut, la sfârșitul anului trecut, probleme cu un senator din Dâmbovița. Cu Dragoș Popescu de la fostul USR, acum parlamentar REPER.
Demnitarul se pare că a fost luat în colimator de crescătorii de animale pentru că, împreună cu anumite asociații, s-au pronunțat împotriva exportului de animale vii. Proiectul de lege care, spun sindicaliștii ar duce la distrugerea fermelor de ovine, a fost inițiat chiar de senatorul Popescu.
„Când l-am văzut acolo m-am supărat rău. Ca senator nu m-a întrebat, timp de trei ani, niciodată cu ce ne ocupăm, de ce avem nevoie, câți fermieri avem, câte oi mai sunt în Dâmbovița. A venit el să ne facă un pustiu de bine să ne oprească exportul. Am reușit să blocăm acea inițiativă”, ne-a declarat Georgiana Udrescu – vicepreședinte al Sindicatului Fermierilor Patrioți.
Despre întâmplarea nefastă, când un ales a vrut să falimenteze printr-o inițiativă legislativă, o activitate agricolă ne-a vorbit și Ștefan Muscă – liderul Sindicatului Fermierilor Patrioți din România. Acesta a aflat când se dezbate respectivul proiect de lege și, împreună cu peste 50 de crescători de animale, a mers la Senat pentru a protesta.
„Am avut probleme în Senat cu niște asociații care au cerut să se interzică exportul de ovine vii. Au vrut, prin această lege, distrugerea sectorul ovin care merge extraordinar de bine. Ai noștri erau unealta altora. Acestui senator (nota redacției: Dragoș Popescu) i-am cerut acolo, în Senat, să își prezinte demisia, că nu face onoare pentru această funcție.
Nu este normal să vii și să spui că oprești exportul într-un sector care chiar funcționează. Noi ce facem cu mieii? Nu vii tu un senator cu proiectul ăsta de lege. L-am oprit. Am intrat cu 50 de fermieri acolo. Asta este problema cu acești politicieni care, datorită minților lor care nu sunt luminate, și sunt foarte mulți, se amestecă în tot felul de chestii care ne fac rău nouă”, ne-a declarat Ștefan Muscă.
ACTUALITATE
Grant de 1.500 lei pentru culturile calamitate și sprijin pentru crescătorii de suine și din sectorul avicol

Termenul de realizare a investițiilor din programele de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție și de susținere pentru activitatea de reproducție și creștere în sectorul avicol poate fi prelungit cu 18 luni, potrivit unui act normativ votat în Camera Deputaților, față de 6 luni cât se prevedea inițial – ne informează deputatul PNL de Dâmbovița Aurelian Cotinescu.
„În lipsa acestei măsuri, proiectele de investiții contractate prin cele două programe riscau să nu se finalizeze, ducând la pierderi financiare și chiar faliment pentru anumiți beneficiari, situație de nedorit”, explică parlamentarul.
Ne-a mai spus Aurelian Cotinescu și că s-a votat legea care prevede o schemă de ajutor sub formă de grant pentru producătorii agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2021 și au fost afectate de seceta pedologică.
„E un sprijin direct, concret, pentru acei oameni care muncesc zi de zi pământul și au fost loviți de capriciile vremii. Grantul este în cuantum de 1.500 lei/ha aferent unui procent de calamitare de 100%, urmând a se acorda pentru culturile de grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz și rapiță”, ne-a declarat deputatul Aurelian Cotinescu.
ACTUALITATE
Deputații au votat două legi importante pentru susținerea și promovarea produselor autentice românești

„Mierea curată, vinul bun și mâncarea făcută ca la bunici nu sunt doar tradiții, sunt mândria noastră, reprezintă România adevărată. Producătorii noștri nu fac doar agricultură. Ei fac cinste țării, cu fiecare borcan, cu fiecare sticlă, cu fiecare poveste dusă peste hotare”, a precizat parlamentarul PNL de Dâmbovița Aurelian Cotinescu, după ce, în Camera Deputaților, au fost votate două legi importante, spune demnitarul, pentru România autentică.
Cele două acte normative se referă la o schemă de ajutor pentru sprijinirea apicultorilor români și un proiect care prevede ca „Ziua Națională a Gastronomiei” să fie sărbătorită și în plan internațional, prin intermediul misiunilor diplomatice și al oficiilor consulare ale României. Totodată, se are în vedere ca în plan extern să fie organizate evenimente care să pună în valoare specificul gastronomiei și a vinului românesc.
„Schema de ajutor pentru apicultori este un factor de importanţă strategică pentru asigurarea siguranței alimentare, a materiilor prime pentru industria alimentară şi pentru menţinerea locurilor de muncă.
De asemenea, România se află într-o perioadă favorabilă pentru consolidarea poziției sale pe piața internațională a vinului. Eforturile de creștere a producției trebuie susținute prin promovarea vinurilor românești pe plan global, pentru dezvoltarea exporturilor. România a produs aproximativ 4,4 milioane de hectolitri de vin în 2023. Țara noastră s-a clasat pe locul 6 în Uniunea Europeană la producția vin, devansând țări precum Ungaria, Austria și Grecia. România s-a situat pe locul 4 la nivel mondial în ceea ce privește creșterea volumului de producție.
Calitatea vinurilor românești a fost confirmată prin obținerea a peste 500 de medalii în competiții internaționale în 2023, dintre care peste 300 au fost de aur, dublu aur sau diamant. Producători precum Budureasca, Jidvei și Grupul Vintruvian au fost printre cei mai premiați. În 2023, numărul cramelor autorizate din România a crescut cu peste 10%.Soiurile autohtone, precum Feteasca Neagră, Feteasca Regală și Băbeasca Neagră, sunt preferate, în detrimentul soiurilor internaționale”, a punctat deputatul PNL Aurelian Cotinescu.
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Doliu la Colegiul Constantin Cantacuzino Târgoviște. Andrei rămâne un model de bunătate, generozitate, demnitate și curaj
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Un tânăr a murit și alți trei au fost răniți într-un accident rutier în comuna Dragomirești
-
ADMINISTRAŢIEacum 2 zile
Fieni, un oraș aflat într-o continuă prefacere. FOTO
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Comuna Pietroșița, afectată de viituri. Urmează alte perioade cu ploi torențiale!
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Dealul Prieteniei de la Malu cu Flori, un loc unde oamenii își încarcă sufletele cu bucurie!
-
SOCIALacum 5 zile
Bărbat dat dispărut, găsit decedat pe un câmp de la marginea orașului Alexandria
-
ACTUALITATEacum 7 zile
Compania de Apă Târgoviște are o bună echipă de „detectivi” ai pierderilor de apă
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Șase tâlhari arestați în Dâmbovița. Au intrat în casele a trei cetățeni din Ghergani